PDA

Zobacz pełną wersję : Mysz i podkladka. Prosba o sugestie

Strus
27-05-2010, 02:12
Jakos tak mi sie zmian zachcialo. Jaka mozecie polecic myszke i jakies sensowne podkladki pod ewentualny nowy nabytek? Oczywiscie nie trzeba wyjasniac ze ma to sluzyc do obrobki zdjec w 80% a w 20% do codziennych zastosowan.
Z gory uprzedzam zeby nie podpowiadac tabletow. Chwilke sie pobawilem jednym z Wacomow ale to zdecydowanie nie dla mnie. Gdybym rysowal grafiki to owszem. Do zdjec uwazam to dobrodziejstwo za zbedne.

Kusi mnie ostatnio Logitech MX Revolution (http://www.trustedreviews.com/peripherals/review/2007/01/16/Logitech-MX-Revolution-Mouse/p1), ktora mimo iz nie jest pierwszej mlodosci to ma duzo bardzo pozytywnych opinii zarowno jesli chodzi o ergonomie jak i o wlasnosci jezdne ;) A moze ktos sie orientuje w nowszych produktach Logitecha ? W sumie najbardziej mi lezy ten wlasnie producent i chcialbym sie tego 3mac.

I moze macie tez doswiadczenia z podkladkami. Myslalem o SteelPdzie ale akurat w UK albo ich nie ma albo sa wersje w rozmiarach jak na lotnisko.

Prosze o w miare rzeczowe podpowiedzi najlepiej z linkiem

iroyork
27-05-2010, 02:51
Nowa i chyba zastepujaca obecnie Revolution jest Performance Mouse MX. Sam niedlugo bede zmienial swoja wysluzona mysz i na 90% bedzie wlasnie ta: http://www.logitech.com/en-us/mice_pointers/mice/devices/5845

Strus
27-05-2010, 06:06
I jak widze roznica w cenie na rynku UK to 50 funtow.... Sporo biorac pod uwage iz Revolution kosztuje 35 funtow. Trzeba bedzie zglebic fjuczery ;)

EDIT - Nowa MX ma 1000dpi a stara 2000dpi. Obie maja 7 przyciskow przy czym stara ma dodatkowe kolko, ktore o ile dobrze zrozumilem pozwala na zmiane obslugiwanej aplikacji. Nowa moze dzialac na szkle (tylko po co ?). Nowa ma rowniez odbiornuk Logitech Unifying ktory moze obsluzyc do 6 urzadzen. Czyli z mojego punktu siedzienia zdaje sie nie warto placic ponad 2 ray wiecej za nowa wersje. Chyba ze jest cos czego nie dotczytalem

Kyle
27-05-2010, 07:52
A Ja polecę A4Tech 738 - sensor o realnej rozdzielczości 1600 dpi wystarczy do pracy z grafiką zupełnie (nawet 800 dpi by większości wystarczyło ... dopiero przy grach przydaje się więcej). Przyciski myszy są programowalne sprzętowo do wewn. pamięci (niepotrzebne sterowniki po zaprogramowaniu ... więc można zaprogramować pod Windows i będzie działać pod Linux ,... i pewnie Mac również). Max częstotliwość raportowania 1000Hz - nawet szybki ruch po łuku narysuje na ekranie łuk a nie kilka prostych kresek jak w modelach 125 Hz - przy grafice może to mieć znaczenie.

MiloszF
27-05-2010, 11:33
To na czym będziesz pracował musi pasować do Twoich indywidualnych upodobań.
Jeśli chodzi o myszki, to polecam Logitecha i koniecznie z laserowym sensorem i bezprzewodową (choć to już chyba sam zauważyłeś), pracowałem dłuższy czas w dużym salonie komputerowym i gwarantuje, że Logi. są naprawdę bezawaryjne i solidnie wykonane, sam korzystam z zestawu mysz i klawiatura S510, baterie w myszce trzymają blisko rok bardzo intensywnego używania.
Jednak, wracając do indywidualnych upodobań, nie radzę wybierać myszki "na odległość", idź do jakiego dużego salonu, gdzie będą mieli wybór myszek i "po przymierzaj" poproś żeby dali Ci kilka myszek i zobacz jak Ci ręka leży i czy Ci się układają w dłoni. Niektórzy preferują duże myszki na których mogą oprzeć całą dłoń i jeździć całą dłonią, niektórzy, tak jak ja, wolą średniej wielkości myszki, którymi można operować pośrednio nadgarstkiem i samymi palcami.

