PDA

Zobacz pełną wersję : Tanie konto osobiste

Błażej
02-06-2010, 21:09
...czyli kolejny wątek w stylu "doradźcie proszę":D

Muszę wybrać sobie konto, że tak napiszę "zakupowe". Wiadomo - chcę płacić jak najmniej za jego utrzymanie. Zależy mi na jak najtańszych wypłatach z jak największej liczby bankomatów (drobna opłata może być, ale 5-7-10 zł nie chcę...)

Generalnie wpłacam na konto co 2-3 miesiące jakąś sumę, a następnie ją rozprowadzam w porcjach po różnych kontach w różnych bankach :P Ruch i kwoty nie są zawrotne. Dlatego też przydały by się darmowe przelewy.

Nie potrzebuję karty kredytowej, wystarczy debetowa, wolałbym za nią nie płacić;)

Przeglądam oferty banków, i póki co wpadły mi w oko: Alior; dbNET w deutche banku; Direct w ING i Eurokonto Net w PeKaO

No i teraz nie wiem... może ktoś ma jakieś złe/dobre doświadczenia, którymi chętnie by się podzielił - zapraszam!

Art Erie
02-06-2010, 21:16
Było już kilka razy i większości polecany był mBank.

mac.serafin
02-06-2010, 21:27
Ja mam konto w mBanku, nie płacę nic za kartę (no dobra, złotówka miesięcznie za ubezpieczenie ale nie jest obowiązkowe) i przelewy. Nie było żadnych problemów i jestem zadowolony. Polecam z czystym sercem :)

mkl
02-06-2010, 21:29
Ja korzystam z Direct w ING. Jestem zadowolony z dokładnością do tego, że jeżeli wpływy miesięczne nie są większe niż XXXX PLN (nie pamiętam ile), wtedy pojawia się prowizja 5 PLN.

offeath
02-06-2010, 21:31
Ja mam konto w mBanku, nie płacę nic za kartę (no dobra, złotówka miesięcznie za ubezpieczenie ale nie jest obowiązkowe) i przelewy. Nie było żadnych problemów i jestem zadowolony. Polecam z czystym sercem :)

dziwne, ja mam 1.70:)

mac.serafin
02-06-2010, 22:05
Mi w tym miesiącu naliczyło 80 groszy ;)

OPŁATA ZA UBEZPIECZENIE
4056 XXXX XXXX 1921
-0,80 PLN

mikkay
02-06-2010, 22:19
Ja korzystam z Direct w ING. Jestem zadowolony z dokładnością do tego, że jeżeli wpływy miesięczne nie są większe niż XXXX PLN (nie pamiętam ile), wtedy pojawia się prowizja 5 PLN.

Jesteś pewien? Mam to konto od początku i nigdy nie zeżarło 5zł, nawet jak saldo wynosiło 0zł. Zabiera 1zł za kartę jak nie zapłaci się miesięcznie min. 100zł.

kobyll
02-06-2010, 22:22
Było już kilka razy i większości polecany był mBank.

Owszem było i nawet się wypowiadałem i powtórzę jeszcze raz - mbank wcale nie jest najlepszy :) Obecnie mam 2 konta w mbanku i Deutsche i w Deutsche konto jest zdecydowanie lepsze. Oba konta całkowicie darmowe, aczkowliek Deutsche bardziej darmowe jeżeli chcemy coś na tym koncie robić poza jego posiadaniem :)

mkl
02-06-2010, 22:24
Jesteś pewien? Mam to konto od początku i nigdy nie zeżarło 5zł, nawet jak saldo wynosiło 0zł. Zabiera 1zł za kartę jak nie zapłaci się miesięcznie min. 100zł.

Dziwna sprawa. Dam sobie rękę uciąć, że widziałem wczoraj w systemie, że widniała prowizja 5 PLN a dzisiaj jest 0 PLN... Muszę obserwować :)

ppfalcon
02-06-2010, 23:05
Z tego co przeczytałem w TOiP to prowizja 5 zł jest pobierana za użytkowanie karty, gdy w ciągu miesiąca nie wykonano transakcji za kwotę min. 100zł.

mkl
03-06-2010, 07:36
Z tego co przeczytałem w TOiP to prowizja 5 zł jest pobierana za użytkowanie karty, gdy w ciągu miesiąca nie wykonano transakcji za kwotę min. 100zł.

