PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie w ostrym świetle.

damian.dab85
04-06-2010, 14:01
Witam serdecznie,

Jakie macie sposoby na fotografowanie w ostrym świetle słonecznym ? :)

Ekspozycja na minus, doświetlenie lampą ?

Pozdrawiam.

stock
04-06-2010, 14:15
nie wyciagamy aparatu lub szukamy cienia. To jesli chodzi o portret :)
A tak na powaznie to blenda i dobra wizazystka :)

velaskez
04-06-2010, 15:30
Duża biała blenda i jazda z koksem.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img340.imageshack.us/img340/3402/dsc4232.jpg)

KaeF
04-06-2010, 16:41
Jeśli nie mówimy o portrecie, to ja lubuję w mocnym słońcu B&W i duży kontrast między światłem a cieniem.

ruffio
04-06-2010, 18:36
ogólnie lampa zrobi straszne przepały więc odpada
blenda i owszem pod warunkiem że nie będzie razić modelki/a
choć podzielam opinię kol. stock

Karbulot
04-06-2010, 18:38
ogólnie lampa zrobi straszne przepały więc odpada
Wlasnie ze nie. Lampa rozswietlasz ciemniejsze miejsca, szczegolnie jesli slonce masz przed soba i twarz jest ciemna. Wtedy wlasnie doswietla sie ladnie lampa ciemne kontrasty. A przepaly likwidujemy korekta ekspozycji.

bogdi64
04-06-2010, 21:32
właśnie w silne słońce (jeśli nie ma się gdzie schować) używam lampy błyskowej, inaczej tego sobie nie wyobrażam, zwłaszcza, że blendę nie zawsze ma kto przytrzymać i nie zawsze modelka wytrzymuje dodatkowe światło

st
05-06-2010, 00:00
I nie zawsze ma się blendę przy sobie. A czasem zdjęcia trza zrobić więc wtedy lampa, lub ustawienie się odpowiedni do światła (o ile to możliwe). Rozumie Stock, że jak będzie działo się coś ciekawego na ulicy, to nie wyciągasz aparatu lub ciągniesz bohaterów zamieszania do cienia?

Pozdrawiam

stock
05-06-2010, 10:12
fotografuje kobiety - wiec jak nie ma warunków to nie fotografuję. reportażu nie uprawiam.

st
05-06-2010, 13:11
fotografuje kobiety - wiec jak nie ma warunków to nie fotografuję. reportażu nie uprawiam.

Ale autor wątku nie pisał, że też tylko kobiety. Więc rada, by nie wychodził z domu lub szukał cienia, to tak samo jak komuś doradzać by zamiast D90 kupił D3. A tak nawiasem mówiąc, ja też tylko kobiety, ale co innego akurat mam na myśli... ;)

Pozdrawiam

sevenoo
05-06-2010, 13:21
to tak samo jak doradzac komus jak w nocy zrobic foto bez lampy....
jak jest ostre slonce to sie nie foci tak jak pisze Stock, albo trzeba miec swiadomosc ze potem troche PSa nas czeka.
Wiadomo ze zawsze mozna przeslone domknac , ale wtedy tracimy radoche z niskich przeslon:)

Karbulot
05-06-2010, 13:30
No tak, ale taki fotoreporter np na meczu nie ma wyboru i jakos musi robic zdjecia jak jest ostre slonce.

sevenoo
05-06-2010, 13:36
domyka przeslone i juz:)

st
05-06-2010, 15:11
I staje z odpowiedniej strony stadionu!

to tak samo jak doradzac komus jak w nocy zrobic foto bez lampy....(...)

Uważasz że nie można?

Pozdrawiam

bogdi64
05-06-2010, 15:17
t........... albo trzeba miec swiadomosc ze potem troche PSa nas czeka.
..........)

a po co PS - kiedyś były negatywy i brak PS, i ludzie TEŻ robili fotki w silnym słońcu, po co robić fotkę skoro od razu skazuje się ją na "naprawę"

st
05-06-2010, 15:19
a po co PS - kiedyś były negatywy i brak PS, i ludzie TEŻ robili fotki w silnym słońcu, po co robić fotkę skoro od razu skazuje się ją na "naprawę"

Bo dzisiejsze młode lwy, uważają ze nie ma czegoś takiego jak zdjęcie prosto z puszki...

