Zobacz pełną wersję : d700 i tryb dx
przemyslawdurczak
05-06-2010, 00:00
Witam, takie pytanie. D700 oferuje również tryb DX, czyli cropa- a co za tym idzie przelicznik ogniskowych itp. I tutaj pojawia się problem- czy ten tryb oferuje wszystkie dobrodziejstwa mniejszej klatki tzn. większą głębię ostrości, czy jest to po prostu wycięcie części zdjęcia?
Przemek Paśnik
05-06-2010, 00:03
Niestety, w trybie DX aparat zapisuje jedynie środek klatki.
Mariusz888
05-06-2010, 01:24
DX to nie jest żaden przelicznik ogniskowych - ani w normalnej DXowej puszce ani w takowym trybie D700 ;) i tak jak już napisano że tryb DX wycina środek klatki to podobnie działa normalna puszka DX - czyli ogniskowa się nie zmienia i tak ;) w każdym bądź razie nie dzieją się żadne czary bo i jak? ;)
czy ten tryb oferuje wszystkie dobrodziejstwa mniejszej klatki tzn. większą głębię ostrości, czy jest to po prostu wycięcie części zdjęcia?
Jest to wycięcie części zdjęcia. To w pewnym sensie skutkuje większą głębią ostrości - do tego samego kadru co na Fx musisz użyć krótszej ogniskowej, lub cofnąć się nie zmieniając ogniskowej. Ale to kompletnie bez sensu...
O innych dobrodziejstwach mniejszej klatki nie słyszałem.
przemyslawdurczak
05-06-2010, 08:56
DX to nie jest żaden przelicznik ogniskowych - ani w normalnej DXowej puszce ani w takowym trybie D700 ;) i tak jak już napisano że tryb DX wycina środek klatki to podobnie działa normalna puszka DX - czyli ogniskowa się nie zmienia i tak ;) w każdym bądź razie nie dzieją się żadne czary bo i jak? ;)
wiem, użyłem skrótu myślowego.
Co do innych zalet cropa to wzmiankowana zmiana kąta widzenia obiektywu. Patrząc na to wszystko, powinienem się sam domyślić:/
... czy ten tryb oferuje wszystkie dobrodziejstwa mniejszej klatki tzn. większą głębię ostrości, czy jest to po prostu wycięcie części zdjęcia?
Tak, masz wtedy 5 megowe DX body, ze wszystkimi wadami i zaletami.
Witam, takie pytanie. D700 oferuje również tryb DX, czyli cropa- a co za tym idzie przelicznik ogniskowych itp. I tutaj pojawia się problem- czy ten tryb oferuje wszystkie dobrodziejstwa mniejszej klatki tzn. większą głębię ostrości, czy jest to po prostu wycięcie części zdjęcia?
Srednio uzywalny tryb. Obrazek jaki otrzymujesz leci w dol kosztem matrycy. Zamiast 12 mpx dostajesz raptem 5, obrazek jest wycietym srodkiem tego z 12.. Tez myslalem , ze D700 to Dx i Fx w jednym i kupilem sobie szklo fisza 8...
Stradivarius
07-06-2010, 19:31
Przyłączam się do pytania tylko z innej beczki .
Czy gdy do 700 podłączę szkło dedykowane do DX czy zdjęcie będzie w jakiś sposób zdeformowane ?
Owszem, będzie winieta zależna od konstrukcji szkła.
Stradivarius
07-06-2010, 19:46
Owszem, będzie winieta zależna od konstrukcji szkła.
Rozumiem że także gdy puszka będzie przełączona w tryb DX ?
W wizjerze będziesz mieć winietę, ale puszka zapisze obraz "czysty" będący cropem o rozmiarze DX.
Stradivarius
07-06-2010, 19:52
W wizjerze będziesz mieć winietę, ale puszka zapisze obraz "czysty" będący cropem o rozmiarze DX.
Czyli tak jak myślałem , obraz w wizjerze będzie większy niż zapisany a w zapisie bez winiety.