Dziwna sprawa, bo ja używam tylko plastikowej gotówki i miesięczne obroty kartą nawet jak mało płacę, przekraczają te 100 PLN z pewnością.

Strus
03-06-2010, 07:51
db zalozylem i jestem zadowolony. Polecam z czystym sumieniem

teh_14m3
03-06-2010, 09:47
Dziwna sprawa, bo ja używam tylko plastikowej gotówki i miesięczne obroty kartą nawet jak mało płacę, przekraczają te 100 PLN z pewnością.

dopóki od 29tego każdego miesiąca nie zrobisz transakcji bezgotówkowych przewyższających 100 zł wtedy masz to 5 zł prowizji widoczne, jak już ci się wszystko zaksięguje automatycznie ci to znika. Imo świetna sprawa bo można juz bezprowizyjnie wypłacać kasę ze wszystkich bankomatów co mnie najbardziej wkurzało w tym banku. Jak jeszcze zmodyfikowaliby godziny sesji elixir to byłby to mój faworyt jeśli chodzi o banki.

mkl
03-06-2010, 14:37
Jak jeszcze zmodyfikowaliby godziny sesji elixir to byłby to mój faworyt jeśli chodzi o banki.

Jestem podobnego zdania. Szczególnie podoba mi się system dostępu przez WWW. Jest bardzo przejrzysty i intuicyjny. No i przede wszystkim przelewy darmowe, bez względu na wysokość.

Kundzior
03-06-2010, 14:49
mam w mbanku, polecam.

kobyll
03-06-2010, 15:59
mam w mbanku, polecam.

5zł za każdy bankomat, który nie jest z euronetu - to potrafi być denerwujące...

Kundzior
03-06-2010, 16:20
5zł za każdy bankomat, który nie jest z euronetu - to potrafi być denerwujące...

Nie czuję tej niedogodności, bankomaty Cash 4u też sa za free i sa jeszcze inne za free więc jest tego sporo.

Błażej
03-06-2010, 17:14
Po pierwsze to dziękuję za liczne odpowiedzi.

Mbank odpada - ich bankomaty niby mam w pobliżu, ale jakoś nie po drodze, nie chcę:D

tak więc na tą chwilę ING, deutsche, no i ten alior, który wydaje się bardzo ciekawym rozwiązaniem ale w sumie mało o niem wiem...

Slon
03-06-2010, 17:17
w mBanku jest nowa opcja - placisz 5zl/miesiac i masz wszystkie bankomaty za free
http://www.mbank.pl/indywidualny/rachunki/osobiste/eKONTO/bankomaty.html

zapomnialem dodac, ze polecam :) mam tam konto od bodajrze 5 lat i zero problemow

turbo
03-06-2010, 17:35
Rzuć okiem na Sezam Direct w banku BPH. Stosunkowo nowa oferta, pierwsze konto internetowe w BPH. Posiadam tradycyjne konto i obecnie przenoszę się na Direct.
Brak opłat za prowadzenie i przelewy. Karta za darmo (należy wykonać 4 operacje bezgotówkowe jeśli nie 3 PLN/miesiecznie). Bankomaty BPH + Euronet. Jakaś nowa VISA debetowa, która ma poprawić możliwość płacenia w sieci (ale płaska).

kobyll
03-06-2010, 17:42
w mBanku jest nowa opcja - placisz 5zl/miesiac i masz wszystkie bankomaty za free
http://www.mbank.pl/indywidualny/rachunki/osobiste/eKONTO/bankomaty.html

zapomnialem dodac, ze polecam :) mam tam konto od bodajrze 5 lat i zero problemow

Tylko po co w ogóle się zastanawiać nad bankomatem? Lepiej mieć i konto i kartę i przelewy i bankomaty za darmo całkowicie i nie głowić się nad tym czy to euronet czy cash4u czy cokolwiek innego, nie obchodzi cię to i tyle.

