Zobacz pełną wersję : Jaka największa karta pamięci do D200?
Witam,
Mam obecnie puszkę D80, nie będę w najbliższym czasie zmieniał jej na coś z pełną klatką bo to są za duże koszty..
Chciałbym ją wymienić na D200 jako że można D200 dostać na allegro już za kilkanaście baniek.. Czytałem specyfikację i widze że do D200 wchodzą karty CF I/II - i tu moje pytanie - jaką największą kartę można do D200 wsadzić? Jakiej wielkości są zdjęcia RAW robione przez ten aparat? Ciekawi mnie to bo chciałbym wsadzić jedną dużą karte zamiast kilku małych - pytanie czy sie da :)
PS. i pytanie z innej beczki, czy D90 który jest 3 lata młodszą konstrukcją byłby dużo lepszy od D200? Pytam bo nowy kosztuje niewiele więcej od używki D200...
Mariusz888
01-06-2010, 23:01
RAW z D200 niekompresowany 12bit zajmuje 15-16MB przeważnie :) z jedną dużą kartą jest ten problem że jak nawali to nie masz żadnego zdjęcia - jak masz kilka małych to tracisz materiał tylko z jednej ;) Ja nie wiem jaka największa karta tam wchodzi bo wkładałem tam tylko 4 i 8GB :)
czy D90 który jest 3 lata młodszą konstrukcją byłby dużo lepszy od D200?
Dla mnie D90 przeważa nad D200 tylko trochę mniejszymi szumami jednak pod każdym innym względem puszka słabsza - Dxx to po prostu nie jest Dxxx ;) Ja np zawsze przy dylemacie D200 vs D90 zakupiłbym D200 ;)
8 GB to jeszcze nie jest tak źle :) to jest prawie 540 zdjęć :)
Co do D90 i D200 to rzeczywiście - oczytałem sie cały wieczór porównań tych dwóch puszek i wszyscy piszą że D200 jest lepszy. Pociesza mnie też fakt że używa (bo nówek już nie ma) jest tańsza od nówki D90 (używki D90 są prawie tak drogie jak nówki więc ich nie brałem pod uwagę :P ) mam nadzieję że niedługo będę szczęśliwym posiadaczem D200 i moje obecne szkiełka będą z tym korpusem robić śliczne foty :P
PS. później sie wymieni D200 na D2x :P bo cena też baardzo atrakcyjna jak na sprzęt który kiedyś kosztował 20 tys zł :P i dziś nadal jest bardzo dobry :)
Ja nie wsadzałem wiekszych kart niż CF także nie wiem jakie największe wejdą ;)
Od początku z d200 miałem 8Gb i powiem że oprócz dłuższych wyjazdów to nie zdażyło mi się jej zapełnić.
Na wyjazdy miałem drugie 8Gb i po problemie.
Wiadomo że jak ktoś robi serie np na jakiś zawodach czy weselu to trzeba mieć w sumie ze dwie trzy karty.
Mariusz888
02-06-2010, 10:03
PS. później sie wymieni D200 na D2x :P bo cena też baardzo atrakcyjna jak na sprzęt który kiedyś kosztował 20 tys zł :P
Wiem że niektórzy będą mieli inne zdanie ale wg mnie takie coś nie ma najmniejszego sensu... D200 i D2x są tak podobne technologicznie że dla mnie przesiadka nie miała sensu - owszem jest to inna puszka i ciut lepsza ale takie wymienianie małymi kroczkami wg mnie jest bez sensu - przede wszystkim jest to wyjście najdroższe ;) to że kiedyś kosztował 20k to bym się nie sugerował - D70 też kiedyś kosztował 7k a teraz 0,7k zł ;) dla mnie osobiście wymiana D200 na D2x to był za mały skok technologiczny - D200 miało dla mnie sens bo miało ISO100 które jest dobre np przy krajobrazie - a tam np zintegrowany grip D2x'a jest mi totalnie zbędny itd itd ;)
hmm, to ja myślałem że D2x to sprzęt dużo lepszy od d200, samo to że ma CMOSa a nie CCD, no i półka najwyższa..
