PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wydma w świetle księżyca - Łeba 2010

KOZI2000
01-06-2010, 01:25
Proszę o opinie.

1:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img84.imageshack.us/img84/4056/dsc4352aaa01a.jpg)

erde
01-06-2010, 10:26
co do zdjęcia - mnie się podoba.

fIlek
01-06-2010, 11:37
Panowie, Wy tu sobie gadu gadu o exifie a o zdjeciu nic: ( podoba sie czy nadaje sie do kosza? :) jakies rady, sugestie?

A no właśnie, przepraszam, ale jak zwykle nasz oswojony forumowy troll wytrącił mnie z tematu. Kadr bardzo fajny, część "morska" tudzież "wodna" bardzo fajna, ale... pierwszy plan niestety mydło - jest niedoświetlony. Wiem, łatwo powiedzieć, ale sam zapewne widzisz, że coś z tymi wydmami jest nie tak. Rada to albo filtr połówka, albo dwa naświetlenia - jedno mocniej, żeby wyciągnąć ciemniejsze tematy, a potem zabawa w PSie, czy jakimś automacie typu SNS-HDR

Bartekkw
01-06-2010, 12:24
ale... pierwszy plan niestety mydło - jest niedoświetlony.

A jak ma być doświetlony w świetle księżyca ??? W dzień rozumiem, ale w nocy to chyba niezbyt. Mz zdjęcie bardzo fajnie skadrowane i obrobione

fIlek
01-06-2010, 12:33
A jak ma być doświetlony w świetle księżyca ??? W dzień rozumiem, ale w nocy to chyba niezbyt. Mz zdjęcie bardzo fajnie skadrowane i obrobione

Światło być musiało, skoro coś na zdjęciu widać. Nawet noktowizja opiera się na wzmacnianiu światła szczątkowego :D Popatrz na parametry ekspozycji - można było przedłużyć czas ekspozycji (bo przysłony bym nie ruszał). W ten sposób poprawiono by całość zdjęcia. Kto Ci powiedział, że ekspozycja rządzi się różnymi prawami w dzień czy w nocy??? :shock: Fizyka jest fizyka, ilość światła wpadająca na matrycę musi się zgadzać.

Nemeth
01-06-2010, 12:42
A no właśnie, przepraszam, ale jak zwykle nasz oswojony forumowy troll wytrącił mnie z tematu. Kadr bardzo fajny, część "morska" tudzież "wodna" bardzo fajna, ale... pierwszy plan niestety mydło - jest niedoświetlony. Wiem, łatwo powiedzieć, ale sam zapewne widzisz, że coś z tymi wydmami jest nie tak. Rada to albo filtr połówka, albo dwa naświetlenia - jedno mocniej, żeby wyciągnąć ciemniejsze tematy, a potem zabawa w PSie, czy jakimś automacie typu SNS-HDR

A jaki ma być pierwszy plan jeśli są tam trawy a ekspozycja ma parę sekund?

Poza tym to jest nocna fotografia. Nocą co do zasady jest ciemniej niż w dzień, prawda? A jak ciągnie się histogram, żeby było po bożemu to się na zdjęciu nagle dzień robi a to nie o to chyba chodzi.

Zdjęcie jest świetne. Całościowo mi się bardzo podoba.

mirek
01-06-2010, 12:59
Widze ze z Waldkiem mieliscie podobne pomysly:)
Bardzo fajnie wyszlo :)

Katrina
01-06-2010, 14:18
Roberts, świetne zdjęcie. Nic bym nie zmieniala.

bahuone
01-06-2010, 14:29
A odnosnie zdjecia mi sie bardzo podoba, fajne delikatne swiatelko :) Zazdroszcze widokow :D

Bartekkw
01-06-2010, 15:01
Poza tym to jest nocna fotografia. Nocą co do zasady jest ciemniej niż w dzień, prawda? A jak ciągnie się histogram, żeby było po bożemu to się na zdjęciu nagle dzień robi a to nie o to chyba chodzi.

Amen...
Czy Kol. fIlek już wie o co chodzi ?

KOZI2000
01-06-2010, 20:59
pierwszy plan niestety mydło - jest niedoświetlony.

był lekki wiaterek i trawka się poruszyła :):):)

A jak ciągnie się histogram, żeby było po bożemu to się na zdjęciu nagle dzień robi a to nie o to chyba chodzi.

Już wiem coś o tym:) fotka jest wynikiem drugiego podejścia do obróbki. Przy pierwszym podejściu zabrałem się do bardziej naświetlonego rawa. Podłoga była żyleta, niebo przygasiłem, histogram był super. Nagle uświadomiłem sobie że na zdjęciu jest południe a miała być noc, fotka poszła do kosza:)

Widze ze z Waldkiem mieliscie podobne pomysly:)

Mile byliśmy zaskoczeni po wejściu na samą górę wydmy gdy ukazał się krajobraz z księżycem odbitym w jeziorze, piękny widok.

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi, pozdrawiam :)

fIlek
01-06-2010, 22:57
Amen...
Czy Kol. fIlek już wie o co chodzi ?

Kolega filek nadal twierdzi, że zaszumiony pierwszy plan to skutek niedoświetlenia i już. Nie ma być jak w dzień, ale nikt mi nie wmówi, że D90 na ISO 200 tak powinien szumieć :D Chociażby lekka obróbka już coś daje. W tej chwili jak dla mnie zdjęciu czegoś brakuje. No i masz rację, krótko cholercia robię zdjęcia, jeszcze się na tym nie znam. Pozostaje umówić się z Ubootem na piwo, może on czegoś mnie nauczy...