Zobacz pełną wersję : Zawodowy retusz zdjęć
Andrzej Olender
27-05-2010, 23:07
Coraz bardziej interesuje mnie szeroko pojęta obróbka zdjęć (najbardziej glamour, moda, portret). Może dziwne ale wolę dłubać przy zdjęciach niż je robić :), zupełnie odwrotnie jak większości fotografujących którzy traktują to jako smutny obowiązek. Z ciekawości rozejrzałem się dziś za różnymi ogłoszeniami w sieci. Jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem stawki odpowiadających na ogłoszenia. Zainteresowani zleceniem chcieli obrabiać reportaże ślubne w stawkach od 0.5 do 2.5pln za cały reporaż!, szczęka mi opadła.
Osobiście nie chciało by mi się nawet włączać Photoshopa za takie stawki. Gdzie tu sens i logika?
Przecież to się nawet za prąd nie zwróci nie mówiąc o innych sprawach.
Wiem że to pewne ludzie którzy poświęcą góra kilkanaście sekund na zdjęcie ale jednak zastanowiło mnie to. Wiem że na zachodzie jest sporo fotografów którzy po zakończeniu sesji oddają po prostu materiał do dalszej obróbki zawodowym retuszerom. Zdaję sobie sprawę że pracują za zupełnie inne stawki i przez to ich stać na wynajem retuszerów. Wie ktoś jak rynek retuszerów w naszym kraju wygląda? (powiedzmy że po przesiewie ludzików którzy obrabiają zlecenia za frajer).
Zainteresowani zleceniem chcieli obrabiać reportaże ślubne w stawkach od 0.5 do 2.5pln za cały reporaż!, .
Bo to Polska, nie elegancja Francja, tak samo jest z "fotografami ślubnymi" - 200 zł za noc, bo przecież naw********c się mozna za darmo i napic, a jeszcze 200 stówki wpadnie, zyc nie umierac...
Andrzej Olender
27-05-2010, 23:20
Bo to Polska, nie elegancja Francja, tak samo jest z "fotografami ślubnymi" - 200 zł za noc, bo przecież naw********c się mozna za darmo i napic, a jeszcze 200 stówki wpadnie, zyc nie umierac...
Ale wiadomo jak będzie wtedy z jakością wykonania zlecenia, myślę że w pierwszym jak i drugim wypadku będzie to nędza :)
Obrabiam zdjęcia znajomemu i biorę 30-50zł za fotkę (za katalogówkę do 10 zł). Ale to jest retusz z montażem, szparowanie itp.
Zwykła obróbka zdjęć z wesela w cenie od 1zł/fotkę jest całkiem realna. Przecież to głównie korekcja ekspozycji i kadrowanie. Czasem zabawa WB.
Z typowego ślubu powstaje co najmniej 500 zdjęć. Da się to obrobić w 2 dni. Można w ten sposób dorabiać.
Andrzej Olender
27-05-2010, 23:29
Obrabiam zdjęcia znajomemu i biorę 30-50zł za fotkę (za katalogówkę do 10 zł). Ale to jest retusz z montażem, szparowanie itp.
Zwykła obróbka zdjęć z wesela w cenie od 1zł/fotkę jest całkiem realna. Przecież to głównie korekcja ekspozycji i kadrowanie. Czasem zabawa WB.
Z typowego ślubu powstaje co najmniej 500 zdjęć. Da się to obrobić w 2 dni. Można w ten sposób dorabiać.
Zauważ że wspomniana prze zemnie stawka (0.5 do 2pln) tyczyła się całego reportażu a nie per sztuka.
Zresztą nawet do ślubniaków można się przykładać, zobacz naszych topowych fotografów ślubnych, myślisz że ich obróbka sprowadza się jedynie do kadrowania, ustawienia ekspozycji i poprawienia WB?
raczej jednak ktoś źle się określił i chodziło o cenę za 1 zdjęcie. Ale jeśli faktycznie za cały reportaż, to dawaj namiary. Mam do obrobienia wycieczkę szkolną syna ;)
Ale co tu się dziwić...
Gość zrobi sobie akcję w PS'ie wciskając auto-poziomy itp. i obróbka gotowa ;).
Stąd tak niska cena.
http://www.metalunastudio.pl/ zapytaj ich o ceny, w sieci aż roi się od retuszerów którzy zdalnie zrobią cuda dla ciebie. Nie piszę o osobach z Polski ale zagranicy zdalnie.
Valdek_Tychy
28-05-2010, 09:11
Ale co tu się dziwić...
