PDA

Zobacz pełną wersję : D300s - LV w trybie bez statywu?!

remos
03-06-2010, 18:12
Witam,

Podpowiedzcie mi proszę, co mogłem przestawić, chyba, że coś się stało.
Przy uruchomionym trybie live view bez statywu, naciśniecie do połowy spustu migawki lub AF-ON powoduje, jakby opdanięcie lustra plus znika mi obraz na wyświetalczu i aparat ustawia ostrość.
Jest to dość dziwne zachowanie, oraz jestem przekonany, że tak nie było wcześniej, tj. kadrując w tym trybie (bez statywu) mogłem ustawiać ostrość (auto fousem) mając cały czas podgląd na ekranie.
A teraz jak wyżej, znika mi obraz (po wciśnięciu AF-ON lub spustu do połowy) oraz słychać klapnięcie.
Problemem jest również to, że po manualnym ustawieniu ostrości, przy przyciskaniu spustu migawki do samego końca, wygasza się ekran i następuje jakby doostrzenie, i tylko mocne przytrzymanie powoduje zarejestrowanie obrazu.

W trybie ze statywem jest okej, ustawianie ostrości AF-ON i wyzwolenie spustem migawki.

Coś poprzestawiałem?!

remos
03-06-2010, 18:21
Doczytałem, w istrukcji str. 53, że tak jest poprawnie, coś wcześniej musiało się mi przyśnić.

Jatin
03-06-2010, 18:51
Jak to fajnie odpowiedzieć sobie samemu na pytanie za pomocą instrukcji i jaka satysfakcja że się coś samemu zrobiło :p

saper
03-06-2010, 20:13
i to wszystko w 9 minut :-)
potwierdzenie, że instrukcja nie gryzie ;)

JK
04-06-2010, 09:01
No to się wszystko wyjaśniło.