PDA

Zobacz pełną wersję : d300 plus sb-900

kamilowjk
31-05-2010, 19:56
Mam pytanie dotyczące właśnie tych dwóch urządzeń. Chodzi o to czy można wyzwalać lampę sb-900 bezprzewodowo, bez użycia lampy wbudowanej w korpus?

Art Erie
31-05-2010, 20:47
Mam pytanie dotyczące właśnie tych dwóch urządzeń. Chodzi o to czy można wyzwalać lampę sb-900 bez przewodowo, bez użycia lampy wbudowanej w korpus?

Nie. Body i lampa komunikują się w paśmie podczerwieni ( za pomocą lampy wbudowanej). Oczywiście można użyć urządzeń zewnętrznych (radio, SU 800, PW itd.)

JK
31-05-2010, 20:51
Bardzo proszę o spokój i powstrzymanie się od wycieczek osobistych.

kamilowjk
31-05-2010, 21:00
dziekuję za odopowiedź. A jeśli chodzi o ostatnie posty to tylko jeszcze jedno zdanie:
Właśnie ja prosiłem o pomoc a nie o robienie czegoś za mnie a Pan Panie Marcinie oblałeś mnie zimną wodą i uświadomiłeś że nie mogę liczyć na doświadczenie innych. Myślałem że osoby posiadające Nikona są skorzy do pomocy myliłem się ale rozumiem to, choć zdziwiłem się że pisząc pierwszy post dostaję odpowiedź typu: Użyj mózgu.

Ktoś kiedyś powiedział " Wiedza zdobyta przez samego siebie jest cenniejsza niż ta podana na tacy" i miał racje więc zamierzam przeczytać jeszcze tę instrukcje którą pan Marcin mi wysłał i szczerze dziękuję za nią.

messer
31-05-2010, 21:01
Nie. Body i lampa komunikują się w paśmie podczerwieni

No chyba, że sb900 ustawić w su-4, wtedy sb900 działa sterowana fotocelą.
Jednak do jej wyzwolenie wziąż potrzebny jest zsynchronizowany błysk z innej lampy.

W podczerwieni działa CLS.

Jacek_Z
31-05-2010, 21:02
Mam pytanie dotyczące właśnie tych dwóch urządzeń. Chodzi o to czy można wyzwalać lampę sb-900 bez przewodowo, bez użycia lampy wbudowanej w korpus?zależy od trybu pracy lampy sb900.
Jeśli ci zależy na TTL to musisz użyć wbudowanej lub su800 lub innego sterownika na body.
Jesli sb900 może być w manualu to dasz rady radiowo. Tylko musisz kupic radio - nadajnik i odbiornik. Ceny nieco powyżej 100 zł.
Na ten temat szukacj w dziale lampy błyskowe.

kamilowjk
31-05-2010, 21:04
Jacek_Z Wielkie dzięki

Art Erie
31-05-2010, 21:05
No chyba, że sb900 ustawić w su-4, wtedy sb900 działa sterowana fotocelą.
Jednak do jej wyzwolenie wziąż potrzebny jest zsynchronizowany błysk z innej lampy.

W podczerwieni działa CLS.

To czy będziesz sterować SB w trybie su-4, lampą wbudowana, czy SU 800, nie ma znaczenia. W każdym przypadku mamy do czynienia z komunikacja w paśmie podczerwieni.
Pisząc powyżej "radio" i "PW" miałem na myśli tani, chiński wyzwalacz radiowy i PW, oczywiście oba urządzenia działają radiowo ;)

messer
31-05-2010, 21:09
To czy będziesz sterować SB w trybie su-4, lampą wbudowana, czy SU 800, nie ma znaczenia. W każdym przypadku mamy do czynienia z komunikacja w paśmie podczerwieni.
Pisząc powyżej "radio" i "PW" miałem na myśli tani, chiński wyzwalacz radiowy i PW, oczywiście oba urządzenia działają radiowo ;)

Generalnie i dla jasności dokleję jeszcze link opisujący ten tryb (su-4) lampy sb900: http://www.nikoncls.com/SB-900/sb900_su4.html

ekonet
31-05-2010, 21:14
Nie. Body i lampa komunikują się w paśmie podczerwieni ( za pomocą lampy wbudowanej).
To akurat nie jest prawda - w CLS urządzenia komunikują się za pomocą serii błysków widzialnych (do kilkunastu w serii). Gdzie masz w lampie wbudowanej emiter podczerwieni?

messer
31-05-2010, 21:18
To akurat nie jest prawda - w CLS urządzenia komunikują się za pomocą serii błysków widzialnych (do kilkunastu w serii). Gdzie masz w lampie wbudowanej emiter podczerwieni?

Hm. To na jakiej zasadzie działa SG-3 IR ...?

Art Erie
31-05-2010, 21:20

To akurat jest prawda :) Żródłem podczerwieni jest palnik lampy, a odbiornikiem dioda IR. Tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456 sa opisane wysiłki moje i kolegów, aby IR zamienić na RF i ponownie na IR, czyli jak zrobić radiowy CLS.

