PDA

Zobacz pełną wersję : SD pq1 4GB HI-SPEED 150x popsuta

multix
05-12-2006, 13:42
No właśnie... dziwnie się ta karta zachowuje - zdjęcia zapisuje, jednak na 20 zdjęć od 1 do 3 fotek z błędem. Plik jest pusty - nic nie waży i nic nie widać przy odtwarzaniu. Nikon D80 przy próbie odtworzenia wyświetla: "brak informacji o zdjęciu" Żaden z czytników nie był w stanie uzyskać dostępu do karty, jest ona widoczna jedynie w aparacie. Jeśli ktoś posiada tę karte to nich się wypowie czy mu dobrze współpracuje z D80.
Uwaga!!! tylko ta karta czyli: nie 1GB pq1, nie 2GB tylko 4GB ... jak w tytule może d80 źle współpracuje akurat z tym modelem - wiem że z innymi HI SPEED tej firmy jest ok

comes
05-12-2006, 15:40
No właśnie... dziwnie się ta karta zachowuje - zdjęcia zapisuje, jednak na 20 zdjęć od 1 do 3 fotek z błędem. Plik jest pusty - nic nie waży i nic nie widać przy odtwarzaniu. Nikon D80 przy próbie odtworzenia wyświetla: "brak informacji o zdjęciu" Żaden z czytników nie był w stanie uzyskać dostępu do karty, jest ona widoczna jedynie w aparacie. Jeśli ktoś posiada tę karte to nich się wypowie czy mu dobrze współpracuje z D80.
Uwaga!!! tylko ta karta czyli: nie 1GB pq1, nie 2GB tylko 4GB ... jak w tytule może d80 źle współpracuje akurat z tym modelem - wiem że z innymi HI SPEED tej firmy jest ok

Coś mi się zdaje, że ten problem był już poruszany na forum (chyba w ciągu ostatnich 2 m-cy), trzeba by trochę poszperać. Ogólnie sens odpowiedzi był mnie więcej taki, że w przypdku niektórych rodzajów kart aparat "nie widzi" większej pojemności niż 2GB i zapisuje tylko do tej wielkości.
Wynika stąd prosty wniosek, że lepszym wyjściem jest 2x2, niż 1x4, choćby i z tej przyczyny, iż w przypadku uszkodzenia lub zgubienia jednej karty, zawsze mamy w zapasie drugą.

multix
05-12-2006, 15:57
Nie pisałbym gdybym był pewien że coś jest nie tak - przegrzebałem forum bardzo wnikliwie. Aparat pokazuje ponad 500 fot możliwych do zrobienia w jakości Fine Large a więc tu jest wszystko ok - tak powinno być przy karcie 4GB. A drugą karte posiadam (2GB) z powodów, o których piszesz... Generalnie rozumu mi nie brakuje a więc proszę o odpowiedzi na temat!!!!

Gawronnek
05-12-2006, 18:50
ale nie ma jasnej odpowiedzi na Twoje pytanie, karty mają to do siebie że padają szczególnie te mnie renomowanych producentów, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest posiadać 2 mniejsze i databank, dyski padają znacznie rzadziej a kwotowo wychodzi podobnie przy czym na dysku wchodzi kilkanaście pojemności karty ;)

multix
05-12-2006, 21:06
OK ale mnie chodzi o kompatybilnośc tej karty z D80. Jest oczywiste, że nośniki pamięci się psują i często wynika to z wad produkcyjnych.
Pytanie brzmi: Czy komuś ta karta dobrze chodzi z D80?
Już chyba bardziej nie uproszczę.....

jarecky
06-12-2006, 19:07
Ja miałem tylko jeden zgrzyt z tą kartą. Jedną z sesji robiłem tylko w NEFach i jednego z nich nie udało mi się zgrać na komputer. Po dojściu do feralnego pliku transfer się zatrzymywał i potem nie mogłem już nic zgrać. Win XP i Total Commander. Podgląd pliku był widoczny w aparacie. Po usunięciu w aparacie, reszta fotek zgrała się poprawnie.
Ale...
Zalecane jest sformatowanie karty przed pierwszym użyciem w aparacie a ja tego nie zrobiłem. Po tamtej sytuacji sformatowałem kartę i jak na razie jest dobrze.

