Zobacz pełną wersję : D300 czy D300s ?
Witam, krótkie pytanie, mam 300 czy zamieniać na 300s czy dokupić 300s jako drugie body? Bo nie zamierzam przesiadać się na D700, może kiedyś na D3xs ;-)
imho, kup sobie lepiej szkło niż zamieniać d300 na wersje z s ; ]
opcja druga, d90 jako drugie body + szkiełko czy inne akcesorium.
Slawek Wojtczak
01-06-2010, 20:20
A co Cię w D300 ogranicza? Bo jeżeli nic to lepiej chyba kupić jakieś szkiełko:)
kamilowjk
01-06-2010, 20:22
Moim zdaniem nie warto się przesiadać z d300 na d300s, chyba ze zależy ci na filmo..... tfu ... Bo większej różnicy nie ma w sprzęcie osobiście miałem dylemat d300 czy d300s i spytałem się samego siebie co chcę robić filmy czy fotografować. I padł wybór na d300 i czytając testy wiem że to był dobry wybór bo dużo nie straciłem.
kamilowjk
01-06-2010, 20:24
Zgadzam się z przed mówcami lepiej kupić bardzo dobre szkło np. 17-55 2.8 (moje ulubione szkło)
miron19j
01-06-2010, 20:34
krótka odpowiedź: sprzedaj 300 kup Canona.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
Czy my jasnowidzami jesteśmy, czy co? Do czego Ci te drugie body? Fotografujesz zawodowo? Co fotografujesz? Studio, śluby, reportaże, paparazzi?
Różnica minimalna ( + filmowanie), jesli ktoś to chce mieć. Decyzja Twoja
BobbyBronco
01-06-2010, 23:00
Zmiany w D300s(optyczne.pl):
nagrywanie filmów w maksymalnej rozdzielczości 1280x720 px i możliwość podłączenia zewnętrznego mikrofonu,
tryb seryjny do 8 kl/s,
tryb cichej pracy aparatu,
dodatkowe gniazdo SD i przydatne funkcje współpracy między kartami CF i SD,
dodatkowe dwa przyciski na obudowie,
wirtualny horyzont do ustawiania aparatu w poziomie.
Sam odpowiedz sobie, czy dla tych rzeczy(bo tylko one się zmieniły/pojawiły) warto zmieniać d300 na d300s. Inna sprawa, że masz w pytaniu
czy zamieniać na 300s czy dokupić 300s jako drugie body? więc jak chcesz dokupić body DX do swojego d300, to dlaczego nie jego młodszego brata? Chociaż jak już dojdziesz do wniosku, że różnica w funkcjach nie przekłada się korzystnie na różnicę w cenach, to dokupisz drugie d300?
Jako posiadacz D300s powiem, że...... nie warto.
Nie odczujesz większej różnicy między jedną a drugą puszką.
Sądzę, że lepszym wyjściem będzie inwestycja w drugie body (i tu zastanowiłbym się nad D90, bo jeśli to ma być tylko backup, to po co przepłacać).
krótka odpowiedź: sprzedaj 300 kup Canona.
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
Czy my jasnowidzami jesteśmy, czy co? Do czego Ci te drugie body? Fotografujesz zawodowo? Co fotografujesz? Studio, śluby, reportaże, paparazzi?
Dzięki ale ze stajni Kwanona zrezygnowałem 3 lata temu na rzecz nikona. I nie żałuję ;-)
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, już wyciągnąłem wnioski. Można zamknąć post lub nawet skasować.
czy jest taka mozliowsc ze w d300/d300s jest mozliowsc ustawienia pelne automatyki ? jak pomiar swiatla,iso itp ? zeby czasem nie bawic sie z ustawieniami tylko pstryknac szybka fotke
mysle ze wiecie o co mi chodzi
kamilowjk
02-06-2010, 09:15
Jeśli chcesz pełną automatykę da się zrobić ustaw aparat na P tutaj będzie ci automatycznie wybierał szybkość migawki i przesłonę a balans bieli masz fabrycznie ustawiony na auto jeśli chodzi o iso to w menu masz taka opcje- Menu Fotografowania/ Ustawienia czułości ISO i włącz automatyczne i masz Full auto body.
Slawek Wojtczak
02-06-2010, 13:11
czy jest taka mozliowsc ze w d300/d300s jest mozliowsc ustawienia pelne automatyki ? jak pomiar swiatla,iso itp ? zeby czasem nie bawic sie z ustawieniami tylko pstryknac szybka fotke
mysle ze wiecie o co mi chodzi
Po co przepłacać! Kup kompakta za 5 stów i będziesz happy.
PS: na poprzedniej stronie ktoś napisał że w d300s jest 8kl/s. To prawda, ale tylko z gripem i odpowiednim ładunkiem zasilana;) Bez gripa ma 7kl/s:)
slawoj400
twoj poziom jest bardzo wysoki ;) jezeli chcesz pisac bzdury bo masz problemy to idz i porozmawiaj z twoja wychowawczynia ;)
czytaj ze zrozumieniem......FLUGU
Wlasnie mam ten sam dylemat. Ale z tego co widze, nie ma sensu przeplacac :)
Przesiadka na "s" nic Ci nie da!
