Zobacz pełną wersję : D3000 zestaw dodatków
czester1981
02-06-2010, 13:07
Witam odrazu mówię że jestem początkującym wręcz zielony co do pstrykania z lustrzanki posiadam od paru dni Nikona D-3000 z obiektywem 18-55VR (czytałem forum szukałem postów coś tam zawsze znalazłem ale nic konkretnego albo po prostu za drogie jak dla mnie)
Problem polega na tym ze chciałbym dokupić kilka rzeczy do nikona moim i pewnie waszym zdaniem niezbędnych oraz kilka które mogą się przydać i pozwolą mi sprawdzić czy się nadaje na dalszą zabawę z lustrzanka.
A teraz konkretnie:
1. kupno torby jaka proponujecie taka większa czy taka akurat na aparat (i czy można nie odłączać obiektywu od body)
2. czy czyszczenie matrycy gruszką trzeba wykonywać często.
3. filtry uv jaki i gdzie :) (wiem nie musi być ale ochronnie wiem też że stracę na jakości foto ale liczę się z tym jak mówię uczę się nie chcę porysować obiektywu przypadkiem).
4. filtr macro (naprawdę możne być najtańszy gdyż nigdy nie robiłem zdjęć lustrzanka w macro a chciałbym zobaczyć a nóż widelec załapie i właśnie to mnie wciągnie).
takie rzeczy jak statyw czy lampa błyskowa poczytałem na forum znalazłem wiem ze odradzacie te słabsze SB-200 i 400 wiec będę zbierał na 600 ale to musi poczekać statyw cóż jak będę brał to tez pewnie nie więcej jak 100zl bida :)
A teraz konkretnie:
1. kupno torby jaka proponujecie taka większa czy taka akurat na aparat (i czy można nie odłączać obiektywu od body)
Zależy co chcesz w niej trzymać. Duża/mała. Sam musisz odpowiedzieć na to pytanie. Nie musisz odłączać obiektywu
Wtedy kiedy trzeba. To też od ciebie będzie zależeć.
3. filtry uv jaki i gdzie :) (wiem nie musi być ale ochronnie wiem też że stracę na jakości foto ale liczę się z tym jak mówię uczę się nie chcę porysować obiektywu przypadkiem).
Odpowiedni dział sprawdź: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=75
4. filtr macro (naprawdę możne być najtańszy gdyż nigdy nie robiłem zdjęć lustrzanka w macro a chciałbym zobaczyć a nóż widelec załapie i właśnie to mnie wciągnie).
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=75[/QUOTE]
Antonioo
02-06-2010, 13:16
1)zależy co chcesz nosić / (można)
2)nie
3) na Twoją kieszeń/obojętnie
4) nie ma filtru makro-są soczewki....idź do jakiegoś sklepu załóż i wypróbuj
marciing
02-06-2010, 13:22
1. Zdecydowanie większa niz mniejsza. Jak będzie luz a będziesz szedł w plener to piwo zapakujesz (tylko zamknięte) ;) jak cos dokupisz to zawsze będzie gdzie włożyć.
Ja zawsze mam zapiety obiektyw na puszce.
2. Matryce czyścimy jak jest brudna.
3. Jak najlepsze. Ja polecam hoya hmc.
4. Nie ma czegoś takiego. Są soczewki makro. Nie polecam. Kup raynoxa i powinno Ci starczyć na początek.
punkty 1,2,3 tak jak poprzednicy. Filtr - ja uzywam hoya hmc
Jeśli chodzi o soczewki to są delikatnie mówiąc do d...