Ja w D200 używałem 16 GB kart i nie zauważałem jakiś problemów.
D90 ma inną matrycę, ale nie ma uszczelnień.
Sądzę, że przy pracy z większymi wartościami ISO, D90 lepiej sobie poradzi, ale kolory z matrycy CCD są przez wielu chwalone i często uważane za lepsze niż z CMOS'a.
Komfort pracy z D200 jest na pewno wyższy niż z puszki typu D80, D90 itp. jednak przepaść technologiczna między D200 a D90 dość mocno skłaniało by mnie ku tej drugiej, szczególnie, że cenowo wygląda dość atrakcyjnie.
PS. dlatego małymi kroczkami bo za wesela biorę niewiele, i nie stać mnie na D700 czy nawet D300. D200 i D2x za nieco powyżej 2000zł jak najbardziej są w moim zasięgu. Ale dozbierać na D300 byłoby bardzo ciężko bo mam troche spłat itd.
druga sprawa jest taka że ogólnie robiłbym zdjęcia cały czas swoim D80 i wogóle bym go nie zmieniał (dopiero pewnie na D300 albo D700 właśnie) ale D200 jest tak tani że jak sprzedam D80 to nie będę musiał wiele dołożyc. stąd pomysł żeby małym kosztem wymienić puszkę na lepszą.
mini21 ta przepaść technologiczna też mnie troche zastanawia, i skłania ku d90 - ma podglad na żywo, nowszą mniej szumiącą matryce, i kilka innych fajnych rzeczy które były by napewno warte jego ceny.. ale.. mi aparat potrzebny jest do ślubów, więc potrzebuję szybkiej puszki, solidnej, żeby nie padła mi na weselu, kolory podobno na ccd lepsze niż na cmosie a to też dla mnie ważne.. szumów dużych sie nie boje bo żadko używam ISO większe niż 640, mam lampe zewnętrzną więc zdjęcia raczej doświetlam.. choć nie powiem - fajnie by było móc robic foty z dużym ISO i mieć ładne ostre foty z lekkim filmowym szumem..
dla mnie solidna budowa i jakość zdjęć jest ważniejsza od podglądu na żywo którego osobiście nie lubię używać, od nagrywania filmów i innych wodotrysków.. tyle sie oczytałem na temat D200 że z wyboru pomiędzy d90 a d200 wybrałbym d200 do fotografii ślubnej.
Mariusz888
02-06-2010, 10:45
samo to że ma CMOSa a nie CCD
CMOS na swoje zalety a CCD swoje ;) nie ma czegoś takiego że CMOS jest pod każdym względem lepszy ;) jak sobie zobaczysz np na cyfrowe średnie formaty za np 50k to tam przeważnie są matryce CCD a nie CMOS - tyle że jak tam wrzucisz ISO800 to szum urwie Ci głowę - ale to jest po prostu sprzęt do innych zastosowań :)
Niestety problem CMOSa w D2x jest taki że nie jest to tak mało szumiący CMOS jak mogło by się wydawać - mimo innej technologii jest praktycznie tak samo szumiący jak CCD w D200 ;) Dopiero D300 przyniosło poprawę jeśli chodzi o szumy.
ale kolory z matrycy CCD są przez wielu chwalone i często uważane za lepsze niż z CMOS'a.
