PDA

Zobacz pełną wersję : BF w D5000+Nikkor 35/1,8

mmac
26-05-2010, 23:58
Witam, podjąłem decyzję o zakupie Nikkorka AF-S 35/1.8. Udałem się do salonu Sony (czytaj: Fotojoker) i zacząłem podpinać kolejno 3 obiektywy (tyle miał pan na stanie). Pstrykając testowe fotki stwirdziłem, że na każdym miałem BF. Trochę mnie to zdezorientowało. Nie wiem czy winić za to puszkę (D5000) czy miałem "potrójnego" pecha co do szkieł. Jeśli możecie mo coś podpowiedzieć w tej sprawie, to będę wdzięczny.

Jeśli w grę wchodzi kalibracja (tak to się chyba nazywa), to czy dotyczy ona body czy konkretnego szkła pod body?
Jaki jest koszt takiej imprezy?

Proszę o informacje na ten temat.

Tymczasem pozostaję w żalu, że na sobotę pozostaję nadal bez Nikkorka (a miałem poważne plany z nim związane :-)).

Pozdrawiam

Duder
27-05-2010, 00:20
Po zakupie tegoż obiektywu przez kilka dni katowałem się testami.Za każdym niemal razem miałem różne wyniki,raz BF raz FF raz w punkt.Różnice były minimalne tak naprawdę,więc zmęczony tym doszedłem do wniosku,że szkoda czasu i nerwów na to aptekarstwo.Dałem sobie spokój i przestałem testować,a zająłem się fotografowaniem.Co i Tobie proponuję.
W normalnej eksploatacji niczego nie zauważam.

P.S.Przypuszczam,że sprawa polega bardziej na nieprecyzyjności układu AF w puszce niż w obiektywie.Istotne są różnice w oświetleniu,rodzaju fotografowanych obiektów testowych,odległości,kątach itd.Trzeba pamiętać o każdorazowym przeogniskowaniu i najlepiej użyciu statywu.
Nie wykluczone jednak,że Twoja pucha ma BF i trzeba to sprawdzić z różnymi obiektywami.Nie wykluczone też,że jednak miałeś pecha i trafiłeś na 3 sztuki z wadą(może już przebrane?).Chociaż wierzyć mi się nie chce.

edmund
27-05-2010, 21:10
Trzeba pamiętać o każdorazowym przeogniskowaniu i najlepiej użyciu statywu.

Możesz to rozwinąć?

reggy
27-05-2010, 21:22
Jak robisz zdjęcie testowe w sklepie, z ręki, w trybie AF-S, to po złapaniu ostrości na bateryjce przy pełnej dziurze głębia ostrości jest tak wąska, że wystarczy że od momentu wciśnięcia spustu do połowy do dociśnięcia do końca przesuniesz aparat o pojedyncze milimetry do przodu i już masz back focus. A wystarczy że masz taki odruch przy dociskaniu przy każdym zdjęciu i BF wyjdzie na każdym zdjęciu. W trybie ciągłego autofokusa AF-C może być lepiej.
Dlatego lepiej w testach stosować statyw.
Z przeogniskowaniem chodzi o to, że przed każdym zdjęciem ostrzysz sobie w jakieś skrajne położenie, np. na nieskończoność albo najbliżej jak się da.
Przyznam, że po kupieniu swojej 35/1.8 po przyjściu do domu strzelałem z ręki do różnych małych rzeczy z ręki i też miałem BF. Potem ściągnąłem testową kartę do badania autofokusa, ustawiłem aparat na statywie i było okej. W akcji, czy to jakieś imprezy czy portrety ostrzy w punkt.

edmund
27-05-2010, 22:23
Z przeogniskowaniem chodzi o to, że przed każdym zdjęciem ostrzysz sobie w jakieś skrajne położenie, np. na nieskończoność albo najbliżej jak się da.

Właśnie o to pytałem, po co to robić?

A ten statyw to fajnie wyjaśniłeś :)

reggy
27-05-2010, 22:29
Właśnie o to pytałem, po co to robić?
W celach testowych, żeby aparat miał najtrudniej ;) Sprawdzasz w ten sposób, czy aparat ostrząc robi to szybko i precyzyjnie - czy np. z rozpędu lecąc z nieskończoności nie przelatuje przez punkt ostrości, potem do niego wraca i kręci w tą i we tą aż zaostrzy (albo i nie, zatrzymując się przed albo za).

