Zobacz pełną wersję : Poznań - co warto ...
snakemaycry
31-05-2010, 12:29
No właśnie. Wybieram się w piątek lub sobotę do Poznania. W sumie pierwszy raz i nie za bardzo wiem w którą stronę się poruszać, żeby coś zwiedzić i coś sobie pofocić. Możecie coś na szybko polecić ? Zapewne będę się kręcił w okolicach Starego Miasta, bo jeden dzień to trochę mało, żeby się gdzieś dalej wybierać.
Z optyki biorę na razie jedyny 18-105. Niestety chwilowo mogę dobrać tylko albo 35DX albo jakiegoś Metz, ale nie wiem zupełnie czy mi się to przyda. Pewnie jakiś szeroki kąt byłby bardziej użyteczny.
Oczywiście rady co do parkingu i jakiegoś dobrego obiadu mile widziane :)
Na rynku obowiązkowo kamienice i ewentualnie rzeźby/fontanny. Sugerowałbym jednak zabranie statywu, bo tam najpiękniej jest, mz, w nocy (ciekawe oświetlenie). Wokół rynku masz pełno knajpek/bram z ciekawymi rozwiązaniami na podwórzach, doradzić nic nie mogę, ale jak pochodzisz, zerkniesz to tu to tam, to w któreś bramie coś ciekawego na pewno znajdziej. Tu z kolei wieczorem/w nocy nie polecam wchodzić ;)
Zaraz obok rynku jest wzgórze Przemysła, z którego rozciąga się widok 'od góry' na rynek, mz jednak średnio ciekawy (choć może ja nie potrafiłem nic ciekawego znaleźć). Parę minut spacerem znajdziesz się na na moście Chrobrego. Masz tu widok na katedrę, a także na stary port rzeczny i budynki usytuowane tuż przy ca. stuletnim nabrzeżu. Rzecz warta uwagi szczególnie przy bardzo wysokim poziomie Warty, jaki obecnie mamy.
Do tego dochodzą kościoły, jeśli taka fotografia też Cię interesuje.
Parking - w okolicach rynku jest strefa parkingowa, w soboty i niedziele bezpłatna. Najlepiej zaparkować na placu Kolegiackim, ale z racji weekendu może być to problem.
Obiad - wszystko zależy od funduszy. Jeśli na samym rynku, lub w okolicach, to polecam naleśnikarnię Dramat, Bażanciarnię (ceny kosmiczne, jakość równie kosmiczna na +), Brovaria (ceny chyba umiarkowanie wysokie, ale koniecznie trzeba tam wstąpić na piwo, które jest wytwarzane na miejscu). Bardzo dobra grecka kuchnia jest na pl. Wolności (5m pieszo od rynku) - Mykonos - choć najtaniej też tam nie jest. Poza tym są Siouxy, Sphinxy, bary mleczne itp. Aha, szczerze polecam Cocorico tuż przy rynku - można tam skosztować sałatek, wielkich tostów, słodkości. Ale najciekawszy jest tam wystrój - siada się w letnim ogródku, ogrodzonym kamienicami, a wokół mnóstwo roślinności. Genialne miejsce na wiosenny/letni wieczór.
Pamiętam jak w ubiegłe wakacje ze znajomymi byłem w restauracji, gdzie znajduje się "czekoladowa fontanna" :D Restauracja ta znajduje się ok. 300m od centrum handlowego - Stary i Nowy Browar. Wygląda to tak, że na srodku pomieszczenia stoi na stoliku 70cm fontanna z której zamiast wody płynie czekolada, obok znajdują sie patyczki oraz owoce - jest to takie powitanie klientów. Następnie siada się przy stoliczkach i zamawia się mały "pucharek" gorącej czekolady, który od spodu jest podgrzewany. Niestety podczas mojego pobytu nie było czekolady z posmakiem miodu :( podobno jest wspaniały!
Jak ktoś chciałby konkretne namiary to proszę na PW;)
pozdrawiam
Misiek87
31-05-2010, 15:06
Jedzenie - pizzeria Oliwka :). Wpisz sobie w google, znajdziesz adres. Swietne ceny i wg mnie swietna pizza.
A co do zwiedzania to hmm... Ja osobiscie jak bywam w Poznaniu to lubie na Starym Rynku usiasc i obserwowac koziolki i smuce sie zawsze, ze czegos podobnego nie ma we Wroclawiu. Do focenia - starowka, moze ZOO?? Architektonicznie w centrum zachwyca Stary i Nowy Browar. Brac aparat koniecznie tam! A na wieczor statyw bo jest tez swietnie oswietlony.
grudzinsky
31-05-2010, 15:13
jak jedziesz samochodem to szczerze odpusc sobie samo miasto ;) lepiej zrobisz jak wybierzesz sie do Rogalina (trzy wielkie deby Lech, Czech i Rus) poza tym wspanialy palacyk z ogrodami.
