Zobacz pełną wersję : Zasilanie Metz 48 AF-1
Witam Szanownych Użytkowników,
Kilka dni temu postanowiłem z pomocą kolegów z tutejszego forum zakupić Metza 48 do mojego D90.
Czytam sobie różne ciekawe rzeczy na temat tej lampki, jednak nie udało mi się do tej pory znaleźć informacji o zasilaniu.
Minaowicie, potrzbeuję zakupić jakieś zasilanie do tego flasha i mam kilka pytań.
1. Czy są dostępne battery packi do tego modelu? Nie udało mi się nic znaleźćna guglu.
2. Czy obsługuje on baterie cr-v3, czy li połączone 2 baterie AA w celu uzyskania lepszej wydajności?
3. Kupować coś do ładowania, czy raczej AA litowe? Jak w stosunku do popularnych marek ma się Kenro?
Jeśli chodzi o używanie lampy, to raczej jestem amatorem i aż tak wiele zdjęć nie pstrykam, okazyjnie na wycieczkach i u cioci na imieninach, ale raczej rzadko.
Z góry dziękuję za podpowiedzi,
Szadzik
Art Erie
31-05-2010, 23:01
Sposób zasilania 4x bateria AA lub akumulatory NiHM AA, czyli kup Eneloopy http://www.allegro.pl/item1045835904_akumulatorki_sanyo_eneloop_aa_r6_4s zt_najtaniej.html do tego ładowarkę BC-700, lub 900 i "będzie Pan zadowolony" :)
Dokładnie - do błyskotek nic lepszego niż Eneloopki nie kupisz
Witam Szanownych Użytkowników,
1. Czy są dostępne battery packi do tego modelu? Nie udało mi się nic znaleźćna guglu.
2. Czy obsługuje on baterie cr-v3, czy li połączone 2 baterie AA w celu uzyskania lepszej wydajności?
3. Kupować coś do ładowania, czy raczej AA litowe? Jak w stosunku do popularnych marek ma się Kenro?
Jeśli chodzi o używanie lampy, to raczej jestem amatorem i aż tak wiele zdjęć nie pstrykam, okazyjnie na wycieczkach i u cioci na imieninach, ale raczej rzadko.
Tak jak większość tutaj polecam akumulatorki sanyo eneloop.
Baterie można, moim zdaniem, awaryjnie użyć, cenowo na pewno nie będzie to najlepsze rozwiązanie.
widzę koledzy mnie ubiegli, ale podobnie radzą
Widzę, że wszyscy polecają eneloop. Poszukam w zestawie z BC-700 lub 900 i pewnie zakupię, mimo że nie jestem wielkim fanem akumulatorków.
Jak tutaj wygląda kwestia tych baterii Litowych? Ktoś testował?
Dzięki za podpowiedzi.
P.S. BC-700 to jaka marka bo mi wypluwa różne wyniki google?
Tak, już widzę, że to La Crosse.
Art Erie
31-05-2010, 23:43
Widzę, że wszyscy polecają eneloop. Poszukam w zestawie z BC-700 lub 900 i pewnie zakupię, mimo że nie jestem wielkim fanem akumulatorków.
Jak tutaj wygląda kwestia tych baterii Litowych? Ktoś testował?
Dzięki za podpowiedzi.
Obawiam się, że nie ma czegoś takiego jak bateria litowa (ogniwo elektryczne). To co masz na myśli jest akumulatorem litowo-jonowym ;)
Eneloopp'y to akumulatory niklowo-molibdenowo-wodorowe, ale mniejsza o to. Są dobrze wykonane i długo zachowują swoją pojemność, gdy nie są używane; czyli w sam raz coś dla Ciebie gdyż jak piszesz lampy używasz sporadycznie.
Obawiam się, że nie ma czegoś takiego jak bateria litowa (ogniwo elektryczne). To co masz na myśli jest akumulatorem litowo-jonowym ;)
Eneloopp'y to akumulatory niklowo-molibdenowo-wodorowe, ale mniejsza o to. Są dobrze wykonane i długo zachowują swoją pojemność, gdy nie są używane; czyli w sam raz coś dla Ciebie gdyż jak piszesz lampy używasz sporadycznie.
