Zobacz pełną wersję : D300s ciezki do ogarniecia ?
witam mam pytanie jak w temacie czy d300s jest ciezki do ogarniecia ? nigdy nie mialem stycznosci z nikonem (posiadam KM D5d)
po jakim czasie da sie nad tym zapanowac ?
czy mozna samemu zrobc program tematyczny zeby czasem uzywac pelnej auto ?
troche boje sie ze przy kazdym waczeniu bede musial wszystko ustawiac manualnie a co bedzie jak w pewnej sytuacji bede potrzebowal szybko strzelic foto i nie bede mial czasu na bawienie sie w opcjach itp
jak to jest ? prosze o szczera odpowiedz
dziekuje
shaddixx
03-06-2010, 22:09
do odważnych świat należy:D
a ile czasu robisz zdjęcia? bo mz ktoś kto miał stycznośc z lustrem sam sobie bez problemu odpowie na takie pytania
Ja sie przesiadłem z SONY. Jedyne co mnie wkurza to to, że wyświetlacz z danymi nie zaświeca się automatycznie tak jak to było w SONY, no i jeszcze jest kilka niedogodnień zw z tym, że nie ma czujnika zniżenia. Dodatkowo, ustawienia ISO i WB o po lewej stronie w nikonie sa gorszym rozwiązaniem, ale oczywiście idzie się przyzwyczaić.
Nie masz się co martwić.
mialem stycznosc i czesto uzywalem pelnego manuala zeby cos strzelic ale jezeli potrzebowalem pstyknac szybko fotke to przelaczalem na program sport dlatego pytam czy istnieja takie ustawienia ktore sie zapisuje(profil/profile) lub jakis inny sposob zeby czasem nie wchodzic w opcje tylko wlaczyc i szybko strzelic fotke jak to jest ???
prosze o odpowiedz na moje pytanie
Nie ma w D300(s) ustawień tematycznych.
Nie ma też klawisza/pozycji AUTO.
Ale jest tryb P, w nim masz ustawianą automatycznie CZAS(S) i PRZESŁONĘ(A) i w tym trybie możesz śmiało robić zdjęcia, zresztą jak w każdym innym.
Szczerze nie bardzo rozumiem co jest do ustawiania (w znaczeniu jakiegoś extra, czy też że nie szybko) w A i S.
piter123789
03-06-2010, 22:46
Ale Pan krąży Panie buldogg. Sorki, ale ile razy można się o to samo pytać?:D Jak nie wiesz czy dasz radę to kup sobie na początek d60/d40, pobaw się nim i zobaczysz np. czy to ustawianie manualne jest takie straszne. Według mnie kupowanie d300/d300s po to, by używać go na automacie to trochę mija się z celem, ale to tylko moje zdanie.
grudzinsky
03-06-2010, 22:54
tylko, ze d300/d300s nie ma zadnych tematycznych programow. jest to pucha dla swiadomych uzytkownikow, ktorzy beda wiedziei jak wykorzystac jej mozliwosci. jedyny sluszny program to A jesli chce sie szybko i bez problemowo robic zdjecia. wlaczasz aparat i ciach...zdjecie zrobione...jak chcesz aparat z zielonym kwadracikiem iprogramami tematycznymi to kup sobie Canona 5D MkII :D
Hmm a ma 5D MKII zielone tryby?
co do jedynej słuszności A to polemizowałbym, ba nawet stawiając już tam odważną tezę, że "jedyny" (moje dodając, że na początek) to ja optowałbym bardziej za S jak już.
No oczywiście z premedytacją pomijając P, co akurat nie powinno mieć miejsca (tzn. pomijanie).
dobry temat się rozpoczął ^^
Moim skromnym zdaniem powinieneś zacząć od niższego modelu, może D60 / 80 ewentualnie 90tka. D300 to jest bardzo dobra puszka lecz nie nadaje się na początek przygody z lustrami. Chyba, że mierzysz wysooko.
Do tych body co wypisałem wyżej dokupić np 17-55 czy zestaw stałek i do roboty ; ]
moim zdaniem jesli jest kasa to warto wziąć d300... dla samej wygody uzytkowania. odkad sie przesiadlem na trzycyfrowe puszki to te dwucyfrowe sa jakies takie... ble :P aparat sam sie klei do reki ;)
po przesiadce z sony moze cie bolec "odwrotnosc" nikona... czyli plus tam gdzie minus i takie małe smaczki ;)
grudzinsky
04-06-2010, 01:02
Hmm a ma 5D MKII zielone tryby?
co do jedynej słuszności A to polemizowałbym, ba nawet stawiając już tam odważną tezę, że "jedyny" (moje dodając, że na początek) to ja optowałbym bardziej za S jak już.
