Zobacz pełną wersję : Photoshop CS5 key
gregory_21
28-05-2010, 19:51
Witam,
Chciałem zapytać bardziej obytych z programem o jedną rzecz.
Kupiłem, zainstalowałem i zarejestrowałem wspomnianą w tytule wersję Photoshopa.
Następnego dnia żonę odwiedziła znajoma z synem, który delikatnie mówiąc wpycha gały tam gdzie nie trzeba, żeby nie powiedzieć, że kradziej z niego i mam poważne obawy, że mógł odpisać sobie klucz aktywacyjny.
I tu powstaje w mojej głowie pytanie: czy licencjodawca będzie wiedział, że mój PS był zarejestrowany wcześniej i nie stracę licencji jak nawet koleś pobierze z sieci pirata i użyje mojego klucza?
Jeżeli tak to olewam i niech się pasie a jak nie to muszę spróbować jakoś wybadać dziada a nie będzie to łatwe, bo z braku niezbitych dowodów sprawa delikatna.
Masz oryginalny nośnik, dowód zakupu, więc niech sobie rejestruje na zdrowie - jak dupną Ciebie, to nic Ci nie zrobią, jak pójdą do niego, to cała przyjemność po Twojej stronie ;)
Klucz, nosnik, pudelko czy makulatura nie ma nic do rzeczy. Liczy sie zakupiona licencja (potwierdzona dowodem zakupu). Coraz wiecej firm proponuje sciagniecie programu z neta, a klucz + rachunek przysylaja poczta, a czesto emailem. Tak jest np. w przypadku Eseta. Wiadomo, mniejsze koszta, no i cena mniejsza.
gregory_21
28-05-2010, 20:51
To o czym piszecie Panowie nie podlega oczywiście dyskusji, bo faktura i klucz są po mojej stronie ;) ale mimo niedoprecyzowania w poprzednim poście myślałem raczej o czymś w stylu: wyskakujący komunikat o treści
"Padłeś ofiarą piractwa i do czasu wyjaśnienia sprawy nie możesz używać programu."
miron19j
28-05-2010, 20:52
Kupiłem, zainstalowałem i zarejestrowałem wspomnianą w tytule wersję Photoshopa.
jeżeli zarejestrowałeś, to nie ma szans, żeby ktoś inny na Twój klucz ponownie zarejestrował. Przerabiałem to z Elementami 6. Oddałem koledze i nie mógł zarejestrować na siebie. Dzwoniłem do Adobe. Żeby zrezygnować z rejestracji musiałem wypełnić specjalne pismo i podać, na kogo sceduję prawa.
Jak masz założone konto w Adobe PL to się zaloguj i sprawdź. Powinni wiedzieć. U mnie po zainstalowaniu (co prawda wersji upgrade), jak się zalogowałem to już figurował na moim koncie. Zresztą chyba rejestracja wymaga założenia konta.
jeżeli zarejestrowałeś, to nie ma szans, żeby ktoś inny na Twój klucz ponownie zarejestrował...
Możesz aktywować adobiego na dwóch kompach.
Edit:
Gregory_21 - jeśli masz np. zainstalowany program na stacjonarnym, a masz jeszcze laptopa, to zainstaluj jeszcze na laptopie, aktywuj i już nikt inny nie aktywuje tego seriala.
miron19j
28-05-2010, 20:57
Możesz aktywować adobiego na dwóch kompach.
to dlaczego kolega nie mógł zarejestrować?
PS a czy przypadkiem podczas aktywacji nie podajesz swoich danych? I na inną osobę się nie da.
to dlaczego kolega nie mógł zarejestrować?
PS a czy przypadkiem podczas aktywacji nie podajesz swoich danych? I na inną osobę się nie da.
Ja tam nigdzie swoich danych nie podawałem. Od CS1 jadę updatami - przy czym CS jeszcze dawał się mnożyć w instalacji - od CS2 jest aktywacja tylko na dwóch stanowiskach (nie mylić z zgodą na równorzędną pracę na tych 2 stanowiskach). Kupuję na fakturę i instaluję na stacjonarnym i laptopie. Gdy uruchamiasz po raz pierwszy musisz aktywować (net) lub masz tylko miesiąc działania.
Edit:
Chyba, że przy CS5 coś się zmieniło. Bo się zatrzymałem na CS4 i CS5 chyba przeskoczę. Nie bardzo widzę powód by go kupować.