multix
07-12-2006, 23:34
Karta pojechała do serwisu - zobaczymy co z tym zrobią - mam nadzieję, że nie będzie problemów. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi... jarecky jest chyba jedynym użytkownikiem na forum, który posiada tę kartę.... ;-)

multix
26-12-2006, 18:47
Sprzedawca przysłał mi nową kartę... na początku wszystko ok - format karty, parę zdjęć na próbę - pięknie - działa!!! Następnego dnia robię fotki, po 10 sprawdzam co zrobiłem... a tu zero zdjęć - same koperty?!?!?! Nie będę się rozpisywał, generalnie objawy te same. Wniosek jest prosty - wątpię abym miał takiego pecha, żeby dostać dwa razy pod rząd wadliwe karty, które mają dożywotnią gwarancje - a więc najwyraźniej mój D80 jest trafiony...
Przeraża mnie w tym wszystkim kontakt z serwisem Nikona - nie spotkałem się z pozytywną opinią na forum na temat działania tej placówki i obawiam się, że sprawa skończy się w biurze ochrony praw konsumenta... albo jeszcze wyżej...

ALF
27-12-2006, 14:50
a czy w instrukcji obsługi twojego aparatu jest ta karta wymieniana jako polecana? :(
ludzie...kupujecie sprzęt za ciężkie tysiące, a oszczędzacie po kilkadziesiąt złotych na karcie...tyle już było pisane na tym forum, że karty snadisk ultra i extreme chodzą niezawodnie, a ciągle pojawiają się problemy z innymi...czytajcie intsrukcje :)

Władca Pixeli
27-12-2006, 20:25
Przeraża mnie w tym wszystkim kontakt z serwisem Nikona - nie spotkałem się z pozytywną opinią na forum na temat działania tej placówki i obawiam się, że sprawa skończy się w biurze ochrony praw konsumenta... albo jeszcze wyżej...
http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14048&p_created=1155132515&p_sid=bml-Tbqi&p_accessibility=0&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MTk3JnBfcHJvZHM9MCZwX2NhdHM9MCZwX3B2PSZ wX2N2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX25sJ nBfcGFnZT0xJnBfc2VhcmNoX3RleHQ9YXBwcm92ZWQgZDgw&p_li=&p_topview=1

Na stronie pisze wyraźnie, że inne kary mogą pracować, ale nie gwarantują jej poprawnej pracy, więc serwis najprawdopodobniej odpowie, że to nie ich problem.
Kup kartę (albo pożycz) która jest na ich liście i wtedy zobaczysz czy jest to wina karty czy aparatu.

jarecky
27-12-2006, 21:54
.. jarecky jest chyba jedynym użytkownikiem na forum, który posiada tę kartę.... ;-)

... posiada i znowu jest problem z kilkoma plikami przy zgrywaniu. Jutro sprawdzę kartę w czytniku na USB. Coś mi się jednak wydaje, że PQI 4 GB mają jakieś wewnętrzne fuj. Rozważam zakup San Disk Extreme III 2GB ;-/

multix
28-12-2006, 19:11
a czy w instrukcji obsługi twojego aparatu jest ta karta wymieniana jako polecana?
nie jest wymieniona, ale nie ma tam wzmianki, że aparat inne karty niszczy

ludzie...kupujecie sprzęt za ciężkie tysiące, a oszczędzacie po kilkadziesiąt złotych na karcie...tyle już było pisane na tym forum, że karty snadisk ultra i extreme chodzą niezawodnie, a ciągle pojawiają się problemy z innymi...czytajcie intsrukcje :)
popatrz troszkę po sklepach to zobaczysz, że to jest jedna z droższych kart... bynajmniej takie było zamierzenie aby nie kupować byle czego....
To jest jakaś totalna kicha - rozumiem, że urządzenie może nie współpracować, tylko dlaczego niszczy kartę?!?!?!
W takim układzie producent powinien wyraźnie napisać, że inne karty mogą ulec zniszczeniu!!! Powszechnie wiadomo, że firmy się wspierają zamieszczając w instrukcjach preferowane akcesoria do danego urządzenia i ja to tak potraktowałem.
jarecky.... mamy pecha - swoją kartę możesz już chyba do kosza wywalić - sprawdź ją w jakimś czytniku lepiej.

