PDA

Zobacz pełną wersję : D90 i PC sync ?

simonx
28-05-2010, 00:09
Witam
Jestem tutaj nowy, znalazłem to forum googlając "d90 hot pixel" :D ... Jestem świeżym posiadaczem Nikona d90 ;)
Fotografuję amatorsko od prawie 10 lat, miałem różne aparaciki, ostatnio zapragnąłem powrócić do większego sprzętu, bo stwierdziłem, że jednak fotografowanie kompaktem patrząc na ekranik, na którym prawie nic nie widać mnie nie bawi...

No i mam takie pytanko - mam w domu taka starą manualną lampę błyskową, którą podłącza się do aparatu przez PC sync... Widzę, że D90 takiego gniazdka niestety nie ma - czy jest możliwość kupienia gdzieś adaptera na stopkę od lampy błyskowej , który pozwoli podłączyć do siebie kabelek pc sync ? Bardzo by mi się takie coś przydało, bo na razie funduszy na nową lampę błyskową nie mam, a z ta manualna lampą kiedyś bardzo fajnie mi się pstrykało.

pioter m
28-05-2010, 00:20
Cos mozna znalezc na ebayach i allegro. Poprostu wrzuc zapytanie na google "nikon adapter pc synch".
Ja znalazlem takie cos: http://www.amazon.com/Seagull-SC-2-Flash-Adapter-Socket/dp/B00281Y6FO
Nie wiem, jak to wyglada z adapterem, ale nie kazda lampe bym zalozyl na stopke. Stare lampy mialy na stopce ca. x10 wyzsze napiecie i moglyby spalic elektronike w twojej nietaniej zabawce.
Ryzyko jest spore. Wdzialem watek na cyberfoto. Tu pewnie tez cos znajdziesz.

Wronaavd
28-05-2010, 10:20
Są takie przejściówki - kostki synchro. Nawet na allegro jest tego masa. Tylko uwaga na wysokie napięcia - najlepiej zmierzyć. W necie można znaleźć sporo poradników krok-po-kroku jak zmniejszyć napięcie w lampie na stopce do bezpiecznego dla aparatu :)

simonx
28-05-2010, 10:36
ale ta moja lampka ma wyjscie pc sync - nie ma stopki
to chyba ryzyka nie ma?
bo to jest cos takiego: http://tinyurl.com/37f3fqj

Art Erie
28-05-2010, 10:43
Nie ryzykuj podłączenia starej lampy do body! Na stykach starych lamp może się pojawić napięcie do 400V (nie ma znaczenia, czy jest to stopka, czy gniazdo PC).
Zamiast kombinować z kabelkiem PC, kup radiowego "chińczyka" i będziesz mógł wygodnie pracować ze stara lampą.

simonx
28-05-2010, 11:00
ok, dzięki za radę, to dam sobie spokój z adapterem

Wronaavd
28-05-2010, 12:37
Dokładnie - nie ryzykuj, chyba, że wcześniej zmierzysz napięcie. Ale i tak bym nie ryzykował. Ja bym Ci jeszcze mógł zaproponować zbudowanie własnej fotoceli, wtedy będzie mógł wyzwalać tę lampę swoją wbudowaną w body :) Owszem, można kupić na allegro, ale radość z zbudowania własnej... Warto :) A części są na prawdę tanie (z 5-8 zł łącznie) i dostępne w każdym sklepie z elektronicznymi. Jak coś mogę podesłać co jest potrzebne i jak podłączyć, choć w necie też jest masa schematów.