Zobacz pełną wersję : Odzyskanie zdjęć z karty
velaskez
30-05-2010, 22:02
Zgrałem zdjęcia z tylko jednego folderu na karcie, wsadziłem do aparatu i zrobiłem format. Próbowałem je odzyskać, znalazł wszystkie, tylko że tiffy jakie zapisał mają strasznie małą rozdzielczość a wagę normalną czyli koło 8-9MB (zdjęcia były w RAWach). Czy da się je odzyskać w normalnych rozmiarach?
Czy też jestem w totalnej d****e... :twisted:
EDIT: Proszę o poprawienie tematu...na 'karty'
Dante_85
30-05-2010, 22:31
Spróbuj programem Ontrack EASY RECOVERY albo DigitalImageRecovery powinno pomóc
mishieck
31-05-2010, 09:28
Ja ostatnio odzyskiwałem (skutecznie) tym: http://www.pcinspector.de/Default.htm?language=1
Zgrałem zdjęcia z tylko jednego folderu na karcie, wsadziłem do aparatu i zrobiłem format. Próbowałem je odzyskać, znalazł wszystkie, tylko że tiffy jakie zapisał mają strasznie małą rozdzielczość a wagę normalną czyli koło 8-9MB (zdjęcia były w RAWach). Czy da się je odzyskać w normalnych rozmiarach?
Nie robilea chyba w tiffach?
Zmien rozszerzenie jednego z tych "TIFF-oW" na NEF i sporobuj otworzyc w ACR.
Prawdopodobnie Twoj soft odzyskujac RAW "przemienil" je magicznie w "TIFF-y"
jeżeli masz te TIFFy to zmień im rozszerzenie na NEF i voila - masz zdjęcia w pełnej rozdzielczości - przy otwieraniu tego odzyskanego pliku po prostu jest wczytywany obrazek z nagłówka (w rozdzielczości bodajże 320 x 214 px czy cos takiego) - program odzyskujący dane potraktował NEFa jako plik TIF (bo NEF tak naprawdę ma strukturę baaaaaaardzo podobną do TIFa, aby nie powiedzieć niemal jednakową)
możesz nawet sobie przeprowadzić eksperyment - weź prawidłowego NEFa, skopiuj go gdzieś i zmień mu rozszerzenie na TIF, a nastepnie otwórz go w PSie, Corelu, Gimpie czy czym tam chcesz i... ups masz tylko ten obrazek z nagłówka ;), zmień rozszerzenie na NEF i... masz znów pełne zdjęcie
velaskez
31-05-2010, 19:36
Dzięki wielki :D