Kup D700, nowe można dostac na Allegro za 6k, dokup najtansza 50/1.8 i ciesz sie zyciem
BobbyBronco
02-06-2010, 15:54
Genialny plan! Body za 6000 i szkło za 400 ;)
Przesiadka na "s" nic Ci nie da!
Kup D700, nowe można dostac na Allegro za 6k, dokup najtansza 50/1.8 i ciesz sie zyciem
Nowe d700 za 6k? :)
To dobrze, ze w trudnych czasach kryzysu, nie tracisz poczucia humoru;)
Slawek Wojtczak
02-06-2010, 16:08
slawoj400
twoj poziom jest bardzo wysoki ;) jezeli chcesz pisac bzdury bo masz problemy to idz i porozmawiaj z twoja wychowawczynia ;)
czytaj ze zrozumieniem......FLUGU
Przepraszam Cię bardzo. Może i trochę niegrzecznie zabrzmiało to co napisałem:)
Chodziło mi o to, że takie zaawansowane lustro kupujesz po to aby właśnie nie korzystać z pełnej automatyki, tylko po to aby w pełni panować nad sprzętem i wykorzystywać jego możliwości i zalety:)
pzdr
Sławek
Nowe d700 za 6k? :)
To dobrze, ze w trudnych czasach kryzysu, nie tracisz poczucia humoru;)
http://www.allegro.pl/item1064043070_nikon_d_700_body_polska_dystrybucja .html
http://www.allegro.pl/item1064304360_nikon_d_700_body_polska_dystrybucja .html
A co? Nie będzie działało? http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=42&camera=972&perpage=30&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3
Może pierw kup a później się dziw.
Nic z tego nie rozumiem...
na skąpcu najtaniej za 7300 w fotobasi
Najtaniej było przed kryzysem za 6400 w FJ.
Skąd teraz taka cena?
Mariusz888
02-06-2010, 18:29
Ja bym u nich nie kupił - żaden sklep nie sprzeda w takiej cenie a pisze na aukcji tak:
POLSKA DYSTRYBUCJA
To skąd mają wszystkie sklepy dookoła skoro żaden nie sprzeda za tyle? Wiecie ile by jakiś sklep miał klientów gdyby puszczał D700 za tyle?
i jeszcze taki tekst
PO ZAKSIEGOWANIU WPŁATY WYSYŁKA W CIAGU 11-12 DNI ROBOCZYCH
UWAGA NIEWYSYŁAMY TOWARU ZA POBRANIEM
Po pierwsze to dowodzi że sprzedają coś czego nie mają a po drugie tym bardziej nie kupił bym skoro za pobraniem nie wysyłają - dlatego że żeby mi sprzedać to najpierw muszę im zapłacić żeby mieli za co kupić - to jest poważna firma? No proszę... :lol:
Dzieki takiemu zabiegowi oferowane ceny są przez nas niższe gdyż nieponosimy kosztów dodatkowego transportu oraz magazynowania.
Myślicie że koszty magazynowania 1 sztuki D700 to jest 1400zł? :lol:
Skąd wiesz, że nie można za tyle kupić w hurtowni?
Mariusz888
02-06-2010, 20:41
Skąd wiesz, że nie można za tyle kupić w hurtowni?
Nie wiem - skoro piszą że "Dystrybucja Nikon Polska" to musi być kupione od Nikon Polska który ma go kupionego od innej placówki wyższego rzędu - im więcej pośredników na drodze to tym większa cena = logiczne ;) teraz skoro powiedzmy że wszystkie sklepy biorą od NP i mają po 7300zł a jeden sprzedający ma za 6000zł to nie sądzisz że gdzieś tkwi haczyk? ;) pomyśl ile D700 sprzedał by każdy większy sklep gdyby obniżyli cenę do 6000zł... ale jakoś tego nie robią a na razie zakładamy że mają to samo źródło -> NP :) bo jeśli mają to z jakiegoś innego miejsca to wtedy sentencja o tym że jest z dystrybucji NP nie jest prawdziwa a co za tym idzie wątpliwym w ogóle jest gwarancja w PL (pomijam czy to ma dla kogoś znaczenie czy nie) - chodzi mi jedynie o to co tam jest napisane... jak mówię - dlaczego żaden sklep nie da takiej ceny i nie zacznie opychać po 20 puszek dziennie dając lepszą ofertę niż konkurencja? ;)
Ale tam przecież jak aukcja a nie kup teraz, skąd wzieliście tą cene 6000?!