Canon 5D Mk II ma zielony tryb (http://optyczne.pl/aparaty_image/3800_canon_5dmk2_3.jpg) tak samo jak jego poprzednik ;) to zadna nowosc...
tryb A to ustawianie przeslony manualnie, a aparat dobiera odpowiedni czas. to jest zdecydowanie latwiejsze niz tryb S...
[URL="http://optyczne.pl/aparaty_image/3800_canon_5dmk2_3.jpg"]
tryb A to ustawianie przeslony manualnie, a aparat dobiera odpowiedni czas. to jest zdecydowanie latwiejsze niz tryb S...
Tryb S jest dokładnie tak samo "łatwy" albo i "trudny" :) W obu przypadach (A i S) fotografujący chce mieć kontrolę nad jednym z parametrów ekspozycji po to, aby świadomie uzyskać pewne efekty typu odpowiedni rozkład GO czy też zamrożenie (albo i świadome rozmycie) ruchu (w trybie S).
pozdrawiam,
Paweł
Tryb S jest dokładnie tak samo "łatwy" albo i "trudny" :)
dokładnie tak - jak nie ogarnia funkcjonowania A i S to polegnie albo sie nauczy :mrgreen:
generalnie, to jak z pytaniami - nie ma trudnych - są tylko te, na które nie znamy odpowiedzi :D
Pershing
04-06-2010, 10:30
Ja już nie pamiętam kiedy ostatnio naciskałem spust na innych ustawieniach niż M, no ale ja reporterem nie jestem więc nie mam potrzeby mieć refleksu rewolwerowca. Co do A czy S to oczywiście używa się ich prosto ale trzeba mieć świadomość co i w jakich warunkach chcemy osiągnąć. Bo np. preselekcja przysłony będzie się świetnie sprawdzać w dobrych warunkach oświetleniowych gdzie chcemy kontrolować GO, ale już tam gdzie światła mało "A" się nie sprawdzi, bo może się okazać że czasy nie pozwolą na wykonanie nieporuszonego zdjęcia. (zakładam, że AUTO ISO = OFF)
po przesiadce z sony moze cie bolec "odwrotnosc" nikona... czyli plus tam gdzie minus i takie małe smaczki ;)
Przecież to się da przestawic/ustawic tak jak komu pasuje, według przyzwyczajeń lub "widzimisię"!
piter123789
04-06-2010, 12:59
Przecież to się da przestawic/ustawic tak jak komu pasuje, według przyzwyczajeń lub "widzimisię"!
Wszystkiego nie przestawisz.
Moja odpowiedź dotyczyła odwrotności plusów i minusów:)
Jasne, że na obudowie nie zmieni sę położenia spustu migawki itp, jednak akurat drabinkę EV przestawia się banalnie. Zresztą akurat d300s jest dośc mocno konfigurowalne nawet w kwestii przycisków na samym body.
AUTOMTYKA PROGRAMOWA P
aparat dopiera czas otwarcia migarki i wartosc przyslony w celu zapewnienia optymalnej ekspozycji.zalecany do fotrografowania okazjonalnego oraz w sytuacjach,w ktorych nie ma czasu na manualne dopieranie ustawien aparatu
intrukcja obslugi apratow....
Idź na całość. Jakie to ma znaczenie z czego się przesiadasz. Kup aparat przeczytaj instrukcje i do dzieła. Przesiadka w menu będzie wyraźna ale jeśli robisz długo foty i czujesz aparat to opanujesz obsługę szybko
AUTOMTYKA PROGRAMOWA P
aparat dopiera czas otwarcia migarki i wartosc przyslony w celu zapewnienia optymalnej ekspozycji.zalecany do fotrografowania okazjonalnego oraz w sytuacjach,w ktorych nie ma czasu na manualne dopieranie ustawien aparatu
intrukcja obslugi apratow....
O trybie P - pisano już w piątym poście tego wątku..... więc o co teraz chodzi?
Do rzeczy - aparat foto to nie prom kosmiczny, który masz pilotować.... jak coś nie wyjdzie za pierwszym razem, to wyjdzie za kolejnym, a nauka na własnych błędach w końcu nie zagraża życiu:)
byc moze ja bardzo głupi jestem nie umiem sobie przestawic w D200 ani na gornym lcd ani w wizjerze zeby plus byl tam gdzie mi od przedszkola az do studiów mowili ze być powinien (minus po lewej plus po prawej).