Gość zrobi sobie akcję w PS'ie wciskając auto-poziomy itp. i obróbka gotowa ;).
Stąd tak niska cena.
No to ja dziękuję, za taką obróbkę to nawet to 0,5 zł. nie warto dawać
Matey3000
28-05-2010, 09:25
W UK mozna liczyc na 24-28k/rok (pounds), jesli sie jest rewelacyjnym i szybkim to i wiecej.
BTW Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie obróbka np. 300 zdjęć to jest jakiś koszmar...
I w sumie czasem się zastanawiam czy nie zlecić komuś tego...
Andrzej Olender
28-05-2010, 17:28
BTW Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie obróbka np. 300 zdjęć to jest jakiś koszmar...
No i tak to powinno wyglądać, brak chęci, czasu, umiejętności to główne powody dla których powinno się to zlecać. Oczywiście takie rozwiązanie ma sens jeśli fotografie są wykonywane komercyjne. Fotograf może się skupić na następnych zleceniach nie angażując się czasowo w obróbkę.
Paweł Kania
28-05-2010, 17:42
Też mnie ostatnio wzieło bardziej na obróbke niż na robienie foto.
Ale 2,5pln za cały ślub <wow>... niee... niemożliwe... za foto to może... :>
Andrzej Olender
28-05-2010, 17:57
Też mnie ostatnio wzieło bardziej na obróbke niż na robienie foto.
Ale 2,5pln za cały ślub <wow>... niee... niemożliwe... za foto to może... :>
Wątpię by to była oferta porządnej obróbki za wspomnianą stawkę, mini21 może mieć rację że ktoś liczy na przepuszczenie akcji w batch processing na wszystkich zdjęciach myśląc że po temacie.
Paweł Kania
28-05-2010, 18:00
Ale szczerze za 2,5 zł, to by mi się nie chciał nawet zgrać tych zdjęc, zapusić 'bacza' i nagrać to kumuś na płyte z powrotem...
Andrzej Olender
28-05-2010, 18:06
Ale szczerze za 2,5 zł, to by mi się nie chciał nawet zgrać tych zdjęc, zapusić 'bacza' i nagrać to kumuś na płyte z powrotem...
Mnie również by się nie chciało :) co nie zmienia faktu że jest masa ludzi gotowych podjąć się takich zleceń :)
No cóż, praktyka czyni mistrza, a aby się przebić trzeba się też trochę pomęczyć. Nikt nie rodzi się zawodowym grafikiem ani fotografem - dopiero z czasem zdobywa się doświadczenie i sprzęt.
A i oprogramowanie daje teraz bardzo proste rozwiązania jak w llightroomie kopiowanie ustawień na kolejne zdjęcia ... masówka
marszull
28-05-2010, 19:54
nikt nie mowi ze mistrz jest od razu mistrzem
ale uczac sie nie warto brac kasy wcale i nie porywac sie na pro roboty
a jak sie troszke nauczy to wtedy nie stosowac zebraczych stawek
ps blog "kolegi kolegi" jedenego z niezlych polskich fachmanow
http://stachman.wordpress.com/
Zauważ że wspomniana prze zemnie stawka (0.5 do 2pln) tyczyła się całego reportażu a nie per sztuka.
A mógłbyś dać linka do takiej oferty? Może bym coś podesłał z ciekawości, żeby zobaczyć jak obrobią. ;)
w Polsce dobry retoucher bierze 150 - 300 PLN za zdjecie (150 - prasa, 300 - reklama).
Jeśli liczyć że zdjęcia ze ślubu kosztują 500-600 zł i dajmy jest ich 60 w albumie, i chcąc płacić 10 zł za obróbkę to rzeczywiście fotograf wyjdzie na swoje.
To tak w kwestii finalnej wartości produktu, który tworzymy podejmując się obróbki.
Zdjęcia do reklamy, czasopism to inna bajka, inne wymagania i inne pieniądze niż przeciętny ślub (nie ten z najwyższej półki).
Słyszałem, że dobrych retuszerów w PL jest jak na lekarstwo i jest to dobry moment aby się za to zabrać ..
Floyd Rose
31-05-2010, 15:53
Słyszałem, że dobrych retuszerów w PL jest jak na lekarstwo i jest to dobry moment aby się za to zabrać ..
http://www.zeberka.pl/art.php?id=7514
Floyd Rose
31-05-2010, 16:29
Dokładnie 03:08 na temat obróbki zdjęć