Zobacz pełną wersję : Nikon d90 zgrywanie zdjęc
imagination
31-05-2010, 20:14
Mam więc mały problem z zgrywaniem zdjęć. Podczas gdy chcę zrzucić zdjecia z aparatu na komputer okazuje się, ze każde zdjecie ma swoją "kopię". Jednym słowem są 2 takie same zdjecia podczas gdy robiłam TYLKO 1
Czy ktoś pomoze mi rozwiązać problem? :)
Może masz ustawione NEF+JPG?
imagination
31-05-2010, 21:13
hm..byc może.
A jak to wyłączyć? Nikona mam od niedawna i jeszcze do końca go nie ogarnełam :)
Antonioo
31-05-2010, 21:19
wciśnij guzik qual i kręć pokrętłem....albo tym pod wskazującym, albo pod kciukiem....i popatrz co się zmienia na górnym lcd....jeżeli chcesz mieć same jpg-i to daj L i Fine np....(najwyższej rozdzielczości/ i jakości jpg) a jeśli nie, to ustaw wg swoich upodobań....
MENU --> MENU FOTOGRAFOWANIA --> JAKOŚĆ ZDJĘCIA i tam przestawiasz
imagination
31-05-2010, 21:22
MENU --> MENU FOTOGRAFOWANIA --> JAKOŚĆ ZDJĘCIA i tam przestawiasz
włączone tam mam JPES normal
więc chyba to nie o to chodzi :)
Antonioo
31-05-2010, 21:23
zrób format ustawień i karty
A przeglądając nie masz kopii? a czym zgrywasz?
Może jak Nikon Transfer to ustawiłeś sobie, aby robił Ci właśnie kopie i lokacje dałeś tą samą co oryginał?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img444.imageshack.us/i/nkt.jpg/)
surfer_19
01-06-2010, 23:30
Też miałem ten problem, ale zaczął się przy dużej ilości zdjęć na karcie(mam 16 Gb), zrób format i po problemie:)
emphetepe
01-06-2010, 23:48
Mi zgrało podwójnie jpg, gdy miałam usatwione jpg + NEf i zamiast użyc nikon transfer zrzuciłam je z dysku na dysk -> kopiuj- wklej. NEFy czytało jako jpg. Gdy zgralam Nikon Transferem problem zniknął.
Proponuję zakup czytnika,będzie szybciej,bezpieczniej i bez stresu :)
Odbiegnę od tematu ale jak zrobić żeby po zgraniu z karty numeracja zdjęć nie zaczynała się od początku.
Pozdrawiam
L.
Jest w instrukcji kolego :P
MENU ostawień osobistych -> d (fotografowanie/wyświetlanie) -> *d7 (numery kolejne plików) -> włączone... i numerki lecą po kolei aż do 9999...
Dziękuje,oczywiscie było w instrukcji ale jeszcze do tego nie doczytałem.
Pozdrawiam
L.
imagination
02-06-2010, 11:26
nie nie zgrywam przez Nikon Transfer
mój komputer -> D90
jedynie w "Kreator skaner i aparatu fotograficznego" pokazuje mi po jednym zdj. niestety aby zgrać należy klikać na każde zdjęcie z osobna a jest to troche męczące..
chyba rzeczywiście zrobie formata, moze pomoże ;)
dzięki za dotychczasową pomoc ;D
Dżisas ale sobie życie komplikujecie. Nie lepiej użyć czytnika kart?
Proponuję zakup czytnika,będzie szybciej,bezpieczniej i bez stresu :)
Tu się zgadzam w 100%. Czytnik można kupić już nawet za 20 zł.
Czy używając czytnika kart można w jakiś sposób zrobić auto pionowanie zdjęcia?
Pozdrawiam
L.
Antonioo
03-06-2010, 22:57
Czy używając czytnika kart można w jakiś sposób zrobić auto pionowanie zdjęcia?
Pozdrawiam
L.
nie
a czytnik i Nikon Transfer tego nie zrobi?
Antonioo
03-06-2010, 23:06
ale wychodzi na to ze to raczej nikon taransfer zrobi:)
a to mnie zawsze zastanawialo, w olympusie mi auto pionowalo zdjecia jak zgrywalem normalnie kopiuj wklej przez czytnik, w d90 tak nie ma?
Witam
Jak wsadzam SD do lapka to niestety zdjęcia nie są spionowane, jak wyświetlam je na LCD aparatu albo rzucam na TV to są odpowiednio spionowane.
Pozdrawiam
L.