Rolki znalazlem, ekraników nie. (D200)
pozatym miałem na mysli tez inne smaczki jak np zoomowanie w obiektywnie na odwrót, mocowanie obiektywów na odwrót ;) itd... naprawde bylo troche przyzyczajen ze starego systemu ktore musialem zminic...
i powtórze się, jesli jest kasa, bierz trzycyfrową puche... całkiem inna wygoda pracy ;)
Witam.
Popieram opinie Kolegów, którzy doradzają D300s. Jeżeli finanse nie stanowią przeszkody, to warto go kupić. Obawy o zbyt trudną obsługę są moim zdaniem nieuzasadnione. Przykład: przygodę z cyfrową lustrzanką zaczynałem od podobnej półki - D300. Długo się przymierzałem do różnych aparatów, myślałem poważnie o D90 (był wtedy świeżo po premierze). Czytałem testy, porównania, chodziłem po sklepach, aż do czasu gdy w ręce wpadła mi "trzysetka". Można powiedzieć: miłość od pierwszego dotknięcia - zadecydowała ergonomia uchwytu i jakość wizjera.
Podstawową klawiszologię można naprawdę szybko przyswoić, na upartego zacząć od (P) w ostateczności z załączonym AutoIso (fuj...). Zasadniczo prostota obsługi nie różni się wtedy od kompaktu - włącz i pstryk - tyle że działa duuuuuużo szybciej. Po 2 dniach, jak już się poogląda menu, poczyta instrukcję obsługi, to i tak ciekawość podkusi do eksperymentowania z (A) i (S), po jakimś czasie (M) przestanie być groźne.
Z ciekawości - jaki obiektyw na początek?
Pozdrawiam.
właśnie wróciłem ze sklepu saturn......ogladalem dotykalem, oba aparaty d90 i d300 (bawilem sie tylko na d90 poniewaz nie bylo bateri w d300s :/ ale oprocz tego nie mialem czasu az tyle zeby sie bawic....wyszlo ze lepiej trzyma mi sie w rece d300s bardziej mi odpowiada
powiedzcie mi czy AF jest o wiele szybszy niz w d90 ?
Czy szybszy, to w sumie od szkieł więcej zależy, ale napewno ma więcej pól ostrości!
jaki obiektyw polecacie na sam poczatek ? napewno jakis zmiennoogniskowy zeby nie byl drogi poniewaz chce go tylko na jakis sam poczatek i zebym nie byl smutny jak cos sie z nim stanie u cioci na imprezie ;)(tylko przyklad) ;)
co polecacie na sam poczatek ? napewno jakis zmiennoogniskowy zeby nie byl drogi poniewaz chce go tylko na jakis sam poczatek i zebym nie byl smutny jak cos sie z nim stanie u cioci na imprezie ;)(tylko przyklad) ;)
mowisz o obiektywie? czy aparacie (zmiennoogniskowym?? ze niby kompakcie?)? bo troche nie łapie.
masz pare mozliwosci, za 200zł 18-55, za jakies 500zł 18-70, za tysiaka tamrona 17-50...
Jak widać, nie ma jak to przymierzyć body do ręki.
O obiektywach może znowu na przykładach.
Najbardziej przypadł do gustu AF-S 17-55/2.8. Prawie zawsze podpięty do body. Jasny, szybki AF, na "imieninach" trudno o wypadek bo to pancerna konstrukcja. Nie spełnia tylko założenia "tani i na początek". Zdecydowanie drogi, bądź bardzo drogi (od ok. 4800 zł), hipotetyczne mankamenty - brak VR, krótki zakres zooma, duża masa i rozmiary mi nie przeszkadzają - nie chce innego w tym zakresie ogniskowych.
Przedtem głównie używałem AF-S 16-85/3.5-5.6 VR. Porządnie wykonany, dosyć szybki, bardzo praktyczny zakres ogniskowych, skuteczny VR. Też go lubię, pomimo że jest znacznie ciemniejszy. Teraz używany głównie z rezerwowym body D60 - jak nie chcę ciężko nosić. Uczciwie trzeba przyznać, że nie jest tani (ok. 1700 zł).
Przy zakupie rezerwowego body oglądałem AF-S 18-105/3.5-5.6 VR. Miałem już wtedy 16-85, więc odpuściłem go sobie. Pewnie jak na sprzęt za ok. 850 zł jest też godny polecenia mimo "plastikowości" jego obudowy. Czytałem, że optycznie dosyć przyzwoity.
