Zobacz pełną wersję : co wybrac D90 lub D300S ?
Witam jestem nowym uzytkownikiem ktory nie moze pisac nowych telatow w dziale (dla nowych userow,nie wiem czemu,dlatego prosze admina o przeniesienie mojego tem do innego dzialu
zastanawiam sie nad kupnem lustra firmy nikon moj wybor padl na 2 aparaty d90 lub d300s ktory lepiej wybrac ?
od okolo 4 lat mam KM Dynax 5d fotografuje przyrode,portrety,krajobrazy,czasem sluby itp
czy warto dokladac do d300s ? bawilem sie nim i ma bardzo szybka serie jest ciezszy itp nikona d90 nie mialem
ceny roznia sie od siebie i to nie malo bo x2 d90 2499zl a d300s 5200 zl okolo (same puchy)
aparatu bede uzywal przez okolo 3-4 lata potem zmiana na cos innego
czy sa jakies informacje na temat nastecy d90 lub d300s ? kiedy maja sie pojawic u nas ?
prosze o pomoc dziekuje i jszcze raz przepraszam za temat nie w tym dziale
mz warto dołożyc, jeśli koszt nie obniży stawki na szkła
BobbyBronco
02-06-2010, 16:15
Matryca i generowany obrazek są bez różnicy, poziom szumów i wszystkie parametry są takie same, jedyne realne różnice, to wykonanie i ergonomia, wizjer, no i szybkość/celność AF. Jeśli nie fotografujesz ślubów często, to d90 + szkła będą lepszym wyborem niż d300s i nic.
PS. naprawdę wypadałoby określić cały budżet, bo samo body to wtórny wybór względem szkieł.
Jak masz KMinoltę, to może zapoluj na a700? Serio radzę, odpadnie kwestia wymiany systemu.
D90 czy D300s - bez znaczenia dla obrazka. D300s bym brał, bo ma dwa sloty, a to dla mnie ważne. Gdyby nie było - brałbym D90, bo tańsze.
skuter41
04-06-2010, 09:11
Mój wybór padł na D 300s przede wszystkim dlatego, że jest większą puchą, ma pracować najmniej pięć lat, a ponad to jestem dużym facetem i mam "wielkie łapy" co przeszkadza mi w trzymaniu body typu D 80-90. Teraz po sześciu miesiącach użytkowania, mogę śmiało powiedzieć, że był to trafny wybór. Mam dwa sloty na karty, co pozwala mi robić kopię zapasową, AF jest szybki i ogólnie świetna pucha. Nie mniej, jeżeli nie masz problemów z utrzymaniem w dłoniach D 90 to będziesz równie zadowolony, a różnicę przeznacz na dobre szkło. Pozdrawiam.
skoro aparat masz od 6 mies to po co zakladales temat 2 dni temu?
skoro aparat masz od 6 mies to po co zakladales temat 2 dni temu?
Ale to nie skuter41 zakładał temat :)
Karbulot
04-06-2010, 12:59
Ja czasami zaluje, ze nie wzialem D300 zamiast D90. Wieksza puszka by byla mile widziana. Mam dosc duze lapy, a D90 nawet z gripem to nie jest to. Szybszy AF tez by sie przydal, a czesto tylko 11 punktow AF to dla mnie troche za malo. Nie musi byc zaraz 51, ale te kilka wiecej jest bardzo pozadane. Jako, ze jezdze czesto do Jesperhus w tropiki, gdzie wilgotnosc jest bardzo wysoka, zawsze trzese sie o szczelnosci mojego D90. Gdybym kupowal jeszcze raz, wzialbym bez wahania D300.
D700 to troche za wysoko. Pelna klatka to mniejszy wybor szkiel i drozsza, bardziej wymagajaca szklarnia. Ale D300 to jest to. Jesli stac Cie na D300, bierz te puszke. Ja tez przy zakupie nie bralem pod uwage wielu czynnikow, teraz widze, ze jednak wolalbym D300 mimo prawie dwukrotnej ceny.
Pelna klatka to mniejszy wybor szkiel.
Ale o co chodzi??? Ile tych szkieł potrzebujesz? Jest ich chyba kilkaset...
I do robienia zdjęć tak naprawdę wystarczy jeden dobrze dobrany, góra dwa. Reszta może zostać w domu, jeśli już ktoś ma więcej. Nawet powinna. Widzę to po sobie i wielu innych (stary motyw), im więcej mam szkieł, tym częściej wybieram tylko jedno i trzymam się go czasem wiele długich dni i zleceń. Ale to offtop...
marciing
05-06-2010, 21:36
Pelna klatka to mniejszy wybor szkiel
hmmmm mniejszy wybór?? tzn nie możesz używać szkieł DXowych tak? O to Ci chodziło? Jak tak to argument z d..y szczerze mówiąc ;)
zdecydowalem sie na D300s ;) mysle ze w przyszlym miesiacu zakupie sprzet