Najgorsze dla klientów jest ich przywiązanie, jeśli chodzi o oferty operatorów gsm to stały się one naprawę atrakcyjne w momencie gdy dano możliwość przenoszenia numeru. W sektorze bankowym będzie podobnie - jeżeli ludzie będzie stale poruszać się tam gdzie jest obecnie najlepsza oferta te oferty będą coraz lepsze. Obstawiam, że w momencie, gdy "wymże" pokolenie uznające tylko i wyłącznie PKO, PZU i płacenie rachunków na poczcie - wszystkie 3 te instytucję będą miały poważne problemy.

Slon
03-06-2010, 18:13
Tylko po co w ogóle się zastanawiać nad bankomatem? Lepiej mieć i konto i kartę i przelewy i bankomaty za darmo całkowicie i nie głowić się nad tym czy to euronet czy cash4u czy cokolwiek innego, nie obchodzi cię to i tyle.

Najgorsze dla klientów jest ich przywiązanie, jeśli chodzi o oferty operatorów gsm to stały się one naprawę atrakcyjne w momencie gdy dano możliwość przenoszenia numeru. W sektorze bankowym będzie podobnie - jeżeli ludzie będzie stale poruszać się tam gdzie jest obecnie najlepsza oferta te oferty będą coraz lepsze. Obstawiam, że w momencie, gdy "wymże" pokolenie uznające tylko i wyłącznie PKO, PZU i płacenie rachunków na poczcie - wszystkie 3 te instytucję będą miały poważne problemy.

pytanie, kto i jak czesto korzysta z bankomatow? Dla mnie akurat taka forma pasuje :)

z tym przywiazaniem na pewno masz racje, ale z migracjami tez trzeba uwazac. Wspominasz o operatorach GSM. Bardzo czesto pod koniec umowy padaja rozne propozycje na nast. kilka lat i czesto sa to oferty korzystniejsze, niz u nowego operatora

kobyll
03-06-2010, 18:24
pytanie, kto i jak czesto korzysta z bankomatow? Dla mnie akurat taka forma pasuje :)

z tym przywiazaniem na pewno masz racje, ale z migracjami tez trzeba uwazac. Wspominasz o operatorach GSM. Bardzo czesto pod koniec umowy padaja rozne propozycje na nast. kilka lat i czesto sa to oferty korzystniejsze, niz u nowego operatora

No, ale to już wynika z realnego zagrożenia utraty klienta, gdyby go nie było to byś guzik dostał, a nie ekstra ofertę na przedłużenie. A we wspomnianych instytucjach tak jest bo przecież jak będzie szkoda to tylko w PZU dostaniemy odszkodowanie, a PKO to jedyny pewny bank, bo inne to plajtują - słowa moich dziadków.

Art Erie
03-06-2010, 18:34

W takim razie jestem "przedpotopowy" :) Lubię używać gotówki, na którą nikt się nie gniewa i wszyscy chętnie przyjmują ;)
Karty nie mam, bo nie widzę potrzeby biegania do bankomatu, gdy potrzebuję pieniędzy ;)
Telefon mam "na kartę", od wielu lat w tej samej sieci i nie interesują mnie koszty połączeń; z konta w mBanku robię zakupy w necie i reguluję rachunki, nie pobierają żadnych opłat nic się nie sypie więc dla mnie OK.
Gdybym tak miał skakać z banku do banku i od operatora do operatora, codziennie sprawdzając gdzie bardziej mnie "walą po rogach", a gdzie mniej pewnie bym oszalał :)
Na szczęście jest duża grupa osób, która robi to za mnie więc spokojnie korzystam z praw rynku ;)

kobyll
03-06-2010, 21:32
W takim razie jestem "przedpotopowy" :) Lubię używać gotówki, na którą nikt się nie gniewa i wszyscy chętnie przyjmują ;)
Karty nie mam, bo nie widzę potrzeby biegania do bankomatu, gdy potrzebuję pieniędzy ;)
Telefon mam "na kartę", od wielu lat w tej samej sieci i nie interesują mnie koszty połączeń; z konta w mBanku robię zakupy w necie i reguluję rachunki, nie pobierają żadnych opłat nic się nie sypie więc dla mnie OK.
Gdybym tak miał skakać z banku do banku i od operatora do operatora, codziennie sprawdzając gdzie bardziej mnie "walą po rogach", a gdzie mniej pewnie bym oszalał :)
Na szczęście jest duża grupa osób, która robi to za mnie więc spokojnie korzystam z praw rynku ;)

