Zobacz pełną wersję : D90 + Obiektyw vs. Lampa
Witam szanownych forumowiczów,
Od dłuższego czasu mam zestaw D90 + T17-50 + N35 1.8.
Zastanawiam się nad modyfikacją tego zestawu, bo zauważyłem, że nie używam w ogóle N35. Tamrona założyłem jak wrócił z serwisu i od tamtej pory nie pamiętam, żebym kiedykolwiek założył 35mm. międzyczasie robiłem zdjęcia w różnych warunkach i zacząłem się zastanawiać, czy nie lepiej byłoby posiadać lampę zamiast tego obietkywu 35mm.
Ogólnie rzecz biorąc jestem amatorem i zdjęcia robie przy okazji wyjazdów wakacyjnych oraz wizyt u mojego cheśniaka. Patrzyłem na ceny SB600 i niewiele musiałbym dołożyć po sprzedaniu 35mm żeby kupić tą lampę.
Czy sądzicie, że warto sprzedać 35mm i wziąć lampę, czy może jednak ten obiektyw będzie bardziej przydatny?
A może macie jakieś inne sugestie co do tego, o co mógłbym uzupełnić swój zestaw z kasy za 35.
Szadzik
Fotowentura
28-05-2010, 15:12
Ja do kita najpierw dokupiłem jasną stałkę (co prawda 50, nie 35), a potem lampę i w takiej kolejności bym je wolał. Jeśli jednak N35 najzwyczajniej Ci nie leży i ma się tylko kurzyć, to zamiana na lampę może być rozsądnym wyjściem.
FlameRunner
28-05-2010, 15:40
Nie jestem Tobą, skąd mam wiedzieć co Ci będzie przydatne? Jeden potrzebuje kilku jasnych stałek, drugi dwóch zoomów i lampy, a jeszcze trzeci jednej ostrej stałki i kompletu lamp. Musisz się sam zastanowić czego Ci brakuje.
Nie wiem, może uda mi się pomóc zadając następujące pytanie: czy naprawdę do jasnego szkła i dobrze radzącego sobie z wysokimi ISO body potrzebujesz jeszcze lampy?
Ja osobiście mając tylko D90 + 17-50 wybierałbym między:
- jakiś dłuższy zoom
- stałka 50mm 1.8 lub 1.4, a jeśli T radzi sobie wybitnie dobrze przy tej ogniskowej, to jakaś 85mm albo i więcej
Można też się zastanowić nad kilkoma filtrami, albo akcesoriami: torba, statyw, pilot, wężyk, zapasowy akumulator, grip, etc.
Ja do kita najpierw dokupiłem jasną stałkę (co prawda 50, nie 35), a potem lampę i w takiej kolejności bym je wolał. Jeśli jednak N35 najzwyczajniej Ci nie leży i ma się tylko kurzyć, to zamiana na lampę może być rozsądnym wyjściem.
Nie to że mi nie leży, ale po prostu nie mam okazji jej jakoś specjalnie założyć. Światło w Tamronie nie jest złe, a do tego łatwiej poruszyć ręką żeby wyzoomować niż podejść z aparatem. No i te 35mm to jednak wąsko dosyć jak na taki obiektyw spacerowy, a tak własnie traktuję 17-50.
Czy sądzicie, że warto sprzedać 35mm i wziąć lampę, czy może jednak ten obiektyw będzie bardziej przydatny?
Podstawowy błąd - oczywiście jasna stałka nie jest lekiem na brak światła. Zyskujesz światło w trudnych warunkach ale kosztem głębii ostrości. Mi osobiście byłoby szkoda go sprzedawać, bo to jednak stałka (które to zwykle przewyższają jakościowo zoom'y), ale skoro jej nie używasz, to fakt.
Dobrą alternatywną dla SB600 może być Metz 48 AF-1.
LordRamzes
28-05-2010, 16:08
Nie to że mi nie leży, ale po prostu nie mam okazji jej jakoś specjalnie założyć. Światło w Tamronie nie jest złe, a do tego łatwiej poruszyć ręką żeby wyzoomować niż podejść z aparatem. No i te 35mm to jednak wąsko dosyć jak na taki obiektyw spacerowy, a tak własnie traktuję 17-50.
więc nie zastanawiaj się tylko bierz lampę jednak radziłbym dozbierać do sb900 , z czasem może zaczniesz błyskać nie tylko z lampą na sankach :) , a do spaceru to 35' jest b fajna :) w plenerze masz dużo miejsca więc nie jest źle :) , sam na spacer biorę 35+tamrona 90 do portretów :)
pioter m
28-05-2010, 16:14
Zabawne, bo ja nie lubie uzywac lampy (ale mam i uzywam, sb-600 wlasnie).
