Zobacz pełną wersję : Wklejanie zdjęć w nowy dokument
Witam serdecznie mam pytanie otóż posiadam trzy zdjęcia które chcę wkleić w nowy dokument. Problem z tym, że chciałbym aby w szybki sposób umieścić je z każdej strony z takim samym rozmiarem (marginesem) Za pomoc dzięki.
Tomasz Dudrak
31-05-2010, 18:20
Dobrze by było, gdybyś podał w jakim programie.
Zakładając, że w Adobe Photoshop musisz zmienić wielkość obszaru roboczego w menu Obraz, dodając z każdej strony tyle pikseli, ile zajmują wklejane obrazy.
To, tak na szybko.
W angielskojęzycznej wersji IMAGE > CANVAS SIZE. Skrót Atl+Ctrl+C
Pozdrawiam
Może jeszcze raz. Tworzę w PS nowy format o wym. 20-30 cm. I w ten nowo utworzony wklejam zdjęcie o wielkości takiej jaki wypluwa aparat. I tu mam zagwozdkę. Zdjęcie wklejone jest oczywiście większe od tego które utworzyłem. Wciskam Ctr t i zmniejszam je do odpowiedniej wielkości tak aby było widać podkład tylko że za każdym razem zmniejszam na oko a potrzebuje mieć stałe marginesy.
jest kilka sposobów. Włącz sobie widok linijek (CTRL + R). Potem View - new guide i ustawiasz sobie linijki zgodnie z marginesami. Ewentualnie klikasz myszką na obszar linijek z lewej i na górze okna i przeciągasz linijkę na dane miejsce. Zaleta jest taka, że zdjęcie będzie się "przyklejać" do tych linijek. Dodatkowo przy zmniejszaniu zdjęcia trzymaj SHIFT by zachować proporcje. Jest jeszcze opcja automatycznego poukładania zdjęć w File - automate - Contact Sheet II (w wersji ps cs3). W necie jest pełno tutoriali na ten temat.
Generalnie otwierasz wszystkie zdjęcia w ps, potem w Contact Sheet wybierasz jako źródło aktualnie otwarte zdjęcia i dopasowujesz parametry - po kilku próbach powinieneś osiągnąć zamierzony efekt.
Królu złoty o to mi chodziło. Mam tylko jeszcze jedno pytanie jak utworzyć "szablon" czyli nowy dokument z liniami pomocniczymi aby na szybko móc go otwierać? Swego czasu na PS 7 mogłem kliknąc przyciskiem myszy i skopiować taki nowo otwarty szablon
Królu złoty o to mi chodziło. Mam tylko jeszcze jedno pytanie jak utworzyć "szablon" czyli nowy dokument z liniami pomocniczymi aby na szybko móc go otwierać? Swego czasu na PS 7 mogłem kliknąc przyciskiem myszy i skopiować taki nowo otwarty szablon
zapisz czysty PSD z ustawionymi prowadnicami. Potem otwierasz i wrzucasz soja fotografe jako nowa warstwę. I zapisujesz jako n.p. JPG. Potem następna warstwa i znowu zapis. Mozesz też stworzyć akcję która bedzie to robic automatycznie.
Pozdrawiam
linie pomocnicze będą widoczne nawet jeżeli zapiszesz dokument przez File - Save As - JPEG. Po ponownym otwarciu jpga w ps będziesz widział linie
Ja rozumiem tylko najlepiej dla mnie było by otworzyć szablon skopiować go z 4 razy i wklejać zdjęcia.Następnie znowu kopia i tak w kółko. Oczywiście ułożę sobie akcje która będzie mi otwierać ten szablon i zapisywać zdjęcie tam gdzie chcę. Dzięki sturnus