PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz do CLS - kilka pytań

kuba_rsx
01-06-2010, 10:14
Witam, ostatnio coraz więcej błyskam na kilka lamp (SB-800) i zacząłem zastanawiać się nad zakupem SU-800 żeby poprawić zasięg i skuteczność wyzwalania. I tu mam kilka pytań:
-na ile SU-800 poprawia zasięg i skuteczność wyzwalania w stosunku do wbudowanej lampy?
-czy można go zastąpić np. SB-600 lub nawet SB-800/900 do wyzwalania? (z tego co się orientuję to chyba tak?)
-czy jeśli zastąpię wyzwalacz lampą spadnie sprawność wyzwalania w stosunku do su-800?

Pytam z uwagi na to że cena nikonowskiego wyzwalacza nieco odstrasza a jeśli da się go wydajnie zastąpić lampą to z dwojga złego wolę mieć kolejną lampę. Będę wdzięczny za odpowiedź.

rg2000
01-06-2010, 10:23
SB 600 nie zastąpisz, sb 800/900 już tak. Na resztę pytań nie znam odpowiedzi. Popatrz na blog Joe Mcnally`ego z reguły używa su, nawet na kablu.

Art Erie
01-06-2010, 10:37
Przy pomocy SB 800/900 z powodzeniem możesz sterować pozostałymi lampami, jednak nie rozwiąże to pozostałych problemów z CLS.

kuba_rsx
01-06-2010, 10:55
Względem tego czy da się w ogóle zastąpić to lampą chciałem się tylko upewnić. Chodź przyznam że miałem cichą nadzieję na to że takie rozwiązanie będzie działać dużo sprawniej niż wbudowana lampa.
Jeszcze jeśli ktoś ma doświadczenie zapytam: czy nakładka SG-3 IR jakkolwiek poprawia działanie wbudowanej lampy?

Art Erie
01-06-2010, 11:03
[...] Jeszcze jeśli ktoś ma doświadczenie zapytam: czy nakładka SG-3 IR jakkolwiek poprawia działanie wbudowanej lampy?
Nie. Nie poprawia w sensie nie zwiększa zasięgu i kąta działania. SG-3 IR to filtr odcinający pasmo widzialne, używa się go przy zdjęciach z niewielkiej odległości, gdy chcemy wyeliminować światło lampy wbudowanej padające na fotografowany przedmiot.

EDIT

SB 800/900 będzie miało oczywiście większy zasięg (jako sterownik błysku) niż lampa wbudowana).
Ten temat http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456 powinien Cię zainteresować ;)
Oczywiście nie musisz czytać tego w całości, wystarczy jeśli zorientujesz się czego dotyczy i będziesz śledził końcowe wyniki, które pojawią się wkrótce :)

R
01-06-2010, 11:04
czy nakładka SG-3 IR jakkolwiek poprawia działanie wbudowanej lampy?

hmm... ona ma wrecz przeciwne zadanie... ;)

kuba_rsx
01-06-2010, 11:30
(...)
Ten temat http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456 powinien Cię zainteresować ;)
Oczywiście nie musisz czytać tego w całości, wystarczy jeśli zorientujesz się czego dotyczy i będziesz śledził końcowe wyniki, które pojawią się wkrótce :)
Śledzę ten wątek od początku, trzymam kciuki za twórców aczkolwiek myślę że jeszcze długa droga do wersji finalnej.

Art Erie
01-06-2010, 11:37
Śledzę ten wątek od początku, trzymam kciuki za twórców aczkolwiek myślę że jeszcze długa droga do wersji finalnej.

Nie sądzę ;)

kuba_rsx
01-06-2010, 11:47
Oby :D (jakby co to pewnie się skusze na komplecik :) )
OK, ale nawiązując do tematu. Ktoś może na podstawie własnych odczuć określić jak bardzo usprawnia pracę z cls używanie nadajnika su-800 ?

adolfik9501
01-06-2010, 12:03
Oby :D (jakby co to pewnie się skusze na komplecik :) )
OK, ale nawiązując do tematu. Ktoś może na podstawie własnych odczuć określić jak bardzo usprawnia pracę z cls używanie nadajnika su-800 ?