Chce za to kupic specerzooma, bo 35/1.8 troche waski. Taki tamronik sie mi marzy lub sigma 17-70OS.
35-ki raczej bym nie sprzedawal. Warto ja miec. Czesto ratuje tam, gdzie nie mozna blyskac. Gdyby to byla 50-ka, to z miejsca bym pogonil.
Oprocz tego choruje na jasne tele. Nikon 70-300VR jest fajny (juz mialem), ale ciemno. Ewentualnie portret (85/1.8 lub 1.4).
Ja czekam z zakupami, bo uzywance teraz drogawe i brak. Wakacyjne zakupy to tez wyzsze ceny na nowy sprzet. W PL, jak widze, nie jest to az tak odczuwalne, ale nie moge teraz jechac.
FlameRunner
28-05-2010, 16:23
@mkl:
Podstawowy błąd - oczywiście lampa nie jest lekiem na brak światła. Zyskujesz światło w trudnych warunkach, ale kosztem naturalnego wyglądu oświetlenia, dźwigania dodatkowego sprzętu, konieczności dbania o jej prawidłowe ustawienie. A no i do tego lampa focąc w plenerze raczej się na nic nie zda.
A Metz to faktycznie również ciekawa lampa.
@LordRamzes:
W moim odczuciu SB-900 do takich zastosowań i takiego sprzętu będzie nad wyraz. A poza tym jest warta sporo więcej niż wspomniana czydziestkapiontka.
@pioter m:
Nie Ty jeden niekoniecznie lubisz lampę. ;)
@mkl
Chyba mnie właśnie przekonałeś. Ten Metz bardzo ciekawą alternatywą się wydaje do SB600 i jest odrobinkę tańszy.
@LordRamzes
Zdjęcia robię tylko jako hobby i nie planuję raczej aż tak rozwijać systemu, SB900 mnie kusiła, ale oprócz tego że sporo droższa, to i sporo większa jest (często jeżdżę na kilkudniowe wycieczki typu City Break tylko z plecakiem a wtedy każdy cm kwadratowy na wagę złota :))
@pioter m
Też nie jestem wielkim wzwolennikiem lamp, ale co innego lampa wbudowana błyskająca wszystkim po oczach, a co innego zew., którą możesz ładnie odbić od sufitu, ściany itp.
No cóz, 35mm idzie do żyda.
LordRamzes
28-05-2010, 17:44
@mkl:
@LordRamzes:
W moim odczuciu SB-900 do takich zastosowań i takiego sprzętu będzie nad wyraz. A poza tym jest warta sporo więcej niż wspomniana czydziestkapiontka.
posiadam sb 800 i stare d80 i taki sprzęt robi zdjęcia ślubne od 3 lat :) i co :) , więc do d90 sb 900 niet???
LordRamzes
28-05-2010, 17:46
@mkl
@LordRamzes
Zdjęcia robię tylko jako hobby i nie planuję raczej aż tak rozwijać systemu, SB900 mnie kusiła, ale oprócz tego że sporo droższa, to i sporo większa jest (często jeżdżę na kilkudniowe wycieczki typu City Break tylko z plecakiem a wtedy każdy cm kwadratowy na wagę złota :))
Przyjacielu wiesz mi ,że też zaczynałem od hobby i Przyjaciel z innego forum przekonał mnie do sb 800 (mocniejsza , strobo itd ..) myślałem tak jak i Ty a teraz nie żałuję :) na prawdę nie trzeba zarabiać ,żeby mieć sb 900 , czasami i z tym zestawem braknie światła :(
Przyjacielu wiesz mi ,że też zaczynałem od hobby i Przyjaciel z innego forum przekonał mnie do sb 800 (mocniejsza , strobo itd ..) myślałem tak jak i Ty a teraz nie żałuję :) na prawdę nie trzeba zarabiać ,żeby mieć sb 900 , czasami i z tym zestawem braknie światła :(
Zgadza się. Liczba przewodnia sporo większa i więcej funkcji w SB900, jednak cena 2x większa od SB-600 prawie a od Metza już na pewno 2x większa. Musiałbym dołożyc drugie tyle żeby ją mieć, nie wiem czy znając częstotliwość robienia zdjęć che aż tak szaleć :)
LordRamzes
28-05-2010, 18:45
Wiesz mi ,że warto dołożyć lampa to wydatek na lata :) kup raz a dobrze :)
FlameRunner
28-05-2010, 18:51
posiadam sb 800 i stare d80 i taki sprzęt robi zdjęcia ślubne od 3 lat :) i co :) , więc do d90 sb 900 niet???