w drodze z Lodzi tuz przed samym poznaniem z A2 musisz zjechac na S11 na Kornik. spedzic tam chwile bo warto, pozniej pojechac wlasnie do Rogalina i na sam koniec uderzyc do Poznania do centrum. a co w Poznaniu?
napewno fajne miejsce to Most Teatralny z Teatrem Wielkim tuz obok i duza ladna fontanna przed. w tym samym miejscu Plac Trzech Krzyzy i Zamek. Stary Rynek pewnie ogrodkami bedzie zaladowany i masa ludzi, wiec ustrzelenie czegos bedzie bardzo ciezkie
Leatherface
31-05-2010, 15:41
Jedzenie - pizzeria Oliwka :). Wpisz sobie w google, znajdziesz adres. Swietne ceny i wg mnie swietna pizza.
Skoro już o pizzy mowa... Odkąd stale odwiedzam kumpla który przeprowadził się do pozka to pozycją obowiązkową naszych 'posiedzień' jest pizza z pizzeri millenium, koniecznie wersja gigant :D Wg mnie najlepsza jaką jadłem w ogóle :) Jakiś czas temu zamówiłem sobie z mojej ulubionej łódzkiej pizzeri jedzonko i stwierdziłem że to już nie to samo i wcale taka dobra nie jest :) tak więc polecam mocno
No to w tym czasie może być dość gwarnie na rynku. Ale sympatycznie i kolorowo o ile pogoda dopisze.
W sobotę rozpoczyna się jarmark świętojański.
Więcej do poczytania
http://www.zamek.poznan.pl/news.php?id=288&view=full&PHPSESSID=6e5556685b19b88a30ee7c725bc08540
Do sfotografowania jest rozlana Warta, w życiu nie widziałem tyle wody w Poznaniu.
do mnie przyjedź do Śremu :D to tylko 30 minut drogi z Poznania :D a tak na serio to w sobotę to Jarmark Świętojański się zaczyna :)
miron19j
31-05-2010, 23:11
Panowie, z tego co pamiętam, to Rynek nie jest na Starym Mieście. SM to zupełnie inna dzielnica, pierwszy raz też się zasugerowałem.
krolewicz
01-06-2010, 00:15
moim zdaniem jest :D
miron19j
01-06-2010, 00:37
moim zdaniem jest :D
wg mojego planu Stare Miasto leży bardziej na północ, jak Winogrady, Sołacz, Naramowice. A Stary Rynek leży w Centrum. To jak to w końcu jest?
grudzinsky
01-06-2010, 00:53
Winogrady, Slacz czy Naramowice to kiedys dawno temu byly wioski pod Poznaniem. granice miasta wyznaczaly mury. teraz juz nie pamietam dokladnie granic, ale jedna z bram wjazdowych do miasta byla w miejscu gdzie obecnie krzyzuje sie Sw. Marcin z Niepodleglosci ;) Stare Miasto w Poznaniu to Ratusz i wszystkie przylegajace do niego male uliczki ;)
miron19j
01-06-2010, 00:55
Stare Miasto w Poznaniu to Ratusz i wszystkie przylegajace do niego male uliczki ;)
to podziękujcie ludziom z Wrocławia (wydawnictwo kartograficzne), że tak Wam Poznań pomieszali. :-D
grudzinsky
01-06-2010, 01:03
mnie to rybka ;) Poznaniak nie estem. to co chce wiedziec o Poznaniu wiem, a jak mi wiedzy brakuje to wystarczy, ze brata zapytam :) kilka lat temu ukazal sie fantastyczny album o miescie z fotografiami bardzo starymi ukazujacymi bramy wjazdowe do miasta itp itd...
KaleidoStar
01-06-2010, 03:31
Byłam kiedyś w Poznaniu, poza galopem na pociąg niestety niewiele pamiętam (to bylo tak straszne, że chyba wyczyściło inne wspomnienia..no ale jak można budować takie durne dworce..biegłam wzduż peronu górą, potem po schodach na dół chyba.. potem caaaały peron...potem znowu gdzieś w czeluściach dworca..jakieś korytarze...do pociągu wskoczyłam jak już jechał, kuzynka wrzuciła za mną to, co pogubiłąm biegnąc. Strrrraszne to było!)
Ale jednego miejsca nie przyćmił mój galopek. Gdzieś w okolicach Jeżyc.. ryneczek. I tam rózne ślicznostki za grosze do kupienia, takie mocno odpustowe. Fajny klimat miała całość. Nie wiem, czy to chwilowe było, czy te stoiska tam na stałe bardziej.
Sam Zamek..ciekawy, pegazy mnie zachwyciły, bo takie byly slodkie. Koleżanka zaciągnęła mnie gdzieś w zamkowe piwnice, też ciekawie bylo.
