PDA

Zobacz pełną wersję : czy trzeba wyłączać stabilizację?

simonx
01-06-2010, 15:43
Wyczytałem w instrukcji do d90, że nie powinno się wyłączać aparatu bez uprzedniego wyłączenia na obiektywie stabilizacji. Czy to naprawdę może uszkodzić obiektyw? Przyznam się, że kompletnie nie zwracałem na to uwagi i przez kilka dni miałem cały czas włączony VR w obiektywie. Pamiętacie za każdym razem, żeby to najpierw wyłączyć? Coś mi się wydaje dla mnie niewykonalne... na 100% będę o tym często zapominał

Quimeen
01-06-2010, 15:45
Nie trzeba :)

Fortaigne
01-06-2010, 15:46
Ja wyłączam zawsze.

gilvhs
01-06-2010, 15:46
Ja tak nigdy nie robiłem (nawet nie doczytałem w instrukcji) i aparat ma się całkiem dobrze.

dzejms
01-06-2010, 16:06
Wyczytałem w instrukcji do d90, że nie powinno się wyłączać aparatu bez uprzedniego wyłączenia na obiektywie stabilizacji. Czy to naprawdę może uszkodzić obiektyw? Przyznam się, że kompletnie nie zwracałem na to uwagi i przez kilka dni miałem cały czas włączony VR w obiektywie. Pamiętacie za każdym razem, żeby to najpierw wyłączyć? Coś mi się wydaje dla mnie niewykonalne... na 100% będę o tym często zapominał

A gdzie to wyczytales?

Do not turn the camera off or remove the lens from the camera while vibration reduction is operating.

To dotyczny kiedy VR jest aktywne (zalaczone) a nie wlaczone. VR przestaje dzialac w klika sekund po zdjeciu palca ze spustu lub od razu po zrobieniu zdjecia.

Fortaigne
01-06-2010, 16:07
Dzejms - gdzieś kiedyś wyczytałem że ten mechanizm stabilizacji ( lub ktoraś soczewka - nie wiem) przy wyłączeniu aparatu pozostaje w położeniu w którym nie powinna. Nie pamiętam szczegółów, ale gdzies czytałem coś takiego.

dzejms
01-06-2010, 16:18
Dzejms - gdzieś kiedyś wyczytałem że ten mechanizm stabilizacji ( lub ktoraś soczewka - nie wiem) przy wyłączeniu aparatu pozostaje w położeniu w którym nie powinna. Nie pamiętam szczegółów, ale gdzies czytałem coś takiego.

Tak. Ale dotyczny to sytuacji w ktorej VR jest aktywne (czyli w momencia wcisniecia spustu - dopiero wtedy zalacza sie VR) a nie w czasie spoczynku.

simonx
01-06-2010, 21:50
wyczytałem to w plskiej instrukcji do d90
str. 26
"Nie wyłączaj aparatu ani nie zdejmuj obiektywu przy włączonej redukcji drgań. Jeśli zasilanie
obiektywu zostanie przerwane przy włączonej funkcji redukcji drgań, obiektyw może grzechotać po
potrząśnięciu. To zjawisko nie stanowi usterki i można je skorygować ponownie mocując obiektyw
do aparatu i włączając aparat."

dzejms
01-06-2010, 21:54
wyczytałem to w plskiej instrukcji do d90
str. 26
"Nie wyłączaj aparatu ani nie zdejmuj obiektywu przy włączonej redukcji drgań. Jeśli zasilanie
obiektywu zostanie przerwane przy włączonej funkcji redukcji drgań, obiektyw może grzechotać po
potrząśnięciu. To zjawisko nie stanowi usterki i można je skorygować ponownie mocując obiektyw
do aparatu i włączając aparat."

No to polskiemu tlumaczowi naleza sie baty za niezbyt dokladnej tlumaczenie

w oryginale jest:

Do not turn the camera off or remove the lens from the camera while vibration reduction is operating.

Czyli chodzi o to, jak napisalem juz wyzej, zeby nie wylaczac aparatu/odlaczac obiektywu podczas gdy VR jest aktywne (co nie oznacza wlaczenie wlacznikiem, ale aktywacji po nacisnieciu spustu).