Zauważ, że autor nie mówi o ślubach, tylko o jakichś pstrykach wakacyjnych lub rodzinnych. Lampa jest na najlepszej drodze, aby się zwyczajnie marnować. Większy pożytek pewnie będzie z jasnego szkła.
Poza tym nie zrozumiałeś mojej myśli - nie chodzi mi o to, że SB-900 i D90 to zła para, tylko że podane zastosowania i SB-900 to zła para.
Mając podobny sprzęt do autora wątku uważam, że warto mieć lampę kosztem stałki. Tamron jest jasny i przyzwoity optycznie, na pewno bardziej uniwersalny. Lampa MZ poszerzy pytającemu możliwości - nie tylko można odbijać od ścian / sufitów, ale też odpalać lampę bezprzewodowo.
Co do wyboru konkretnego modelu - hobbystycznie wystarczy SB-600, a tym bardziej Metz 48 AF-1. To już nie SB-400 czy jakiś Nissin - w razie czego, tymi lampami również można robić wesela (sam używam M48-1 do tego celu)
FlameRunner
28-05-2010, 19:21
Czy naprawdę do zdjęć z wakacji albo "u cioci na imieninach" potrzebna mu lampa?
[i teraz UWAGA!] Poza tym (teraz do autora głównie piszę) - kto powiedział, że trzeba coś brać na siłę? Sprzedać 35mm, pieniądze odłożyć, a jak się poczuje sprecyzowaną potrzebę kupna czegoś, to dopiero wtedy je wyciągnąć.
Metz jest faktycznie fajny, używałem go za moich pogańskich, sonowsko-alfowskich czasów. Tyle że... lampy używałem w sumie kilka(naście?) razy, a jakbym miał coś mniej szumiącego niż A350 i jasne szkło, to bym jej użył może ze dwa razy. I to mimo nastawienia na coś więcej niż autor w kwestii zastosowań sprzętu foto.
Co tu dużo gadać lampa jest niezbędna i już:D
Czy naprawdę do zdjęć z wakacji albo "u cioci na imieninach" potrzebna mu lampa?
Nie wszystkie ciocie mają jasne pokoje z dwoma oknami gdzie ściany są pomalowane na biało ;)
FlameRunner
28-05-2010, 19:41
Co tu dużo gadać lampa jest niezbędna i już:D
Jako ktoś kto lampę miał, i to całkiem niezłą, ośmielam się stwierdzić, że niekoniecznie.
Nie wszystkie ciocie mają jasne pokoje z dwoma oknami gdzie ściany są pomalowane na biało ;)
Sporo cioć nie lubi błyskania lampą.
Poza tym w momencie użycia szkła otwartego do 2.8 i ISO 800-1600 nie potrzeba wcale dużo światła. :)
Ano zdarzają się sytuacje w których narawdę by się przydała. Tak jak pisałem, jeżdżę na wycieczki a to się wiąże z łażeniem po kościołach i tego typu miejscach, gdzie nie zawsze mozna zrobić zdjęcie na 2.8 ze względu na głębię ostrości a wbudowana lampa jak wiadomo wielkiej pomocy nie stanowi.
[i teraz UWAGA!] Poza tym (teraz do autora głównie piszę) - kto powiedział, że trzeba coś brać na siłę? Sprzedać 35mm, pieniądze odłożyć, a jak się poczuje sprecyzowaną potrzebę kupna czegoś, to dopiero wtedy je wyciągnąć.
Tutaj racja. Jest kilka rzeczy, które mam na oku a szczególnie jakiś teleobiektyw. Jednak ogólnie rzecz biorąc za bardzo też nie mam na niego aż takiego wielkiego zapotrzebowania. Lampa natomiast po głowie mi chodzi od bardzo dawna i wielokrotnie łapałem się na tym, ze zrobiłbym ciekawsze zdjęcie mając lampę. Jeśli nie kupię jej od razu po sprzedaniu 35mm to później będzie mi szkoda wydać tej kaski ;)
Metz jest faktycznie fajny, używałem go za moich pogańskich, sonowsko-alfowskich czasów. Tyle że... lampy używałem w sumie kilka(naście?) razy, a jakbym miał coś mniej szumiącego niż A350 i jasne szkło, to bym jej użył może ze dwa razy. I to mimo nastawienia na coś więcej niż autor w kwestii zastosowań sprzętu foto.
No tak, ale nastawienie na ilość sprzętu pożądanego nijak ma się do ewentualnych zastosowań, bo te mogą być zupełnie różne w różnych przypadkach.
FlameRunner
28-05-2010, 20:02
Skoro tak stawiasz sprawę, to bierz lampę. Najlepiej używaną, jakby co to będziesz mógł sprzedać bez straty.
