Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Gdzieś na Morawach o...
...poranku.
* Zapraszam *
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img89.imageshack.us/img89/1604/5e3a27b9e9467a40.jpg)
* Dziękuję *
Bartekkw
01-06-2010, 12:21
Kadr jest fajny, ale kolor zieleni troszkę mi nie pasuje.....jakby z lekko niebieskim zafarbem
Kadr jest dobrze skomponowany i nie sądzę, że WB jest skopany :-) ale kolor taki inny... inne zboże mają :mrgreen: oczywiście się podoba :-)
Ładnie, ... widzę. że jęczmień zaczyna już falować :grin:
Pablo 77
01-06-2010, 12:43
Kadrowo na bardzo duży plus:)
Wiedziałem, że kolorystyka wzbudzi pewne kontrowersje. Szczególnie ten chłodny odcień zielonego, jak zauważył Bartek lekko niebieskawy. Starałem się oddać, jak najbardziej wiernie klimat i barwy poranka i to co zapamiętałem. Powiem szczerze, że i tak dość mocno ocieplałem barwy. I tu rodzi się pytanie: Czy podawać foty tak, jak człowiek zapamiętał to w naturze naciskając spust migawki, czy może poprawnym by było zmienić barwy na bardziej akceptowalne dla ogółu bez zbędnych tłumaczeń?
P.S. Dodam tylko, że tego ranka trzeźwy byłem :wink::-).
Wiedziałem, że kolorystyka wzbudzi pewne kontrowersje. Szczególnie ten chłodny odcień zielonego, jak zauważył Bartek lekko niebieskawy. Starałem się oddać, jak najbardziej wiernie klimat i barwy poranka i to co zapamiętałem. Powiem szczerze, że i tak dość mocno ocieplałem barwy. I tu rodzi się pytanie: Czy podawać foty tak, jak człowiek zapamiętał to w naturze naciskając spust migawki, czy może poprawnym by było zmienić barwy na bardziej akceptowalne dla ogółu bez zbędnych tłumaczeń?
P.S. Dodam tylko, że tego ranka trzeźwy byłem :wink::-).
... ponieważ zaglądam tam od czasu do czasu mogę powiedzieć, ze jest OK. Wielokrotnie obserwowałem, szczególnie rano taką zielonkawoniebieską perspektywę powietrzną. Dawaj tak jak to pamiętasz.
Wstawię wersję z bardziej zielonym zielonym.
Ciekaw jestem Waszych opinii, która bardziej przypada do gustu :).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/06/c389c2117d1632b7-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
Proac150
01-06-2010, 14:12
Piękny dywan, kadr, bdb fot. (oglądam na lapie, więc odpuszczę sobie wybór wersji :) )
Świetny kadr,
trudno się zdecydować, ale chyba jednak pierwsza wersja. :)
Nikonozaur
01-06-2010, 14:27
Nie mam problemów z wyborem - wersja pierwotna.
Bartekkw
01-06-2010, 14:57
a ja jestem za drugą wersją ;) Jakoś ta zieleń bardziej do mnie przemawia ;)
Mnie też ciągnie w kierunku mocniejszej dwójki. Świetnie zbudowany kadr :)
PS. Z niecierpliwością czekam na Twoje kolejne kadry stamtąd!:)
O kadrze juz napisali ;)
Jesli chodzi o kolorystyke, to dla mnie nr 2 :D Choc 1 tez ladna.
jurek1906
01-06-2010, 18:28
Wolę jedynkę :),ale nie uwierzę że masz tylko jeden strzał z Moraw ;)
...
PS. Z niecierpliwością czekam na Twoje kolejne kadry stamtąd!:)
...ale nie uwierzę że masz tylko jeden strzał z Moraw ;)
Kilka sztuk się tego nazbierało ;). Jak tylko obrobię to na pewno powstawiam.
Dzięki za wizytę i komentarz :-).
borregaard
01-06-2010, 19:27
Nie mam problemów z wyborem - wersja pierwotna.
Ja też za jedynką.:-D
ostrytux
01-06-2010, 21:55
Kadr przemyślany, rzekłbym wciągający - aż się chce tą drużka przejść ;)
Mnie się bardzo podoba.
... I tu rodzi się pytanie: Czy podawać foty tak, jak człowiek zapamiętał to w naturze naciskając spust migawki, czy może poprawnym by było zmienić barwy na bardziej akceptowalne dla ogółu bez zbędnych tłumaczeń?
Moje zdanie znasz doskonale, ale powtórzę się - rób swoje, tak jak to czujesz!
Dla mnie kolorystyka na jedynce jest taka jaką zapamiętałem i jaką chciałbym przedstawić widzom.
Warto też wspomnieć że każdy z Nas dysponuje innym monitorem, ogląda fotografie w różnym świetle - moim zdaniem jedynym sensownym wyznacznikiem byłaby tu odbitka (zresztą też po kalibracji monitora z labem) :)
Niemniej każda dyskusja jest wskazana :D
Sylvester
01-06-2010, 22:06
I tu rodzi się pytanie: Czy podawać foty tak, jak człowiek zapamiętał to w naturze naciskając spust migawki, czy może poprawnym by było zmienić barwy na bardziej akceptowalne dla ogółu bez zbędnych tłumaczeń?
.
Chciałbym myslec ze jesteśmy potroszku artystami i przez to jak pokazujemy nasze zdjecia oddajemy nasze odczucia dotyczace chwili kiedy zdjecie było robione i przez co dla mnie zdjecia nie muszą być reportażem ale krajobrazem ale jak zawsze moge sie mylić :)
co do zdjecia jak zwykle "prima sort"
Pablo 77
01-06-2010, 22:57
Raczej pierwsza wersja i przychylam się do słów Ostrego:)
wojtek6308
02-06-2010, 07:03
Dobry kadr i kolory, oczywiście stawiam na 1 :-) .
Kadr kolory bardzo dobre oczywiście 1. Pozdrawiam
tak czy inaczej jest pieknie
Pierwsza wersja jest wystarczajaco zywa......obie super!
krzysztofz24
02-06-2010, 12:59
Kadrowo wypas...a co do wersji kolorystycznej to dales zagwozdke;-). 1 jest spoko, ale na moja ocene, ze tak pisze wplywa fakt ze napisales ze to wersja zblizona do tego co widziales i tak chciales to przedstawic...ale druga wersja ladniutka:-).
Jak nie ma przymusu to nie wybiore;-).