Montując Mastera (SU800/SB800/900) na kablu SC28/29 poprawisz jeszcze bardziej skuteczność działania mogąc odsunąć go od body co by lampy załapały sygnał. Poza tym możesz sterować 3 grupami lamp, a w body tylko 2.

EDIT: to nie moje odczucia ;)

Tommy
02-06-2010, 11:06
ja tam senię sobie lekkość SU 800 w stosunku do sb900 oraz to że nie ciągnie prądu z body co też jest na korzyść tego urządzenia :)

adolfik9501
02-06-2010, 22:05
ja tam senię sobie lekkość SU 800 w stosunku do sb900 oraz to że nie ciągnie prądu z body co też jest na korzyść tego urządzenia :)

Sugerujesz, że SB pobierają prąd z body, czy o czymś nie wiem? ;)

Tommy
03-06-2010, 12:05
chyba pytanie odnosiło się też do wbudowanej lampy? to nie jest 'ABC z Nikonem' więc myślę że każdy odrobinę rozgarnięty zrozumiał.

Montując Mastera (SU800/SB800/900) na kablu SC28/29 poprawisz jeszcze bardziej skuteczność działania mogąc odsunąć go od body co by lampy załapały sygnał. Poza tym możesz sterować 3 grupami lamp, a w body tylko 2.

EDIT: to nie moje odczucia ;)

polecam przetestować osobiście przed polecaniem - niestety na sc28/29 dopiero się zbieram, ale póki co miałem do czynienia z 3 sztukami zamienników które wróciły do sklepu gdyż zawieszały sterownik i jedynie można było z niego baterię wyjąć

sb900 wg mnie ma tą przewagę że mozna kierunkowo palnik ustawić prosto w grupę lamp, a dając na 200mm mogę śmiało zaryzykować stwierdzenie że zasięg jest dużo większy

adolfik9501
03-06-2010, 14:13
chyba pytanie odnosiło się też do wbudowanej lampy? to nie jest 'ABC z Nikonem' więc myślę że każdy odrobinę rozgarnięty zrozumiał.

Skoro piszesz: "ja tam senię sobie lekkość SU 800 w stosunku do sb900 oraz to że nie ciągnie prądu z body co też jest na korzyść tego urządzenia" to jakoś nie widzę tam nawiązania do lampy wbudowanej.

polecam przetestować osobiście przed polecaniem - niestety na sc28/29 dopiero się zbieram, ale póki co miałem do czynienia z 3 sztukami zamienników które wróciły do sklepu gdyż zawieszały sterownik i jedynie można było z niego baterię wyjąć

sb900 wg mnie ma tą przewagę że mozna kierunkowo palnik ustawić prosto w grupę lamp, a dając na 200mm mogę śmiało zaryzykować stwierdzenie że zasięg jest dużo większy

Każdy odrobinę rozgarnięty by zrozumiał, że nigdzie nie piszę o zamiennikach.

kronos28
04-06-2010, 14:54

to jest jeden plus przewagi SB800/900 nad SU do tego dodam z moich doświadczeń, że lampy w porównaniu do sterownika mają imho większy zasięg. Pracując w zaciemnionym studio gdzie od sterownika do lamp jest max parę metrów nie robi to różnicy ale w plenerze gdzie czasami można się "zapędzić" i zostawic lampy w tyle lub poustawiac gdzieś pieruńsko daleko to SU niestety nie domaga, szczególnie gdy jest jasno a światło sztuczne stanowi jedynie dopełnienie...
W przypadku SB pracującej tylko jako sterownik na aparacie, to odwracamy sobie głowiczkę mniej więcej w kierunku drugiej lampy i cykamy fotki - skuteczność o wiele większa. Minus - SB na aparacie odpada jako dodatkowe źródło światła przy takim kombinowaniu z kręceniem głowicą w stronę lamp/grup lamp.

Imho w tym przypadku należy rozważyć sobie opcję gdzie będziemy fotografowac (plener vs. studio) i w jakich warunkach.

Z kombinacji z SU aby uzyskać podobny efekt jak przy obracaniu głowicą w SB, to np można sobie zakupić bracket, kabelek SC, SU800 na bracket i wtedy można nim sobie manewrować w każdym dowolnym kierunku. Minus? ciężkie jak piernik :D i jak ktoś nigdy nie pracował z bracketem to na początku może być nie wygodne... ale sam bracket też warto posiadać ;).