Zobacz pełną wersję : D50 iso800+1ev vs iso1600+0ev
Zrobilem sobie taki maly tescik wszystko pod adresem:
http://www.alex.tuchola.pl/foto/iso/iso.htm
Moze komus sie przyda, jakies wnioski?
Jak nie widac roznicy to po co przeplacac :D
sory ale wydaje mi sie ze ev to swiatlmierz a nie wartosc iso
czyli w kosciele jak robisz na 1600 z czasem 1/60 to na 800 robisz z czasem 1/30(tu chyba nie musze nic dodawac)
edit: nie zauwazylem ze robiles to w rawach a nie podczas robienia zdjec ;)
sam czesto podkrecam dosc duzo w ev z rawow lub tonacja
Czy komuś przyszłby do głowy robić podobne testy na analogu ? Cyfra rozwija inwencję ! Zmiana ISO to zmiana wzmocnienia sygnału z matrycy PRZED zapisaniem w RAW. Manipulacje w RAW nie uratują informacji, której tam NIE MA z powodu zbyt małego wzmocnienia.
Zmiana ISO to zmiana wzmocnienia sygnału z matrycy PRZED zapisaniem w RAW.
a nie parametrow ? ?
bylem przekonany caly czas ze matryca nie ma tym nic wspolnego tylko pomiar swiatla
niech mnie ktos uswiadomi bo umre w bledzie ; )
Czy komuś przyszłby do głowy robić podobne testy na analogu ? Cyfra rozwija inwencję ! Zmiana ISO to zmiana wzmocnienia sygnału z matrycy PRZED zapisaniem w RAW. Manipulacje w RAW nie uratują informacji, której tam NIE MA z powodu zbyt małego wzmocnienia.
Ja tam na analogach nie robilem ale czy to wlasnie tam nie powstalo cos takiego jak forsowanie negatywu? Bazujace dokladnie na tej samej technice. Czyli wrzucamy np fiilm iso400 naswitlamy jak iso 800/1600 i podciagamy przy wywolaniu.
Czy komuś przyszłby do głowy robić podobne testy na analogu ?....
Koles, koles, co Ty wiesz o zabijaniu...?
Pozdrawiam