Pieniądze ze sprzedaży 35 powinny wystarczyć na wspomnianego Metza.
LordRamzes
28-05-2010, 20:16
Zauważ, że autor nie mówi o ślubach, tylko o jakichś pstrykach wakacyjnych lub rodzinnych. Lampa jest na najlepszej drodze, aby się zwyczajnie marnować. Większy pożytek pewnie będzie z jasnego szkła.
Poza tym nie zrozumiałeś mojej myśli - nie chodzi mi o to, że SB-900 i D90 to zła para, tylko że podane zastosowania i SB-900 to zła para.
absolutnie nie jest na najlepszej drodze widać ,że mało używasz lampy proponuje jechać na wakacje i w południe (nie raz nie ma wyjścia i trzeba robić ) zrobić zdjęcie na plaży itd osobie paskudne cienie itd które lampą możesz rozbić nie mówiąc już pod słońce a i moc sb 900 czasami to za mało nie wspominając o sb 600 więc lampa to podstawa nawet dla amatora :)
A no i do tego lampa focąc w plenerze raczej się na nic nie zda.
Hmmm... Ależ korzysta się - zależy do czego i co się chce uzyskać... Ale krajobrazu raczej się nie doświetla...:D
@mkl
Chyba mnie właśnie przekonałeś. Ten Metz bardzo ciekawą alternatywą się wydaje do SB600 i jest odrobinkę tańszy.
Są dużo tańsze alternatywy - typu Nissin, które są typowym lowcostem, ale tu się nie wypowiadam, bo żadnej nie używałem.
Wątek SB600 vs Metz 48: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=115207
Miałem do czynienia z SB600 i SB800. Lampa klasy SB600 spokojnie wystarcza do amatorskiego użytku. Metz 48 jest lampą w okolicy SB800. Ja zasadzałem się na SB900, ale kupiłem Metz 58 AF-1.
FlameRunner
28-05-2010, 21:17
Lordzie:
Lampy używałem, nad morzem też byłem. I co? Mimo wszystko wolę światło naturalne, niż zabawy z lampą.
@mkl:
Pisząc: "focąc w plenerze" miałem bardziej na myśli "focąc plener", czyli właśnie wszelkie widoczki, etc. Słowem - to, czego lampą nie doświetlisz.
Dzięki wszystkim za opinie. Wystawiłem na sprzedaż obiektyw a teraz będę czytał o lampach i coś wybiorę.
LordRamzes
29-05-2010, 08:14
Lordzie:
Lampy używałem, nad morzem też byłem. I co? Mimo wszystko wolę światło naturalne, niż zabawy z lampą.
.
wiadomo ale widać mało używałeś , na tym forum oraz innym widziałem zdjęcia ludzi i wszyscy jesteśmy zgodni iż w samo południe światło jest tak duże iż czasami najsilniejsze lampy nie wyrabiają nie wspominając o sb 600 :) , Ja to mówię z kilkuletniego doświadczenia :)
FlameRunner
29-05-2010, 10:12
To tylko znaczy, że wszyscy jesteście w błędzie. :D
Nie zwlekając specjalnie zakupiłem Metza. W poniedziałek święto więc mi go wyślą we wtorek dopiero i cieszył się nim będę dopiero pod koniec przyszłego tygodnia.
Mam przynajmniej czas, żeby poczytać o lampach, kompletnie nie mam zielonego o tym pojęcia.
Mam przynajmniej czas, żeby poczytać o lampach, kompletnie nie mam zielonego o tym pojęcia.
Polecam na początek: http://foto.jasiu.pl/index.html
Nie zwlekając specjalnie zakupiłem Metza.
Gratuluję dobrego wyboru, sam kiedyś miałem podobny dylemat, wybrałem lampę(też Metz`a) i nie pożałowałem!
Polecam na początek: http://foto.jasiu.pl/index.html
Wielkie dzięki, zabieram się do czytania.
Szybki update na temat lampy.
Wczoraj przyszedł mi polecany Metz 48. Od razu zabrałem się do testów i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z zakupu. Efekty, jakie może uzyskać nawet tak niedoświadczony z lampami człowiek jak ja są bardzo zadowalające.
Czytam strona po stronie przewodnik przesłany przez kolegów i muszę powiedzieć, że jest bardzo uzyteczny.
Zakupiłem również 8 eneloopków i ładowarke BC-250, która kosztuje 1/3 tego co BC-900 a różni się głównie tym, że nie ma trybów szybszego ładowania, czego akurat niepotrzebuję.
Wielkie dzięki wszystkim za porady. Wracam do czytania poradników a jak będę miał jakieś jeszcze pytania to już w dziale o lampach popytam.