Jeśli natomiast chodzi o podkładki, to polecam (sam używam)
http://www.steelseries.com/int/products/surfaces
Ja używam QcK, jest dostępna w różnych rozmiarach więc łatwo dobierzesz rozmiar ktorz Ci odpowiada.

stig
27-05-2010, 11:45
Uzywam od chyba 5 lat Logitecha MX 1000 (laser bez kabla).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img717.imageshack.us/img717/7983/mx1000.jpg)

Jak dla mnie -- jest genialna. Po tym czasie wbudowane aku trzyma 1 dzien intensywnej pracy (12-16 godzin), ale laduje sie na full kilkadziesiat minut, wiec nie jest to jakims wielkim problemem. Znalazlem juz nawet dokladny opis wymiany aku, ktory za kilkadziesiat zlotych da jej nowe zycie. ;) Z racji aku wbudowanego, jest dosyc ciezka, i pamietam, ze po pierwszym dniu pracy naprawde bolal mnie nadgarstek. ;) Pozniej bylo juz tylko rewelacyjnie. Cholernie precyzyjna, mimo ze jezdzi po laminacie biurka.

kondziu
27-05-2010, 11:48
Oprócz Logitecha weź pod uwagę myszki i podkładki Razer sam używam i jestem bardzo zadowolony, są niesamowicie precyzyjne dla tego używa ich większość graczy.

GLaF
27-05-2010, 12:58
Jeśli chcesz mieć miękką, "ciepłą" podkładkę z dobrym ślizgiem, to polecam Razer Goliathus Speed (są chyba 3 rozmiary do wyboru).
Jeśli kupisz mysz z wymiennymi bateriami, to polecam kupić litowe, są wyraźnie lżejsze i starczą na baaardzo długo.

Kyle
27-05-2010, 13:25
Oprócz Logitecha weź pod uwagę myszki i podkładki Razer sam używam i jestem bardzo zadowolony, są niesamowicie precyzyjne dla tego używa ich większość graczy.
Za wyjątkiem Razer DiamondBack 3G - ma bardzo duże błędy "śledzenia" powierzchni.

Kyle
27-05-2010, 13:30
Jeśli chodzi o myszki, to polecam Logitecha i koniecznie z laserowym sensorem i bezprzewodową A Ja odradzam myszy bezprzewodowe i z laserowym sensorem. "Lasery" są bardziej wybredne w kwestii powierzchni i generują większe błędy trakcji/śledzenia powierzchni. Jakoś nie wierzę że ten model Logitech jest cudownie inny. Co innego modele laserowe typu 3200-5600 dpi ... tu ew. błędy mogą "ginąć" dzięki wielkiej rozdzielczości - trzeba by przetestować.

Tak czy inaczej ... o Razer też mówili że super ... kupiłem ... przetestowałem ... i okazało się że gniot. Błędy generował tak wielkie że wolałbym raczej bezbłędne 800 dpi niż zdezelowane 1800 dpi tego DiamondBack 3G

stig
27-05-2010, 13:39
A Ja odradzam myszy bezprzewodowe i z laserowym sensorem. "Lasery" są bardziej wybredne w kwestii powierzchni i generują większe błędy trakcji/śledzenia powierzchni. Jakoś nie wierzę że ten model Logitech jest cudownie inny.Moj MX 1000 tez chyba musi byc cudownie inny, bo zadnych problemow z nim nie mam, a czasami jak mi sie tabletu nie chce klasc na kolana, to i bardzo precyzyjnie ta myszka dziubie...

Kyle
27-05-2010, 13:41
Moj MX 1000 tez chyba musi byc cudownie inny, bo zadnych problemow z nim nie mam, a czasami jak mi sie tabletu nie chce klasc na kolana, to i bardzo precyzyjnie ta myszka dziubie...To samo mówili o Razer ... jak pokazałem błędy tego modelu na PurePC to inni użytkownicy tej myszy : oooo .... faktycznie :smile:

Tak więc ... kategorycznie nie twierdzę że ten Logitech to syf ... bo go nie przetestowałem (jeszcze) ... ale jakoś wątpię by miał niskie błędy (bo widziałem co potrafią modele z podświetleniem diodą "laserową" w porównaniu do tradycyjnych "nielaserowych" LED).

stig
27-05-2010, 13:49
Tak więc ... kategorycznie nie twierdzę że ten Logitech to syf ... bo go nie przetestowałem (jeszcze) ... ale jakoś wątpię by miał niskie błędy (bo widziałem co potrafią modele z podświetleniem diodą "laserową" w porównaniu do tradycyjnych "nielaserowych" LED).Nie przecze, ze jakies drobne bledy moga sie pojawiac, tym bardziej kiedy sie potrafisz ich szukac. ;) Wyrazam jedynie opinie, ze nie zauwazam ich w mojej codziennej pracy. Akurat myszka czy klawiatura, to dla mnie elementy zestawu, od ktorych oczekuje naprawde wiele. Jakiekolwiek zaciecia, niedokladnosci, czy inne babole -- dyskwalifikuja takie urzadzenia w moich oczach. Od nich zalezy, czy przestane je zauwazac i skupie sie tylko na pracy, czy bede z nimi walczyl. A nie lubie, jak mnie cos rozprasza w robocie -- tym bardziej problemy ze sprzetem. :)

