Zobacz pełną wersję : d80 + karta sd good ram 1gb x 100
Witam ,
mam nowy aparat D80 ma dokładnie pare dni , nie kupowałem do niego nowej karty bo posiadam kartę SD 1gb good ram x 100 i myślałem że wszystko będzie dobrze,
niestety co sie okazało aparat widzi mi tylko połowę jak by karty , a dokładnie podaje ze moge zrobic tylko 133 zdjecia gdzie koledze na innej karcie też 1 gb pokazuje 350 .
Jeszcze nie sprawdzałem innej karty w tym aparacie ale z tego co się już dowiedziałem tutaj na forum i w serwisie nikona , karty te nie są dobrym pomysłem do takich aparatów.
pozdro
seba
Bzdury ci gadaja, co prawda na poczatku z D200 miałem pociete zdjecia w paski własnie na GOOD RAMIE x 80 .wysłalem do dystrybutora i dostałem mowiutka szybsza i z D200 smiga szybciej niz sangisk. Kwestia sztuki.
zformatuj ja w body, moze pomoze
Dzięki za szybko odp.
formatowałem niestety juz ta kartę pare razy właśnie w body.
Dla ciekawoski powiem że jak się podłączy aparat pod kompa to normlanie pokazuje 980 mb na karcie..
a na wyswietlaczu 133 zdjecia do zrobienia.
niestety co sie okazało aparat widzi mi tylko połowę jak by karty , a dokładnie podaje ze moge zrobic tylko 133 zdjecia gdzie koledze na innej karcie też 1 gb pokazuje 350 .
Czy kolega tez ma D80? jesli tak, to czy na pewno obaj mieliscie ustawiona ten sam sposob zapisu zdjec? Proponuje upewnic sie, bo przypuszczam, ze ty mogles miec NEF, a kolega JPG
sprawdz ta karte w innym body, jesli nie jest wiekowa to ja bym wysłał do dystrybtora tylko potrzebny jakis dowód zakupu. Moja reklamacje załatwili błyskawicznie bez problemów. Wysłalem karte i paragon od sprzedawcy z allegro ktory stawiał mi opory.Ten sprzedawca tam sie zaopatruje wiec oni nie robili problemów.Dostałem jak pisałem wyzej.
a to z NEF to fakt ,możliwe :)
wszystko to sprawdzałem , ustawienia są identyczne , zdjęcia największe + JPEG FINE
dostałem dzisiaj potwierdzenia że już jutro będę mogł sprawdzić właśnie na innym d80 + inną kartą , san disk jak dobrze pamiętam , 1gb.
Dam znać. Ale generalnie sie zawiodłem , karta jest nowa ma gora 2 miesiące kupiona była do starego cyfraka gdzie działała dobrze.
Otrzymałem też odp. od sprzedawcy który powiedział że jak odeślę kartę to wymieni mi nawet na san diska za mała dopłatą.
pozdrawiam i dzięki za wszystkie rady.
133 zdjęcia przy ustawieniach Fine L, JPEG to normalka... - u mnie wyświetla właśnie taką ilość
ja mam 2GB i wyświetla coś w okolicach 250 więc jest chyba ok
mi na 1GB (kingstona) pokazuje 81 przy RAW przy jpg L fine jest chyba 133 :)
hmm tez 133 to ciekawe .. ale zróbmy mały teścik
1gb = 1000 mb
zdjęcie zrobione w d80 FINE Jpeg L zajmuje jakies 3-4 mb liczmy ze 4mb.
Dzieląc 1000 / 4 = 250 a nie 133 w zyciu nie wyjdzie 133 takze coś jest nie tak.
jest możliwość że sie mylę bo mam ten aparat od 3 dni także wybaczcie jak by tak sie stało , ale matematyka nie kłamie.
wielkosc jpg (NEF-a tez) zalezy od sceny kompresja moze byc rozna i wielkosc rowniez podana suma (133) to orientacyjna wielkosc zazwyczaj fotek wejdzie wiecej niz 133 :)
wielkosc jpg (NEF-a tez) zalezy od sceny kompresja moze byc rozna i wielkosc rowniez podana suma (133) to orientacyjna wielkosc zazwyczaj fotek wejdzie wiecej niz 133 :)
okey i ja rozumiem ze powiedzmy on sobie trzyma jakiś tam buffor na tej karcie, ale nadal nie rozumiem dlaczego tylko 133 zdjecia pokazuje licznik ale myślę że o to trzeba zapytać serwis nikona . :)
Ja myślę, że o nic nie trzeba pytać - jeśli zrobisz wszystkie zdjęcia czarne... znaczy prawie nic się nie naświetli to takie fotki są sporo lżejsze od zdjęć bardzo jasnych z dużą ilością szczegółów. Aparat podaje orientacyjną ilość zdjęć możliwych do wykonania a w praktyce zazwyczaj jest tak, że zrobisz ich na jednej karcie znacznie więcej niż to co pokazuje licznik (czywiście w początkowej fazie gdy karta jest jeszcze pusta bo w miarę zapełniania to co pokazuje wyświetlacz zbliża się do faktycznej ilości możliwych fot)
witam
rozwiązanie problemu niżej ..
karta 1 gb nie ważne jakiej firmy na aparacie nikon d80 z ustawieniami L , fine , jpeg - licznik pokazuje 133 zdjęcia - to
że oszukuje wyjaśniono wyżej.
a już myślałem że mam walnietą kartę.
pozdrawiam wszystkich i dzieki za podpowiedzi ...
seba