Zobacz pełną wersję : Nikkor 17-55 2.8 - filtry slim czy nie-slim
felis.nigra
02-06-2010, 13:03
Witam.
Właśnie zamówiłem Nikkora 17-55 2.8 i zastanawiam się nad kwestia filtrów (UV i Pol). Zdecydowałem się na B+W, nie wiem tylko, czy powinienem zamówić do wersję slim. Czy ktoś używający tego obiektywu mógłby coś podpowiedzieć?
Ja go używałem zawsze ze slimem; miałem tez normalnego polara Hamy i widziałem winietę.
Ja używam slima i jest ok, normalnego nie używałem.
felis.nigra
03-06-2010, 11:44
Jeszcze jedno - slim UV ma gwint żebym mógł na niego nakręcić Pol?
Hoya ma na pewno, B+W slim raczej nie ma gwintu ale nie jestem pewien..
i tak w ogóle z UV-ek polecałbym jednak Hoye hmc super pro 1 :) świetny filtr i dużo tańszy niż B+W ;) no i ma gwint :)
Mariusz888
03-06-2010, 13:12
Tyle że Hoya to jest bardzo dobry filtr - a B+W to jest świetny filtr ;) nawet sama dokładność wykonania jest zupełnie inna - tak jak cena ;)
Tyle że Hoya to jest bardzo dobry filtr - a B+W to jest świetny filtr ;) nawet sama dokładność wykonania jest zupełnie inna - tak jak cena ;)
Taa tyle że za tą ceną i jakością wykonania (jedyna różnica to mosiężny pierścień) nie idzie lepsza jakość optyczna, obydwa filtry są w 100% porównywalni optycznie przynajmniej z Hoyą HD Digital która w rozmiarze 77 jest raptem 40 PLN tańsza bo kosztuje 249 a B+W MRC kosztuje 289 PLN
Mariusz888
03-06-2010, 16:23
Optycznie może tak chociaż też nie do końca - B+W minimalnie lepsze pod słońce, a pierścień wykonany znacznie lepiej - dla mnie to jest spokojnie warte te 40zł ;) Jak mam szkło za np 5k zł to nie zastanawiam się jak przyoszczędzić na filtrze tylko kupuję najlepszy jaki mogę znaleźć - a takie dla mnie są B+W i wtedy te 40zł to nie jest żaden argument :) wiadomo że nakręcanie filtra za trzy stówy na szkło za tysiaka jest totalną pomyłką ;) drugą stroną medalu jest fakt że Hoya (HMC, HMC Super i Pro 1 Digital) to na prawdę spoko filtry a kasę możemy przy tym zaoszczędzić na coś innego ;)
Jeszcze jedno - slim UV ma gwint żebym mógł na niego nakręcić Pol?
No to mnie zaskoczyłeś tym UV. A tak z ciekawości, po ci on?
felis.nigra
03-06-2010, 20:34
No to mnie zaskoczyłeś tym UV. A tak z ciekawości, po ci on?
Zawsze robiłem tak, że do nowego szkła dokładałem na wejściu filtr UV dla ochrony, i tak już zostawało, tzn Polar dokręcałem na UV. nie wiem, może to głupie podejście..
Ja używam właśnie tego obiektywu (i innych) od czasu kiedy się ukazał w sprzedaży, czyli dość długo. Jedyna co czasem nakręcam to polar i ND. Szkła do chwili obecnej bez skazy. A już czymś zupełnie niezrozumiałym jest nakręcanie na UV czegoś jeszcze. No ale podobno są tacy co zakładają po dwie prezerwatywy................. - przepraszam cię ale nie mogłem sobie odpuścić.
felis.nigra
04-06-2010, 02:44
Z prezerwatywami powiem szczerze - nie próbowałem w ten sposób, być może nawet coś straciłem ;-)
a wracając do filtrów - UV zawsze traktowałem przede wszystkim ochronnie - nakręcałem i 'zapominałem', po prostu tam był.. w razie potrzeby dodania innego filtra nie bawiłem się w podmianę, tylko 'dokręcałem' na UV..być może jestem jedynym, który tak robi..
Powinieneś zawsze zdejmować filtr UV przed nakręcaniem polara. Są tacy, co kupują byle jaki filtr ochronny, najtańszy z możliwych, ale zawsze zdejmują ten filtr przed zrobieniem fotki, nie mówiąc już o sytuacji, kiedy nakręcają na szkło polara.
Gwint zewnętrzny ma też slim od Nikona, a na pewno nie mają Heliopany i BW.
Dołączę się do tego postu z pytaniem gdyż też nabyłem N17-55 2.8 i mam małą zagwozdkę, muszę kupić polarka ale nie wiem czy te filtry z linków nie będą czasem winietować z tym szkiełkiem, wszakże ostatni link w tytule pisze ze to Slim ale już sam opis jest taki sam jak z trzeciego linka.
Jakieś doświadczenie z tym filtrami?
http://cgi.ebay.co.uk/B-W-S03-MRC-DH-77mm-Circular-Polarizer-NEW-RRP-145-00-/130420008657?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraLensesFilters_JN
http://cgi.ebay.co.uk/Marumi-77mm-77-DHG-Super-Circular-PL-D-Polarizer-CPL-PL-/330460064301?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraLensesFilters_JN
http://cgi.ebay.co.uk/B-W-CIRCULAR-POL-FILTER-MRC-77mm-/270613709171?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraLensesFilters_JN
http://cgi.ebay.co.uk/B-W-SLIM-CIRCULAR-POL-FILTER-MRC-77mm-/270614119930?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraLensesFilters_JN
mean-machine
20-08-2010, 19:24
Co do filtrów B+W to normalne wersje slim nie mają gwinta, ale wypuścili wersję XS-PRO, która jest slim, ale ma zewnętrzny filtr. Co do kupowania na eBay, polecam pobidować jak będą od funta. Sam kupiłem 55mm za 7, a 72mm za 39 funtów (oba B+W MRC).