Kolory z D200 są na prawdę super - i nawet WB w wielu słabych warunkach pogodowych gdzie D80 mimo tego że jest nowszy konstrukcyjnie od D200 to wymięka ;)
jednak przepaść technologiczna między D200 a D90 dość mocno skłaniało by mnie ku tej drugiej
Ja dawno temu wybierałem drugą puszkę i kupiłem D200 a nie D90, D200 już sprzedałem na rzecz D700 i wciąż gdybym miał wybierać kupiłbym D200 a nie D90 - wg mnie technologicznie to D200 miażdży D90 - D90 to się broni jedynie mniejszą "szumnością" ;) - cała reszta jest taka sama lub lepsza w D200 - obudowa, uszczelnienia, karty CF, współpraca ze szkłami manualnymi - to jest to co mimo wieku odróżnia D200 z półki semi pro od amatorskiego D90 ;) pomijam że D90 ma MultiCAM1000 odpowiedzialny za AF czyli to samo co D80 i D200 - z tym że jak miałem równolegle D200 i D80 to mimo że D80 to ciągły AF i tak pracował lepiej w D200 mimo że puszka starsza ;)
bo za wesela biorę niewiele, i nie stać mnie
To może warto trochę odczekać i dozbierać? Jak będziesz ciągle zmieniał to wciąż będziesz dokładał i dokładał a przy odsprzedaży musiał opuszczać cenę ;)
EDIT
To z ciekawostek powiem że osoba która ostatnio kupiła moje D200 robi śluby i.... ma już D200 :) teraz będzie fotografować zestawem dwóch D200 i jakoś nie wybrała dwóch D90 ;)
ma podglad na żywo
Użyjesz tego kiedyś? ;) po za tym sprawdź najpierw jak to działa... :mrgreen:
Podglądem na żywo bym się w ogóle nie sugerował.
Mając go w D300s użyłem go tylko raz, przy pierwszym uruchomieniu puszki, żeby sprawdzić, czy to coś działa.
Mocno zastanowiłbym się jeszcze nad inną opcją - a konkretnie Fuji S5pro.
Puszka praktycznie identyczna jak D200, ale poprzez zastosowanie innej matrycy, świetnie oddaje kolor ludzkiej skóry, a słyszałem też, że szumy są mniej widoczne.
Idź na d200. Nie pozalujesz. A co do kart - w moim 32GB wymiata aż miło.
8 GB to jeszcze nie jest tak źle :) to jest prawie 540 zdjęć :)
W ostatni weekend na 8GB wlazlo mi dokladnie 494 fotki. Pamietaj, ze to co masz na karcie napisane w realu jest obciete;)
1. to karty CF są lepsze od SD i SDHC? ja myślałem że to stary typ kart i że mają słabe osiągi (zapis/odczyt/pojemnosć max)... który typ kart CF jest lepszy? I czy II ? :)
2. Hmm, w tym sezonie mam D80 + tamrona 17-50 + stałke N35 1.8 i tym chce robić śluby, + planuję małą zmianę na D200. i przy d200 z tymi szkłami zostanę dopóki nie bedzie mnie stać na D700 czy D300. Nie zmieniam ciągle sprzętu, poprostu jest okazja za małe pieniądze wymienić puszkę to chce skorzystać :)
3. podglądu na żywo nie użyję co wyżej w innym poście już napisałem :P lv to nie dla mnie - wole wizjer :) (PS. oczywiście sa wyjątki jak focenie z wyciągniętymi rękami w góre gdzie ciężko oko przystawić do wizjera :P )
no to jak 32GB można wsadzić w D200 to więcej pytań nie mam :D rzeczywiście strach jak taka karta padnie bo polecą wszystkie foty ze ślubu, ale to chyba mało prawdopodobne? wkońcu to pamięć flash...?
Mariusz888
02-06-2010, 21:09
to chyba mało prawdopodobne?
Mało prawdopodobne ale wystarczy że padnie Ci raz nie w ten dzień kiedy trzeba i jest problem... ;)
Tobie sie to zdarzyło? :)
PS. jeszcze niech zaczną ludzie pisać że karty padają to zaczne z laptopem jeździć po weselach :D
Mariusz888
02-06-2010, 21:26
Mi nie ale ja nie trzaskam dużo zdjęć ;) jednak to nie zmienia faktu że takie przypadki były nawet tu na forum opisywane ;)
Mnie się zdarzyło. Mojemu koledze również.
Laptop sprawy nie załatwia, bo jeśli karata padnie może nie dać się już odczytać na żadnym urządzeniu. Sprawę załatwiają dopiero dwa sloty i równoległy zapis na dwóch kartach.
petrus33
04-06-2010, 01:04
A co do kart - w moim 32GB wymiata aż miło.
Nie ma takiej możliwości !! Kolega bajki opowiada i niech lepiej sprawdzi, ile GB pokazuje mu aparat.
