PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością w Nikonie 18-200 VR

mar-cin-k
05-06-2010, 04:03
Witam,

Mam problem z moim obiektywem. Nie łapie on ostrości w pewnych sytuacjach. Wszystko działa dobrze na małych odległościach do około 7 metrów. A od 10 metrów i dalej zaczynają się problemy. Dodatkowo problem ten występuje tylko gdy zmieniam ogniskową z dużej na mniejszą. Natomiast przy zmianie ogniskowej w drugą stronę czyli przy "powiększaniu zooma" wszystko działa dobrze niezależnie od odległości i ustawionej ogniskowej.

I tak np. dla około 10 metrów nie mogę złapać ostrości w zakresie 24-35mm, dla 15 metrów zakres ten powiększa się do 24-80mm, a dla 40 metrów wynosi on aż 24-130mm. Tak jak wspomniałem dzieje się to wyłącznie gdy zmniejszam ogniskową. Gdy tylko troszkę cofnę pierścień i nastawię większą ogniskową wszystko działa poprawnie.

Czy ktoś wie co to może być? Jak myslicie czy podlega to darmowej naprawie gwarancyjnej?

dzejms
05-06-2010, 07:38
Nie upadl Ci? Wyglada to na poluzowany tubus wewnatrz.

mar-cin-k
06-06-2010, 00:32
Nie upadl Ci? Wyglada to na poluzowany tubus wewnatrz.

Nie nigdy go nie upuściłem i o nic nie uderzyłem. Ta wada pogarszała się stopniowo. Od początku jak go kupiłem miałem drobne problemy z ostrością ale tylko na bardzo duże odległości powyżej kilkuset metrów. Myslałem że może to typowe dla tego modelu.
Jednakże teraz jest to bardzo irytujące... :(

mar-cin-k
14-06-2010, 12:29
Czy ktoś jeszcze orientuje się co może być przyczyną?

dzejms
14-06-2010, 12:40
Czy ktoś jeszcze orientuje się co może być przyczyną?

Jak jest na gwarancji to nie trac czasu tylko oddaj do serwisu. Obiektyw ma albo luzy na tubusie albo padajacy SWM. nie ma co kombinowac/dywagowac skoro masz gwarancje.