Kyle
27-05-2010, 13:52
Nie przecze, ze jakies drobne bledy moga sie pojawiac, tym bardziej kiedy sie potrafisz ich szukac. ;) Wyrazam jedynie opinie, ze nie zauwazam ich w mojej codziennej pracy. Akurat myszka czy klawiatura, to dla mnie elementy zestawu, od ktorych oczekuje naprawde wiele. Jakiekolwiek zaciecia, niedokladnosci, czy inne babole -- dyskwalifikuja takie urzadzenia w moich oczach. Od nich zalezy, czy przestane je zauwazac i skupie sie tylko na pracy, czy bede z nimi walczyl. A nie lubie, jak mnie cos rozprasza w robocie -- tym bardziej problemy ze sprzetem. :)Biorąc pod uwagę że raczej nie grasz ... i masz nie za wysoką czułość dla pulpitu (dzielnik dla prędkości myszy w windows 1-2 kreski od środka w lewą stronę) to pewne błędy mogły się po prostu zatrzeć (jeśli w ogóle są ... bo jak wspomniałem nie testowałem tego modelu ;) ).

Vinci
27-05-2010, 13:53
Ja też polecę A4Tech. Sam mam taki model jeszcze z czasów szaleństw gierkowych (od gier, nie od Edwarda) http://www.a4tech.pl/Item.aspx?ITEMNMBR=A4TMYS16026&GroupID=37&SubGroupID=72 Niezła ergonomia, nieźle się trzyma w ręku, jak dla mnie poprawnie wyważona, cienki kabelek nie przeszkadza w pracy, precyzyjna. Co do rozdzielczości to i tak pracuję w najniższych bo inaczej nie nadążam za kursorem na ekranie.
Logitecha bezprzewodowego miałem pół roku i sprzedałem, bo nie mogłem się przekonać do udziwnionych kształtów, a razera miałem kilka razy w rękach i też mnie mnie nie zachwycił, choć nie pracowałem na nim.
Najlepiej jednak sprawdzić organoleptycznie w jakimś sklepie z akcesoriami komputerowymi która myszka lepiej "leży" dłoni.

Kyle
27-05-2010, 14:00
Ja też polecę A4Tech. Sam mam taki model jeszcze z czasów szaleństw gierkowych (od gier, nie od Edwarda) http://www.a4tech.pl/Item.aspx?ITEMNMBR=A4TMYS16026&GroupID=37&SubGroupID=72 Niezła ergonomia, nieźle się trzyma w ręku, jak dla mnie poprawnie wyważona, cienki kabelek nie przeszkadza w pracy, precyzyjna. Co do rozdzielczości to i tak pracuję w najniższych bo inaczej nie nadążam za kursorem na ekranie.To co prawda "laser LED" ... wolałbym zwykły LED.

ps. max rozdzielczość tego modelu to 2000 dpi ... ustawiając więcej będziesz miał interpolację. Ustaw więc na 2000 dpi i dzielnikiem windows obniż czułość (panel sterowania, mysz, suwak prędkości czy jakoś tak od środka w lewo ... i wyłącz tam "zwiększanie precyzji" bo to pic na wodę i w praktyce oznacza też interpolację w zależności od szybkości ruchu) - ustaw tak czułość tym suwakiem byś miał wygodnie

Vinci
27-05-2010, 14:12
Czego to się człowiek na forum nikona nie dowie :p
Wrócę do domu, to popróbuję. Dzięki za wskazówki.

hds
27-05-2010, 14:34
też mam mysze MX 1000, moja oblazła ze skóry (chodzi o gumowaną powierzchnie okolic kciuka). Podkładek nie polecam, sam się zastanawiałem nad jakąś superduperhiper podkładką, ale jak poczytałem na forach, to stwierdziłem, ze nie ma sensu wydawać $ na coś, co ci sie wala po biurku i nie poprawia efektywności pracy.

stig
27-05-2010, 14:44
też mam mysze MX 1000, moja oblazła ze skóry (chodzi o gumowaną powierzchnie okolic kciuka).Co Ty masz za model, ze masz tam gume? W mojej MX 1000 nie ma zadnej gumy -- wszystko plastik.

Strus
27-05-2010, 15:11
Kyle a znasz myszkę która jest szczególnie w kręgu moich zainteresowań czyli Logitech MX Revolution? Nie ukrywam że dość istotnym aspektem jest stosunek jakość/cena.

stig - Twoja jest zdaje się również laserowa (tak jak mój faworyt). Wspomniałeś że pracujesz nią bez podkładki. W sumie, patrząc na rozmiary dobrych podkładek, zaczynam rozważać opcję bez podkładki. Do tej pory mam myszkę optyczną Logitecha (ni cholery nie wiem jaki model) i smiga bezproblemowo po laminacie biurka. Jakie są Twoje doświadczenia w tej kwestii ?