Wszystko zależy od podejścia i przyzwyczajeń. Nie lubię nosić gotówki przy sobie, bo zawsze korci, żeby ją rozpiepszyć, albo przepić w knajpie :) Z kartą nie ma tego problemu, a w razie czego ma się te pieniądze przy sobie. Z bankomatami jestem ostatnio bardzo szczęśliwy, że mam za darmo, bo u mnie na wiosce w Grodźcu, czy obok w Wojkowicach nie ma euronetu, a czasem potrzeba 30 dychy, żeby do nocnego skoczyć i można mieć tą kasę od ręki, jak miałem w perspektywie zabulić 5zł prowizji od tak małej wypłaty to aż skręcało. Wszystko, ale to wszystko zależy od podejścia, zbaczając od tematu kont i kart debetowych - są ludzie, którzy nie wyobrażają sobie życia bez wypukłej karty, część uznaje ją za niepotrzebną zupełnie, a część bierze ją dla lansu nie mając o tym zielonego pojęcia i robi sobie krzywdę...

Art Erie
03-06-2010, 21:56
Wszystko zależy od podejścia i przyzwyczajeń. Nie lubię nosić gotówki przy sobie, bo zawsze korci, żeby ją rozpiepszyć, albo przepić w knajpie :) Z kartą nie ma tego problemu, a w razie czego ma się te pieniądze przy sobie. [...]

No fakt. Do kart, to nawet debety dają, żeby jeszcze więcej rozpieprzyć ;)
Miałem kiedyś kilka kart, ale zrezygnowałem tak samo jak z telefonu w abonamencie... Same z tym problemy, przedwczoraj wpadł do mnie kumpel gotówkę pożyczyć, bo jego "plastik" był ważny do 31 maja :mrgreen: Inny kolega w zeszłym tygodniu starał się o wydanie nowej karty ( poprzednia karta firmowa straciła ważność, akurat gdy przyjechał kurier z towarem ;) ) - "Pani z okienka" stwierdziła, że nowa karta zostanie wydana "od ręki" potrzebny jest jedynie regon, NIP, zaświadczenie o działalności i pieczątka ( to ostatnie zostało akurat w domu ;) ). Wiele razy byłem świadkiem sytuacji: na stacji benzynowej - auto zatankowane, ale terminal nie przyjmuje bo burza była czy coś...
Czyli dokładnie tak jak napisałeś; co kto lubi...
Wracając do tematu; mBank jest w porządku, jeśli co jakiś czas robi się wpłatę na konto i środki wykorzystuję do opłacenia rachunków i wirtualnych zakupów. Jeśli oczekujemy czegoś więcej zaczynają się schody i to w każdym banku bez wyjątku.

kobyll
04-06-2010, 10:16
(...) Wracając do tematu; mBank jest w porządku, jeśli co jakiś czas robi się wpłatę na konto i środki wykorzystuję do opłacenia rachunków i wirtualnych zakupów. Jeśli oczekujemy czegoś więcej zaczynają się schody i to w każdym banku bez wyjątku.

A tutaj zgadzam się w 100% :)

Pawełw
04-06-2010, 10:33
A jak z tym Aliorem? - Słynna lokata nocna kusi. W innych chyba tego nie ma.

marcinc
04-06-2010, 11:03
Posiadam konto w mBanku od ponad pięciu lat i jestem bardzo zadowolony. ZERO OPŁAT:grin:
Nie narzekam na brak darmowych bankomatów. Jest ich na prawdę dość dużo.
Za kartę też nic nie płacę. To takich celów jak zakupy w sieci, płatność kartą, doładowanie telefonu, płacenie rachunków jest to wyśmienite rozwiązanie.

