Zobacz pełną wersję : Stare obiektywy Carl Zeiss Jena
petrus33
02-06-2010, 10:15
Chciałbym się zapytać o jakość obrazu w starych obiektywach Carl Zeiss Jena z serii, znanej jako zebra. Chodzi mi głównie o ostrość obrazu. Obiektywy te mają mocowanie bagnetowe lub M42.
Chodzi mi dokładnie o serię, tak jak na zdjęciu poniżej.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img41.imageshack.us/img41/6904/img6007g.jpg)
to na zdjeciu to jest akurat Biometar, a po rozmiarach sadzac (i na tyle na ile ja widze tez dupie)
jest to szklo do Pentacona Six. i jako obiektyw standardowy o prostej i nieprzekorygowanej konstrukcji,
ma dobra jakosc obrazu, dobry kontrast i bardzo przyjemny bokeh. przy czym obrazowanie jest ogolnie
inne niz dzisiejsze obiektywy staloogniskowe (mieksze i z mniejszym "przytupem") wiec tym sie tez
troche inne zdjecia robi niz chocby Nikkorem 85/1.4 czy Samyangiem.
do portretu na pewno fajny lens. biorac pod uwage fakt, ze mozna do tego kupic adapter z poklonem
(chyba ze do bagnetu F sie nie da - prosze mnie poprawic, jesli tak jest) i bawic sie do bolu plytka
glebia ostrosci.
petrus33
02-06-2010, 10:58
Dzięki za odpowiedż.
Mnie głównie zależy na ostrości i ciekawy jestem jak pod tym względem wyglada właśnie ta seria obiektywów.
Jest w necie kilka sztuk do kupienia za całkiem rozsądne pieniądze, ale muszę mieć jakieś informacje na temat jakości obrazu, który te szkła dają.
Ciężko jest cokolwiek na ten temat znależć w necie.
to jest ostry obiektyw, jak najbardziej, choc na poziomie pikseli moze nie byc tak efektowny jak
niektore z nowoczesnych zoomow/stalek. ale to jest nieco inna epoka kiedy inaczej sie szkla
projektowalo i nieco inaczej zdjecia ogladalo.
to jest przede wszystkim obiektyw, ktory sie kupuje dla jego nieostrosci. odwzorowania obszarow
poza GO, plynnosci przejscia z ostrego do nieostrego, itd. itp. nie dla ostrosci i liczenia wloskow
na jajkach komara.
dlatego w tym wypadku swiatlo f/2.8 jest wzglednie malo emocjonujace i wolalbym kupic nawet 50/1.8.
natomiast jesli myslisz o portrecie czy stocku zamiast fotografowania kart testowych - to bardzo dobry wybor.
Jeśli chodzi Ci glownie o ostrosc - nie wybralbym tego szkla. Natomiast Sonnara zebre 135/3.5 czy f/4 czy Pancolara jak najbardziej-zwlaszcza do dx. Flektogon 35/2.8 tez niczego sobie jest, aczkolwiek tu mozna juz cos lepszego znalezc w nizszej cenie(2.4 to fantastyczne szklo, niestety drogie). Oczywiscie jesli mowimy o pelnym otwarciu szkiel - po domknieciu biometar jest bardzo ostry(ale tez trzeba dobra sztuke dorwac)