kisio
27-05-2010, 15:15
Zliczujecie mnie ale ja biorę po prostu kartkę z drukarki ;) jak się 'zużyje' biorę nową. Często po prostu drugą stronę jakiegoś niepotrzebnego już wydruku.

krolewicz
27-05-2010, 15:36
ja polecę myszki microsoftu, legendarne już ie 1.1 i ie 3.0

myszki w śmiesznej cenie, a rewelacyjne
z podkładek polecam szmacianki, do kupienia od 20-30 zł - komfort pracy znacznie wyższy

kisio
27-05-2010, 15:48
Oj tak ie3.0 jest jak dobry skórzany but ;) Mam do dziś.

stig
27-05-2010, 15:59
stig - Twoja jest zdaje się również laserowa (tak jak mój faworyt). Wspomniałeś że pracujesz nią bez podkładki. W sumie, patrząc na rozmiary dobrych podkładek, zaczynam rozważać opcję bez podkładki. Do tej pory mam myszkę optyczną Logitecha (ni cholery nie wiem jaki model) i smiga bezproblemowo po laminacie biurka. Jakie są Twoje doświadczenia w tej kwestii ?Uwierz, ze gdybym czul jakis dyskomfort, to na pewno rozejrzalbym sie za podkladka... :)

costi
27-05-2010, 16:07
Jesli chodzi o podkladke, to ja jestem od dawna zwolennikiem szmacianki Steelpad QCK - bardzo przyjemna w uzytkowaniu, prosta w czyszczeniu (pod kran i tyle) i tania.

maly5
27-05-2010, 18:30
Tak więc ... kategorycznie nie twierdzę że ten Logitech to syf ... bo go nie przetestowałem (jeszcze) ... ale jakoś wątpię by miał niskie błędy (bo widziałem co potrafią modele z podświetleniem diodą "laserową" w porównaniu do tradycyjnych "nielaserowych" LED).
to potestuj, potem narzekaj ;)
G5, G9 .. polecam. mx1000 ani Revolution nigdy nie używałem dłuzej bo pod moją rekę mi nie pasują, ale generalnie sa to słabo zniszczalne produkty :) myszki MS ok, A4 techa nie polecam.

co do używania lub nie podkładek to kupę czasu nie używałem, potem w pracy mi się zmieniło biurko i laminat jest bardziej chropowaty i to mnie zaczęło wkurzać - nie że myszka źle działała, ale za głośno. zatem sporo zależy od powierzchni i własnych upodobań. dobra podkładka na pewno może podnieść komfort pracy, czasem precyzję (zależnie od podłoża).

Kyle
27-05-2010, 22:11
ja polecę myszki microsoftu, legendarne już ie 1.1 i ie 3.0
A ja nie polecam tych myszy Microsoftu - 400 dpi to za mało by był ruch po pikselu przy przyzwoitej czułości.

Kyle
27-05-2010, 22:11
to potestuj, potem narzekaj ;)
... A4 techa nie polecam..
Weź mnie nie rozśmieszaj. Przyganiał kocioł garncowi ... no chyba że wszystkie A4Tech testowałeś ... ale jeśli tak to chyba nogą skoro tak palnąłeś.

hds
28-05-2010, 07:29
Co Ty masz za model, ze masz tam gume? W mojej MX 1000 nie ma zadnej gumy -- wszystko plastik.

boki myszy są pokryte cienką warstwą, goły plastik to nie jest. widocznie tobie nie zlazła jeszcze:)

stig
28-05-2010, 10:18
boki myszy są pokryte cienką warstwą, goły plastik to nie jest. widocznie tobie nie zlazła jeszcze:)Raczej musialaby mi zlezc od razu, skoro jej nie widze... ;)

maly5
28-05-2010, 13:55
Weź mnie nie rozśmieszaj. Przyganiał kocioł garncowi ... no chyba że wszystkie A4Tech testowałeś ... ale jeśli tak to chyba nogą skoro tak palnąłeś.
rozśmieszaj.. tak .. Kyle.. Ty zawsze wiesz lepiej przecież. A4 Tech dla mnie jest cienki jeśli chodzi o wytrzymałość w stosunku do Logitecha. ale jest też tańszy. nie chce Ci mówić ile miałem w rękach padniętych A4techów, a ile Logitechów bo mógłbym się pomylić próbując policzyć mychy A4 techa (setki?). a w domu poniewieraja mi się jeszcze pierwsze Piloty, które są nie do zarżnięcia chyba. od lat staram się gównianych klaw, myszy itp nie ruszać i dzięki temu mam święty spokój.. no chyba że mi aku padnie ;)

co do MX1000 to boki są z tworzywa. może mówisz o innym modelu, ale ta nie ma gumowanego uchwytu.

Pimps
28-05-2010, 13:59
Raczej musialaby mi zlezc od razu, skoro jej nie widze... ;)

No u mnie podobnie jest już lekkie przetarcie gdzie widać błyszczący czarny plastik.