Edit

Hm. To na jakiej zasadzie działa SG-3 IR ...?

SG-3 IR jest filtrem odcinającym widoczną część widma, a przepuszczającym podczerwień (podobnie jak wojskowe filtry zakładane na reflektory, maskujące światło i umożliwiające doświetanie noktowizji; ale to już fragment innego pomysłu jaki realizuję ;) )

messer
31-05-2010, 21:22
SG-3 IR jest filtrem odcinającym widoczną część widma, a przepuszczającym podczerwień.

Co udowadnia, że jednak Ty masz rację, a ekonet nie ma racji pisząc, że Ty nie masz racji :-) (po to pytanie zostało zadane, by to wykazać na przykładzie, że cls to jednak podczerwień)

ekonet
31-05-2010, 21:25
Co udowadnia, że jednak Ty masz rację, a ekonet nie ma racji pisząc, że Ty nie masz racji :-)
Ciekawa figura retoryczna powstaje. ;)
To czemu Nikon gdzieś w oficjalnej ulotce (nie mam pod ręką) pisze o komunikacji za pomocą serii błysków?

Art Erie
31-05-2010, 21:25
Co udowadnia, że jednak Ty masz rację, a ekonet nie ma racji pisząc, że Ty nie masz racji :-) (po to pytanie zostało zadane, by to wykazać na przykładzie, że cls to jednak podczerwień)

Nie ujmując nic koledze, ten temat mam akurat dokładnie rozpracowany ;)

Edit

To czemu Nikon gdzieś w oficjalnej ulotce (nie mam pod ręką) pisze o komunikacji za pomocą serii błysków?

Przecież nie mija się z prawdą ;) jest to seria błysków, których składnikiem jest między innymi podczerwień. W rzeczywistości całe pasmo zaczyna się od podczerwieni, a kończy na impulsach elektromagnetycznych; więc i z jednej i drugiej strony wychodzi daleko poza pasmo widzialne.

ekonet
31-05-2010, 21:31
Nie ujmując nic koledze, ten temat mam akurat dokładnie rozpracowany ;)

Edit

Przecież nie mija się z prawdą ;) jest to seria błysków, których składnikiem jest między innymi podczerwień. W rzeczywistości całe pasmo zaczyna się od podczerwieni, a kończy na impulsach elektromagnetycznych; więc i z jednej i drugiej strony wychodzi daleko poza pasmo widzialne.
Co najmniej raz w miesiącu przejeżdżam przez "Dark Side...", chętnie zajadę na eksperymenty i poszerzenie wiedzy. ;)
Pewnie będę musiał wleźć pod stół i powiedzieć "hau, hau". ;) Nic nie szkodzi. :)

messer
31-05-2010, 21:31

Figurą taką poczęstowałem właśnie Ciebie nie przypadkowo, wierząc, że ją docenisz. Nie pomyliłem się :-)
Seria błysków -- i owszem. Z czego z każdego błysku w komunikacji bierze udział z całości pasma podczerwień a reszta jest pomijalna :)

Art Erie
31-05-2010, 21:33
Co najmniej raz w miesiącu przejeżdżam przez "Dark Side...", chętnie zajadę na eksperymenty i poszerzenie wiedzy. ;)
Pewnie będę musiał wleźć pod stół i powiedzieć "hau, hau". ;) Nic nie szkodzi. :)

Prototyp w budowie, jak tylko skończę zapraszam na testy :)

Jacek_Z
01-06-2010, 09:34
..Żródłem podczerwieni jest palnik lampy, a odbiornikiem dioda IR... To uproszczenie, które może prowadzić do błędnych wniosków. Palnik lampy oczywiście emituje coś więcej niz podczerwień ;-). Jestem przekonany, że gdyby odbiornikiem nie była dioda IR, a jakaś inna, reagująca na nieco inną częstotliwość (z zakresu widzialnego), to CLS też by działał. No i co wtedy? Jaki wniosek?

Co najmniej raz w miesiącu przejeżdżam przez "Dark Side...",:smile: Ja jeszcze rzadziej. A to dlatego, że płyta jest tak fenomenalna, że nie mogę dopuścic do tego by mi się znudziła. Podobnie jak "Wish you .." To moje odpowiednio nr 2 i 1 całej muzyki rockowej.

Art Erie
01-06-2010, 09:51
To uproszczenie, które może prowadzić do błędnych wniosków. Palnik lampy oczywiście emituje coś więcej niz podczerwień ;-). Jestem pewien, że gdyby odbiornikiem nie była dioda IR, a jakaś inna, reagująca na nieco inną częstotliwość, to CLS też by działał.[..]

