PDA

Zobacz pełną wersję : dwie siostry

neverhood
31-05-2010, 11:04
wlasnie zostalem poproszony przez dwie siostrzeice o wymyslenie sesji w krakowie. lat 15 i 17. ma byc nietuzinkowa, zarowno wariacko mlodziezowa jak i stonowana spokojna.
no i mam problem. nie wiem jak sie do tego zabrac (pomyslu) czy raczej szukac ich naturalnosci i na tym sie skupic czy raczej je ustylizowac jakos. czy szukac miejsc gdzie takowa mlodziez spotyka sie i popstrykac np (galeria handlowa czy kino, jakis klub) czy raczej szukac naturalnych klimatow.
bede mial jakies 2 godziny na te zdjecia wiec nie chcialbym isc na zywiol tylko sie przygotowac i ewentualnie wymyslic sobie troche kadrow a reszte sie zobaczy.
moze ktos poleci jakies miejsca w krakowie, moze ktos poleci jakies pomysly (moze gdzies w necie). szukam przez google, ale jakos ciezko mi idzie.
ps nie chodzi mi o opis kadrow ale o jakies nakierowanie na pomysl

Obcy59
31-05-2010, 11:12
może stadnina koni, naturalne otoczenie i dziewczyny bedą chyba zadowolone

R
31-05-2010, 11:25
może stadnina koni, naturalne otoczenie

:mrgreen:

ryszkut
02-06-2010, 00:09
mnie też jakoś to wybitnie rozbawiło ;) :)

a do założyciela... bierzesz kasę to może wysil się jakoś, co?
nie bierzesz? to weź :evil:

neverhood
02-06-2010, 01:31
mnie też jakoś to wybitnie rozbawiło ;) :)

a do założyciela... bierzesz kasę to może wysil się jakoś, co?
nie bierzesz? to weź :evil:
no nie biorę. Nie było pytania a pomysł jakoś sam się zrodził.

elanek
04-06-2010, 11:14
i jak poszło?

UBoot
05-06-2010, 09:26
ja bym zrobił takie plenery:
Wawel, Wisła, Kopiec Kościuszki, Tyniec (górki + benedyktyni), Skałki Twardowskiego, Wieliczka - kopalnia soli, Ojców, ruiny zamków pod Krakowem (jest ich sporo i są blisko), jezioro Kryspinów, Przegorzały (pałac na skale)
Daruj sobie bzdurne pseudo-sesje w klubach i knajpach - do tego trzeba być dobrze przygotowanym technicznie.
W przypadku pleneru - jedynym problemem jest pogoda: nie powinno być ostrego słońca.
Dobrze mieć kogoś do pomocy z oświetleniem, parasolkami itp. (jeżeli stosujesz CLS). No i rób stałką (najlepiej 50, bo w plenerze da ci najwięcej możliwości)

Mariusz888
05-06-2010, 10:35
No i rób stałką (najlepiej 50, bo w plenerze da ci najwięcej możliwości)
:lol: h a r d c o r e :lol:
PS. Patrzyłeś w stopkę autora? Bo pomijam bezsensowne stwierdzenie o możliwościach 50... ;)

rewddd
05-06-2010, 11:08
:lol: h a r d c o r e :lol:
PS. Patrzyłeś w stopkę autora? Bo pomijam bezsensowne stwierdzenie o możliwościach 50... ;)

przy takich nakladach na sprzet pewnie odda nikkora 70-200 i zamieni sie ze mna na 50 :D

UBoot
05-06-2010, 11:26
proponując obiektyw 50 (oczywiście 1.4 !!!) miałem na myśli, że oprócz typowych fotografii portretowych będzie też można pokazać fragmenty krajobrazu. Ogniskowa 70 lub 85 może być już zbyt wąska, a ogniskowa 35 zbyt szeroka ...

pietrobas
05-06-2010, 12:18
Rozumiem, że jeżeli 1.4 to po to żeby wykorzystać to 1.4, a wtedy z krajobrazem w tle za portretowanymi może być słabo :P

st
05-06-2010, 12:56
(...) a ogniskowa 35 zbyt szeroka ...

Dla DX? Te twoje "oczywiste 1.4" w plenerze możesz nie mieć okazji wykorzystać chcąc pokazać coś więcej niż twarz. No i te siostrzenice nie przyjechały na całe wakacje, bo program toś ułożył...

UBoot
05-06-2010, 14:28
sturnus ! Ja taki program to robię w 1,5 dnia (oczywiście pracując na najwyższych obrotach !!!)

bogdi64
05-06-2010, 14:53
a stara maksyma fotografa mówi - "zdjęcia się robi w głowie, , a reszta to tylko podążanie w tym kierunku, jeśli brak pomysłu, to NET pomaga, a później to już tylko adaptacja do warunków

st
05-06-2010, 15:24
sturnus ! Ja taki program to robię w 1,5 dnia (oczywiście pracując na najwyższych obrotach !!!)

Taaa.... O ile oderwiesz świstaka od zawijania w papierki by potrzymał ci parasolkę lub blendę....

Pozdrawiam

krzysztofz24
05-06-2010, 23:44
Dwie nastolatki,to raczej taka sesja zeby sie pochwalic kolezankom ze wyszly jak modelki.
Moze obczaj w necie jakies sprawdzone pozy.Tak mysle ze bez roznicy czy w studio czy w plenerze. Mz takie dziewczyny chcialyby sesje jak z magazynu mody...i chyba to jest kierunek w ktorym powinenes kombinowac.

UBoot
06-06-2010, 10:03
mogę ja im zrobić

TMB
06-06-2010, 10:21
mogę ja im zrobić

:mrgreen: :mrgreen::mrgreen:

Ps. Uboot - a czy jest sens zawracać swoją podwodną łódkę z "Pólnocnego Atlantyku", żeby zrobić kilka sweetasnych fot dla kilku nastolatek:?: Pamiętaj jeszcze, że kujawy to nie nad morzem leżą, więc ryzykujesz stary, oj ryzykujesz; a na piechotę daleko z takim profesjonalnym sprzętem i glową pełną pomysłów* nie zajdziesz :mrgreen:

* - genialnych pomysłów oczywiscie

st
06-06-2010, 12:41
(...) Pamiętaj jeszcze, że kujawy to nie nad morzem leżą, więc ryzykujesz stary, oj ryzykujesz; a na piechotę daleko z takim profesjonalnym sprzętem i glową pełną pomysłów* nie zajdziesz (...)

A co Kujawy mają do tego? No chyba że Kraków gdzieś tu bliżej przenieśli, a ja nic nie wiem... :( Powódź przesunęła?
Czy tez może U-Boot wybiera się do mnie nocą i kolbami w drzwi...?? No powiedzcie!!! :D

Pozdrawiam

P.S. TMB, tak po cichu... Kraków to małopolska... ;) :D

TMB
06-06-2010, 13:02
tak po cichu powiem, żem myslał, że Ty jesteś autorem wątku i że Ty prosisz o pomoc:-P dlatego napisałem, ze kujawy..

st
06-06-2010, 13:31
Tak po cichu powiem, że nie. I że trzeba niestety cały wątek przeczytać, by jakiejś gafy nie strzelić i nie powtarzać postów.

Pozdrawiam.

I jeszcze po cichu dodam że większość nie czyta całego wątku... Ale ciiiii....... ;P

TMB
06-06-2010, 13:35
ee tam; nasz kolega ma wszędzie wtyki, wiec jak ubooootem nie podpłynie, to messerschmittem przyleci ;)

UBoot
07-06-2010, 19:08
ja tylko chciałem pomóc !