Kyle
28-05-2010, 14:43
rozśmieszaj.. tak .. Kyle.. Ty zawsze wiesz lepiej przecież. A4 Tech dla mnie jest cienki jeśli chodzi o wytrzymałość w stosunku do Logitecha.Mam co prawda starego Logitech Mouse Man Wheel i jest faktycznie wytrzymały (choć ślizgacze poodpadały) ... ale czasy się zmieniają ... teraz Logitech to już nie to samo. Mam też X738 (na którego się przesiadłem z Razera) i nic mu nie mogę zarzucić. Tak więc nie pleć głupot że "logitech only" a "A4Tech to syf" bo jak czytam te tematy o złażących lakierach, nawalających przyciskach w niektórych modelach Logitech to Twój "czar generalizowania" pryska (swoją drogą Razery co poniektóre też są awaryjne).

Pimps
28-05-2010, 14:48
No to ja jeszcze dodam że używam MX'a od 2005 r. wię myślę że ma prawo już się coś w nim wycierać.

Strus
28-05-2010, 14:59
To ja jednak zostanę przy swoim wyborze. Zdaje się że Revolution jest pod pewnymi względami kontynułacją MX 1000 więc powinna być dobra. Podziękował za dyskusję

hds
28-05-2010, 16:43
http://picasaweb.google.com/104244311796200510749/AlbumBezTytuU#5476330441258803410 widać przetarcia 'skórki' do gołego plastiku

Gio
28-05-2010, 17:12
nowy anywhere logitecha działą nawet na szkle. podkładki są moim zdaniem zbędne. chyba że ktoś nie chce sobie rysować biurka:-)

TakingMyTime
28-05-2010, 17:31
Ja ze swojej strony goraco moge polecic MX-518. Wiem ze takowe jeszcze dostac mozna. Jest to stara konstrukcja i na kablu, jednak moim zdaniem do dzisiaj nie ma godnego nastepcy. Mam ja 5 lat i stracila jedynie troszke czarnej farby na logo producenta. Co do podkladki uzywam steelseries qck, szmatka ale bardzo wytrzymala.
Nie rozumiem tylko zachwytow myszkami bezprzewodowymi. Mnie osobiscie draznilo gdy podczas pracy siadala bateria. Z kablem nie mam tego problemu jak i on sam w niczym nie przeszkadza.

stig
28-05-2010, 17:36
Nie rozumiem tylko zachwytow myszkami bezprzewodowymi. Mnie osobiscie draznilo gdy podczas pracy siadala bateria.Przez kilka dlugich lat od kiedy uzywam bezprzewodowych, aku podczas pracy siadlo doslownie raz. Postawilem ją do ladowarki, poszedlem zrobic sobie kawe, odpisalem na zaleglego SMSa i po wyciagnieciu jej z ladowarki, pracowalem bez problemu do konca dnia.

maly5
28-05-2010, 18:13
Mam co prawda starego Logitech Mouse Man Wheel i jest faktycznie wytrzymały (choć ślizgacze poodpadały) ... ale czasy się zmieniają ... teraz Logitech to już nie to samo. Mam też X738 (na którego się przesiadłem z Razera) i nic mu nie mogę zarzucić. Tak więc nie pleć głupot że "logitech only" a "A4Tech to syf" bo jak czytam te tematy o złażących lakierach, nawalających przyciskach w niektórych modelach Logitech to Twój "czar generalizowania" pryska (swoją drogą Razery co poniektóre też są awaryjne).
no właśnie .. Ty czytasz.. a niektórzy obcują i się bujają. ja nie twierdzę, że do produkcji aktualnych sprzętów Logitecha nie dorwali się księgowi - kiedyś było nie do pomyślenia żeby litery z klawiszy klawiatury się wycierały po roku.. wadliwe serie też się każdemu mogą trafić. ale nie mów mi, że o A4techach mówią gdzieś 'niezniszczalne' ;)
a mi się wala kupa sprzętu Logitecha bo szkoda się pozbyć. już i tak część podawałem. i wiesz.. czy z niego schodzi gdzieś po jakimś czasie lakier.. a co ja się w tym przeglądam albo jem z tego ? działa .. i po to jest. a jak jakiegoś a4tech biorę do łapy to pierwsze co czuję to że ktoś przy produkcji przyoszczędził. a to mi po prostu nie pasuje.