Nikt jeszcze nie wspomniał o dostępie do archiwum operacji bankowych. W mBanku nie ma żadnych ograniczeń. W każdej chwili mam wgląd do operacji wykonywanych od początku posiadania u nich konta, a z tego co mi wiadomo nie we wszystkich bankach jest to dostępne. Na przykład w drugim banku w którym posiadam konto PKO BP iPKO mam wgląd tylko rok wstecz, a wcześniejsze operacje mogę otrzymać jako wydruk w siedzibie banku i chyba jest to usługa płatna.

Jeśli ktokolwiek nie jest zdecydowany to naprawdę nic nie szkodzi i nie kosztuje na próbę założyć sobie eKonto w mBanku i sprawdzić samemu czy mu to konto odpowiada. Nie ponosi żadnych kosztów i zobowiązań. Kurier przyjedzie na miejsce z umową.

Pozdrawiam.

kobyll
04-06-2010, 13:55
(...)Na przykład w drugim banku w którym posiadam konto PKO BP iPKO mam wgląd tylko rok wstecz, a wcześniejsze operacje mogę otrzymać jako wydruk w siedzibie banku i chyba jest to usługa płatna.(...)

No cóż, jeśli chodzi o PKO to istny cud, że za sam wstęp do placówki banku nie pobierają prowizji :D

nelchael
04-06-2010, 14:26
sam mam konto w mBanku, niby ogolnie mi nie przeszkadza, bankmatow sporo, ale juz 2 razy mnie zirytowal.
1. kiedy chcialem wyplacic sobie gotowke w placowce, bo nie mialem karty (pozarl mi ja bankomat), okazalo sie, ze nie bo nie.
mamy wielka placowke w lublinie, ale sluzy ona do celow informacyjnych i ewentualnie za darmo moge sobie zadzwonic na infolinie, smiech na sali jak dla mnie.
2. chcialem miec usluge, ktora informowalaby mnie o tym, czy zmienia mi sie saldo rachunku, wlaczylem to niby, ale uslugi ani widu, ani slychu. musze sie pofatygowac i zadzwonic tam do nich, zobaczymy co w tym kierunku da sie 'ugrac'.

Pawełw
04-06-2010, 15:42
sam mam konto w mBanku, niby ogolnie mi nie przeszkadza, bankmatow sporo, ale juz 2 razy mnie zirytowal.
1. kiedy chcialem wyplacic sobie gotowke w placowce, bo nie mialem karty (pozarl mi ja bankomat), okazalo sie, ze nie bo nie.
mamy wielka placowke w lublinie, ale sluzy ona do celow informacyjnych i ewentualnie za darmo moge sobie zadzwonic na infolinie, smiech na sali jak dla mnie.

I dlatego mBank wcale nie jest taki super

Błażej
04-06-2010, 16:44
Pieniądze z bankomatów wypłacam wtedy, kiedy potrzebuję i zazwyczaj są to kwoty do 50 zł - płaenie 5 zł za każdą wypłatę nie podoba mi się równie jak szukanie "mojego" bankomatu - po prostu chciałbym podejść, wypłacić i nie martwić się pod koniec miesiąca, że za 10 wypłat potrącono mi 2 kolejne... Bankomaty mbanku mam nie po drodze, więc mbank póki co odpada.

Co myślicie o bankach typu volkswagen, toyota etc?

Błażej
04-06-2010, 17:40
Pieniądze z bankomatów wypłacam wtedy, kiedy potrzebuję i zazwyczaj są to kwoty do 50 zł - płaenie 5 zł za każdą wypłatę nie podoba mi się równie jak szukanie "mojego" bankomatu - po prostu chciałbym podejść, wypłacić i nie martwić się pod koniec miesiąca, że za 10 wypłat potrącono mi 2 kolejne... Bankomaty mbanku mam nie po drodze, więc mbank póki co odpada.

Co myślicie o bankach typu volkswagen, toyota etc?

