PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Walka Niebios (amatorsko)

rici
31-05-2010, 13:04
Witam fotka zrobiona dość przypadkowo, bardzo mnie ciekawi co o niej myślicie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img84.imageshack.us/i/nabraniewo20001.jpg/)

ArtX
31-05-2010, 13:10
ciemny dol, kompozycja w zasadzie zadna, brzydko przepalony LG, m.in. dlatego wlasnie wole ogladac zdjecia zrobione nieprzypadkowo :)

bober.
31-05-2010, 13:12
gdybyś tylko stanął bliżej tego pola z lewej..

moshica
31-05-2010, 13:15
to niebo ma potencjał, nie najeżdżajcie tak na gościa, bo rozpiętość tonalna jest wysoka i sami wiecie że bez jazdy w PS się nie da...

Fremen
31-05-2010, 13:24
Witam fotka zrobiona dość przypadkowo (...)

I to niestety widać... Jest fatalnie - począwszy od kadru, przez ekspozycję, a na obróbce kończąc. W górze przepały i żółć wysycona do granic możliwości, w dole natomiast ciemnica i skopany balans bieli. Podział 50/50 też zupełnie nieuzasadniony - monumentalne i efektowne niebo przy braku atrakcyjnej podłogi powinno moim zdaniem zająć lwią część kadru...
Zdjęcie jest niestety nie do powtórzenia (a szkoda wielka bo niebo musiało być fantastyczne), ale następnym razem w tego typu sytuacji radziłbym poszukać jakiegoś subtelnego akcentu na ziemi i w oparciu o taki budować kadr z jak największą ilością nieba, a następnie łapać i blokować ekspozycję na światła w chmurach. Myślę, że po obróbce takiego kadru będziesz dużo bardziej zadowolony :) Powodzenia!

to niebo ma potencjał, nie najeżdżajcie tak na gościa, bo rozpiętość tonalna jest wysoka i sami wiecie że bez jazdy w PS się nie da...

PS. Dla jasności - nie mam intencji najeżdżać na autora, piszę tylko co myślę o zdjęciu, które jest według mnie przypadkowym kadrem zrobionym pod wrażeniem pięknego widoku. Myślę, że każdy z nas robił nie raz takie zdjęcia podczas swojej przygody z fotografią. I dobrze - bo od czegoś trzeba zacząć budować swoją wrażliwość i spostrzegawczość. Nie zmienia to jednak, moim zdaniem, faktu, że lepiej napisać, że jest źle i wyjaśnić dlaczego, niż pisać o potencjale tego zdjęcia. Bo z uwagi na nieprzemyślaną budowę kadru ono potencjału zwyczajnie nie ma.
Zaznaczam, że to tylko moje osobiste zdanie ;)

Pozdrawiam raz jeszcze i życzę naprawdę udanych kadrów!

rici
31-05-2010, 13:58
dziękuje wszystkim za krytykę i szczerość

PS. Dla jasności - nie mam intencji najeżdżać na autora, piszę tylko co myślę o zdjęciu, które jest według mnie przypadkowym kadrem zrobionym pod wrażeniem pięknego widoku. Myślę, że każdy z nas robił nie raz takie zdjęcia podczas swojej przygody z fotografią. I dobrze - bo od czegoś trzeba zacząć budować swoją wrażliwość i spostrzegawczość. Nie zmienia to jednak, moim zdaniem, faktu, że lepiej napisać, że jest źle i wyjaśnić dlaczego, niż pisać o potencjale tego zdjęcia. Bo z uwagi na nieprzemyślaną budowę kadru ono potencjału zwyczajnie nie ma.
Zaznaczam, że to tylko moje osobiste zdanie ;)

Pozdrawiam raz jeszcze i życzę naprawdę udanych kadrów!

I o to chodziło zawsze pisząc posta i dodając zdjęcie czekam na porady i wytknięcie błędów, bo jak inaczej dowiedzieć się co i dla czego się spieprzyło? Trzeba zawsze dostać po głowie zanim zacznie się coś robić dobrze, w myśl starego przysłowia " Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz" :)

Prawde pisząc to tez mi tu coś bardzo nie pasowało chociaz niebo mi się podoba :)