Nikon D200 był testowany na kartach firmy SanDisc i standardową, akceptowalną kartą jest 8 GB. To jest maksimum w testach. Ale jest od tej reguły jeden wyjątek. D200 akceptuje rówinież pojemność 16 GB, ale musi to być karta SanDisk Extreme® III CompactFlash® 16GB i żadna inna. Wielokrotnie wsadzałem 16 GB innego typu i innego producenta. Aparat albo nie akceptował w ogóle karty, albo pokazywał jedynie 8 GB pojemności. Próbowałem Lexara, Kingstona, Sandiska i Preteca. Nic nie działało.
Tutaj jest oficjalne potwierdzenie tych faktów:
http://sandisk.pl/Compatibility/Device(8219)-Nikon-D200.aspx
mi laptop byłby potrzebny do tego żeby mieć małą karte i z niej co chwila zgrywać foty na laptopa, wtedy jak padnie to strate "tylko" część zdjęć :)
8 GB już jest w miare ok, kupie 2-3 karty i miejsca wystarczy :)
Ja się przychylam do rady kolegów - dla mnie 4GB max ze względu na możliwość utraty danych. Używam też 2GB. Mam jedną 8GB Samsunga - bardzo szybka, porządna karta, ale nie mam zaufania i do niej - walę na niej tylko samą zabawę.
Patrz też na markę kart - ja używam głównie Sandisków, Preteców i Samsunga. Problemy miałem tylko z PQI.
Rafał Czarny
04-06-2010, 13:52
mi laptop byłby potrzebny do tego żeby mieć małą karte i z niej co chwila zgrywać foty na laptopa, wtedy jak padnie to strate "tylko" część zdjęć :)
A jak Ci padnie laptok? ;-)
aż tak źle zakładał nie bede :) ja też używam 4-ro gigówek, tyle że firmy 'adata' - nie wiem czy dobra czy zła - jak narazie nie padły (to sa sdhc).. ogólnie najlepszym rozwiązaniem dla mnie byłyby 4 karty po 4 GB + laptop gdzie zdjęcia kopiowałbym na laptopa ale na karcie też by zostawały.. tylko że teraz mam tylko 2 karty po 4GB więc zbyt wiele zdjęć na to nie wrzuce.. :(
petrus33
04-06-2010, 22:40
Ale po co targać ze sobą laptopa, kiedy w zupełności wystarczy databank.
Ja używam dokładnie tego o pojemności 40GB i jeszcze nigdy go nie zapełniłem.
http://www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/12723
Fajne urządzenie, w które wkłada się kartę pamięci(kilka rodzajów akceptuje) i zgrywa dane.
Po powrocie do domu kabelkiem do kompa i po sprawie.
a jak padnie data bank? :D:D:D:D
nie no śmieje, takie rozwiązanie by było gitara :) kiedyś pomyśle o zakupie chyba że dołoże z 300zł i kupie odrazu lapka, laptop mi sie do wielu rzeczy przyda, data bank tylko do jednej.. stąd chęć brania laptopa :)
petrus33
06-06-2010, 19:12
nie no śmieje, takie rozwiązanie by było gitara :) kiedyś pomyśle o zakupie chyba że dołoże z 300zł i kupie odrazu lapka, laptop mi sie do wielu rzeczy przyda, data bank tylko do jednej.. stąd chęć brania laptopa :)
Tak, tylko laptopa do kieszenie nie schowasz :)))
A tu masz 40GB w pudełku wielkości paczki papierosów.
hmm, żeby to była nawet paczka papierosów to nie będę tego data banku nosił przy sobie - zostawie w aucie, podobnie jak zrobiłbym z laptopem. Lapka wyciągam tylko jak mi przykladowe 8GB sie zapełni, zgrywam foty i więcej go wyciągać nie musze bo kolejne 8GB styknie do końca imprezy.
laptop przyda mi sie do wielu rzeczy nie tylko do przechowywania zdjęć stąd chęć dołożenia 300zł i kupienia jakiegos HPka np pavilion które chodzą po 700-800zł na allegro.
Nie ma takiej możliwości !! Kolega bajki opowiada i niech lepiej sprawdzi, ile GB pokazuje mu aparat.