Mariusz888
02-06-2010, 21:18
Ostatnio też ktoś sprzedawał po takiej cenie i chyba nawet było kup teraz - z tym że był dziwny dopisek na samym dole brzmiący:
"w razie potrzeby dowód zakupu może być wystawiony"
co jest śmieszne bo bez dowodu zakupu nie ma gwarancji a po za tym skoro coś jest nowe to dowód zakupu jest rzeczą oczywistą ;)
pytalem czy istnieje taka mozliwosc a nie ze bede uzywal tego non stop ;) zle mnie zrozumieliscie ;)
pytalem tylko z ciekawosci czy istnieje taka mozliwosc i dostalem odpowiedz
dziekuje
marciing
03-06-2010, 16:01
spójrz na moją stopkę. To dla mnie podstawowe szkło i innego mi nie trzeba ;) no ewentualnie 35 1,8 ;) ale te już dotrze do mnie w przyszłym tygodniu ;)
krzysztof jot
04-06-2010, 00:06
.... pomyśl ile D700 sprzedał by każdy większy sklep gdyby obniżyli cenę do 6000zł... ale jakoś tego nie robią .... ;)
bo im nie wolno - umowa handlowa
Przepraszam Cię bardzo. Może i trochę niegrzecznie zabrzmiało to co napisałem:)
Chodziło mi o to, że takie zaawansowane lustro kupujesz po to aby właśnie nie korzystać z pełnej automatyki, tylko po to aby w pełni panować nad sprzętem i wykorzystywać jego możliwości i zalety:)
pzdr
Sławek
Automatyka jest po to by z niej korzystać, bardzo często jej użycie jest bardziej celowe niż tryb M. Zresztą, czy w trybie M, nie korzystamy z automatyki? Tak naprawdę, to ona pokazuje jak nasze paluchy mają kręcić kółkami. A tryby automatyczne możemy wspierać w razie potrzeby korektą ekspozycji, pamięcią pomiaru czy też jej różnymi trybami.
Trochę mnie dziwi takie sztywne podejście, tym bardziej, że wśród zadeklarowanych manualnych twardzieli jest wielu bezkrytycznych miłośników systemu CLS (który z kolei wcale mnie nie zachwyca).
fotokarol
14-06-2010, 16:33
nic nie kumam z tego watku - zaczynamy od zmiany z d300 na d300s - ew. dokupieniu drugiego body - a konczymy na opowiastkach o automatyce
moim skromnym zdaniem - sprzedac d300 wraz ze szklarnia i za kase na drugie body dolozyc do d700 + 24-70 2.8
sprzet w zasadzie niezawodny i bardzo uniwersalny
moje d300 nigdy mnie nie zawiodlo - w razie problemow nosze d70 - czy zapasowy aparat musi byc "kozakiem"? kilka lat temu d70 bylo szczytem mazen, a do dzis przeciez smialo mozna niejeden slub nim machnac.
Żadna umowa handlowa. Na ujemnej marży nie pociągniesz zbyt długo... Śmiem stwierdzić, że N nikomu w hurcie nie da upustu na D700 w takiej wysokości, żeby go spuszczać za 6kPLN. 20% poniżej najniższych ofert rynkowych to nie wynik zmowy cenowej konkurencji, a podejrzana historia.
czy ktoś z kolegów może odnieść się do AF w obu puszkach? układ jest ten sam czy zatem nie ma różnicy w sprawności szybkości i pewności działania czy coś jednak się zmieniło?
układ ten sam i ilość ta sama, w 300s AF jest szybszy o setne części sekundy ;]
źródło (http://img534.imageshack.us/i/nikond300swizjerinfo.jpg/)
Dzięki ale ze stajni Kwanona zrezygnowałem 3 lata temu na rzecz nikona. I nie żałuję ;-)
A mówi się,że Kwanony są najlepsze:lol:Tylkoooooo nie rzucać we mnie jajami:lol::lol:
Witam !!! Mam mały problem zastanawiam nad zmianą puszki D80 na D300 lub D300s. Testów już się trochę naczytałem na temat D300 i D300s i nadal jestem w kropce??? Teoretycznie się nie różnią, jedynie największa zmiana to te filmowanie, a cena między jedną i drugą jest zaporowa. Proszę kolegów o poradę.
Slawek Wojtczak
10-07-2010, 10:52
A jakie masz szkła?
Bierz D300.
Zaoszczędzisz trochę i dokupisz jakieś szkło albo gripa.
Nie twierdzę, że D300s jest zły, bo puszka jest świetna, ale za cenę, po jakiej teraz chodzi to wolałbym D300 (chyba, że znajdziesz używkę w po dobrej cenie).
Witam !!! Mam mały problem zastanawiam nad zmianą puszki D80 na D300 lub D300s. Testów już się trochę naczytałem na temat D300 i D300s i nadal jestem w kropce??? Teoretycznie się nie różnią, jedynie największa zmiana to te filmowanie, a cena między jedną i drugą jest zaporowa. Proszę kolegów o poradę.
Nie zastanawiaj się miałem ten sam dylemat i 10 dni temu nabyłem okazyjnie D300 , i nagle wszystkie zdjęcia były trafione przez AF ,a o szumach zapomniałem jeżeli nie kręci Cię filmowania to śmiało szukaj D300