Zobacz pełną wersję : Zamiana D40 na D80 - jest sens?
KocurKRZ
04-06-2010, 13:39
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem, chociaż samo forum znam już trochę dłużej, często tu zaglądałem jako gość.
Obecnie posiadam D40 z kitowym obiektywem, Jupiterem 37A 3,5/135 z bagnetem od Nikona i lampę SB-400. Zastanawiam się nad sprzedażą swojego D40 z kitem i lampą, a w zamian za to kupiłbym body D80 + jakieś w miarę uniwersalne szkło w niedużej cenie (tu jeszcze nie wiem dokładnie na co się zdecydować). W późniejszym czasie dokupiłbym jakąś lepszą lampę np. Nissin Di622 (w sensie lepszą od tej, którą mam obecie).
Czy taki zabieg ma w ogóle sens? D80 było by lepsze z tego względu, że ma silnik w body i miałbym większy wybór szkieł w korzystniejszych cenach. Problemem jest to, że zakup D80 możliwy jest jedynie z drugiej ręki, a na np. D90 mnie nie stać...
Doradźcie coś, proszę.
Pozdrawiam.
velaskez
04-06-2010, 15:25
Wg mnie sens jest, ale niewielki. A co do większego wyboru szkieł w naprawdę korzystnych cenach, to jest tylko jedno takie szkło czyli 50/1.8. I w sumie to bym się wahał nad zmianą, skoro jest doskonałe 35/1.8 z silnikiem, a 50/1,4 z silnikiem można już znaleźć za mniej niż 1000zł.
KocurKRZ
04-06-2010, 15:36
A czy samo body D80 nie daje większych możliwości niż to co posiadam teraz, czyli D40? Bo z tego co patrzyłem aktualnie nie można dostać już nowych w sklepie, a na aukcjach można znaleźć D80 w dobrym stanie i z małymi przebiegami... co w późniejszym czasie może już nie być takie łatwe. Pomijając już kwestie atrakcyjności cen szkieł, to czy po przesiadce z D40 na D80 odczuję dużą różnicę, czy raczej nie zaprzątać sobie tym głowy i cieszyć się D40 dalej?
kronos28
04-06-2010, 15:54
A czy samo body D80 nie daje większych możliwości niż to co posiadam teraz, czyli D40? Bo z tego co patrzyłem aktualnie nie można dostać już nowych w sklepie, a na aukcjach można znaleźć D80 w dobrym stanie i z małymi przebiegami... co w późniejszym czasie może już nie być takie łatwe. Pomijając już kwestie atrakcyjności cen szkieł, to czy po przesiadce z D40 na D80 odczuję dużą różnicę, czy raczej nie zaprzątać sobie tym głowy i cieszyć się D40 dalej?
jak masz ograniczone środki finansowe i nie stać cie na coś z obecnie oferowanych puszek - d90 etc. To sens jest - zyskasz lepszy wizjer, więcej mpix, lepszy AF, silnik AF, ergonomię (więcej guziorów bez nurkowania do menu), grip, AWL itd. itp. O różnicach dzielących te dwie półki sprzętowe (bo to dwie różne półki sprzętowe) napisano na forum duuuużo - przeszukaj archiwum i poczytaj.
Imho jeszcze warto by się rozejrzeć za d200 w dobrym stanie - to już będzie mocny skok do przodu.
KocurKRZ
04-06-2010, 16:11
jak masz ograniczone środki finansowe i nie stać cie na coś z obecnie oferowanych puszek - d90 etc. To sens jest - zyskasz lepszy wizjer, więcej mpix, lepszy AF, silnik AF, ergonomię (więcej guziorów bez nurkowania do menu), grip, AWL itd. itp. O różnicach dzielących te dwie półki sprzętowe (bo to dwie różne półki sprzętowe) napisano na forum duuuużo - przeszukaj archiwum i poczytaj.
Imho jeszcze warto by się rozejrzeć za d200 w dobrym stanie - to już będzie mocny skok do przodu.