Nikon D200 był testowany na kartach firmy SanDisc i standardową, akceptowalną kartą jest 8 GB. To jest maksimum w testach. Ale jest od tej reguły jeden wyjątek. D200 akceptuje rówinież pojemność 16 GB, ale musi to być karta SanDisk Extreme® III CompactFlash® 16GB i żadna inna. Wielokrotnie wsadzałem 16 GB innego typu i innego producenta. Aparat albo nie akceptował w ogóle karty, albo pokazywał jedynie 8 GB pojemności. Próbowałem Lexara, Kingstona, Sandiska i Preteca. Nic nie działało.
Tutaj jest oficjalne potwierdzenie tych faktów:
http://sandisk.pl/Compatibility/Device(8219)-Nikon-D200.aspx (http://sandisk.pl/Compatibility/Device%288219%29-Nikon-D200.aspx)
Oj przegapiłem watek ... ale na temat:
Widocznie jestem wyjątkowo uprzywilejowany/szczęściarz/wybraniec - niewłaściwe skreślić :) .
W D200 karta CF "Transcend 133x 32GB" pokazuje 1.8k dla formatu RAW bez zadnych kompresji czy toważyszacych jpg (służę zdjęciem wyswietlacza LCD dla niedowiarków) . Dla karty 4GB mam wskazanie 244 szt. do zapisu. czyli 32GB = 8x4GB 1.8k (tu aparat zawsze aproksymuje = 8x244szt. =>1952. Nie za bardzo kojaże gdzie nikon D200 pokazuje pojemność karty w MB/GB?
I to na tyle ... Howgh jak by żekł stary indianin.
Wniosek - nie wierzyć w ciemno we wszystko co piszą (oficjalne potwierdzenie a empiryczne sprawdzenie to inna bajka) :D A na marginesie na tym zestawie nie foce RAW na 32GB karcie tylko jpg pod "timelapsy" i taka pojemnośc jest w pełni uzasadniona (nawet ślamazarność tej karty przy tym formacie nie przeszkadza) - myśle że rozwiałem wątpliwości nie tylko kolegi petrus33.
petrus33
24-06-2010, 22:38
A mój D200 nie akceptuje żadnej z wymienionych kart powyżej 8GB. Zadzwoniłem do serwisu Nikon Polska i potwierdzono, to co napisałem powyżej. Maksymalna pojemność akceptowalna/testowana to jedynie 8GB. Jedyna 16GB, które D200 łyka to własnie SanDisk Extreme III. I rzeczywiście tak jest. Nigdzie w necie nie znalazłem nikogo, kto pracuje na kartach wyższych niż 16GB. Mam dwóch znajomych, którzy próbowali w swoich D200 wsadzić 16GB inne niż SanDisca III i też się im nie udało. Body nie widzi karty !
Nie posądzam Ciebie camrak o złą wolę, ale nie uwierzę Ci, że twój D200 akceptuje 32GB. Nie ma takiej możliwości. Mam dwa body D200, starszy od premiery w Polsce z przebiegiem ponad 160.000 zdjęć i troszkę znam możliwości tego sprzętu :))
*** Mówiąc "D200 pokazuje pojemność karty" mam oczywiście na myśli liczbę zdjęć x file size.
+ D200 w stosunku do D90
- uszczelniony
- wiecej sterowania na korpusie
- przenosi przeslone ze szklami MF
- 5 fps
- czas 1/8000
- magnezowe pudło
- wygodniej sie go trzyma
+ D90 w stosunku do D200
- ciuteczke wiekszy wizjer
- o niebo lepsza matryca - ISO 1600 w D90 zachowuje sie lepiej niz ISO 800 w D200. poza tym D200 ma masakryczny filtr AA
- wiekszy LCD z 3x wieksza rozdzielczoscia
- LV, ktory sie przydaje n.p. do ostrzenia z f/1.4 czy na manualach
Chyba wole D200 :)
A mój D200 nie akceptuje żadnej z wymienionych kart powyżej 8GB. Zadzwoniłem do serwisu Nikon Polska i potwierdzono, to co napisałem powyżej. Maksymalna pojemność akceptowalna/testowana to jedynie 8GB. Jedyna 16GB, które D200 łyka to własnie SanDisk Extreme III. I rzeczywiście tak jest. Nigdzie w necie nie znalazłem nikogo, kto pracuje na kartach wyższych niż 16GB. Mam dwóch znajomych, którzy próbowali w swoich D200 wsadzić 16GB inne niż SanDisca III i też się im nie udało. Body nie widzi karty !
