PDA

Zobacz pełną wersję : Panasonic GF-1 czy Olympus E-P2

stomate
29-05-2010, 16:10
Mam prośbę do osób, które posiadały lub posiadają Panasonica GF-1 i/lub Olympusa E-P2 o wyrażenie jednoznaczej
opinii, który z aparatów jest lepszy, dlaczego i generalnie w czym lepszy?
Opinie w sieci nie dają jednoznaczej odpowiedzi.
Na początku pomysłu o systemie 4/3 moim faworytem był Panasonic jednak teraz więcej plusów dodatnich ;-)
ma Olympus.

Pozdrawiam

vasco5
29-05-2010, 17:07
szczerze mówiąc... bawiłem się i Panasem i Olympusem...
i mi osobiście bardziej do gustu przypadł EP-2... o ile JPGi nie powalają o tyle jak robimy rawy to jest baaaardzo przyjemnie !!

natomiast same JPGi na wyższych czułościach i tak są na zdecydowanie lepszym poziomie niż w Samsungu NX10... bo to jest dramat... plastikowe zdjęcia wychodzą...

Panasonic oczywiście nie mówię, że jest zły... ale moje odczucia po robieniu zdjęć tymi aparatami były takie, że zdecydowanie wolałbym Olympusa... jakość wykonania jest mistrzowska... dodatkowo świetny wizjer elektroniczny !! i bardzo prosta obsługa... i klawiszologia.

stomate
29-05-2010, 17:24
No właśnie Olympus wydaje się "deko" lepszym rozwiązaniem. Duży wybór porządnych akcesoriów.
Obiektywy to w zasadzie pierwsza liga. Jednak zawsze pozostaje jakieś ale...

Porównywałem pliki z obu aparatów robione podczas testów na dpreview i Olympus jednak trochę lepiej wypada.

Pytanie tylko czy zdecydowanie wyższa cena ma rzeczywiście przełożenie na jakość i ogólną funkcjonalność?

I pytanie zasadznicze: czy ktoś wie jak z serwisem Olympusa w Polsce?

Pozdrawiam

vasco5
29-05-2010, 19:28
na Olympusa masz 2 lata gwarancji i nie słyszałem nigdy, żeby ktokolwiek się skarżył na serwis...

fakt, że nie mają kabli USB do kompaktów :) i czasem ciężko u nich z dostępnością oryginalnych ładowarek... ale ogólnie spoko...

tak jak mówię, ja bym brał EP-2, bo to na serio świetny aparat...
a z naleśnikiem 17mm i wizjerem to już w ogóle rewelacja...

koniecpolska
31-05-2010, 13:15
Wszystko zależy do czego i jak ma być używany? Jakie szkło? Różnice w jakości obrazka są do pominięcia.

stomate
31-05-2010, 14:16
Wszystko zależy do czego i jak ma być używany?

Jak ma być używany to wiadomo ;-). Nie chce si się dźwigać dużej puszki z jeszcze większym obiektywem stąd
próba wyboru "czegoś" mniejszego.
Natomiast do czego ma być używany? Głównie dokumentacja wyjazdowa. Dużo fotografii miejskiej (nie street).
Na szybkości autofokusa mi nie zależy. Wysokie ISO także nie jest priorytetem.

Jakie szkło?

W przypadku Panasonica wybrałbym 7-14, 14-50 i 20-stkę ze względu na wielkość (raczej niewielkość ;-)).
W przypadku Olympusa zestaw o podobnych ogniskowych (ale te lepsze z mocowaniem 4/3, poprzez adapter).

Pozdrawiam

koniecpolska
31-05-2010, 14:54
Jak ma być używany to wiadomo ;-). Z wizjerem, czy na zombi - na przykład. Do E-P2/PL1 można zapiąć lepszy wizjer niż do G-F1. A z kolei Panasoniki mają lepsze LCD.

W przypadku Panasonica wybrałbym 7-14, 14-50 i 20-stkę ze względu na wielkość (raczej niewielkość ;-)).
W przypadku Olympusa zestaw o podobnych ogniskowych (ale te lepsze z mocowaniem 4/3, poprzez adapter).
Do Panasonica i Olka będą pasowały te same obiektywy. W Olku zasadniczo, wolno bo wolno ale działa AF z prawie wszystkimi szkłami od 4/3. Tyle, że szkła do 4/3 do małych i lekkich (szczególnie te lepsze) nie należą.

Z tego co napisałeś to możesz spokojnie do rozważeń dołączyć również serię G m4/3 Panasonica.

No i widzę, że i na finanse nie zwracasz uwagi, skoro wymieniasz 7-14 (on chyba około 800$ kosztuje).

bogdi64
31-05-2010, 15:22
a może poczekać na nowego sony i wtedy porównać ?

stomate
31-05-2010, 15:48
Oczywiście z wizjerem.
Wielkość szkieł nie przeszkadza "poza miastem". W mieście 7-14 i "w kieszeni" coś uniwersalnego.
Olympus w tym względzie ma chyba jednak "więcej do powiedzenia".
Z drugiej strony pytanie czy jest sens. Różnice chyba rzeczywiście są niewielkie.

Aspekt cenowy jest pomijalny w uzasadnionych przypadkach ;-). Mogę wydać więcej jeśli ma to sens.
Kupiłbym pewnie nawet niemiecki aparat ;-) ale nie ma autofokusa a te ze stałymi obiektywami
nie bardzo mi się widzą ;-)

Seria G nie wchodzi w grę. To musi być "kompakt".

Zastanawiałem się nad Sony ale chyba to jednak nie to...

Napiszcie mi proszę jeszcze coś na temat firmowego software obsługującego te aparaty.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

koniecpolska
01-06-2010, 15:36
Właśnie do Panasoników i Olków m4/3 pojawiła się w sklepie fiszka 8mm/3,5