MiloszF
28-05-2010, 20:07
Strus - kup, nie pożałujesz, zgadzam się w 100% z maly5, Logi są naprawdę solidnie wykonane.
Kyle - nie wiem skąd pomysł, że zwykłe LEDy mają lepszą tolerancję dla podłoża, nie znalazłem jeszcze podłoża na którym mój laserowy Log by sobie nie poradził (z wyjątkiem przezroczystej szyby), czasem z lenistwa jeżdżę nią nawet po moich jeansach i śmiga bez najmniejszego problemu.
Dużo gram, a przez moje dłonie przewinęło się już bardzo wiele, najróżniejszych myszek i zawsze laser zapewniał mi większą niezawodność i dokładność na różnych powierzchniach.
A bezprzewodową mysz polecam, akurat z względów iż nie ma kabla który wpływa na Twoje ruchy, ja jestem na to bardzo wyczulony i muszę mieć równą lekkość niezależnie w jakim kierunku ją akurat przesuwam. Jednak pragnę PODKREŚLIĆ, że jest to moje indywidualne odczucie i dlatego właśnie stawiam bezprzewodowe nad przewodami.

stig
28-05-2010, 20:13
czasem z lenistwa jeżdżę nią nawet po moich jeansach i śmiga bez najmniejszego problemu.Akurat jeansy sa tu chyba najgorszym przykladem. Ze wzgledu na fakture i nierownomiernosc farbowania, stanowia najlepsza podkladke pod kazda mysz.

Bartek_902
30-05-2010, 21:32
Kyle a znasz myszkę która jest szczególnie w kręgu moich zainteresowań czyli Logitech MX Revolution? Nie ukrywam że dość istotnym aspektem jest stosunek jakość/cena.
Ja używam tej myszki i jestem bardzo zadowolony,ma dobra ergonomie jest dobrze wyprofilowana,dużo przydatnych przycisków...używam jej do laptopa,jedyne co moge jej zarzucic to nadajnik ze nie jest w wersji mikro i niestety sporo wystaje z portu usb co do podkładki to mam szmacianego RAZERA Rabuto

Strus
31-05-2010, 13:58
Wczoraj zamówiłem :D Także oby nam się ;D

Strus
28-06-2010, 16:36
No i wszystko byłoby fajnie ale mysz zaczęła się przycinać.... Do pierwszego ładowania chodziła bez zarzutu. Wszystko tak jak być powinno. Po pierwszym ładowaniu zanotowałem jakieś dziwne zwiechy. Wskaźnik potrafi się zatrzymać na ekranie podczas przesuwania. Nie wiem czy wpływa na to może mieć lekko styrane biurko i brak podkładki czy może myszka delikatnie sugeruje że się psuje ?

GLaF
28-06-2010, 19:23
Mam coś takiego w Logitech MX 620, podczas takiej zawieszki nie działają też klawisze. Mam podkładkę Razer Goliathus Speed. Podejrzewam, że to wina niedopracowanego firmware lub elektroniki myszy.

Strus
28-06-2010, 19:29
Dokadnie tak, klawisze na myszce tyz przez ta sekunde nie reaguja. Czyzbym mial powiedziec ze Logitech to jednak G jest .. ?

maly5
05-07-2010, 12:05
sprobuj sciagnac nowa wersje softu ze strony Logitecha i zobacz, ew zmien kanal.
nasunelo mi sie jeszcze po chwili - ona ma nadajnik na kablu czy od razu wpinka w usb ? czasami potafia zrywac sygnal jak jest daleko miedzy nadajnikiem i myszka albo jest zle ukierunkowany. albo przelozyc w inne miejsce albo dokupic za 10zl przedluzke usb i umiescic nadajnik gdzies niedaleko myszki

T&T
05-07-2010, 17:32
Ja nawalczyłem się z przycinającą myszą logitecha do oporu. Nie pomagało nic. W końcu wymieniłem na MX1100 (z MX600) i dalej to samo. Chciałem już robić reinstalkę systemu. Ale obyło się bez tego, teraz jest bez zarzutu. Lekarstwo na to jest następujące: musi być zainstalowany firmowy program SetPoint, trzeba otworzyć zakładkę "narzędzia", w zakładce tej jest przycisk "zainstaluj sterownik PS/2", jeśli jest aktywny trzeba go kliknąć, po instalacji tego sterownika trzeba zrestartować kompa. U mnie zadziałało rewelacyjnie. Jeśli jednak przycisk ten jest nieaktywny to już brak mi pomysłów co zrobić. Ta informacja jest na stronie Logitecha, tylko jest dobrze zakamuflowana.

Mariusz888
05-07-2010, 18:03
Ale macie dylematy... :) Ja od wielu lat używam myszek A4 Tech kosztujących połowę albo i ćwierć Logitecha i nigdy nic się nie zacina ani nie ma innych problemów ;) ew. mysz zdechnie po jakiś 5 latach ale ja siedzę przy kompie więcej jak pół ulicy razem wzięte - na obecnej mam nawet wygrzany/ wytarty plastik pod paluchami ;) podkładek też używam tanich i nie narzekam ;) jak kiedyś miałem jeszcze mysz na kulkę to podkładki miałem tak wyślizgane że już kulka nie reagowała bo podkładka była gładsza jak szkło ;) Po za tym jako że siedzę przed kompem przy różnych programach od w sumie młodych lat to mam nawet anatomiczną zmianę kości w prawym nadgarstku tak że mam jakby bardziej wystające kości w miejscu styku z blatem - i jak mówię - nigdy nie brakowało mi żadnych wyprofilowań, wypustek, atłasików, gąbeczek czy innych guziczków - obecnie mam mysz A4Tech Opto 518 i jeśli coś się jej przydarzy to będzie kolejny A4 Tech :) na razie ciągnie już jakieś 4 lata i ma się dobrze - bardzo polecam myszy tej firmy bo mam do nich zaufanie - sprawdzone przez lata ekstremalnie długiego użytkowania (spokojnie po 6-8 godzin na dobę tak przeciętnie a bywało że się siedziało i po np 23 godz bez odchodzenia od kompa więc tak to nie wiem czy nawet któryś producent testuje swoje produkty, a bynajmniej klikam nimi straaaasznie dużo ;) )