Z tego co piszesz to jest wiele "za" utwierdzających mnie w przekonaniu, że jednak warto zamienić obecne body na D80. Czytałem sporo i porównywałem bezpośrednio D40 i D80, ale do końca nie jestem przekonany, bo część osób mówi, że to trochę bez sensu, że jak zmieniać to na coś innego, choć by na D200, jak samo mówisz. Problem w tym, że D200 to już trochę droższa alternatywa...
Dzięki, za wypowiedzi. Jak ktoś ma jeszcze coś do dodania w temacie to będę wdzięczny, wciąż się zastanawiam...
Jeszcze zapytam dla upewnienia, nie ma już możliwości nabycia fabrycznie nowego D80 w żadnym sklepie?
żółto-czarny
04-06-2010, 16:37
Jeszcze zapytam dla upewnienia, nie ma już możliwości nabycia fabrycznie nowego D80 w żadnym sklepie?
Ośmielę się napisać: nie ma... A może uzbroić się w cierpliwość i dozbierać do używki D90? D200 jest już wiekowe i miałbym wątpliwości czy brać coś z 2 albo 3 ręki.
KocurKRZ
04-06-2010, 16:49
Ośmielę się napisać: nie ma... A może uzbroić się w cierpliwość i dozbierać do używki D90? D200 jest już wiekowe i miałbym wątpliwości czy brać coś z 2 albo 3 ręki.
W sumie jak będzie taka możliwość to chętnie nabyłbym D90, chociaż to dość nowy sprzęt i nie dużo jest ofert sprzedaży z drugiej ręki... Póki co będę chyba powoli i bez pośpiechu rozglądał się za body D80, tylko pozostaje kwestia jakiegoś szkła do niego, możecie polecić coś w miarę uniwersalnego? Jupiter 37A 3,5/135 cały czas ze mną będzie, ale dobrze też mieć coś z AF, bo nie zawsze jest czas i możliwość na manuala.
Zmiana na D80 nie ma zadnego sensu. Przehandlujesz maly, lekki aparacik na duzego kloca z drugiej reki, ktory NIE bedzie robil ladniejszych zdjec! To ze jest wygodny, ma wiele opcji itede to sprawa IMHO drugorzedna. Jesli chcesz robic lepsze fotki kup 35/1.8. W zyciu nie zamienilbym D40+35/1.8 na D80 z obiektywem "uniwersalnym".
A glowny argument jaki wytocza zwolennicy D80, czyli silnik AF moim zdaniem nie ma i tak zastosowania jesli masz skromne srodki finansowe na tyle aby isc w uzywke D80.
Uzywke 35/1.8 mozesz kupic za 600plnow albo i mniej bo jest ich calkiem sporo.
Zeby nie byc goloslownym powiem, ze sam od dlugiego czasu zastanawiam sie nad zmiana puchy na D90, nowke. I doszedlem do wniosku, ze zamiast ladowac kase w kolejny sprzet (ktory mi sie jus nie miesci w plecaku) powinienem robic wiecej zdjec, ot co :-)
KocurKRZ
04-06-2010, 18:02
Zmiana na D80 nie ma zadnego sensu. Przehandlujesz maly, lekki aparacik na duzego kloca z drugiej reki, ktory NIE bedzie robil ladniejszych zdjec! To ze jest wygodny, ma wiele opcji itede to sprawa IMHO drugorzedna. Jesli chcesz robic lepsze fotki kup 35/1.8. W zyciu nie zamienilbym D40+35/1.8 na D80 z obiektywem "uniwersalnym".
A glowny argument jaki wytocza zwolennicy D80, czyli silnik AF moim zdaniem nie ma i tak zastosowania jesli masz skromne srodki finansowe na tyle aby isc w uzywke D80.
Uzywke 35/1.8 mozesz kupic za 600plnow albo i mniej bo jest ich calkiem sporo.
