Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki telekonwerter?

zet1700
05-06-2010, 02:53
Jestem nowy i pięknie witam wszystkich!
Wędruję po necie z nadzieją na poszerzenie szeroko rozumianej wiedzy dotyczącej fotografowania i używania sprzętu który NIKONEM zwą. Tak właśnie trafiłem na Wasze forum do którego przystąpiłem i będę robił na razie za giermka. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Nikona D300 z obiektywem Nikkor 18-200mm F/3,5-5,6G AF-S DX VR II. Zdjęcia to przede wszystkim przyroda. Pytanie - czy jest jakaś możliwość zwiększenia "mocy" tego obiektywu przez zastosowanie telekonwertera czy zoom uzyskany przez inżynierów Nikona jest szczytem marzeń? Z góry dzięki za wszystkie rady! Ewentualnie proszę o podanie konkretnej, rzeczowej literatury dotyczącej focenia tym sprzętem.

dzejms
05-06-2010, 07:35
TC1.4 i TC1.7 beda jako tako dzialac. Optycznie porazka. Z TC2 AF juz nie dziala, a w wizjerze ciemnosc.

Jaka to przyroda konkretniej? Macro? Cos wiekszego?

Girdian
05-06-2010, 08:40
Za kwotę jaką wydasz na TC Nikona możesz kupić używane 70-300 VR

pioter m
05-06-2010, 18:53
Zacznijmy od tego, ze TC nikona do tego nie zalozy. TYLKO kenko, bo sigmy tez nie zalozy. Sa jeszcze klony kenko.
Efekt oczywiscie mierny.

zet1700
06-06-2010, 23:34
Dzięki za rady. Wynika z nich, że krótko mówiąc.... doopa z próby zastosowania jakiegokolwiek wspomagającego szkiełka. Ponieważ poluję bardziej aparatem {jestem m.in. myśliwym} i dlatego potrzebne jest mi coś długiego. Te źwirzaki biegające i fruwające u których robię za paparaza, nie są wypożyczone z cyrku lub z zoo, są bardzo niecierpliwe i nieufne. Kiedyś robiłem foty żerującej watahy dzików za pomocą pilota i dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności nie straciłem sprzętu. Siedziałem na ambonie oddalonej o ok. 50m od ukrytego aparatu w krzakach. Obiektyw wycelowany w grupę dzików. Trzask migawki {dziki mają super słuch}, locha prowadząca fuknęła i pooooszły... prosto na krzaki gdzie ukryłem aparat. Na szczęście statyw i reszta wywaliła się na krzaki {a Nikon z obiektywem o którym wyżej, trochę waży} i nie doszło do bezpośredniego kontaktu z matką Ziemią. A tak nawiasem mówiąc propozycja Girdiana aby kupić używany 70-300 VR może być interesująca tylko proszę o wyjaśnienie jak ogniskowa 70-300 {przepraszam za lornetkowe porównanie} przekłada się na krotność tego obiektywu? pozdrowienia

Girdian
07-06-2010, 14:44
Zdaje mi się że po pod pięciu 70-300 vr do D300 będziesz miał odpowiednik 9x67 (to jest średnica filtra w tym obiektywie ;-) ) w lornetkach.