PDA

Zobacz pełną wersję : wynajem samochodu Hiszpania

peque
30-05-2010, 15:56
Witam,

mam pytanie do osób z doświadczeniem w temacie. Jakie ubezpieczenie warto wybrać, na co zwrócić uwagę w tym zakresie? W ofercie wypożyczalni aut widziałem takie opcje jak ubezpieczenie z wkładem własnym, bez wkładu własnego, z dodatkową opcją na szyby, koła i sprzęgło. Tu wszystko rozumiem. Natomiast za bardzo nie mogę rozkminić opcji jakiegoś super wypas ubezpieczenia, bo nikt nie chce się przyznać co ono obejmuje (albo ja nieudolnie czytam). Generalnie chciałbym wypożyczyć auto i nie martwić się, że jak mi je ukradną/obrabują, czy ktoś we mnie przywali, to będę musiał cokolwiek z własnej kiesy płacić. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

pzdr,
M.

spiritwood
31-05-2010, 10:56
W Hiszpanii musisz uważać na włamania do samochodów. W sezonie jest to plaga, poza sezonem też się zdarza w miarę często. Zwykłe wyjście do sklepu po colę często grozi brakiem szyby i pozostawionej w środku torby (a nawet reklamówki), tak więc ubezpieczenie od utraty szyb jest wskazane. Nigdy nie ubezpieczałem niczego więcej - wulkanizacja jest tania.

malasana
31-05-2010, 11:16
W Hiszpanii musisz uważać na włamania do samochodów. W sezonie jest to plaga, poza sezonem też się zdarza w miarę często. Zwykłe wyjście do sklepu po colę często grozi brakiem szyby i pozostawionej w środku torby (a nawet reklamówki), tak więc ubezpieczenie od utraty szyb jest wskazane. Nigdy nie ubezpieczałem niczego więcej - wulkanizacja jest tania.
Ja bym jednak upewnil sie, ze ubezpieczenie obejmuje uszkodzenia blachy i lakieru. Tego trudno uniknac, jesli jezdzisz samochodem po miastach. Np. w Hertzu dopiero pelne ubezpieczenie ("supercover") zwalnia wynajmujacego zupelnie z odpwiedzialnosci za uszkodzenia.

akustyk
31-05-2010, 11:40
w kwietniu bralem auto z Avisa i tez mi doradzano pelne ubezpieczenie. nie bralem z tej tylko przyczyny,
ze nie mialem w planach jezdzic po wiekszych miastach (a kasa droga nie chodzi) i udalo mi sie bez szkod.

ale jakbym planowal wjezdzanie do centrum wiekszych miast... bezwzglednie. Hiszpanie to nie sa
najbardziej godni zaufania uczestnicy ruchu a do tego maja ulanska fantazje.

peque
31-05-2010, 12:51
A jak wygląda sprawa, odpukać, kradzieży auta? Wiem, że to prawie niemożliwe, ale wolę dmuchać na zimne.

malasana
31-05-2010, 12:55
A jak wygląda sprawa, odpukać, kradzieży auta? Wiem, że to prawie niemożliwe, ale wolę dmuchać na zimne.
Zalezy, gdzie bedziesz bywal autem. W rejonach turystycznych, raczej znikoma szansa. Jesli bedziesz zapuszczac sie w mniej pewne rejony np. Madrytu, moze byc roznie. Statystycznie, w Hiszpanii kradnie sie duzo wiecej samochodow niz w PL, ale w praktyce nie ma sie co zbytnio tym martwic.