Strus
05-07-2010, 18:10
Wieczorem sprawdze obie teorie. Zauwazylem tez ze jak podlozylem CKMa pod myszke to chodzi nieco lepiej niz na blacie biurka wiec zamowilem podkladeczke SteelSeries. Jutro i tak stawiam system od podstaw ale postestuje Wasze podpowiedzi

T&T
05-07-2010, 18:15
To daj znać jak tam testy.

de Fresz
05-07-2010, 23:56
Wieczorem sprawdze obie teorie. Zauwazylem tez ze jak podlozylem CKMa pod myszke to chodzi nieco lepiej niz na blacie biurka wiec zamowilem podkladeczke SteelSeries. Jutro i tak stawiam system od podstaw ale postestuje Wasze podpowiedzi

Kurcze, od lat nastu używam myszy bez podkładek, no, pomińmy kulowe, optycznych będzie z 8 lat. Od Logitechów najtańszych po wypasy pokroju MX1000 (bo akurat lubię tą firmę), na blatach w kolorze od białego, przez kremowe, beżowe, po lakierowany na ciemno ze słojami. W tym czasie problemy z płynnością miałem 2 razy. Raz na czarno-błyszczącym blacie, na którym żadna znana mi mysz optyczna się nie wyrabiała, drugi z nową MX 1000, która idealnie łapała uniesiona pół cm nad biurko, a po położeniu skakała. W pierwszym przypadku stół poszedł wek, w drugim myszka wymieniona na inny egzemplarz. Ze szkła macie panowie te biurka czy jak?

Gio
06-07-2010, 09:23

Jeśli jest tak jak piszesz to ja bym obstawiał jednak laser lub fotoczujnik. Jeśli nie przemeblowywałeś ustawień komputera czy mebli to teoria o odległości odbiornika (jak najbardziej słuszna w wielu przypadkach) nie będzie mieć tu zastosowania.
Ale nie martw się, bo każdy sprzęt czasem się psuje:-) Mogę Ci pomóc, wal na PW.

muchografia
12-07-2010, 22:30
Panowie co sadzicie o Logitech MX1100 czy to faktycznie godny nastepca MX1000 ? Moze ktos ma uzywa i podpowie.

pozdr
M.

Strus
12-07-2010, 22:33
Zapomniałem zupełnie o wątku... :(

No więc - nowy system postawiony, stery nowe wgrane, podkładka kupiona, nadajnik przeniesiony na przedłużkę, bliżej mychy i kłopot zniknął :D

de Fresz
13-07-2010, 01:04
Panowie co sadzicie o Logitech MX1100 czy to faktycznie godny nastepca MX1000 ?

A to aby nie była wersja równoległa pod Bluetooth i o nieco innym kształcie? Następcą MX1000 był AFAIR MX Revolution.

muchografia
13-07-2010, 06:57
A to aby nie była wersja równoległa pod Bluetooth i o nieco innym kształcie? Następcą MX1000 był AFAIR MX Revolution.

de Fresz hmmm wiele mi nie podpowiedziałeś... MX1000 tez chyba via bluetooth wiec jak rozumieć słowo "równoległa" ?

de Fresz a moze cos bys polecil do 150 zł ?

stig
13-07-2010, 07:28
MX1000 tez chyba via bluetoothNie bluetooth tylko radio.

muchografia
13-07-2010, 07:36
stig dziekuje za wyjasnienie roznicy. Czyli ten mx1100 to słaby wobor bo to via BT. Pozostaje mi uzywana mx1000 lub jakas alternatywa dla niej... ale nie mam pojecia jaka do w/w kwoty.

de Fresz
13-07-2010, 10:47
Słaby/niesłaby, to zależy od zastosowań. Do lapka, który ma BT na pokładzie idealny, bo nie trzeba sobie żadnych reciverów wtykać w USB. Do stacjonarki raczej bezcelowe, MX będzie lepsza chćby w tym, że ma wewnętrzny aku i nie trzeba go wyciągać żeby naładować itp, no ale jak ktoś się uprze...
Co do zamiennika MX1000 - za 150 zł nie znajdziesz nic wartego uwagi. Dopiero za ponad 250 da się znaleźć MX Revolution i to jest fajny apgrejd, IMHO lepszy niż ostatnia Performance Mouse MX.

