PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D70S z problemem zacinającego się lustra

Grynfilda
03-12-2006, 23:53
Witajcie!

Od niedawna dolaczlam do gorna posiadaczy aparatów cyfrowych.
Bardzo szybko zrodzil sie nie mily problem zwiazany z lustrem w moim nikonie d70s.
Mianowicie czasmi lustro sie samo podnosi i blokuje w pozycji gornej.
Dzieje sie tak gdy pochylam sie z aparatem do przodu. Po nieokreślonej chwili, gdy wracam aparatem do pozycji pionowej, badz gdy nim lekko poruszma lustro wraca na miejsce.Oczywiscie w tym czasie zdjecia zrobic sie nie da.
Wynika ze jest to wada mechanicza.Poniewaz blokowanie lustra niezalezne jest od tego czy nacisnelam spust migawki czy nie. Wydaje mi sie ze ten problem wystepuję tylko wtedy jak mam lapme SB600 podpieta(ale z tym nie jestem pewna)
Aparat jest na gwaracji.
Chcialam sie dowiedziec czy to jest pierwszy przypadek czy sie komus juz cos takiego przytrafilo? CZy to wada Nikonow d70s? Jesli tak to czy ktos ma aparat po serwisie i dziala poprawnie (przez dluzej nie z10 dni oczywiscie)?
Dzieki i pozdrawiam
Grynfilda

qczman
04-12-2006, 10:33
Rozumiem, ze jak sie pochylisz to lustro ci sie blokuje.
Moja rada nie pochylaj sie..... :D
Swoja droga co ma wspolnego lampa blyskowa do blokowania sie lustra ?
Jedyne co ci zostaje przed wyslaniem go do serwisu, to sprobuj wykonac reset aparatu.
Chociaz i tak to zapewne nic nie da.

Ja osobiscie nie mialem takiej dolegliwosci z D70s.
Napisz jak sie zakonczy cala akcja z serwisem
Pozdrawiam

pladrujaca-ryba
04-12-2006, 16:08
Mi sie w d70s dwa razy lustro zawiesilo w polowie, poki co nic z tym nie zrobilem. W zeszla zime latalem z nim na szyi przy sporym mrozie, wiec moze to stad. Przy okazji AF/spust migawki tez zaczal szwankowac - czasami pomimo ze aparat zlapal ostrosc (zaswiecila sie zielona dioda - tryb AF-S) spust migawki nie reaguje.

spawn
05-12-2006, 10:04
o :D ja mam podobnie :D raz na 500 zdjęć po wciśnieciu "spustu" lustro się podnosi i nie opada :D wciskam spust jeszcze raz i pach :D opada :D w sumie rzadko mi się zdarza więć mam w duszy i nie oddaje do Nikona, sobie pewnie z miesiąc poczekam :D a aż tak uciążliwe nie jest... :D

Grynfilda
05-12-2006, 18:32
W moim przypadku właśnie jest troszkę inaczej. Lustro się blokuje bez przyciskania spustu migawki i to jest dziwne!
Tak jakby czasami swobodnie latało. Zdarza mi się to rzadko. Na razie z jakieś 6-8 razy na 3400 zdjęć.ale zawsze w pozycji gdy aparat jest w pionie bądź obiektywem na dół.

Archangel
05-12-2006, 18:40
"Lustro się blokuje bez przyciskania spustu migawki"

ciekawe heh :P

moze masz jakis luzy, skoro tylko w pionie
jak ci nie przeszkadza to daj spokoj, w serwis NP ci nie "ulzy" ;)

Czornyj
05-12-2006, 19:50
Mechanizm podnoszenia lustra to w d70 element zawodny - jeśli zaczyna się psuć, to warto naprawić go w serwisie zanim skończy się gwarancja.

spawn
05-12-2006, 21:57
i tak zrobie :)
jeszcze kawałek czasu mam :) to ją pomęczę :)