U mnie, jak pisałem wcześniej, podczas instalacji kazał założyć konto lub zalogować się do posiadanego konta (upgrade).
U mnie, jak pisałem wcześniej, podczas instalacji kazał założyć konto lub zalogować się do posiadanego konta (upgrade).
Powiem szczerze - głowy sobie nie dam uciąć, ale rejestracja jest dowolna - po instalacji (albo po pierwszym odpaleniu programu) pokazuje się okno rejestracji - ale jest opcja: "nie chcę rejestrować". Nie pamiętam po prostu, ale raczej jestem przekonany, że nie rejestrowałem, bo generalnie nie chce mi się.
Ponieważ był to updrade to przynajmniej teoretycznie powinien zażądać podania klucza jednej z poprzednich wersji. Jednak tego nie zrobił, tylko sam instalator sprawdził w Adobe czy taka wersja była zarejestrowana. Nie wiem co by było gdybym ten krok ominął. Na pudełku jest napisane, że "ten produkt może automatycznie spróbować wykonać rejestrację przez internet". To by raczej świadczyło, że tak być nie musi.
miron19j
28-05-2010, 21:53
Na pudełku jest napisane, że "ten produkt może automatycznie spróbować wykonać rejestrację przez internet". To by raczej świadczyło, że tak być nie musi.
to może też oznaczać, że może wymusić rejestrację "ręczną"
Zresztą, sam wiesz, jakie bywa tłumaczenie.
No dobra - przemogłem lenistwo - mam wciąż niezarejestrowaną wersję.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img532.imageshack.us/img532/392/psreg.jpg)
miron19j
28-05-2010, 22:32
No dobra - przemogłem lenistwo - mam wciąż niezarejestrowaną wersję.
czyli rejestrować nie ma musu, ale jeżeli byś chciał, to musisz podać swoje dane. Czyli ktoś inny już nie zarejestruje.
Ale na dole nie ma opcji "nie, dziękuje" tylko "zarejestruj później" :idea: Czy za jakiś czas nie powie "STOP, czas na rejestrację"?
czyli rejestrować nie ma musu, ale jeżeli byś chciał, to musisz podać swoje dane. Czyli ktoś inny już nie zarejestruje...
Aktywuj 2 razy i więcej i tak się nie da - ja mam jak wspomniałem na laptopie i stacjonarnym.
...Ale na dole nie ma opcji "nie, dziękuje" tylko "zarejestruj później" :idea: Czy za jakiś czas nie powie "STOP, czas na rejestrację"?
Mam Ci powiedzieć ile już na tym pracuję? :)
miron19j
28-05-2010, 22:43
Mam Ci powiedzieć ile już na tym pracuję? :)
nie mam pojęcia, ja rejestruję zawsze od razu. Przynajmniej będzie ślad, że byłem pierwszy. :-D
- jak dupną Ciebie, to nic Ci nie zrobią, jak pójdą do niego, to ...;)
kto dupnie, kto pojdzie...dajcie spokoj...
miron19j
28-05-2010, 22:53
kto dupnie, kto pojdzie...dajcie spokoj...
jak masz firmę, to mogą dupnąć. Oj mogą.
Prywatnego to raczej nie ma szans, żeby sprawdzili.
gregory_21
29-05-2010, 01:10
Laptop wraca z żoną za tydzień, więc faktycznie wypróbuję ;)
Kurczę... może zrobiłem aferę z niczego ale to konkretny wydatek był i wolałem od razu zadziałać jakbym miał kasę w błoto wywalić ;)
W sumie logiczne, że skoro licencja i faktura jest przy mnie to nawet potencjalny złodziej musi obejść się smakiem ale zwyczajnie chciałem uniknąć sytuacji, w której przez jakiś długi weekend pozostanę bez PSa i możliwości wyprostowania sprawy w Adobe.
A co do pirackiego oprogramowania w firmie to patrząc na przygody moich znajomych i kary jakie płacili z własnej i nieprzymuszonej woli wolałem się wykosztować na oryginał na starcie ;)
Tego typu sprawy - jak i wiele innych - raczej nie mają przedawnienia, więc... myjcie się dziewczyny, bo nie znacie dnia ani godziny ;)
Dziękuję wszystkim za wzięcie udziału w dyskusji i bezcenne rady ;)
Jestem już spokojny o nowy nabytek ;)