PDA

Zobacz pełną wersję : Jedno szkło, dwa korpusy, dwie różne światłosiły

BobbyBronco
01-06-2010, 22:44
Witajcie,

kupiłem ostatnio Sigmę 24/2.8 - świetne, metalowe, ostre i precyzyjne szkło, jestem zadowolony jak rzadko kiedy(zwłaszcza że cena była okazyjna) i wszystko byłoby idealnie, gdyby nie mała rozterka..

Na D70s maksymalna przysłona to f3. Kręcę, zaklinam, tańczę i wznoszę modły - bez skutku. Na innych korpusach, w tym analogach - f2.8, jak najbardziej zgodnie ze specyfiką szkła.

Czy ktoś się z takim zjawiskiem spotkał? Można jakoś temu zaradzić? Ma to realny wpływ na zdjęcia(nie sądzę, to w końcu raptem 1/4EV)?

Dziwne zjawisko, bardziej ciekawostka i zagadka dla mnie, niż wada szkła.

ekonet
01-06-2010, 22:51
A "kropusy" to: 1. krokusy, 2. coś kropowanego, 3. coś kropiatego, 4. błędnie napisane korpusy? :)
Na wszelki wypadek poprawię tytuł na "korpusy".

karabud
02-06-2010, 09:33
A widzisz zeby sie domykala przyslona?Byc moze tak wprowadzone masz wartosci do korpusu...

BobbyBronco
02-06-2010, 14:57
Nie no, domyka się jak najbardziej ok, tylko otwiera się do jakby innego otworu. Chyba że to tylko złe wskazanie elektroniki w D70s.

wesu
03-06-2010, 12:37
Ten typ tak ma :) To szklo z wieloma cyfrowkami przeklamuje na pelnej dziurze i pokazuje przyslone 3 zamiast 2,8. Ja zauwazylem, ze ten obiektyw podlaczony do d40 i d70 pokazywal przyslone "3" a na d200 "2.8" :)
Na kazdym analogu bedzie pokazywac zawsze poprawnie, poniewaz obiektyw ten byl zrobiony za czasow, kiedy nie bylo jeszcze cyfrowych lustrzanek.