docxxx
13-07-2010, 10:59
mam nawet anatomiczną zmianę kości w prawym nadgarstku tak że mam jakby bardziej wystające kości w miejscu styku z blatem

O przystosowaniu gatunkow pisal juz Darwin, wiec Ameryki nie odkryles :mrgreen:

martinez
09-12-2010, 16:19
Pozwolę sobie odkopać wątek, używam od ponad roku myszki Logiech MX Revolution i mam od jakiegoś czasu problemy z ładowaniem, lampka zamiast mrugać na zielono podczas ładowania, mruga na czerwono ;/
Znalazłem na stronie producenta taką pomoc http://logitech-en-emea.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/9327/kw//session/L3NpZC9jaVAyeTRoaw%3D%3D, zrobiłem co piszą ale nie pomogło, może ktoś z użytkowników miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać.

p.s.
Stig ty chyba coś wspominałeś, że można wymienić akumulatorki, może to, że nie chce się ładować to właśnie ich wina, może wymagają wymiany...

stig
09-12-2010, 17:12
Stig ty chyba coś wspominałeś, że można wymienić akumulatorki, może to, że nie chce się ładować to właśnie ich wina, może wymagają wymiany...Moze... Ale ja mialem przepis jedynie do MX1000 (http://www.vk2k.com/Logitech-MX1000-Battery/).

martinez
09-12-2010, 17:49
Moze... Ale ja mialem przepis jedynie do MX1000 (http://www.vk2k.com/Logitech-MX1000-Battery/).
Wymieniałeś, ew. jakie miałeś objawy myszki zanim wymieniłeś baterie?

stig
09-12-2010, 17:56
Wymieniałeś, ew. jakie miałeś objawy myszki zanim wymieniłeś baterie?Nie wymienilem. Zanim sie zdecydowalem na ten krok, to padla nieco fizycznie, i wzialem nastepna.
Objawy byly naturalne -- zuzycie akumulatora. Standardowo trzymal kilka dni prawie ciaglej pracy, a kiedy juz mnie zaczal wkurzac, to bylo tak, ze jak rano wyciagalem z ladowarki, to wieczorem swiecila sie juz czerwona dioda.
Aaa... Ze dopytam o Twoj problem. Podczas ladowania -- dioda mruga na czerwono czy po prostu swieci sie na czerwono?
Ladowarka (sposob ladowania) wyglada tak samo jak w MX1000?

źródło (http://cdn.cbsi.com.au/story_media/240002343/logitech-mx1000-laser-cordless-mouse_1.jpg)

martinez
09-12-2010, 18:26
Nie wymienilem. Zanim sie zdecydowalem na ten krok, to padla nieco fizycznie, i wzialem nastepna.
Objawy byly naturalne -- zuzycie akumulatora. Standardowo trzymal kilka dni prawie ciaglej pracy, a kiedy juz mnie zaczal wkurzac, to bylo tak, ze jak rano wyciagalem z ladowarki, to wieczorem swiecila sie juz czerwona dioda.
Aaa... Ze dopytam o Twoj problem. Podczas ladowania -- dioda mruga na czerwono czy po prostu swieci sie na czerwono?
Ladowarka (sposob ladowania) wyglada tak samo jak w MX1000?

źródło (http://cdn.cbsi.com.au/story_media/240002343/logitech-mx1000-laser-cordless-mouse_1.jpg)

Dokładnie tak to wygląda http://www.youtube.com/watch?v=owZ7cJIA57I :)
Znalazłem takie rozwiązanie http://www.youtube.com/watch?v=1cKZ-GFidS0&NR=1, narazie nie stosowałem tej metody, bo chwilowo zaczęła się ładować normalnie ;/, zaczyna mnie to kur**** czasami.

stig
09-12-2010, 18:31
Dokładnie tak to wygląda http://www.youtube.com/watch?v=owZ7cJIA57I :)To zupelnie inna bajka niz w MX1000, w ktorej norma jest przypadlosc delikatnego odksztalcania sie tej plastikowej plytki podtrzymujacej muszke w odpowiedniej pozycji podczas ladowania. W takiej sytuacji czesto myszka po prostu sie nie laduje (i swieci czerwona dioda -- jesli do tego poziomu myszka zostala rozladowana), i trzeba sie nieco nagimnastykowac, zeby styki myszki poprawnie spasowac ze stykami ladowarki.

locos
09-12-2010, 21:30
Pozwolcie, ze wtrace swoje 3 grosze do tematu tyle, ze nie o kosmicznych myszkach, o ktorych tu debatujecie, ino o podkladce. Mam taka (http://www.proline.pl/?p=MEDIA+TECH+MT255K) i polecam wszystkim, zelowy dodatek naprawde wspomaga dlugie siedzenie przed kompem. Cena smieszna, a komfort pracy znacznie sie poprawia.