Jacku to nie jest uproszczenie, a świadomy wybór konstruktorów CLS. Wybrano podczerwień (jako fragment spektrum emitowanego przez lampę) ze względu na to, że znajduje się poza widmem rejestrowanym przez matrycę ( w sensie, że nie ma wpływu na zdjęcie). Dodatkowo podczerwień pozwala na zmniejszenie ilości zakłóceń pochodzących z innych żródeł światła ( oczywiście z tym też nie jest zbyt dobrze). Takie rzeczy jak zasięg promieniowania i prosta technologia ( stosowana powszechnie na przykład w pilotach TV), z pewnością też miały decydujące znaczenie na podjęcie decyzji o zastosowaniu komunikacji w paśmie IR.
Tak jak napisałeś, CLS działał by też w innym paśmie, lecz jeszcze gorzej niż jest to w tej chwili. Czyli w paśmie widzialnym widma mielibyśmy do czynienia z jeszcze większą ilością zakłóceń, natomiast wyżej w promieniowaniu elektromagnetycznym zasięg byłby zbyt mały.

ekonet
01-06-2010, 10:00
Prototyp w budowie, jak tylko skończę zapraszam na testy :)
Daleko od drogi przelotowej? :)

Art Erie
01-06-2010, 10:04
Domki po prawej stronie ;) Jednak testy planuję zrobić we Wrocławiu w jakieś niedzielne popołudnie (zależy mi na frekwencji :) ).

Jacek_Z
01-06-2010, 10:09
Jacku to nie jest uproszczenie, a świadomy wybór konstruktorów CLS. Wybrano podczerwień (jako fragment spektrum emitowanego przez lampę) ze względu na to, że znajduje się poza widmem rejestrowanym przez matrycę ( w sensie, że nie ma wpływu na zdjęcie). .To nie ma żadnego znaczenia w przypadku gdy sterownikami są lampa wbudowana, Sb800, Sb900. Czyli w 99,99% przypadków.

Art Erie
01-06-2010, 10:11
To nie ma żadnego znaczenia w przypadku gdy sterownikami są lampa wbudowana, Sb800, Sb900. Czyli w 99,99% przypadków.

Tak oczywiście, jedynym wyjątkiem są sytuacje wymagające zastosowania SG-3 IR.

Jacek_Z
01-06-2010, 10:14
Bądź Su800. Popularność tych urządzeń jest malutka. Ja nie mam.

Art Erie
01-06-2010, 10:29
Bądź Su800. Popularność tych urządzeń jest malutka. Ja nie mam.

Z tego co napisał ktoś na forum, to SU 800 ma w sobie wbudowany mały flash, przesłonięty filtrem podobnym do SG-3 IR.
Gdyby nie cena tego sterownika, chętnie bym go zakupił do przerobienia na radiówkę. Jedyny jego atut to ergonomia przy sterowaniu CLS'em, choć nie miałem jeszcze w rękach SB 900 ;) Jednak gdbyby SU 800 kosztowało w granicach 400-500zł, to chętnie bym go kupił w celu dostosowania do rfCLS :)

Jacek_Z
01-06-2010, 10:36
Z tego co napisał ktoś na forum, to SU 800 ma w sobie wbudowany mały flasch, przesłonięty filtrem podobnym do SG-3 IR.Tak. Sygnał sterownika musi byc mocny, by miał sensowny zasięg. Jakas dioda IR nie dałaby spodziewanego efektu.

Art Erie
01-06-2010, 10:47
Tak. Sygnał sterownika musi byc mocny, by miał sensowny zasięg. Jakas dioda IR nie dałaby spodziewanego efektu.

Diody IR mają naprawdę duży zasięg, zwłaszcza w impulsie (nawet kilkadziesiątmetrów i to w przypadku diód małej mocy ).
Tu chodzi chyba o zapotrzebowanie na energię, ale nie zgłębiałem tematu z tej strony ;)

messer
01-06-2010, 11:56
Ale przecudowny Offtop :-)

Chyba napiszę do Jacek_Z PM-kę, żeby przeniósł wątek w odpowiedni dział :)

Jacek_Z
01-06-2010, 11:58
Temat wątku juz dawno wyjaśniony, więc tak sobie możemy pogadac :)

ekonet
01-06-2010, 14:29
Ale przecudowny Offtop :-)
To sól tego forum. ;)

Bosek
15-06-2010, 13:19
Panowie można jeszcze użyć irda BEZPRZEWODOWY WYZWALACZ SLAVE NA PODCZERWIEŃ na Alledrogo.

http://www.allegro.pl/item1077835498_irda_bezprzewodowy_wyzwalacz_slave_ na_podczerwien.html

cena ok 80zł
Ale nie wiem jak daleko to nosi

Art Erie
15-06-2010, 13:27
Panowie można jeszcze użyć irda BEZPRZEWODOWY WYZWALACZ SLAVE NA PODCZERWIEŃ na Alledrogo.

http://www.allegro.pl/item1077835498_irda_bezprzewodowy_wyzwalacz_slave_ na_podczerwien.html

cena ok 80zł
Ale nie wiem jak daleko to nosi

W zasadzie to takie urządzenie działa tak jak lampa wbudowana. Na plus możliwość regulacji "palnika" i opcja odsunięcie od body ( na kablu). Chińskie radio zdecydowanie wygodniejsze...