PDA

Zobacz pełną wersję : Czy i ewentualnie jak wyregulować samemu FF/BF w obiektywie AFS...

MzMarcin
03-12-2006, 18:02
Niestety mam sporawy back focus..., chciałbym za wszelką cenę uniknąć wysyłki obiektywu do serwisu...(bo wiadomo czemu). Czy da się to zrobić samemu? Jestem niemal pewny że ta śrubka służy właśnie temu...
BF mam idealnie rozłożony na całej ogniskowej szkła(na szerokim i węższym końcu), jest jednostajny i myślę że minimalna manipulacja powinna rozwiązać problem...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img275.imageshack.us/my.php?image=tyobiektywufm1.jpg)

pooley
03-12-2006, 18:06
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img275.imageshack.us/img275/32/tyobiektywufm1.jpg)
z tego co ja wiem, to BF reguluje sie w puszce... ale moze sie myle

MzMarcin
03-12-2006, 18:11
Nie nie moje puszki ostrzą idealnie ze wszystkimi pozostałymi szkłami, to szkło sprawdzałem na 4 puszkach i na każdym niemal idealny powtarzalny BF...
Więc w tym przypadku chodzi o regulację szkła...

Niedzwiedz
03-12-2006, 18:13
to krec jak sie cos poprawi napisz na forum :)

MzMarcin
03-12-2006, 18:16
to krec jak sie cos poprawi napisz na forum :)
HAHA :) a jak nie to płacz ;)

Niedzwiedz
03-12-2006, 18:23
raz sie zyje !!!! od krecenia srubka nic nie zepsujesz ktos ja tam musial wkrecic :)

anwas
03-12-2006, 18:28
Nie nie moje puszki ostrzą idealnie ze wszystkimi pozostałymi szkłami, to szkło sprawdzałem na 4 puszkach i na każdym niemal idealny powtarzalny BF...
Więc w tym przypadku chodzi o regulację szkła...

A jeśli obiektyw takiej śrubki nie posiada?To czy jest nieregulowany???????

MzMarcin
03-12-2006, 18:31
raz sie zyje !!!! od krecenia srubka nic nie zepsujesz ktos ja tam musial wkrecic :)
Nie do końca, nie do końca. Myślę że kręcąc nieodpowiednio można rozlegulować szkło... A to nikkor 12-24...

MzMarcin
03-12-2006, 18:32
A jeśli obiektyw takiej śrubki nie posiada?To czy jest nieregulowany???????
Ooooo czekaj czekaj dobrze gadasz... lecę sprawdzić inny...

Niedzwiedz
03-12-2006, 18:35
łoj myslalem ze to jakas sigma , regulacja sigm 280pln kosztuje , ale nikkor no nie wiem gwarancji nie ma ?
no i jak w innych AF-S srubka jest ?

MzMarcin
03-12-2006, 18:35
Ooooo czekaj czekaj dobrze gadasz... lecę sprawdzić inny...
nikkor 17-35 ma identyczny układ... tylko nie ma takiej ładnej złotej śrubki...

MzMarcin
03-12-2006, 18:38
łoj myslalem ze to jakas sigma , regulacja sigm 280pln kosztuje , ale nikkor no nie wiem gwarancji nie ma ?
no i jak w innych AF-S srubka jest ?
Mam full opcja gwarancję... toż to u Sławka brany obiektyw to nie ma problemu.
Po prostu chciałbym uniknąć wysyłki tego szkła do serwisu...
Ostatnimi czasy jak się naczytałem i nasłuchałem o tym naszym serwisie to mam "schiz" i boje się tam cokolwiek wysyłać...
A w D200 i matówka do wymiany i matryca zasyfiona... ehhhh

MzMarcin
03-12-2006, 18:48
Kurde bo jest sporo niejasności... Równie dobrze może być to regulowane elektronicznie... cholender go wie...

Niedzwiedz
03-12-2006, 19:36
to sprobuj inaczej sie nie przekonasz :) a jak rozkalibrujesz cos to gwarancja :) tylko daj znac jak wyszlo

MzMarcin
03-12-2006, 20:01
to sprobuj inaczej sie nie przekonasz :) a jak rozkalibrujesz cos to gwarancja :) tylko daj znac jak wyszlo

Heh nie mam śrubokręcika odpowiedniego ufffffffffff :)
,poza tym po kiego myślę bedę kręcił w czymś o czym nie mam zielonego pojęcia mając gwarancję...
Jutro prawdopodobnie wysyłam... aparat pewnie wróci po nowym roku kufa, ale dobra tam byle wszystko dobrze zrobili.

Ps. Może bym i kombinował, ale tak czy siak puszkę wysyłam już z pół roku... to niech mi ustawią te szkło pod nią idealnie.

pebees
03-12-2006, 21:32
(..)
puszkę wysyłam już z pół roku... to niech mi ustawią te szkło pod nią idealnie.

Szkoda, że ustawią Ci puszkę pod to szkło.. ;-)

MzMarcin
03-12-2006, 22:28
Szkoda, że ustawią Ci puszkę pod to szkło.. ;-)
Dlaczego?
Skoro D200 ostrzy idealnie?? Identycznie jak F100/80 to chyba można przyjąć go za wzorzec? ;)

MzMarcin
03-12-2006, 22:31
Aha niedoczytałem ty piszesz o ustawianiu puszki... pod szkło, a ja o ustawieniu szkła pod puszkę... To zdecydowana różnica nie uważasz? ;)

anwas
03-12-2006, 22:38
Kiedyś jak był analog nie było problemów.Teraz zaś firmy oferują nam co pół roku nowe wynalazki za KOSZMARNE pieniadze i każą płacic za swoje niedoskonałości.Bez sensu...Lepiej sprzedać i pojechać na jakąś wycieczkę,czego i Wam wszystkim zyczę...

Czornyj
03-12-2006, 22:54
MzMarcin - wg. mojej wiedzy obiektywy AF-S można kalibrować na FF/BF niezależnie od puszki. Używa się do tego oprogramowania serwisowego, a nie śrubokręta.

MzMarcin
03-12-2006, 23:27
MzMarcin - wg. mojej wiedzy obiektywy AF-S można kalibrować na FF/BF niezależnie od puszki. Używa się do tego oprogramowania serwisowego, a nie śrubokręta.
OOO i Ja właśnie na Ciebie, a dokładniej na to co powiesz na ten temat czekałem ;)

Ufff no to dobrze że pazurki mi tym razem nie swędziały :)
Postaram się opisać co tam chłopaki z serwisu zmajstrują ;)

Miden
05-01-2007, 23:19

robia to za darmo... czy odplatnie? jak tak to ile?