Nie posądzam Ciebie camrak o złą wolę, ale nie uwierzę Ci, że twój D200 akceptuje 32GB. Nie ma takiej możliwości. Mam dwa body D200, starszy od premiery w Polsce z przebiegiem ponad 160.000 zdjęć i troszkę znam możliwości tego sprzętu :))
*** Mówiąc "D200 pokazuje pojemność karty" mam oczywiście na myśli liczbę zdjęć x file size.
Dziwne, u mnie Preteca 16GB wciąga bez problemu.
camrak, zrob filmik jak wkladasz 32gb do d200, jak nim robisz zdjecia i ile pokazuje miejsca - będziesz 1 w polsce który używa 32GB na D200 :P
Co za czasy - już nikt tu nikomu na słowo nie wierzy?? :roll:
petrus33 - ja zerkniesz na moja aktywnosc forumową bedziesz mógł stwierdzic ze nie rozmawiasz z forumowym trollem wiec to co napisalem wczesniej mozesz przyjac za fakt. Karta 32GB dziala na moim D200 jedynym minusem jest "start aparatu na zimno" zczytanie tablicy alokacji plikow zajmuje jakies 3-4 sek. zanim karta zglosi gotowosc gaszac zielona diode na puszce. Wiec widzisz zakładam że "bagaż doswiadczenia" pozwolil jednak Ci dowiedziec sie jeszcze czegos wiecej nawet w temacie juz leciwego D200 ;)
Aeon88 - chyba nie bede musial :)
ja CI wierzę :P ale i tak wsadzę 8GB bo to pojemność którą d200 akceptuje na różnych kartach, no i jak coś padnie to nie stracę wszystkich zdjęć ;) (tylko prawie wszystkie :D)
Jasna sprawa, jednak w tytule wątku pytales jasno wiec udzielilem jasnej odpowiedzi. Nie neguje ze D200 nie ruszy np. z 64GB ale potwierdzic moge poprawna prace tylko z 32GB :)
petrus33
30-06-2010, 17:35
Co za czasy - już nikt tu nikomu na słowo nie wierzy?? :roll:
petrus33 - ja zerkniesz na moja aktywnosc forumową bedziesz mógł stwierdzic ze nie rozmawiasz z forumowym trollem wiec to co napisalem wczesniej mozesz przyjac za fakt. Karta 32GB dziala na moim D200 jedynym minusem jest "start aparatu na zimno" zczytanie tablicy alokacji plikow zajmuje jakies 3-4 sek. zanim karta zglosi gotowosc gaszac zielona diode na puszce. Wiec widzisz zakładam że "bagaż doswiadczenia" pozwolil jednak Ci dowiedziec sie jeszcze czegos wiecej nawet w temacie juz leciwego D200 ;)
Aeon88 - chyba nie bede musial :)
No to jesteś pierwszą osobą, która używa karty większej niż 16GB.
Mam dwóch kolegów w Polsce i koleżankę w Londynie. Ich Nikony D200 nawet nie pokazują karty 16GB. Ja mam to samo, jedynie 16GB SanDisca działa.....bo jest kompatybilna. Czy Ty swój aparat kupowałeś poza Polską, jeśli tak to gdzie, jesli można wiedzieć ?
pozd
Ja swojego staruszka kupowalem w Melbourne, ale nie z sieci dystrybucyjnej Au tylko od niezaleznego omportera. Taaa szaryvrynekvtez tu dziala. Jedyny minus to drukowana instrukcja jedynie po japonsku, plus angielski PDF na cd (widac sprzedawca sumienny byl). Jak bede w domu to podesle jeszcze wersje firmware moze to cos wyjasni ;)
Obiecane dane: Firmware version: A2.0 B2.0