Zobacz pełną wersję : nef > jpg - problem z exif
witam,
próbowałem już kilku darmowych programów ale niestety żaden nie rozwiązuje mojego problemu.
potrzebuje NEF'a zamienić na JPG i to mi się udaje bez problemu, ale niestety ten JPG jest czysty - tzn bez informacji exif
czy ktoś może mi polecić soft który mi to zrobi, najlepiej darmowy albo tani w licencji.
witam,
próbowałem już kilku darmowych programów ale niestety żaden nie rozwiązuje mojego problemu.
potrzebuje NEF'a zamienić na JPG i to mi się udaje bez problemu, ale niestety ten JPG jest czysty - tzn bez informacji exif
czy ktoś może mi polecić soft który mi to zrobi, najlepiej darmowy albo tani w licencji.
ViewNX (skoro tylko konwersja i masz zachować exif)
lub przykładowo RAW Therapee, jeśli chcesz za free obrabiać NEFy
dziekuje bardzo.
ten ViewNX jest świetny, ładnie wyciąga jpg'a i jeszcze zostawia exif'a.
mozna zamknac moze komus jeszcze sie przyda.
jednak pojawia się teraz inny problem może ktoś miał lub spotkał się z podobna sprawą.
używam teraz tego softu ViewNX i ładnie zamienia mi NEF'a > JPG'a - sprawdzam różnymi programami i w niektórych wartość ISO pokazuje normlanie 200 a w niektórych np 13107200
powiem do czego to potrzebuje to moze mi ktos pomoze inaczej.
otóż dorosłem do tego aby stworzyć taki mały swój foto blog. Jest tam z automatu odczytywanie informacji Exif'a ale niestety ISO pokazuję dziwne cyferki.
jak robie EXIFPRO i zamieniam NEF'a na JPG'a i zaznaczam (pozostaw EXIF info) JPG jest czysty, nie ma żadnych informacji.
czy miał ktoś podobny problem może?
może jeszcze jakimś innym programem popróbować, prośba o pomoc.
jednak pojawia się teraz inny problem może ktoś miał lub spotkał się z podobna sprawą.
używam teraz tego softu ViewNX i ładnie zamienia mi NEF'a > JPG'a - sprawdzam różnymi programami i w niektórych wartość ISO pokazuje normlanie 200 a w niektórych np 13107200
powiem do czego to potrzebuje to moze mi ktos pomoze inaczej.
otóż dorosłem do tego aby stworzyć taki mały swój foto blog. Jest tam z automatu odczytywanie informacji Exif'a ale niestety ISO pokazuję dziwne cyferki.
jak robie EXIFPRO i zamieniam NEF'a na JPG'a i zaznaczam (pozostaw EXIF info) JPG jest czysty, nie ma żadnych informacji.
czy miał ktoś podobny problem może?
może jeszcze jakimś innym programem popróbować, prośba o pomoc.
prześlij proszę NEFa z tym dziwnym ISO na adres wojciech kropka plonka małpa gmail kropka com (oczywiście bez spacji i "kropki" oraz "małpa" zamienione na znaki interpunkcyjne)
znalazłem rozwiązanie swojego problemu
kombinowałem różnym softem, ale dopiero Corel Paint Shop Pro którego używa kumpel mi rozwiązał problem.
zmieniany NEF na JPG'a nie tracił wszystkich informacji exif'a.
można zamknąć.
pozdrawiam
Henio Jawa
04-06-2010, 07:10
znalazłem rozwiązanie swojego problemu
To napisz, proszę, co było Twoim problem bo to dość ciekawe dlaczego ViewNX nie radził sobie z exifem z D80.