Jeśli nie chcesz wydawać dużo kasy to kup pierścień odwrotnego mocowania i obiektyw np helios 44M ( całość - 60-70 zł)
tu masz przykłady zdjęć z tym heliosem podpiętym do 18-55VR (D5000)
http://i877.photobucket.com/albums/ab332/psychocyber/nikon/DSC_4439_15x21male.jpg
http://i877.photobucket.com/albums/ab332/psychocyber/nikon/DSC_3215_crop1280x785.jpg
albo pierścienie pośrednie z mocowaniem do m42 i heliosa :D dla mnie jest to wygodniejsze
Taka, która pozwala na zapakowanie dwóch/trzech obiektywów + body. Ja mam taką - sprawdza się bardzo:
http://www.allegro.pl/item1064671036_duza_pojemna_torba_lowepro_nova_4aw _za_pol_ceny.html
Chrzest bojowy w ulewie przechodziła. Torba mieści 3 obiektywy klasy Tamron 70-300 w tym na jednym z nich zapięte body. Dużo dodatkowych funkcjonalnych kieszeni.
U mnie po 17 tyś matryca krzyczy - wyczyść mnie!!
HOYA GREEN - nie są złe. Odradzam wszelkie chińskie noname...
Soczewki są ogólnie do kitu. Nieduże soczewki, takie jak +1D, +2D no i może +4D (jeżeli jest bardzo dobrej jakości) nie wprowadzają tragicznych dystorsji, ale generalnie jeżeli makro cię wciągnie, to tylko obiektyw dedykowany do makro (np Nikkor 105 micro lub Tamron 90) albo półśrodek w postaci obiektywu + pierścienie pośrednie.
takie rzeczy jak statyw czy lampa błyskowa poczytałem na forum znalazłem wiem ze odradzacie te słabsze SB-200 i 400 wiec będę zbierał na 600 ale to musi poczekać statyw cóż jak będę brał to tez pewnie nie więcej jak 100zl bida :)
Moim zdaniem kupowanie lampy słabszej niż SB-600 (lub Metz 48 AF-1) to wyrzucanie pieniędzy w błoto, bo za chwilę dojdzie się do wniosku, że jest za słaba... Statyw warto kupić nieco droższy. Chińszczyzna tańsza niż 100 PLN gibie się, więc jest nieco problematyczna w użytku.
1. Ja bedziesz mial wieksza szklarnie, to polecam plecak, ostatnio w sklepie mi wpadl w oko tamrac aero 75(duzo miejsca na puszki z piwem:)), jak chcesz miec torbe tylko na sam aparat + obiektyw to niezly jest tamrac system 2, wchodzi d90 i 18-105 na plask, albo d90 z zalozonym 50/1.8, 18-105 i lampa.
2. nie wiem, jeszcze nie czyscilem
3. osobiscie nie uzywam, ale ja bym mial cos brac to pewnie tez hoye hmc, te zielone jakies takie
4. sam mam raynoxa dcr-250, jak dla mnie to nie pogarsza obrazu, jedyna wada, to ograniczone mozliwosci ostrzenia. Uzywam z 50/1.8, sporadycznie z jupiterem.
Co do lampy, to jak ktos nie potrzebuje tych blyskowych bajerow, tylko mu brakuje mocy i chce czasem blysk odbic/rozproszyc to sb600 starczy. Statyw to wydatek na lata, wiec nie oplaca sie na tym oszczedzac.
------ torba - większa, koniecznie bo może coś przybyć, ale bez przesady, po prostu wejdź do sklepu foto i dobierz wielkość (idź z aparatem) na twój zestaw + lampa + dodatkowy obiektyw + przegródki na dodatki, polecam dobrą jakość i jestem zwolennikiem lowepro (nawet używanej)
------ tylko wtedy gdy na fotkach pojawią się niepokojące punkciki
------ jeśli masz kupić tani filtr, to lepiej w ogóle nie kupuj (nigdy nie używam filtrów)
------ soczewki makro można oczywiście jeśli stwierdzisz, że to ci potrzebne, a jak się spodoba "mała odległość" to dopiero inwestuj w lepsze akcesoria lub specjalistyczne obiektywy
------ statyw, lepiej kontroluj tu giełdę i szukaj używanego, z wyższej półki, niż nowy w baaardzo niskiej cenie
------ lampa musi poczekać, bo wszystko zależy jakie fotki będziesz robić (dla mnie lampa to zło konieczne)
------ na pewno przyda ci się drugi akumulator (nie ma nic gorszego jak zabraknie prądu w najważniejszej chwili, a to zazwyczaj właśnie tak jest) - ściereczka do optyki - KONIECZNOŚĆ - druga karta (nie musi mieć mega pojemności) też się przydaje
Co do torby tak jak pisali poprzednicy lepiej większa niż mniejsza. Co, moim zdaniem, najważniejsze lepiej sobie ją przymierz jak się nosi.