Antonina
28-12-2006, 20:27
Chyba żartujesz że aparat Ci kartę zepsuł
Jeśli twoim zamierzeniem było nie kupować byle czego to nie wiem czym się sugerowałeś o tej firmie nigdy nawet nie słyszałam, Ja nie korzystam nawet z Kingstonów. Ale jak sugerowałeś się ceną to pogratulować

Antonina
28-12-2006, 20:30
:mrgreen: http://www.stevesforums.com/forums/view_topic.php?id=63992&forum_id=52&jump_to=352537

ALF
29-12-2006, 01:01
multix (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6942) producent wyraźnie napisał..."prztestowane i zatwierdzone do użytku z aparatem"
...masz jeszcze panasonica i toshibę do wyboru...a poza tym, karta nie kosztuje tysięcy złotówek i różnica w cenie tych 50-100zł jest chyba warta twoich zdjęć co? :D

multix
29-12-2006, 03:42
Chyba żartujesz że aparat Ci kartę zepsuł
Jeśli twoim zamierzeniem było nie kupować byle czego to nie wiem czym się sugerowałeś o tej firmie nigdy nawet nie słyszałam, Ja nie korzystam nawet z Kingstonów. Ale jak sugerowałeś się ceną to pogratulować
No dzięki za gratulacje... sorki ale bijesz piane...

multix (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6942) producent wyraźnie napisał..."prztestowane i zatwierdzone do użytku z aparatem"
Masz rację, dosyć dawno to czytałem i nie pamiętałem, że było to tak sformułowane - taki zwrot zasadniczo zmienia postać rzeczy. Moja strata... :-(

Generalnie mam nadzieje, że ten post przysłuży się innym. Nie jestem jedynym, który ma tę kartę i nie chodzi mu ona z D80, mało tego aparat psuje tę kartę co nie jest od razu zauważalne.

P.S.
Niech tylko jarecky to potwierdzi... bo może się mylę

jarecky
29-12-2006, 21:02
Niech tylko jarecky to potwierdzi... bo może się mylę

Jarecky spróbował odczytać pliki za pomocą czytnika na USB. Niestety efekt ten sam. Sformatowałem w tym ze czytniku kartę i wgrałem na nią 4GB danych a potem odczytałem bez problemu. Przypuszczenia mam takie, że karta źle współpracuje z D80 albo jest sama w sobie zepsuta albo D80 jest zepsuty sam w sobie ;-/

Tak jak pisałem wcześniej - kupię sprawdzoną kartę (np. Extreme III) wtedy wątpliwości się rozwieją.

P.S. PQI oszukuje ludzi, bo napisali "lifetime warranty" a po polsku "gwarancja na 99 lat" ;-)

Brachson
31-12-2006, 18:25
a z tego co ja się naczytałem to D80 źle z 4GB kartami współpracuje - ja mam 2GB PQI i niema najmniejszych problemów...

sq5awr
31-12-2006, 23:25
Witam,
D200 z karta PQI 4GB chodzi wyśmienicie juz od ponad 3 miesięcy. Jestem bardzo zadowolony z pracy tej karty.

wrrum
08-01-2007, 08:53
No, nie straszcie mnie. Mam D80 i min. PQI 4GB. Zrobiłem na tym zestawieniu dopiero jakieś 30 fotek (poprzednia karta się zapełniła), ale wszystkie OK. i zgrywałem przez czytnik. Zero problemów.

Cholera, znowu jakiś dziwny jestem... wszystko mi chodzi :)

bartosh
12-01-2007, 17:04
Mialem to samo - przy 30 fotkach było ok, ale jak zapełniłem całą kartę (dało radę), to przy zgrywaniu niektórych plików wyskakiwały błędy CRC. Karta wysłana na gwarancję - czekam na nią od 10 grudnia 2006. Podobno "już idzie nowa" :(