PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON D3000 i lampa Metz 32MZ-3 czy zadziala?

bigwisnia
30-05-2010, 21:39
Moj pierwszy post wiec sie przywitam, Siema.

Jestem w sumie jestem troche zielony bo dopiero jakies 3 miesiace temu kupilem body nikona d3000 plus standardowy obiektyw nikkor 18-55. Ostatnio zaczelo mi brakowac zewnatrznej lampy i tutaj zaczely sie poszukiwania w zwiazku z dniem dziecka. Mam do wydania okolo 200zl na lampe najlepiej gdyby byla automatyczna, moze byc uzywana. Szukajac natrafilem na te oto lampe, ktora do chyba najnowszych nie nalezy wiec rodzi sie moje pytanie czy to ruszy w zestawie nikon 3000 plus ta lampa?

http://www.allegro.pl/item1062112169_tania_lampa_do_systemu_fuji_lub_nik on.html

Jak sie domyslam nie jest to jakas super lampa ale zapewne lepsza od tej wbudowanej. Czy w niej jest jakas automatyka i czy jest na tyle prosta, ze rozgryzie ja 'amator'? bedzie uzywana do robienia zdjec przy takiej lekkiej szarawce mozna powiedziec jakims lekkim wieczorem. Co sadzicie? Mozecie podac jakies swoje przyklady lamp uzywanych do 200zl. Przepraszam jesli pomylilem dzialy ale jako, ze jestem na forum pierwszy dzien jeszcze sie srednio w nim lapie, wybaczcie :)

Pozdrawiam, bigwisnia

edit. dopiero teraz znalazlem gdzie to powinno byc wiec jeszcze raz przepraszam i prosze moderatora o przeniesienie :)

Grand.
30-05-2010, 21:51
Jest to lampa manualna, czyli wszystkie funkcje musisz ustawiać sam: Moc błysku, przesłone i ogniskową taką samą jak na body. Poszukaj czegoś w automacie, skoro jesteś zielony ;)

bigwisnia
31-05-2010, 08:45
Dzieki za odpowiedz :) Trudno jest poslugiowac sie taka lampa manualna? Bo z tego co widze, ze nie ma lampa automatycznych do 200zl. W koncu nie odpowiedziales, gdybym juz kupil ta lampe i zdecydowal sie uczyc jak to obslugiwac dzialalaby ona z dosyc nowym nikonem d3000? bo to jest chyba jedna ze starszych lamp (moze jakis inny system, nie mam pojecia :P)

igg
31-05-2010, 08:50
Do 200zł to masz niewielki wybór; ten metz to dobry sprzęt, mam model poprzedni, ale uzywam jej tylko na pełnej mocy i dopasowuje sie przysloną i ISO - tzn że eksozycję ocenisz dopiero PO zrobieniu zdjęcia. Brakuje tu manualnej regulacji typu 1/1 1/2 1/4 itd Automatu nie uzywam, chociaż metz uchodzi za mistrza w tej dziedzinie.
Są na rynku chińskie lampki (yangnuo czy jakos tak), które taka regulacje posiadaja i nowe kosztuja 200zł

Za 250-300zł mozna kupić nikona sb-400 - zyskujesz TTL i manualna regulację mocy sterowana z aparatu, tracisz obracanie palnika w poziomie i sporo mocy

bigwisnia
31-05-2010, 23:00
Czyli w zasadzie moglbym wziasc ta lampe. Dosyc tania a raczej wiecej kasy nie wyciagne od rodzicow wiec chyba sie skusze, ciezko jest polapac sie w tych ostawieniach? Bylbys sklonny podac mi jakis namiar do siebie np gg na PW zeby mi troche podpowiedziec? w necie co do obslugi nie moge nic znalesc :/

igg
01-06-2010, 09:52
Najlepiej dorwij jakas stara ksiażeczke o świetle błyskowym, taką powiedzmy z lat 70-90, ewentualnie poszukaj w necie pod hasłami;
kalkulator przysłony
tabela przysłon
tabela zasiegu lampy

W najwiekszym skrócie;

1 metoda; na lampie jest umieszczona tabela z przesuwnymi polami, gdzie po ustawieniu wybranego ISO i ogniskowej w wyniku mozna wyczytac jaki jest zasieg lampy w zalezności od przysłony.
Te liczby podaja zasieg skutecznego (poprawnego) naswietlenia sceny z palnikiem na wprost. Przy odchylaniu palnika w góre lub w bok zasieg trzeba podzielic przez 2 lub 3. To z czasów analogów,
lepsza jest metoda 2; ignorujesz tabelke, wybierasz w aparacie ISO i przysłone jaką chcesz, ustawiasz palnik i robisz zdjecie. Na LCD ew. histogramie oceniasz ekspozycje i w zalezności od wyniku zwiekszasz lub zmniejszasz moc błysku (1/1 1/2 1/4 itd), równiez zoom palnika daje zmianę zasięgu - czyli ekspozycji przy tej samej mocy.
Jak lampa nie jest zbyt mocna (GN poniżej 40) to mozna błyskać moca maksymalna i dopasować sie przysłona i zoomem palnika.

W powtarzalnych warunkach (np. u mnie w domu :-) ) ustawiam zoom palnika na 50mm, przysłonę 5,6 i;
jak mam właczone światła sufitowe to ISO 200 a jak lampki boczne to ISO 400 Palnik w sufit, aparat na M i czas 1/100 - 1/250

Dasz radę... :-)

marcinez
02-06-2010, 21:15
Pewnie już po czasie odpowiem, ale moim zdaniem taki zakup będzie nie trafiony. Lepiej trochę dołożyć i kupić coś bardziej automatycznego :) Oczywiście doświadczenia zdobyte na tego typu "eksperymentach" będą nieocenione, ale czy warto wydawać 200 zł tylko po to? Najlepiej byłoby pożyczyć taka lampę, trochę popstrykać i zobaczyć czy fotografowanie z taką lampą będzie satysfakcjonujące.