Zeby nie byc goloslownym powiem, ze sam od dlugiego czasu zastanawiam sie nad zmiana puchy na D90, nowke. I doszedlem do wniosku, ze zamiast ladowac kase w kolejny sprzet (ktory mi sie jus nie miesci w plecaku) powinienem robic wiecej zdjec, ot co :-)
Teraz to dałeś mi do myślenia. Ogólnie to sam już nie wiem, co zrobić, ale chyba zastanowię się nad pozostaniem przy obecnej konfiguracji, z ewentualną przesiadką w przyszłości na coś innego, jak już będę miał odłożony większy budżet pozwalający na zakup nowego body.
Co do szkła 35/1.8, ciekawa sprawa, przeglądam sample i na prawdę daje dobre dobre efekty... chyba zastanowię się poważnie nad jego zakupem z drugiej ręki. Poza tym szkieł nigdy nie za wiele i zawszę może mi służyć do nowego body w przyszłości 8).
Jedyne co to chyba sprzedam lampę SB-400 i kupię Nissina Di622, bo z tego co czytałem na forum to dużo lepsze światło... Zapytam się jeszcze, czy taka zamiana będzie dobrym posunięciem? Czy jest może inna alternatywa, którą możecie mi polecić? Dodam, że lampę używam głównie w średniej wielkości pomieszczeniach, do robienia zdjęć na imprezach prywatnych.
Na D80 nie bardzo się opłaca zamieniać bo nie zyskasz zbyt wiele. Lepiej zainwestować w szkła i odkładać na coś lepszego, np d90 albo i d300.
Antonioo
04-06-2010, 19:09
ja bym zbierał na d90.....używane można nawet kupić za 1700 zł....
ja swoje d40 zamieniłem na d70s, nie załuję wcale, mz zmiana się oplaca nawet dla samej ergonomii
Ja również zmieniłem D40 na D80. Kupiłem za 1200 zł z 35k przebiegu chociaż wcale po nim tego nie widać. Na plus można wymienić wiele - wizjer, silnik, wyświetlacz górny, więcej MP,więcej pól AF, wiele opcji ma przyciski na obudowie - ISO, WB, pomiar światła itp., dwa kółka nastawcze, lepszy akumulator, korpus ma wiele drobnym ale przydanych rzeczy w menu - stan baterii w %, możliwość wyboru wielkości środkowego pola AF, czy pomiaru centralnego, podnoszenie lustra i wiele innych. Ogólnie lepiej mi się pracuje na tym korpusie i jakość obrazu jest MZ lepsza.
Jeśli miałbyś na oku zadbaną sztukę, z niewielkim przebiegiem - ja bym wymienił.
To jednak wyższa półka,niewiele ale jednak wygodniej robi się zdjecia d80.
Jeśli jednak miała by to być wymiana na siłe, na jakąs zajechana sztuke czy dużą dopłate to bym olał sprawę.
Witam.D40 to fajny Nikoś i jak nie masz dużo kasy, to lepiej kup sobie jakieś dobre szkiełko ,niż wydawać na D80.Sam posiadam D50 i nie mam zamiaru wymieniać na D80.Lepiej dozbierać i poźniej kupić np:D5000 lub D90.
Moim zdaniem ergonomia wystarczy, aby zmiana była opłacalna. Akurat dla mnie to bardzo ważne, bo nie zawsze mam czas i chęci na wycieczki po menu. Na Twoim miejscu bym zmienił, w moim wypadku o wyborze D80 zdecydowała głównie ergonomia, bo miałem innych kandydatów, w innych systemach, niekiedy z ciekawszymi matrycami. Zawsze D80 to "półka" wyżej i jak na obecną cenę to daje ogromne możliwości. :)
KocurKRZ
04-06-2010, 21:26
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, każda opinia jest dla mnie ważna, bo pomaga mi podjąć tą właściwą decyzje.