Duder
28-05-2010, 01:10
Zgoda,ale nie tylko o to chodzi.Kiedy wykonujesz kilka zdjęć tego samego obiektu z rzędu i nie przeogniskujesz,to zwyczajnie błąd może się powtarzać-po prostu obiektyw może nie poruszyć układem soczewek.

edmund
28-05-2010, 07:29
OK.
Wszedłem do sklepu z córką, zapiąłem, zrobiłem jej 10 zdjęć chodząc po sklepie. Przejrzałem w domu na kompie czy oczy są ostre i wróciłem wieczorem zapłacić i odebrać. Tak jak teraz myślę, to "przeogniskowywałem" :)

luxmin
28-05-2010, 08:32
ja zauważyłem coś innego. Dotąd stosowałem AF dynamiczny wybór pola oraz AF-C i był dość spory odsetek nietrafionych fotek w trudniejszych warunkach przy czym było to nie tylko fotografowanie dynamiczne. Podejrzewam że obiektyw się nie wyrabiał oraz ja w związku z tym też ;)
Teraz używam AF-S z wspomaganiem AF i i jakoś nie zauważyłem żebym nastawiał AF wolniej a nagle obiektyw zaczął być pewniejszy i trafia celnie. Mówię tu o trudniejszych warunkach. A u mnie obiektyw jest ostry od 1.8 i na szczęście nie mam ff i bf a sprawdzałem to z ręki. Tylko denerwowało mnie dotąd jego skuteczność AF. Może to też być przyczyna złego interpretowania ff / bf

edmund
28-05-2010, 13:51
Jak chodzi o małą ilość światła (to rozumiem przez wspomniane trudne warunki) to przy puszkach takich jak D40 i następcy ( D3000:) ) można stosować tylko środkowy punkt, bo jako jedyny jest krzyżowy.

MsJones
18-02-2011, 12:46
Ja wczoraj przetestowałem 3 sztuki i wszystkie nie trafiały z ostrością we wskazany punkt zamontowałem 50mm f1.4 i był celny jak snajper. Sam już nie wiem jak postąpić, chciałbym mieć ten obiektyw ale ten AF w mojej puszce jest niedokładny na tym szkle. Może coś źle robię mam zamiar udać się ponownie do sklepu z takim patentem jak poniżej :
KALIBRACJA OBIEKTYWU (http://www.skibek.pl/zts/2010/11/lenscal%E2%80%9D-kalibracja-obiektywu/)
co o tym sądzicie?

ska
18-02-2011, 12:55
Pamiętać też trzeba, że w oświetleniu żarowym (jak to jest przeważnie w salonach ''sony center''), bardzo czesto AF może nie trafiać w przeciwieństwie do oświetlenia naturalnego

KwaK410
18-02-2011, 20:57
Też mam D5000 i też kupiłem 35 1.8. W sklepie sprawdzałem też trzy obiektywy. Każdy miał taki sam FF więc doszedłem do wniosku, że to wina body. Po powrocie do domu wydrukowałem sobie planszę do kalibracji AF i w kilku próbach skalibrowałem AF w body. Wszystko zajęło 30 minut. Teraz zestaw trafia celnie. Oczywiście zdarzają się przypadki, że AF nie trafi ale tak to już jest czasem ze sprzętem takiej klasy :)

fotouser
18-02-2011, 21:34
Też mam D5000 ... Po powrocie do domu wydrukowałem sobie planszę do kalibracji AF i w kilku próbach skalibrowałem AF w body.

Jak w d5000 skalibrowales sobie af ?
Af-tuning jest od d300, chyba ze kreciles srubkami przy lustrze ?
Uzywasz tylko 1 szkla ?

krokus66
18-02-2011, 21:42
Dzięki za dyskusję. Wiem teraz co to jest BF i FF.

KwaK410
18-02-2011, 22:10
Jak w d5000 skalibrowales sobie af ?
Af-tuning jest od d300, chyba ze kreciles srubkami przy lustrze ?
Uzywasz tylko 1 szkla ?