Pozdrawiam

st
05-06-2010, 17:59
I dla tych co mówią że przy ostrym słonecznym świetle lepiej siedzieć w domu (zaczerpnięte z wątku o strobingu):

Witam w tym wątku. Na wstępie szacun dla Zbigniewa za jego stworzenie. Ślędzę ten wątek od jego powsatnia ale jakoś nie miałem śmiałości nic tu zaprezentować. Ale co tam raz się żyje więc na przywitanie jedna fotka z dzisiaj.
Zdjęcie zrobione w samo południe (cls nie dał rady więc radyjko w użyciu) i tak: lampa z lewej strony jakieś +- 45 stopni. pełna moc przez parasolkę.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img517.imageshack.us/i/rolkir.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

damian.dab85
05-06-2010, 19:40
Fotografuję nie tylko kobiety :) Dzisiaj wyszedłem z aparatem na ostre światło i d..a ;/ Nic mi z tego nie wyszło ( fotografowałem Zlot Starych Samochodów :) Ale marnie to wyszło ;/

Post Scriptum: Staram się, na dzień dzisiejszy, nie korzystać z PS -a, tylko robić zdjęcia.
Dodam, że na dzień dzisiejszy mam, tylko lampę wbudowaną.

Pershing
05-06-2010, 19:59
Dodam, że na dzień dzisiejszy mam, tylko lampę wbudowaną.

No to faktycznie d..a:p Mając sabinkę można poszaleć, a mając kilka lampek ech to dopiero można...

Strunus a miałeś moją autoryzację żeby wkejać tu moją fotkę?

Żarcik taki , dzięki że Ci przypadła do gustu.

st
05-06-2010, 20:41
(...)Strunus a miałeś moją autoryzację żeby wkejać tu moją fotkę?(...)

A mówiłeś że ty z tych grzecznych Pershingów a już straszysz? :D

Pozdrawiam

P.S. nie trzeba od razu Sabinek. Wystarczy jakakolwiek lampa. A gdy ma jeszcze możliwość regulacji mocy błysku to już pełnia szczęścia...

tgollob_jamessuchar
06-06-2010, 12:40
to tak samo jak doradzac komus jak w nocy zrobic foto bez lampy....
jak jest ostre slonce to sie nie foci tak jak pisze Stock, albo trzeba miec swiadomosc ze potem troche PSa nas czeka.
Wiadomo ze zawsze mozna przeslone domknac , ale wtedy tracimy radoche z niskich przeslon:)

tak, powiesz klientowi - "przepraszam, ale czekamy aż zajdzie"
albo - "niestety, zdjęć nie będzie bo słońce za bardzo świeci... "

nie róbmy jaj, ze słońca można zrobić swojego sprzymierzeńca ;)

domyka przeslone i juz:)

nie zgadzam się

a jak chcesz mieć małą GO? co powiesz?
ISO50 albo chociaż 100 natywne by się przydało, ale ponieważ 99% nie ma D3x, no to jesteśmy skazani na ISO200 (przynajmniej mówię w imieniu pełnoklatkowców)

filtr szary z tego co wiem można zastosować, żeby zabrało sporo światła

lampa błyskowa - ja używam, wczoraj robiłem zdjęcia 1/8000s i f/1,8 (może idę na łatwiznę, ale o to chyba chodzi, skoro jest taka możliwość, tak?)
efekty rewelacja, nawet gdy robisz zdjęcie pod słonce (ale nie świeci oczywiście centralnie w obiektyw)

jak ogarnę zdjęcia, to wrzucę albo zaproszę na moją stronę z tymi zdjęciami, EXIF'a nie wywalę ;)

edit: oto jedno zdjęcie http://img41.imageshack.us/img41/9895/dsc0210mu.jpg

st
06-06-2010, 15:41
(...)a jak chcesz mieć małą GO? co powiesz?
ISO50 albo chociaż 100 natywne by się przydało, ale ponieważ 99% nie ma D3x, no to jesteśmy skazani na ISO200 (przynajmniej mówię w imieniu pełnoklatkowców)(...)

