Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Spacer po lesie
constancja
28-05-2010, 22:11
Kolejna potyczka z leśnym tematem.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/36087594-1.jpg
źródło (http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/36087594.jpg)
gałęzie po prawej trochę przeszkadzają, ale fotografia prezentuje się bardzo dobrze. ma specyficzną kolorystykę ...
tormentol
28-05-2010, 23:28
Kolor jest bardzo ładny. To zwraca uwagę na plus. Sam kadr nie przekonuje mz, ale las to ciężka sprawa :)
misiobudrysio
29-05-2010, 05:09
poprzednie Twoje zdjecie bylo ciekawsze
pozdr.
constancja
29-05-2010, 11:22
gałęzie po prawej trochę przeszkadzają.
Gałęzie i drzewa to prawdziwa zmora w lesie :razz:
Jak większość z Was zgodnie twierdzi- las to trudny temat, a ja mieszkam w lesie i z racji tego chcę się nauczyć pokazywać go w najpiękniejszy sposób. Liczę na Waszą pomoc i dziękuję za wszystkie komentarze... w tym i pozostałych wątkach.
Pozdrawiam.
poprzednie Twoje zdjecie bylo ciekawsze (...)
... ale to nie jest zle ;)
osobiscie lekko bym nasycił! Lubię taki las - dorosłe sosny z młodymi z swierkami bez chaszczy :D
No i inny kadr - może zrób panorame na takim poziomie jak jest lub zrób panorame 360 stopni + 3 wysokosci zdjęcia ?!
constancja
29-05-2010, 11:32
osobiscie lekko bym nasycił! Lubię taki las - dorosłe sosny z młodymi z swierkami bez chaszczy :D
No i inny kadr - może zrób panorame na takim poziomie jak jest lub zrób panorame 360 stopni + 3 wysokosci zdjęcia ?!
Z nasyceniem nie chciałam przegiąć. Zdjęcie robione wczesną wiosną i zieleń w lesie była taka "wyprana", kolory są bardzo zbliżone do naturalnych. Co do sugerowanej panoramy to dla mnie wyższa szkoła jazdy.... może kiedyś.
wasilewk
29-05-2010, 11:34
Gałęzie i drzewa to prawdziwa zmora w lesie :razz:
Jak większość z Was zgodnie twierdzi- las to trudny temat, a ja mieszkam w lesie i z racji tego chcę się nauczyć pokazywać go w najpiękniejszy sposób. Liczę na Waszą pomoc i dziękuję za wszystkie komentarze... w tym i pozostałych wątkach.
Pozdrawiam.
Może pokazuj go tak, jak byś chciała go widzieć - kadr ustal przed podniesieniem aparatu do oka...
Zdjęcie bardzo ładne !
kurcze; mi zdjęcie nie podchodzi; kadr jest zamkniety, mało w nim widac, 3 pniaki sosny "zapełniły" kadr....:/ a jakim szkłem (i body) robiłaś?
constancja
29-05-2010, 11:49
kurcze; mi zdjęcie nie podchodzi; kadr jest zamkniety, mało w nim widac, 3 pniaki sosny "zapełniły" kadr....:/ a jakim szkłem (i body) robiłaś?
Z piłą i siekierą po lesie chodzić nie zamierzam:lol: A poważnie... to ciężko w borze znaleźć idealną scenę.
canon eos 450D z kitowym obiektywem (18-55)
wasilewk
29-05-2010, 12:04
Z piłą i siekierą po lesie chodzić nie zamierzam:lol: A poważnie... to ciężko w borze znaleźć idealną scenę.
canon eos 450D z kitowym obiektywem (18-55)
Masz całkowitą rację. Ja preferuję szeroki kąt do lasu - no i jasne szkło, bo w lesie jest ciemno. Jak już wybiorę motyw, to kilka razy go obchodzę, "przymierzam" kadr, sprawdzam, czy w wizjerze jest to samo, co sobie założyłem.
Ale Bory Tucholskie - to nie tylko krzaki. Sama wiesz najlepiej.
Pokaż coś więcej...
Pzdr.
constancja - masz rację ... też uważam, że jakość sprzętu, zwłaszcza obiektyw i korpus właściwy, w decydujący sposób decyduje o jakości fotografii ...
tylko co z takim zdjęciem zrobić, czy do albumu moze na ścianę, czy to tylko cwiczenie naswietlenia in kompozycji?