Fortaigne
02-06-2010, 00:36
Może angielskie tłumaczenie jest niezbyt dokładne ? W końcu w oryginale jest po japońsku :)

rychu_cmg
02-06-2010, 01:05
Może angielskie tłumaczenie jest niezbyt dokładne ? W końcu w oryginale jest po japońsku :)

A polskie jest tłumaczone zapewne z angielskiego a nie z japońskiego

dzejms
02-06-2010, 07:02
Tylko że jak się spust trzyma wciśnięty i trzyma jedną ręka aparat to ciężko jest zdjąć obiektyw drugą :) (no może Uboot zdejmie). Więc może jednak dobrze przetłumaczyli łapiąc kontekst.

Chyba nie do konca wiesz jak dziala VR.

edit: chyba nie zauwazylem, ze przeedytowales posta. lol

Fortaigne
02-06-2010, 11:06
Owszem. Stwierdziłem że nie upoważnia mnie nic do kpienia z Uboota.

VR jest aktywny od momentu wciśnięcia spustu do około 1,5 s po puszczeniu, po czym słychać stukot i mechanizm nie jest aktywny tak ? Wydaje się być to dziwne, jeśli ktoś (nikon) zakłada że w tym czasie (od puszczenia spustu - niecałych 2 s) będziemy zmieniać obiektyw. Tłumaczenie polskie wydaje się mieć większy sens, bo pomyślałem że:
Zakładając, że ktoś wciska spust w celu zrobienia zdjęcia i patrzy w wizjer sam czas przełożenia aparatu w pozycję wygodną do zmiany obiektywu do około 1,5 s więc mechanizm przestaje działać, a jeśli tak to po co mieliby pisać żeby w tym czasie nie zmieniać obiektywu jeśli 99,99% i tak w tym czasie nie zdąży go zmienić, a i podejrzewam nikt nie próbuje tego mając aparat przy oku...

Jatin
02-06-2010, 12:08
W instrukcji do amerykański wozów campingowych piszą że w czasie jazdy nie można wstawać zza kółka i robić kawy bo to grozi wypadkiem. Po co to piszą? Ano dla tego że kiedyś ktoś tak zrobił i pozwał firmę wygrywając gigantyczne odszkodowanie. Jak wiadomo Amerykanie to naród pozywający się dosłownie za wszystko i skutecznie wygrywający przy tym nie małe pieniądze. Nikon i inne firmy umieszczają w instrukcjach podobne bzdety na wypadek gdyby jednak komuś się udało ten obiektyw zdjąć w trakcie pracy VRa i wpadł by na genialny pomysł pozywania firmy.

A swoją drogą ja mam od roku włączonego VRa w 18-105 i jakoś żyje do tej pory.

Fortaigne
02-06-2010, 12:22
Nikt nie powiedział że od razu się popsuje jeśli się nie zastosujesz, w instrukcji napisano że może grzechotać :) A co do Amerykanów to owszem dziwny naród :) jednak idąc tym tropem powinni tez napisać aby nie wkładac obiektywów do piekarnika, nie skakac po nim...etc. To temat na inny wątek ale naprawdę dziwią mnie czasem powództwa jak i same podejście sądów. Amerykanin kupi samochód, skoczy nim z urwiska i pójdzie po odszkodowanie bo w instrukcji nie napisano aby nie skakać nim z urwisk ? Dobra ale mniejsza z tym. Jednak zastanawia mnie sam sens instrukcji polskiej. Bo jeśli angielska mówi o momencie aktywnym VR a polska o samym włączeniu VR to jest to co najmniej dziwne i niespójne.

Blasius.G
02-06-2010, 20:46
Ja miałem w instrukcji o tym by wyłączyć VR przed zdjęciem obiektywu ale chodziło tam tylko o to, że może rzegotać później, a nie, że spowoduje to jakieś uszkodzenie. D90 z 18-105 kupowałem w październiku 2008r. wiec mogło coś się zmienić w instrukcji:)