Zobacz pełną wersję : Sposoby na doprowadzenie do ładu podłogi
Ano właśnie. Jakoś mam z tym problem. Tło nam się zadeptało okrutnie. Mile widziane sposoby na doprowadzenia tego do ładu. Mam kilkanaście kadrów z taką zapaskudzoną podłogą i jakoś mi to słabo wychodzi.
Zaznaczam że nie intersuje mnie pokaz pod hasłem "taki jestem zajebiaszczy i umiem to zrobić". Interesują mnie jedynie efekty WRAZ z załączonym opisem czynności.
W linku plik w oryginalnym rozmiarze
www.rafalmrozowski.com/podloga.jpg
Andrzej Olender
03-06-2010, 22:43
Po co te paskudne napisy na całym zdjęciu? to tak dla rozproszenia pomagających Ci osób? ;)
Co do podłogi, kombinacje Healing Brush Tool, Spot Healing Brush Tool, Patch Tool oraz Clone Stamp Tool.
Generalnie postępowanie podobne jakbyś walczył z niedoskonałościami skóry. Ameryki tutaj się nie odkryje, trzeba się napracować jak się przegapiło podczas robienia zdjęć :)
Quick Selection toola Bozia nie dała? Zaznacz podłogę (w porywach 3 sekundy roboty) i zabij syfy blurem.
Andrzej Olender
03-06-2010, 22:51
Quick Selection toola Bozia nie dała? Zaznacz podłogę (w porywach 3 sekundy roboty) i zabij syfy blurem.
Sporo syfów na podłodze jest w różnych cieniach, nie łatwo to zrobić na szybko a jednocześnie dokładnie.
Po co te paskudne napisy na całym zdjęciu? to tak dla rozproszenia pomagających Ci osób? ;)
Raczej żebym nie znalazł potem zdjęcia tam gdzie być nie powinno ;) Zauważ że to pełny plik a nie miniaturka
Nie wpadłem na blurowanie. Nie zrobi się z tego nijaka papka ?
Sporo syfów na podłodze jest w różnych cieniach, nie łatwo to zrobić na szybko a jednocześnie dokładnie.
Nie ma potrzeby robić tego dokładnie. Zaznaczyć Quickiem, skopiować na osobną warstwę, włączyć zaznaczenie warstwy klikając z controlem na miniaturkę w zakładce layers i zblurować na śmierć. Potem wystarczy przeciągnąć gumką w kilku miejscach by nie było zbyt oderwane i będzie git.
Nie wpadłem na blurowanie. Nie zrobi się z tego nijaka papka ?
se sprawdzi ;)
Andrzej Olender
03-06-2010, 23:06
Nie ma potrzeby robić tego dokładnie. Zaznaczyć Quickiem, skopiować na osobną warstwę, włączyć zaznaczenie warstwy klikając z controlem na miniaturkę w zakładce layers i zblurować na śmierć. Potem wystarczy przeciągnąć gumką w kilku miejscach by nie było zbyt oderwane i będzie git.
Kiedyś podobne tricki (przyśpieszające) próbowałem zaadoptować lecz do końca nie byłem zadowolony z rezultatów :). Od tamtej pory preferuję mozolną a skuteczną dłubaninę :)
Niech autor zdjęcia popróbuje z szybkim zaznaczeniem i blurem, w końcu to on ma być zadowolony :)
Szkoda życia na mozolną dłubaninę przy gładkich tłach ;)
Jakoś rewelacyjnie mi to nie wyszło ale efekt jest akceptowalny. Dzięki Panowie. blurowanie daje radę w takich sytuacjach
Lepszy efekt można osiągnąć kopiując warstwę i tę spodnią potraktować blurem. A tę wierzchnią, tam gdzie masz problem, wymazujesz gumką z powiedzmy 20% kryciem. Nie potrzeba robić selekcji, a masz kontrole nad detalami, których nie chcesz się pozbyć.
Pozdrawiam
No i wymyśliłem :) Ostatnio miałem sesję studyjną z 5cioam modelkami. Tło się skatowało niemiłosiernie. Wpadłem na poprawianie go na etapie wołania RAWa. Przejrzystość na maxa w lewo i pędzelek w łapę. Potem już w PSie troszkę stempla o ile jest potrzeba. To tak jakby ktos również walczył z podobnymi kwiatkami
Sapphiron
24-12-2010, 15:04
Ja poprostu wywaliłem tło i wstawiłem nowe... bo po co się bezsensownie badźgać później w programie...
No i wymyśliłem :) Ostatnio miałem sesję studyjną z 5cioam modelkami. Tło się skatowało niemiłosiernie. Wpadłem na poprawianie go na etapie wołania RAWa. Przejrzystość na maxa w lewo i pędzelek w łapę. Potem już w PSie troszkę stempla o ile jest potrzeba. To tak jakby ktos również walczył z podobnymi kwiatkami
Nie pędzelek w łapę, tylko pędzelek w trybie Auto Mask, z Clarity i Contrast w lewo. Clarity w lewo z Auto Mask Brushem jest też niezły do retuszu skórki.