Dokładnie jedną śrubką - tą bliżej matrycy.

mam jeszcze 18-105 VR ale po regulacji też trafia bardzo dobrze. To był minimalny FF ale na 1.8 głębia jest tak mała, że obiekt na który ostrzyłem był już lekko rozmyty. Te kilkanaście mm widać nie robi różnicy dla 18-105 bo i tak obiekt jest w GO.

MsJones
18-02-2011, 22:13
Zobaczcie jak celuje 50mm f1.4 i jak celuje 35 f1.8 pod DX

50mm f1.4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/DSC_6967JPG-1.jpg
źródło (http://zswierbka.pl/foto/DSC_6967.JPG)

35 f1.8 ( celowałem w "30")

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/DSC_6987JPG-1.jpg
źródło (http://zswierbka.pl/foto/DSC_6987.JPG)

Ciekaw jestem jak kolega wykalibrował d5k?

KwaK410
18-02-2011, 22:19
Zobaczcie jak celuje 50mm f1.4 i jak celuje 35 f1.8 pod DX

( celowałem w "30")

Na obu ?

wrocek
18-02-2011, 22:54
Ale celować masz w czarną linię na środku.

MsJones
18-02-2011, 23:13
w 30 celowałem na tym ostatnim a na pierwszym w 20 i tam też jest ostrość. Czyli miałem celować w czarną linię? Co to zmienia? możesz mi wyjaśnić bo skoro nie wycelował tam gdzie chciałem to i w czarną linię nie trafi. Zdjęcia robiłem co prawda na szybko ale zamontowałem aparat do statywu i sądzę że te zdjęcia pokazują problem o którym mowa

wrocek
18-02-2011, 23:37
Czyli miałem celować w czarną linię? Co to zmienia? możesz mi wyjaśnić bo skoro nie wycelował tam gdzie chciałem to i w czarną linię nie trafi.
Czujnik AF nie działa punktowo. Jeśli celujesz w zadrukowany tekst, to nie ma pewności, które miejsce zostało wybrane do ustawienia ostrości. Pojedyncza czarna linia na białym tle jest jedynym miejscem, gdzie czujnik może zadziałać i wtedy wiesz, że w tym miejscu miała zostać ustawiona ostrość.

MsJones
18-02-2011, 23:50
Dzięki za wyjaśnienie ale w takim razie dlaczego ta 50 trafia ? bo trafiła kilka razy tam gdzie chciałem? nie upieram się przy mojej teorii tylko chce kupić obiektyw 35 f1.8 i nie wiem czy to jest FF czy tak ma być?

arecki
06-03-2011, 10:29
większość 35/1.8 wyszła albo z FF albo z BF, kup - najwyżej skalibrujesz :) chociaż u mnie trafił sie idealny egzemplarz. Miałem BF w body...

rdcom
06-03-2011, 10:37
większość 35/1.8 wyszła albo z FF albo z BF, kup - najwyżej skalibrujesz :) chociaż u mnie trafił sie idealny egzemplarz. Miałem BF w body...

skalibrujesz obiektyw????

Co w sytuacji gdy body z innymi 5-ciona obiektywami trafia a tylko z jednym 35/1,8 nie?

skosiarek
06-03-2011, 11:55

Co w sytuacji gdy body z innymi 5-ciona obiektywami trafia a tylko z jednym 35/1,8 nie?

Ja tak miałem z D5000 i 35/1.8 - był BF, a z pozostałymi obiektywami było w porządku. Wysłałem 35-tkę do kalibracji do serwisu i po powrocie ostrzy prawidłowo.

Kundzior
06-03-2011, 13:19
Potwierdzam z 35 f1.8 jest najwięcej problemów.

arecki
06-03-2011, 14:31

a co w tym dziwnego :) ? to jest norma w tych szkłach niestety....
a jeśli pozostałe słoiki trafiają dobrze to chyba odpowiedź jest jasna ;)

rdcom
06-03-2011, 19:12
Gdzie to robią i ile kosztuje taka przyjemność

Kundzior
06-03-2011, 19:31
Gdzie to robią i ile kosztuje taka przyjemność

W serwisie, za darmo w ramach gwary. a po gwarancji koło 200 zł. Kalibracja jest wykonywana softowo, bez mechanicznej ingerencji.