Albo przeprosić stare dobre D1X - czas 1/16000

A co do Twojego sampla, to GO jakaś nienaturalna mi się zdaje. I nie szło wybrać kawałka murka bez graffiti? Plecy gościa też jakoś zlewają się z budynkiem.

Pozdrawiam

tgollob_jamessuchar
06-06-2010, 18:53
Albo przeprosić stare dobre D1X - czas 1/16000

A co do Twojego sampla, to GO jakaś nienaturalna mi się zdaje. I nie szło wybrać kawałka murka bez graffiti? Plecy gościa też jakoś zlewają się z budynkiem.

Pozdrawiam

nie był to przykład kadrowania co radzenia sobie z ostrym światłem, tak?
nic nie PSułem zdjęcia - wywołane z RAW, pomniejszone i delikatnie podostrzone

st
06-06-2010, 20:43
Oj tam.. oj tam...

edmund
07-06-2010, 12:54
Dodatkowe pytanie, kiedy przy ostrym słońcu nałożyć osłonę przeciwsłoneczną na obiektyw? mam na myśli zarówno tele gdzie osłona ma 5cm oraz 35 f/1.8 gdzie osłona ma 1cm

st
07-06-2010, 13:53
Zależy jak jesteś ustawiony do słońca. Jeśli nie musisz, nie stosuj. Jest szkoła która twierdzi, że osłona potrafi nieraz nieźle namieszać. I ja się pod tym podpisuję.

Pozdrawiam

Wiem.. wiem... Fajnie wygląda... :D

bogdi64
07-06-2010, 14:18
....
Wiem.. wiem... Fajnie wygląda... :D

i zabezpiecza obiektyw przed uszkodzeniami soczewek, zwłaszcza w moim przypadku, nałogowo NIEużywam filtrów.............. no i...........Fajnie wygląda ;)

MatusP
08-06-2010, 16:56
Jest szkoła która twierdzi, że osłona potrafi nieraz nieźle namieszać.

Tzn.?Ja tam swoje tulipany mam pozakładane zawsze...

Bust
08-06-2010, 18:06
Tzn.?Ja tam swoje tulipany mam pozakładane zawsze...
Ja również zawsze zakładam, ciekaw jestem tej teorii.

Tzn. wiem że niektórzy zakładają osłone a nastepnie robiąc zdjęcia wbudowaną lampą niewiedzą skąd się bierze dziwny cień na zdjęciu :) ale chyba nie o to ci chodzi ?

jackrabbit
08-06-2010, 18:31
Tzn. wiem że niektórzy zakładają osłone a nastepnie robiąc zdjęcia wbudowaną lampą niewiedzą skąd się bierze dziwny cień na zdjęciu :) ale chyba nie o to ci chodzi ?

ten cien to i bez oslony sie robi :)

Rycerz
08-06-2010, 19:12
Dodatkowe pytanie, kiedy przy ostrym słońcu nałożyć osłonę przeciwsłoneczną na obiektyw? mam na myśli zarówno tele gdzie osłona ma 5cm oraz 35 f/1.8 gdzie osłona ma 1cm

zawsze mam założoną osłonę

edmund
09-06-2010, 07:25
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Idę założyć osłonę :)

Pebal
09-06-2010, 11:13
zawsze mam założoną osłonę
Można gdzieś zobaczyć porównanie zdjęć wykonanych z osłoną i bez osłony?
Czy osłona nie wpływa m.in. na zwiększenie winiety?

mswilk
09-06-2010, 13:11
Zajrzyj do wątku o strobing'u (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69089&page=146). Znajdziesz tam odpowiedzi na pytania i przykłady zdjęć w pełnym słońcu.