Dzięki Meggido :smile:
wasilewk
07-06-2010, 19:53
Rozumiem że także gdy puszka będzie przełączona w tryb DX ?
Wtedy masz w wizjerze "prostokącik", poza którym jest winieta - zapisywany obraz jest tylko ten w "prostokąciku".
Ale ilość pixeli będzie mniejsza.
Stradivarius
07-06-2010, 20:03
Tak to trochę dziwne , normalnie raczej sądził bym że przełączając w tryb DX-a puszka powinna
całkowicie dostosować się do tego rozmiaru w jakiś cudowny sposób :smile:
W wizjerze powinno być to samo co na zapisie , ale może kiedyś tak będzie.
Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienie :smile:
To znaczyłoby, że matryca jest z gumy i może się skurczyć z formatu 36x24 do 24x16. ;-)
Stradivarius
07-06-2010, 20:12
To znaczyłoby, że matryca jest z gumy i może się skurczyć z formatu 36x24 do 24x16. ;-)
Ha ha :p
Mogła by np. odjechać do tyłu ? :smile:
stecarlos
07-06-2010, 20:29
Mogła by, tylko tylko do makro nie potrzebowałbyś pierścieni.
petrus33
10-06-2010, 05:22
Tak to trochę dziwne , normalnie raczej sądził bym że przełączając w tryb DX-a puszka powinna
całkowicie dostosować się do tego rozmiaru w jakiś cudowny sposób :smile:
W wizjerze powinno być to samo co na zapisie , ale może kiedyś tak będzie.
Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienie :smile:
Problem tkwi w tym, że ty kompletnie nie rozumiesz co to jest format DX i FX :))))
Poczytaj najpierw solidnie o tych zagadnieniach, a wszystko stanie się jasne.
Piotrek 77
10-06-2010, 14:04
Jestem ciekaw ile maks.mozna wyciagnac ze szkła dx - ale w trybie fx.
Tak żeby mnie dobrze zrozumieć. Jak przełacze w tryb DX to otrzymam obraz 5 MP bez winiety.
Ale jak nie przełacze to otrzymam obraz 12 MP z duza winieta (ale to zalezy od konstrukcji obiektywu).
Tu kolega wspomniał o fishu . No wiec taki fish marki Samyang czy Falcon. Ile z tego da sie wyciagnac by winieta nie była zbyt duża po prostu by obraz był akceptowany np. 6MP czy 7MP a moze wiecej?. Jest przeciez sławna 35 pod DX-a którą mozna robić na FX-ie.
tak tylko 35 mm to nie jest 8! na fiszu masz wsretna winiete ze w sumie to zyskujesz tylko to, ze ladnie kadry w kwadracie wychodza. Napewno nie zyskujesz tyle, zeby bawic sie w cropowanego fisza na FX.Mnie osobiscie szkoda bylo tych pixeli dlatego z bolem serca zmienilem CIamcianga 8mm na Zenitara 16.
robsonzbydzi
10-06-2010, 14:45
nikt ci chyba na to dokładnie nie odpowie, winieta bedzie różna w zależności od odległości od obiektu oraz wielkości przesłony. Generalnie większych szans szukałbym w stałkach niż w zoomach. Pozostaje jeszcze problem jakości optycznej poza polem obrazowania przewidzianym dla DX, może byc mydło, abberracje, producent nie przewidywał takich zastosowań.
Stradivarius
10-06-2010, 14:59
Problem tkwi w tym, że ty kompletnie nie rozumiesz co to jest format DX i FX :))))
Poczytaj najpierw solidnie o tych zagadnieniach, a wszystko stanie się jasne.
No cóż widać że przez te naście lat fotografowania mało co jeszcze wiem ,
ale człowiek cały czas się uczy :neutral:
Więc czekam może mi wyjaśnisz dokładnie :???: różnice .
A czytać potrafię dosyć nawet solidnie.
