PDA

Zobacz pełną wersję : Torby Hama Defender

Pawełw
01-06-2010, 22:32
Szykuję się do zakupu nowej torby na swój sprzęt (+ coś kiedyś ;) ). W kilku sklepach polecano mi torby Hamy - Defender 140, 160 lub 180. Proszę o opinie użytkowników tych toreb. Jak oceniacie jakość ich wykonania, ergonomię itp. czyli jak spisują się w praktyce.

Marcin_gda
02-06-2010, 13:02
Jak oceniacie jakość ich wykonania, ergonomię itp. czyli jak spisują się w praktyce.
Mam największy model.
Beznadziejny pasek, u mnie zwijał się w sznurek i obracał naramiennik.
Torba ma dość cienkie ścianki, i kiepsko chroni sprzęt (w porównaniu do "czołowych marek" :) ). Usiebie dodałem drugie dno z pianki.
Koncepcja torby w sumie niezła, i niezły serwis (wspomniany pasek wymienili bez zbędnych pytań). Poza paskiem wykonanie również.
Obecnie nie używam, przepakowałem sprzęt do skrzynki i/lub placaka.

bialogardzianin
03-06-2010, 11:33
Też miałem zamiar sobie kupić największego, naramiennego Defendera. Pojechałem do MM, wziąłem do ręki i WAGA PUSTEGO PORAZIŁA MNIE. Wyobraziłem sobie, że jak włożę do torby cały mój dobytek, to w połączeniu z wagą samej torby zrobi się zbyt dużo kilogramów NA RAMIĘ, wiec sobie odpuściłem i wziąłem plecak LP.

Antonioo
03-06-2010, 12:11
ja też szukam i jak na razie prym wiedzie seria Lowepro Stealth Reporter

http://www.lowepro.com.pl/Products/Shoulder_Bags/quick/

.
.

Pawełw
03-06-2010, 13:31
Do tej pory mam Tamrca Explorera i jestem z niego zadowolony . Tylko , że stał się on troszkę za mały. Myślałem o jakimś większym Tamracu, ale jak poszedłem do FJ to strasznie te Defendery zachwalali. No i mam zgryz...

mswilk
03-06-2010, 16:04
ja też szukam i jak na razie prym wiedzie seria Lowepro Stealth Reporter

http://www.lowepro.com.pl/Products/Shoulder_Bags/quick/

.
.

Od kilku lat używam Lowepro Stealth Reporter D400 AW, która mieści:
- Nikon D3
- Nikon SB-900
- Nikon SU-800
- Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8G ED
- Nikkor AF S 24-70mm f/2.8G ED
- Nikkor AF-S VR 70-200mm f/2.8G ED-IF
- Nikkor AF-S 50mm f/1.4G
- fish-eye Zenitar 16mm f/2.8 MC

plus inne drobiazgi jak: Nikon MC-36, zapasowe baterie, karty, filtry, dokumenty, ściereczki itp.

w/w wyposażenie + torba = ~ 10kg, co na torbie nie robi wrażenia, która jest porządnie zrobiona i wytrzymała.
Zdecydowanie polecam.

Pawełw
03-06-2010, 16:37
Staelth Reporter D400 AW to przy moich potrzebach trochę za duże torbiszcze. W FJ oglądałem Defendery, w tym 220 - podobne rozmiary. Mi wystarczyłby pewnie Defender 160 - 180 lub jakiś większy Tamrac od tego co mam (5501).

Jak wygląda porównanie Tamraców w torbami Hama? Może ktoś pomóc?