Ja mam Nova 3AW. Wielkościowo mam ją ok, ale jakoś źle mi się ją nosi (jak dla mnie jest za bardzo "kwadratowa") Ze względów budżetowych nie zmieniam ale powoli dojrzewam żeby sprawić sobie plecak.
Filtr UV odradzam , obiektyw się tak łatwo nie rysuje, a wartość 18-55 VR nie jest za duża, lepiej kupić jakiegoś przyzwoitego polara (Hoya HMC, marumi itp.)
czester1981
03-06-2010, 09:56
wielkie dzięki jestem pod wrażenie tego forum naprawdę nie spodziewałem się że tyle osób odpisze dziękuje za rady z tym piwem w torbie hmm moze i dobre ale wole wziąść dodatkowy plecak na piwo i inne (bo zawsze cos moze sie stac z puszką piwa).
poszukam po necie to wszystko co zaproponowaliście oczywiście nic odrazu powoli pierwsza do kupienia bedzie bateria i pasek nadgarstkowy (mysle ze sie przyda) oraz torba.
nasunelo mi sie jeszcze jedno pytanie co do tych wad (usterek) produkcyjnych bo wsumie naczytalem sie o tym ale nic konkretnego jedni pisza ze juz to nieakrualne inni ze tak tylko modele takie i takie itp czy jest na stronie nikona odnosnik do wymienionych modeli z wada czy juz tego nie ma a dwa czy servisowac sprzet tak jak oni pisza na instrukcji to pic bajer i tylko po to by ich dzial techniczny mial zajecie i pieniadze czy to jest koniecznos
dzieki
Co do torby to z doświadczenia polecam Lowepro Inverse http://fotoklik.pl/akcesoria-foto-video/torby-plecaki-kabury/lowepro-inverse-200-aw-1.html
Masz do wyboru większą i mniejszą. Kiedy używasz pasa biodrowego naramienny nie jest używany przez to w ogolę nie męczą się ramiona. Po 3 godzinach żadnego bólu, zmęczenia czy zdrętwienia rąk.
czester1981
06-06-2010, 03:39
hmm szperalem po allegro zbytnio nie lapie co do czego montowac (nie chce czegos zrabac albo kupic cos co nie bedzie pasowac do mojego obiektywu) itd wiec wolalbym cos co dokreca sie juz na zamontowany obiektyw chyba ze to naprawde beda zdjecia lipne to wtedy nie
znalazlem cos takiego moze akosciowo kiepskie (napewno tak powiecie) ale pomoze mi sie pouczyc co z czym
http://allegro.pl/item1059966161_pierscienie_posrednie_nikon_d300s_d 5000_d3000_d90.html
http://allegro.pl/item1069317270_adapter_odwrotnego_mocowania_nikon_ d90_d3000_d5000.html
co lepsze??? chyba ze macie inne propozycje lepsze jakosciowo w podobnej i w cenie do 100zl :) (wypas wiem)
a i jeszcze jedno jak zamontuje ten pierscien posredni to przy kazdym dodaniu nastepnego pierscienia musze odmontowac obiektyw czy tam juz w tym pierscieniu sie ustawia jakimis pokretlami :)
Poczytaj w dziale optyka. Ja wybrałem podobne pierścienie, ale z przejściem na m42 i heliosa. Zestaw wypas i ładne zdjęcia wychodzą.
co lepsze??? chyba ze macie inne propozycje lepsze jakosciowo w podobnej i w cenie do 100zl :) (wypas wiem) a i jeszcze jedno jak zamontuje ten pierscien posredni to przy kazdym dodaniu nastepnego pierscienia musze odmontowac obiektyw czy tam juz w tym pierscieniu sie ustawia jakimis pokretlami :)
Pokrętło w pierścieniu służy do zablokowania obiektywu, żeby się nie kręcił.