A temat 100% zgodności aparatu FX z obiektywami DX raczej potraktowałem
żartobliwie :roll:
dostosować się do tego rozmiaru w jakiś cudowny sposób :smile:
Dopóki wizjery bedą optyczne (matówka - pryzmat) w zaden cudowny sposob raczej obraz w wizjerze fx sie nie dopasuje do obrazka z matrycy dx (chyba ze sobie kartonik bedziesz wstawiał pod/nad matówkę). Tyle to sam powinienes wiedziec.
pozdr
wasilewk
10-06-2010, 15:14
Dopóki wizjery bedą optyczne (matówka - pryzmat) w zaden cudowny sposob raczej obraz w wizjerze fx sie nie dopasuje do obrazka z matrycy dx (chyba ze sobie kartonik bedziesz wstawiał pod/nad matówkę). Tyle to sam powinienes wiedziec.
pozdr
No, pozostaje jeszcze zastosowanie oddzielnego (dopasowanego ogniskową) wizjera, wkładanego w sanki lampy.
Więc czekam może mi wyjaśnisz dokładnie
widzę, że czekasz na dość jednoznaczne oceny, a tak się nie da. Dobrze kolega napisał, przypomnę:
nikt ci chyba na to dokładnie nie odpowie, winieta bedzie różna w zależności od odległości od obiektu oraz wielkości przesłony. Generalnie większych szans szukałbym w stałkach niż w zoomach. Pozostaje jeszcze problem jakości optycznej poza polem obrazowania przewidzianym dla DX, może byc mydło, abberracje, producent nie przewidywał takich zastosowań.
Na to samo zdjęcie jedni powiedza, że sie da, a inni to zdyskwalifikują mówiąc, że co z tego, że sie da, jak jakość na brzegach jest za słaba. Ocena "dostateczna jakość" jest tak subiektywna, że nie polegaj na cudzych opiniach w tych sprawach. Zdobądź przykłady zdjęć zrobionych szkłami DX na body FX i sam oceń ile z tego wytniesz.
http://www.360pano.de/en/samyang_5D_1D.html
Mysle ze ten link wystarczy do pokazania jak dziala obiektyw 8mm na DX na aparacie FX. Co prawda Canon5D i 1D ale przeciez bajka + - taka sama...
Po lewej fotki zrobione "nietykanym" Samyangiem 8 (jak widac pol klatki jak nie wiecej jest do wyciecia.)
Dodatkowo weszla tez nowa wersja tego samyanga tzw ogolona z oslony przeciwslonecznej. Efekty uzyskane przez nia ilustruja fotki po prawej stronie.
Ja mimo tych wynalazkow twierdze nadal ze szkoda zawracac sobie glowe takimi rozwiazaniami.
alpaczino
11-06-2010, 10:54
http://www.360pano.de/en/samyang_5D_1D.html
Ja mimo tych wynalazkow twierdze nadal ze szkoda zawracac sobie glowe takimi rozwiazaniami.
Twierdzę tak samo.
BobbyBronco
12-06-2010, 23:12
DXowa tokina 11-16 na długim końcu dobrze się sprawuje na FX: http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm - przy tym jest to świetne optycznie szkło.
Piotrek 77
14-06-2010, 09:50
Dzieki za przykłady.
W sumie ten przełącznik na dx- to taki bajer. Jak widać nawet majac szkła pod DX-a lepiej robić FX a potem samemu zrobićCropa niż zdawaćsie na tryb DX- w D700
Jeśli nie zależy ci na marnowaniu miejsca na karcie pamięci, to faktycznie można robić cały czas tylko w FX.
Nie taki znowu bajer. Jeżeli zarządzisz tryb DX to gotowe fotki (bez grzebania w kompie) możesz puszczasz w ludzi, do prasy, do netu itp. Mniejsze pliki to szybszy transfer - różne są potrzeby.
Na tej zasadzie można powiedzieć że JPGi w puszce to bajer, bo można sobie z NEFa zrobić lepsze.
Nie wiem też czy w trybie DX aparat nie działa szybciej w serii - dla niektórych może to mieć znaczenie.