Akurat nie chodziło mi o akumulatorki Li-Ion, jak najbardziej nie. Chodziło mi o baterie takie jakie ma np. Energizer Lithium.
Art Erie
01-06-2010, 00:08
Akurat nie chodziło mi o akumulatorki Li-Ion, jak najbardziej nie. Chodziło mi o baterie takie jakie ma np. Energizer Lithium.
Energizer Lithium to nazwa handlowa i jak sądzę jedynie kolejny "chłyt" marketingowy nie mający nic wspólnego z technologią produkcji. Choć z drugiej strony pierwiastek Lit znajduje się na samym szczycie szeregu elektronapięciowego, więc być może cos w tym jest (wątpię) ;)
W każdym razie proponuję Eneloop, nawet jeśli nie są one produkowane przy użyciu nano-technologii :)
EDIT
Tak na marginesie, to głównym składnikiem smaru Towote'a sa mydła litowe (stearynian litu), więc też można go reklamować jako wykonany w "technologii lithowej" :mrgreen:
Energizer Lithium to nazwa handlowa i jak sądzę jedynie kolejny "chłyt" marketingowy nie mający nic wspólnego z technologią produkcji. Choć z drugiej strony pierwiastek Lit znajduje się na samym szczycie szeregu elektronapięciowego, więc być może cos w tym jest (wątpię) ;)
W każdym razie proponuję Eneloop, nawet jeśli nie są one produkowane przy użyciu nano-technologii :)
Hehe, już dodane do koszyka.
Gorzej z ładowarką, w UK nie mogę jej nigdzie znaleźć. Może poszukam na Allegro i odbiorę przy najbliższej wizycie w PL.
Udało mi się znaleźć BC-900. Cena to 1/3 ceny mojego Metza i za to miałbym baterii całe mnóstwo to muszę pomyśleć czy warto.
gregory63
01-06-2010, 11:11
Jak jestes w UK to kup sobie zestaw akumulatorkow recyko GP z ladowarka, jest ich tam mnostwo w sklepach i niedrogie - cos jak eneloopy!. Ja ich uzywam i jestem zadowolony.
Jak jestes w UK to kup sobie zestaw akumulatorkow recyko GP z ladowarka, jest ich tam mnostwo w sklepach i niedrogie - cos jak eneloopy!. Ja ich uzywam i jestem zadowolony.
Widziałem że tego pełno wszędzie. Jeśli mówisz że dobre, a czytałem ze to praktycznie to samo, to może wezmę to w takim razie.
gregory63
01-06-2010, 14:12
Jedyny problem to czas ładowania(ok. 16 godzin) w porownaniu z profesjonalnymi ładowarkami polecanymi Ci wcześniej, ale właśnie wolne ładowanie jest zalecane dla tych aku. Najlepiej dokupić zapasowy komplet. pozdrawiam!
Jedyny problem to czas ładowania(ok. 16 godzin) w porownaniu z profesjonalnymi ładowarkami polecanymi Ci wcześniej, ale właśnie wolne ładowanie jest zalecane dla tych aku. Najlepiej dokupić zapasowy komplet. pozdrawiam!
Do tego jestem przyzwyczajony, bo i tak wszystko zawsze laduje w nocy, takie juz przyzwyczajenie.
gregory63
01-06-2010, 17:03
Jeśli można zapytać, to ile zapłaciłeś za tego metza i w jakim sklepie (jeśli kupiłeś w UK)?
Jeśli można zapytać, to ile zapłaciłeś za tego metza i w jakim sklepie (jeśli kupiłeś w UK)?
Zaplacilem 150 funtow w SRS Microsystems. F0toSense ma troszke taniej, ale czytalem recenzje ludzi o tym sklepie i raczej nie polecali. W SRS zamowilem w sobote, czy niedziele i dzisiaj dostalem potwierdzenia wyslania.
Zakupiłem 8 eneloopków i BC-250. Dzięki wszystkim za rady.
P.S. Lampa super i teraz tylko trzeba czasu żeby nauczyć się nią posługiwać.