PDA

Zobacz pełną wersję : Live View

tbogdanowicz
30-05-2010, 13:02
Mam pytanie do wszystkich użytkowników aparatów wyposażonych w Live View. Czy podczas tego trybu można podglądać zarówno kadr jak i histogram???
Zależy mi na pomiarze światła (choć przybliżonym) z obiektywami bez procesora. Trudno o D200 w dobrym stanie za rozsądne pieniądze, a D300 jest obecnie poza moim zasięgiem :-(. (Zresztą, w moim przypadku byłby to przerost formy nad treścią.)

TristisAnima
30-05-2010, 13:03
Krótko, nie.

tbogdanowicz
30-05-2010, 13:34
W takim razie podejrzewam że histogram jest programowo zablokowany, bo aparat chyba mierzy światło w trybie LV???

FlameRunner
30-05-2010, 13:37
Do zmierzenia światła aparat wcale nie musi tworzyć sobie histogramu.
I tak, brak histogramu jest najpewniej kwestią oprogramowania. Ale nie blokady, tylko po prostu braku funkcji.

tbogdanowicz
30-05-2010, 14:03
Do zmierzenia światła aparat wcale nie musi tworzyć sobie histogramu.

To jest oczywiste, ale jeśli matrycowo mierzy światło to histogram pewnie można by wyświetlić.

Trudno, myślałem że będę sprytniejszy od inżynierów z Nikona. Robiłem zdjęcia D80 z obiektywem bez procesora (pełny manual) i na podstawie histogramu dobierałem poprawkę. Myślałem że może da się prościej.

A jak to wygląda w przypadku wyższych modeli z LV, wyświetlają histogram na żywo???

FlameRunner
30-05-2010, 14:14
Z pewnością można. Wystarczy chcieć napisać soft z taką możliwością.

Jak chcesz być sprytniejszy, to znajdź furtkę pozwalającą zmodyfikować soft. I zrób pomiar światła na M42 i histogram. Wtedy użytkownicy D90 postawiliby Ci pewnie jakiś ołtarzyk. ;)

Nie mam pojęcia, czekaj na jakiegoś właściciela. Albo googlaj.

Jatin
30-05-2010, 14:21
W wyższych modelach też nie ma histogramu w LV za to jest pomiar światłą z manualną optyką.

tbogdanowicz
30-05-2010, 14:39
Dzięki, skoro wyższe modele nie wyświetlają histogramu, to pewnie potrzeba do tego jakąś dodatkową informację której nie dostarcza matryca.

Natomiast jeśli chodzi o D60, to kolega mi mówił że naświetla na podstawie tego co aparat podaje w formie graficznej na tylnym wyświetlaczu. Nie wiem co dokładnie wyświetla, ale powiedział że jak zakłada "manuala" to wprowadza na stałe korektę naświetlania i w miarę dokładnie to wychodzi.
To było powodem że zadałem to pytanie. Skoro pomiar jest, to może da się obejrzeć histogram i robić zdjęcia jak za czasów Zenitha, gdy za każdym razem dopasowywało się parametry ręcznie - mam jeszcze kilka obiektywów z tamtych czasów, leżą i się marnują.

korsarz
30-05-2010, 23:09
A że się podepnę, czy LifeView podnosi licznik wykonanych zdjęć? Bo przecież migawka się otwiera, zatem shutter count powinien się zwiększać?

Duder
31-05-2010, 01:27
A skąd pomysł,że liczona jest ilość otwarć migawki,a nie ilość pełnych wciśnięć spustu?

Jatin
31-05-2010, 08:40
Sprawdzałem to kiedyś, nie pamiętam dokładnie ale na 90% LV nie rejestruje się na liczniku migawki.

Jędrula
31-05-2010, 11:36
Hmmm... Jestem teraz w pracy, ale jak będę w domu, to strzelę fotkę jpg, sprawdzę jej exif w Opandzie, potem parę razy włączę LV, a potem strzelę sobie kolejną fotkę i sprawdzę w exifie czy ma numer następny, czy trochę dalej. :-)

Jędrula
31-05-2010, 18:18
No i wszystko jasne. Licznik zlicza także podniesienia lustra, nie tylko przebieg migawki. Tak więc, Panie i Panowie, nie włączajcie trybu LV za wiele, bo przy sprzedaży cena puszeczki będzie spadać. Chyba żeby jakoś podkręcić licznik, ale jak...? ;-)

remos
31-05-2010, 20:31
To najlepiej raz podnieść i już nie opuszczać.

Jędrula
01-06-2010, 11:59
To najlepiej raz podnieść i już nie opuszczać.
Medycyna zna takie przypadki :-)