PDA

Zobacz pełną wersję : ViewNX i RAW

mikas4
04-06-2010, 13:29
W programie ViewNX na podglądzie zdjęcia w lewym górnym rogu mam ikonkę „RAW” (shows RAW image). Po jego naciśnięciu zdjęcie jakby było podawane obróbce i czasami zmienia kolorystykę, ale zawsze zostaje wyostrzone. Jeśli to zdjęcie potem zapiszę do JPG to niestety, ale jest bez tego wyostrzenia. Na czym polega rola tego przycisku, bo wydaje mi się, że fajnie to wyostrza zdjęcie i jeśli balans bieli jest dobry i reszta to, po co obrabiać zdjęcie, wystarczy go tylko zapisać do JPG.

kichu
04-06-2010, 13:55
w kazdym pliku nef obok danych raw, zapisany jest tez maly jpeg pogladowy (jpg basic), ktorego puszka uzywa do wyswietlania obrazu na LCD, a viewNX do przegladania fot - dzieki temu jest szybki, bo nie generuje przy kazdej focie obrazka raw od zera, tylko zapodaje ci te jpegi

klikniecie na przycisku raw powoduje, ze viewNX nie wyswietla jpega zapisanego w raw, ale generuje obrazek na podstawie rawa - co jak sam widzisz chwilke trwa

ten jpeg w rawie uzywany jest tylko przy przegladaniu fot, wiec jesli chcesz w ViewNX konwertowac RAWy to JPG pelnej jakosci to sie nie ma czym przejmowac tylko po prostu to zrobic - jakosc bedzie bez zarzutu

mikas4
04-06-2010, 14:28
ten jpeg w rawie uzywany jest tylko przy przegladaniu fot, wiec jesli chcesz w ViewNX konwertowac RAWy to JPG pelnej jakosci to sie nie ma czym przejmowac tylko po prostu to zrobic - jakosc bedzie bez zarzutu Ale jeśli zapiszę to zdjęcie do JPG i porównuje je w przeglądarce windowsa i to RAW w ViewNX, to JPG nie jest taki ostry, wygląda tak samo jak RAW przed naciśnięciem przycisku.

markB
04-06-2010, 14:50
1. Jeśli nie wyostrzyłeś to co zapisujesz, to będzie nieostre.
2. Ten podglądowy jpeg jest mały, silnie skompresowany i dość mocno wyostrzony. Musiałbyś "swojego" przed zapisaniem przerobić identycznie i dopiero wtedy porównywać.
3. Raw nie wygląda, bo nie jesteś w stanie go zobaczyć, to tylko zbiór informacji z matrycy i to w skali szarości.

kichu
04-06-2010, 14:51
a czym zapisujesz zdjecie do jpg ?

sprawa druga, jpg to format stratny, bezstratny (tak jak raw) jest tiff

mikas4
04-06-2010, 16:16
a czym zapisujesz zdjecie do jpg ?

sprawa druga, jpg to format stratny, bezstratny (tak jak raw) jest tiff

Po tym jak nacisnę ten przycisk RAW(zdjęcie się wyostrza), naciskam prawy przycisk myszy i wybieram OUTPUT - CONVERT FIES i zapisuje do JPG i zdjęcie nie jest już tak ostre. Jedynie jak wejdę do Capture NX 2 i ustawie w PICTURE CONTROL jakiś profil np STANDARD i przesunę suwak SHARPENING np na 7, to wtedy jest to co po naciśnięciu tego przycisku w ViewNX i jak zapisze do JPG, to zdjęcie jest ładnie wyostrzone. Jak mam ustawiony profil na UNCHANGED to wtedy nie potrafię wyostrzyć zdjęcia bo nie działają te suwaki.

mikas4
06-06-2010, 11:37
A czy da się jakoś wyostrzyć zdjęcie w NX2 bez zmiany profilu z UNCHANGED na inny ? Często jest że pasuje mi kolorystyka i po zmianie na inny profil zdjęcie robi się wyblakłe, ale bez tego nie mogę jego wyostrzyć.

st
06-06-2010, 12:33
(...)3. Raw nie wygląda, bo nie jesteś w stanie go zobaczyć, to tylko zbiór informacji z matrycy i to w skali szarości.

E... dokładnie to w trzech skalach szarości. Ale te 3 skale szarości, to już RGB.

Pozdrawiam

markB
06-06-2010, 19:13
A czy da się jakoś wyostrzyć zdjęcie w NX2 bez zmiany profilu z UNCHANGED na inny ? Często jest że pasuje mi kolorystyka i po zmianie na inny profil zdjęcie robi się wyblakłe, ale bez tego nie mogę jego wyostrzyć.
Przyznam się, że nie wiem o czym piszesz. Przed chwilą otworzyłem nefa w NX2 i mogę go wyostrrzać w dowolny sposób, mimo że profil mam "unchanged".
Unchanged oznacza, że masz taki sam profil jak w aparacie.

mikas4
06-06-2010, 19:55
Przyznam się, że nie wiem o czym piszesz. Przed chwilą otworzyłem nefa w NX2 i mogę go wyostrrzać w dowolny sposób, mimo że profil mam "unchanged".
Unchanged oznacza, że masz taki sam profil jak w aparacie.
Tak to wygląda i nie mogę w pozycji Sharpening nic zmienić, może coś źle robię.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img22.imageshack.us/img22/3/przechwytywanienz.jpg)
A druga sprawa, jest tam ustawiony profil DX2MODE2, ale chyba przy raw jest bez znaczenia jaki tam jest ustawiony profil, dopiero zmiana profilu w programie zmienia kolorystkę zdjęcia ?

markB
06-06-2010, 20:05
A bo tutaj chcesz zmieniać paramatry zapisane w profilu w puszce. Tak sie nie da. Wyostrzaj przez zakładkę Adjust > Focus > Unsharp Mask.

anton
06-06-2010, 22:49
A bo tutaj chcesz zmieniać paramatry zapisane w profilu w puszce. Tak sie nie da
Da się. Jeśli chcesz zachować kolorystykę a zmienić szybko ostrość, to po prostu kliknij na profil, który masz ustawiony. Np. jeśli masz D2X mode 2, to klikasz na niego i spokojnie na szybko możesz zmieniać ostrość.

markB
07-06-2010, 16:53
Da się. Jeśli chcesz zachować kolorystykę a zmienić szybko ostrość, to po prostu kliknij na profil, który masz ustawiony. Np. jeśli masz D2X mode 2, to klikasz na niego i spokojnie na szybko możesz zmieniać ostrość.

Przy niezmienianym profilu z puszki (czyli unchanged) nie da się; i tego dotyczyła moja odpowiedź.

anton
07-06-2010, 19:59
Ale unchanged jest z definicji niezmienialne. Koledze chodziło o szybkie wyostrzenie bez zmiany kolorystyki zdjęcia. Da się i tego dotyczyła moja wypowiedź. Zatem pax między chrześcijany ;)

mikas4
11-06-2010, 18:52
Wyostrzaj przez zakładkę Adjust > Focus > Unsharp Mask.

Trochę pobawiłem się NX'em i czy przypadkiem nie lepiej wyostrzać funkcją HIGH PASS i potem dać nakładkę OVERLAY i zmniejszyć krycie?
Przy dużym wyostrzaniu funkcją UNSHARP MASK powstają mi duże szumy.

Erie
11-06-2010, 19:30
E... dokładnie to w trzech skalach szarości. Ale te 3 skale szarości, to już RGB.

Pozdrawiam

eee... dokładnie w jednej skali szarości - jako mozaika bayera, chyba że ktoś ma foveona lub inną matrycę warstwową