Zobacz pełną wersję : Dobra Karta CF
Witam chciałbym sie spytać jaką karte CF polecacie ??
interesowało by mnie pojemnośc od 8gb do 16 nie większa bo nie ma sensu wole już kupić np dwie 16gb ;))
tylko jaka firma ? a body D700
Pozdrawiam
Używam tylko i wyłącznie SanDisk-ów 8Gb, 1Gb, Ultra 2 i jestem bardzo zadowolony.
a macie jakieś konkretne modele ?:)
Przemek Paśnik
28-05-2010, 19:51
Jeśli Cię stać i walisz seriami to kup sobie SanDiska Extreme III lub IV
aż tak duzo nie wale seriami czasem sie tylko zdarzy przy sporcie... ale to rzadkość ;)
myśle coś o tej karcie
http://allegro.pl/item1053350822_sandisk_extreme_compact_flash_16gb_ 60mbs_gw_fv.html
lub wersja 8gb
siwyyy77
28-05-2010, 19:58
http://cyber-shop.pl/product_info.php?products_id=1185
Konkretna karta i konkretny sklep (nie mój) często się u nich zaopatruje w akcesoria.
Nowa szybsza seria kart ultra 30Mb/s
SanDisk III EX or Lexar..
sam będę kupował znowu SanDisk 8gb ;/ bo gdzieś swoją przepiłem ;/
Te nowe modele Extream sa zenujaco wolne...
Nie marnuj pieniedzy i jesli znajdziesz taniej to bierz Extream IV albo Lexary x300
Ja też mam Sandiski, ale też używam Preteców (metalowa obudowa). Ostatnio na all... kupiłem Samsunga 8GB.
Zrobiłem na nim zdjęcia na weselu, żadne nie zaginęło, prędkość kopiowania ok. 28MB/s.
Karta też nie jest droga, także jako 'zapas' polecam.
+A ja używam PQI 4gb i 8gb teraz będę kupował 8gb x233. używam od kilku lat wcześniej w Sony R1 a od 2 lat w D300 i teraz D700. puk puk zero problemów
Wojteksw
31-05-2010, 13:36
Te nowe modele Extream sa zenujaco wolne...
Nie marnuj pieniedzy i jesli znajdziesz taniej to bierz Extream IV albo Lexary x300
Czy możesz to poprzeć przykładem, lub podać źródło. Mówimy oczywiście o kartach normalnych a nie podrabianych.
Czy używa ktoś PQI 16gb z D700?
Czy możesz to poprzeć przykładem, lub podać źródło. Mówimy oczywiście o kartach normalnych a nie podrabianych.
Karta kupiona w UK na Amazon (wiec niepewne zrodlo odpada).
Sam robilem testy i porownywalem do Ducati ktore mam.
Po pierwsze - seryjne robienie fotek w Rawach... bidnie, bufor oprozniany dluzej, predkosc klapania tez mniejsza.
Zgrywanie fotek jest na przyzwoitym poziomie ok 20-25mb/s przez czytnik USB ale juz zapis lezy, w granicach 10mb/s jesli dobrze pamietam.
Mam gdzies screeny z testow ktore robilem, jak odkopie to wkleje.
Dodatkowo moje spostrzezenia potwierdzil kolo tutaj:
http://sportsphotoguy.com/extreme-disparity/#more-649
Niestety jego testy byly juz po moim zakupie, na szczescie Amazon ma 30dniowa mozliwosc zwrotu :)
+A ja używam PQI 4gb i 8gb teraz będę kupował 8gb x233. używam od kilku lat wcześniej w Sony R1 a od 2 lat w D300 i teraz D700. puk puk zero problemów
Ja mam jedną PQI 4GB i leży w torbie jako 'używaj w ostateczności'. Dwa razy mi kilka plików wcięło z tej karty.
Wojteksw
31-05-2010, 16:08
Czy jeszcze Ktoś miał przykre doświadczenia z nowymi kartami Extreme, pytam bo planuję kupić 8GB CompactFlash CF SANDISK EXTREME 60MBs.
Nie wiem czy pomogę bo używam SanDisk CF ultra2, jednak nie tylko ze względu na cenę, otóż posiadam SD Extrem 3, wiem wiem to co innego, po zakupie zrobiłem test i karta ta wypadła podobnie do kilka razy tańszego Kingstona, żadnego problemu z SanDisk-em nigdy nie miałem, bardzo polecam tego producenta, może w innym czytniku była by różnica.