Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D90 + Metz 58 AF1

Seba__s1
01-06-2010, 14:56
Witam wszytkim,

Przede wszytkim chciałbym sie przywitać na forum poniewaz jestem tu pierwszy raz.

Przejdę do sedna - Dokonałem zakupu lampy Metz 58 AF 1 Digital no i pojawiają się dziwne objawy nie wiem czy jest to jakaś wada czy źle coś robię.
1. Jak aparat jest na „M” lampa „TTL” w wizjerze pojawia mi się niedoświetlenie a fotka wychodzi doświetlona przez Lampe i jest ok. Jak podziałka wskazuje 0 wychodzi prześwietlone.
2. ISO na aparacie 200 na lamie 1200 lub 1250 zmiana zoom nie ma na to żadnego wpływu
Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Może trzeba coś przestawić w samej puszcze. Zauważyłem również , że jak jest podpięta lampa to zawsze AF jest na punkt centralny. Może po prostu D90 i 58 nie są na 100% kompatybilne.Dodam, ze soft to V4.1 – wiec programowo powinno być ok.
Czy ktoś kto ma taki komplet spotkał się z czymś takim?

Pozdrawiam

Albert44
01-06-2010, 15:11
Witam wszytkim,

Przede wszytkim chciałbym sie przywitać na forum poniewaz jestem tu pierwszy raz.

Przejdę do sedna - Dokonałem zakupu lampy Metz 58 AF 1 Digital no i pojawiają się dziwne objawy nie wiem czy jest to jakaś wada czy źle coś robię.
1. Jak aparat jest na „M” lampa „TTL” w wizjerze pojawia mi się niedoświetlenie a fotka wychodzi doświetlona przez Lampe i jest ok. Jak podziałka wskazuje 0 wychodzi prześwietlone.
2. ISO na aparacie 200 na lamie 1200 lub 1250 zmiana zoom nie ma na to żadnego wpływu
Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Może trzeba coś przestawić w samej puszcze. Zauważyłem również , że jak jest podpięta lampa to zawsze AF jest na punkt centralny. Może po prostu D90 i 58 nie są na 100% kompatybilne.Dodam, ze soft to V4.1 – wiec programowo powinno być ok.
Czy ktoś kto ma taki komplet spotkał się z czymś takim?

Pozdrawiam
Widziałem takie przypadki wielokrotnie, problem nazywa się leń..... I bez obrazy ;) poczytaj instrukcje aparatu i lampy.

Seba__s1
01-06-2010, 19:54
Nie pytam się bo nie czytałem tylko nie bardzo to ogarniam(czyt. początkujący). Może być tak, ze coś przeoczyłem albo lampa jest wadliwa tego nie wiem – mała podpowiedz była by ok.

dominikpl72
02-06-2010, 00:23

Ad 1. W sumie to, co pokazuje drabinka pomiarowa w wizjerze aparatu - mocno zależy od ustawionego trybu pomiaru światła (matrycowy, centralnie wazony, punktowy), ale ogólnie można przypuszczać, że jest logicznie:
a) drabinka pokazuje niedoświetlenie - w trybie TTL lampa doświetla do żądanego poziomu (mierzonego w obszarze z grubsza pokrywającym się z centralnym polem ostrości)
b) drabinka pokazuje poprawne naświetlenie -> doświetlenie jest niepotrzebne -> każde światło emitowane przez lampę prześwietla (z zastrzeżeniem jak wyżej - pomiar błysku dokonywany jest w centralnym obszarze kadru)

ad 2. Tu moim zdaniem wszytko zależy od trybu pracy lampy. W trybie A (automatyka własna lampy) i w trybie M (manualna regulacja mocy lampy) możesz (chyba) ręcznie ustawić sobie ISO W LAMPIE jakie chcesz. Zmiana zooma nie ma tu nic do rzeczy nie aktywuje komunikacji pomiędzy lampą a body. Lampa czyta ISO z aparatu albo nie - po wciśnięciu spustu migawki do połowy).
Z kolei na 100% wybór punktu AF też nie ma żadnego związku z włączeniem/wyłączeniem lampy. Raczej blokada punku AF w body albo coś takiego.
U mnie w D70 i Metzu 48AF1 oraz Metzu 58 AF1 śmiga to wszystko zgodnie z oczekiwaniami w 100%. Mało tego: Metz 58 AF1 wyświetla właśnie czułość ISO, której to informacji nie ma ani w wizjerze ani na ekraniku pomocniczym w moim D70.