Gdyby obiektyw miał być jeszcze tańszy - poniżej 400 zł (pytanie tylko o sens podłączania czegoś takiego do D300s), pozostaje AF-S 18-55/3.5-5.6 VR. Krótki zakres zooma, ciemny, plastikowy. Ale można się nim bezstresowo pobawić, bo jest tani. Używam go głównie do różnych eksperymentów, ze względu na średnicę mocowania filtra - 52 mm (odwracanie, mikroskop i inne ekstrawagancje). Ewentualnie gdy sprzęt ma być jeszcze lżejszy niż z 16-85.
Pewnie można by tu wymienić sporo innych konstrukcji, mniej lub bardziej godnych polecenia. Ograniczyłem się do tego, z czym miałem styczność. Z premedytacją pomijam obiektywy stałoogniskowe, na nie przyjdzie pewnie czas później. Sam zaczynałem od AF 50/1.8 D (na to starczyło po zaszaleniu z body...) i nie polecam tej drogi. Dobry do konkretnych zadań "specjalnych", ale nie codziennego pstrykania.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
dzieki za szczegółową i wyczerpującą odpowiedź
byc moze ja bardzo głupi jestem nie umiem sobie przestawic w D200 ani na gornym lcd ani w wizjerze zeby plus byl tam gdzie mi od przedszkola az do studiów mowili ze być powinien (minus po lewej plus po prawej).
Nie wiem gdzie to jest w d200 ale w D300s
- menu ustawień osobistych -->f elementy sterujące --> f11 Odwróć wskaźniki.
Kilk i już:)
Przestawia się zarówno w wizjerze, jak i na górnym LCD.
Chyba była to pierwsza rzecz, którą przestawiłam po zakupie d300s:)
Nie wiem gdzie to jest w d200 ale w D300s
- menu ustawień osobistych -->f elementy sterujące --> f11 Odwróć wskaźniki.
Kilk i już:)
Przestawia się zarówno w wizjerze, jak i na górnym LCD.
Chyba była to pierwsza rzecz, którą przestawiłam po zakupie d300s:)
tak wiec niestety w d200 zgodnie z mym przypuszczeniem nie ma takiej opcji. a szkoda.
No, to ladnie, Nikon ma plusa. to pozostaje juz tylko zoom na odwrót.
Nie wierzę...:confused:, że d 200 się nie da...?
O ile mnie pamięć nie zawodzi, w d80 też to było do przestawienia; na 100% miałam minus na lewo, a plus na prawo:)
No, to ladnie, Nikon ma plusa. to pozostaje juz tylko zoom na odwrót.
Wystarczy obiektyw pomkę kupić....;)
Skoro wybrałeś d300s to już nie namawiam ;)
Co do obiektywu to ja bym polecił na początek 18-105. Na prawde przyjemny obiektyw w miare tani, z dobrym AF, dobrą sotrością.
Nie wierzę...:confused:, że d 200 się nie da...?
O ile mnie pamięć nie zawodzi, w d80 też to było do przestawienia; na 100% miałam minus na lewo, a plus na prawo:)
Wystarczy obiektyw pomkę kupić....;)
:confused:
Mam i D200 i D80. Ani w Instrukcji, ani w Menu nie ma takiej opcji. Załaczam screen'a. w zadnym submenu nie ma takiej opcji. jedynie zamiana kółek przod tył i scrolowania kółkami lewo prawo.
:confused:
albo ja naprawde jestem taki głupi, albo to nie tu, albo... :confused: wersja softu a/b 2.01
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img156.imageshack.us/img156/6311/d200201.jpg)
Alleg,
Na załączonym screenie widać opcje do f7 ...a co jest niżej?:) --> np f11?
W wersji angielskiej (tak masz ustawioną) powinno być "reverse indicators" - o ile ta funkcja nie jest schowana gdzieś indziej:)
Alleg,
Na załączonym screenie widać opcje do f7 ...a co jest niżej?:) --> np f11?
W wersji angielskiej (tak masz ustawioną) powinno być "reverse indicators" - o ile ta funkcja nie jest schowana gdzieś indziej:)
d200 posiada opcje od 1 do 7 ;) nizej jest znowu czerwone a1 i tak w koleczko :(
Kurcze troche robimy offtopic, watek nie o tym :(
Najfajniejszy moim zdaniem jest N 17-55. Pomyśl nad nim jesli cena jest dla Ciebie do przyjęcia.