Wybórł padł na deutsche, teraz tylko pytanie do kobylla i innych posiadaczy: Znaleźliście jakieś haczyki w umowie, coś co jest nie tak jak powinno? Jak z szybkością aktualizacji stanu konta i księgowania przelewów?

teh_14m3
04-06-2010, 21:33
Wiele razy byłem świadkiem sytuacji: na stacji benzynowej - auto zatankowane, ale terminal nie przyjmuje bo burza była czy coś...
Czyli dokładnie tak jak napisałeś; co kto lubi...

To nie wina niedoskonałości systemu tylko debili obsługujących terminale. Każda stacja benzynowa (szczególnie orlen posiadający własne terminale) ma możliwość dokonania płatności bezgotówkowej do bodajże 300 zł bez potrzeby łączności z pośrednikiem. Jest to bardziej skomplikowana procedura ale da się to zrobić właśnie ze względu na charakterystykę płatności na stacjach. BTW karta wypukła przy takich sytuacjach powinna przechodzić bez większych problemów.

Nikt jeszcze nie wspomniał o dostępie do archiwum operacji bankowych. W mBanku nie ma żadnych ograniczeń. W każdej chwili mam wgląd do operacji wykonywanych od początku posiadania u nich konta, a z tego co mi wiadomo nie we wszystkich bankach jest to dostępne. Na przykład w drugim banku w którym posiadam konto PKO BP iPKO mam wgląd tylko rok wstecz, a wcześniejsze operacje mogę otrzymać jako wydruk w siedzibie banku i chyba jest to usługa płatna.

2. chcialem miec usluge, ktora informowalaby mnie o tym, czy zmienia mi sie saldo rachunku, wlaczylem to niby, ale uslugi ani widu, ani slychu. musze sie pofatygowac i zadzwonic tam do nich, zobaczymy co w tym kierunku da sie 'ugrac'.

no i ogólnie tak wygląda ta bankowość. Od roku próbuje zamknąć u nich kilka kont ale nie mogę ponieważ wg. nich podpis jest różny od tego który zakładałem z 6 lat temu... oczywiście nie przeszkadzało im to w naliczeniu mi opłat rocznych za karty kredytowe oraz automatycznym ich zastrzeżeniu po dokonaniu płatności...
Jedyna zaleta mBanku, filtrowanie transakcji mają świetne i niespotykane. Reszta do bani.

teh_14m3
04-06-2010, 21:35
Wybórł padł na deutsche, teraz tylko pytanie do kobylla i innych posiadaczy: Znaleźliście jakieś haczyki w umowie, coś co jest nie tak jak powinno? Jak z szybkością aktualizacji stanu konta i księgowania przelewów?

odnośnie twojej "aktualizacji stanu konta"
http://www.money.pl/banki/elixir/
nie ma za co :P

Błażej
04-06-2010, 21:45
odnośnie twojej "aktualizacji stanu konta"
http://www.money.pl/banki/elixir/nie
nie ma za co :p

404:/

teh_14m3
04-06-2010, 22:00
404:/

teraz działa ;)

Megazordon
06-06-2010, 22:46

Też mnie to kiedyś zabiło. Dostałem nowy dowód, więc pomyślałem, że pójdę do placówki zmienić nr dokumentu. Wszedłem, a jakaś miła Pani skierowała mnie do telefonu i połączyła z operatorem u którego wszystko załatwiłem. Innych interesantów kierowała do komputerów i terminali z otwartą stroną mBanku. Pytanie po kiego grzyba ta placówka, po kiego grzyba ta Pani?

Ale ogólnie mBank polecam, bo nigdy mnie nie zdenerwowali (odpukać). Nawet kredyt u nich mam od kilku miesięcy. I tak a propos, ktoś tu pisał o przywiązaniu do firm. Dzięki temu, że mam konto w mBanku od 6 lat, dostałem kredyt od ręki, bez żadnych pytań, tylko i wyłącznie na podstawie wpływów z ostatnich kilku lat. Dodam, że akurat wtedy byłem w nieciekawej sytuacji pod względem brania kredytu, bo akurat zmieniłem pracę i miałem pierwszą umowę na trzy miesiące, co oczywiście wszystkie inne banki skutecznie odstraszało.