Póki co z D40 mi się miło pracuje i nie mam "ciśnienia" na szybką zamianę, tak ogólnie się zastanawiam co by było dobre i rozważam różne możliwości. Cały czas obserwuję ogłoszenia, aukcje i jeśli trafię na dobrą sztukę D80 z małym przebiegiem to może się skuszę, ewentualnie odłożę zakup w czasie na korzyść D90. Póki co zainwestuję w stalkę (która tak czy inaczej mi się przyda, niezależnie od tego jakie body zakupię), tak jak poradził mi użytkownik mmost i jakiś system makro (najprawdopodobniej na M42). W D40 odpowiada mi najbardziej jego wymiar i poręczność, a D80 jest już znacznie większe, ale z drugiej strony ekonomiczniejsze.... coś za coś...
Ogólnie temat zamiany D40 na D80 kusi mnie z takiego powodu, że sprzedając moje D40 + lampę SB-400 (którą i tak planuję wymienić na coś lepszego) będę miał w sumie kwotę odpowiadającą cenie body D80. A tak jak piszecie jest to jednak już półka wyżej...
Cześć
Miałem D40 z Kit-em i 55-200. Potem miałem D70 teraz mam D80. Też chciałem lepszą puszkę z milionem przycisków na zewnątrz. Fakt daje to lepszy komfort pracy. Puszkę obsługuje się szybciej. Pytanie jakie robisz zdjęcia i jak często zmieniasz parametry ekspozycji. Tylko to według mnie mogło by decydować o przejściu z D40 na D80.
Co do jakości zdjęć to według mnie różnicy nie ma no może D80 szumi mocniej :).
D80 jest przyjemniejsza w obsłudze. Moim zdaniem zastanów się nad D5000
Po dwuletniej przygodzie z lustrami popieram to co napisał jeden z kolegów powyżej D40 + dobre szkło.
KocurKRZ
05-06-2010, 08:55
Cześć
Miałem D40 z Kit-em i 55-200. Potem miałem D70 teraz mam D80. Też chciałem lepszą puszkę z milionem przycisków na zewnątrz. Fakt daje to lepszy komfort pracy. Puszkę obsługuje się szybciej. Pytanie jakie robisz zdjęcia i jak często zmieniasz parametry ekspozycji. Tylko to według mnie mogło by decydować o przejściu z D40 na D80.
Co do jakości zdjęć to według mnie różnicy nie ma no może D80 szumi mocniej :).
D80 jest przyjemniejsza w obsłudze. Moim zdaniem zastanów się nad D5000
Po dwuletniej przygodzie z lustrami popieram to co napisał jeden z kolegów powyżej D40 + dobre szkło.
Kwestia ukrycia części opcji w menu aparatu, a nie na body nie jest dla mnie problemem, choć czasami chciało by się mieć pewne elementy bardziej pod ręką. Raczej chodzi mi o lepszą jakość samej matrycy, a przez co lepsze zdjęcia, ale skoro nie ma aż takiej różnicy między D40, a D80 to narazie wstrzymam się ze zmianą i inwestuję w stalkę.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.
i inwestuję w stalkę.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.
bardzo dobry wybor :)
zwlaszcza ze 35 1.8 to zdaje sie jedyne szklo ktore bez problemu gada z FX ;]
Miałem D80, mam D200 a teraz kupiłem żonce D40 i powiem Ci, że jestem trochę zasmucony bo z tego małego body jpg-i najbardziej mi się podobają i chyba będę go często żonie podkradał. Jeśli chodzi o wygodę to D200 jest super, D80 też całkiem nieźle zdjęcia z D80 i D200 są podobne (z lekkim wskazaniem na D200) ale trzeba trochę pokombinować by ładnie wyglądały, z D40 ładne i ostre wychodząc prosto z puszki. Kup jasną stałeczkę i ciesz się zdjęciami z D40 :D
żółto-czarny
05-06-2010, 12:18
zwlaszcza ze 35 1.8 to zdaje sie jedyne szklo ktore bez problemu gada z FX ;]
Właśnie. Przymknąć przysłonę, obkroić brzegi dookoła i będzie jak znalazł ;)
blackside
05-06-2010, 13:17
Tylko 5 razy sprawdź stałkę....Moje sztuki miały opory funkcjonować z różnymi korpusami. Mówię tu o AF.