Jeżeli chodzi o odwrotne mocowanie, to też jest to ciekawy sposób, ale oczywiście im mniej soczewek pomiędzy obiektem a matrycą tym lepiej - tym bardziej że w przypadku odwrotnego mocowania, trzeba kupić jakieś obiektyw. Zwykle jest to Helios 44M-4 radzieckiej produkcji. Ogólnie radzieckie stałki są świetne w stosunku do ceny, ale sowieci mieli problem z powtarzalnością produkcji i czasami obiektyw jest taki sobie. Można go kupić nawet poniżej 50 PLN, więc można zaryzykować. Heliosa można stosować zarówno z pierścieniami pośrednimi jak i zamontować odwrotnie - to jest plus.
czester1981 jeśli chodzi o adapter to lepiej kupić tego typu i podpiąć heliosa http://allegro.pl/item1070630623_pierscien_odwrotnego_mocowania_52_n a_52_mm.html . Musisz mieć tez świadomość, że przy obiektywie 18 - 55 będziesz robił zdjęcia z odległości 1 - 3 cm od obiektu. zaletą podpięcia heliosa jest to, że swój obiektyw masz cały czas na aparacie. Ale jeśli nie boisz się samodzielnie czyścić matrycy to pierścienie też są super. Tylko, że musisz kupić pierścienie tego typu http://allegro.pl/item1055563650_pierscienie_posrednie_makro_nikon_a utomatyczne.html czyli ponad 200 zł Do Twojego obiektywu muszą być pierścienie z automatyką. W obiektywie nie masz możliwości regulacji przysłony a na pełnej dziurze będziesz miał głębie ostrości poniżej 1 mm. Więc o strych zdjęciach zapomnij
czester1981
07-06-2010, 00:52
dzieki za info przychylam sie bardziej do pierwszej propozycji ale mowiac szczerze im bardziej wglebiam sie w temat tym badziej miekne (strach ze cos sknoce) za duzo pytan mi sie nasowa i jestem zielony chialem z grubej rury zaczac pstrykac makro a potem wrazie by mi sie spodobalo to zglebic temat i poczytac wiecej i dokupic co nie co ale widze ze sie nie da nie chem wam juz wiecej truc itd bo ja nawet nie wiem takich rzeczy jaki gwint do jakiego obiektywu jak szukac itd tyle co wpisze se ze d3000 18-55 na allegro wiem smieszne ale coz nie kazdy jest alfa i omega chyba jednak kupie 1 filtr macro i zobacze jak to jest mimo ze pewnie bede mial zdjecia lipne ale przynajmniej niczego nie zepsuje bo pierscien i podpiac helios do niego to tez dobry pomysl ale musialby mi ktos napisac dokladnie taki i taki do takiego i takiego bo kupie pierscien a obiektyw helios kupie jakis inny i nie bedzie pasowac :( poczytam pare dnii jeszcze popatrze moze zalapie wtedy podejme decyzje na forum juz chyba wsio przejrzalem ale jesli jest cos pisane to nie w moim jezyku (ciemna masa ze mnie)
dzieki
czester1981
07-06-2010, 00:57
a jeszcze jedno pytanko a raczej pomoc w wyborze co polecicie jaki model oslony przeciwslonecznej plastik czy guma (2 przykłady)
http://allegro.pl/item1059137072_oslona_przeciwsloneczna_do_nikon_d5 000_d3000_mf.html
http://allegro.pl/item1034550089_oslona_nikon_d3000_d60_d5000_d40_d4 0x_z_18_55mm.html
a pewnie te nie beda pasowac do mojego obiektywu dzieki za cierpliwosc i czas poswiecony dla mnie
czester1981
08-06-2010, 22:05
widze ze jz nikt chyba nie napisze nic wiec mozna zamknac
widze ze jz nikt chyba nie napisze nic wiec mozna zamknac
A dlaczego nie stosujesz oryginalnego słoneczka?
czester1981
08-06-2010, 23:40
czego co?
18-55 nie ma w zestawie osłony