Rynek..był. Chyba ładny. Chyba warto zobaczyć :)
grudzinsky
01-06-2010, 10:59
Ale jednego miejsca nie przyćmił mój galopek. Gdzieś w okolicach Jeżyc.. ryneczek. I tam rózne ślicznostki za grosze do kupienia, takie mocno odpustowe. Fajny klimat miała całość. Nie wiem, czy to chwilowe było, czy te stoiska tam na stałe bardziej.
to Rynek Jezycki ;) miieszkalem tuz obok i tam wlasnie zaopatrywalem sie w warzywa, lepszych nigdzie indziej nie mozna bylo dostac...chodzi mi o markety ;) takich rynkow gdzie mozna zaopatrzyc sie w roznego rodzaju towar jest kilka. Lazarz, Wilda...
co do dworca w Poznaniu...heh ;)
kiedys kumple wybierali sie pociagiem na MTP. przyjechali do Poznania, wysiedli z pociagu, przeszli korytarzami, wyszli przed dworzec i patrza, a tu Poznan Zachodni :D zalamali sie, ze wysiedli gdzies gdzie nie powinni, ale po chwili wypatrzyli wieze MTP i odetchneli ;)
koszmar to jest w Krakowie :D tam to sie dopiero pogubic mozna :D zwlaszcza po tym jak otworzono galerie handlowa...
wg mojego planu Stare Miasto leży bardziej na północ, jak Winogrady, Sołacz, Naramowice. A Stary Rynek leży w Centrum. To jak to w końcu jest?
Poznań ma pięć dzielnic. Stare Miasto jest jedną z nich. Obejmuje fragment północny miasta (m.in. Winogrady) oraz centrum miasta łącznie z Starym Rynkiem, Św. Marcinem i przyległymi ulicami. Nie ma takiej dzielnicy jak Centrum. Sołacz jest w dzielnicy Jeżyce.
miron19j
01-06-2010, 14:52
Poznań ma pięć dzielnic. Stare Miasto jest jedną z nich. Obejmuje fragment północny miasta (m.in. Winogrady) oraz centrum miasta łącznie z Starym Rynkiem, Św. Marcinem i przyległymi ulicami. Nie ma takiej dzielnicy jak Centrum. Sołacz jest w dzielnicy Jeżyce.
a u mnie stoi jak drut: :-)
Stare Miasto jest na północ od ul.Winogrady. Obejmuje m.in. Winogrady, Winiary, Sołacz, Naramowice.
A w obrębie ulic Solna, Garbary, Kr. Jadwigi, Roosevelta jest Centrum. Obok Chwaliszewo, Ostrów Tumski, Św. Roch.
Plan miasta z 1993r.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stare_Miasto_(Pozna%C5%84)
Faktem jest, że podział na dzielnice zniesiono w 1990 roku, ale nigdy nie było dzielnicy Centrum, ani jakiegokolwiek regionu administracyjnego o tej nazwie. Wiem co piszę, bo jestem Poznaniakiem z dziada pradziada. Centrum to mniej więcej to samo co Sołacz, Łazarz (ten w granicach dawnego Grunwaldu), Winogrady, Chwaliszewo itp. Czyli fragment dzielnicy. Te mapy mogą być mylące.
miron19j
01-06-2010, 17:48
Wiem co piszę, bo jestem Poznaniakiem z dziada pradziada.
ależ ja Ci wierzę.
Kiedyś wracaliśmy z kolegą z wyjazdu z N. Tomyśla i postanowiliśmy odwiedzić koziołki. Jechaliśmy wg. planu i za groma nie mogliśmy znaleźć Starego Rynku. Założyliśmy, że musi być na Starym Mieście. I pojechaliśmy na Winogrady. Dopiero "tambylcy" skierowali nas we właściwą stronę. A potem, gdy pracowałem pod Poznaniem, to jeździłem "na pamięć". Przy Targach w lewo, potem prosto i przy multikinie w lewo. Zapomniałem o tym planie i dopiero ten wątek mi go przypomniał.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stare_Miasto_(Pozna%C5%84)
ten link coś się źle wkleja.
miron19j
01-06-2010, 18:13
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stare_Miasto_(Pozna%C5%84) (http://pl.wikipedia.org/wiki/Stare_Miasto_%28Pozna%C5%84%29)
oo, to będzie miał co zwiedzać i fotografować. :-)
snakemaycry
04-06-2010, 22:16
Dzięki wszystkim za rady, porady, zaproszenia i cenne informacje :). Oby tylko się udało dotrzeć, bo nabawiłem się lekkiej kontuzji nogi. Fajnie, że będzie jarmark, mam nadzieję tylko ze uda się jakoś zaparkować. No, ale nic spróbuję :) Jak coś mi się uda ustrzelić to się podzielę (szczególnie, ze dorzuciłem dzisiaj jeszcze N35 do plecaka), no i ogólnie wrażeniami. Sam jestem cieka jakie stolica wielkopolski zrobi na mnie :)