PDA

Zobacz pełną wersję : Synchro na drugą kurtynę w D80

multix
03-12-2006, 15:59
Witam. Zauważyłem dziwną rzecz a mianowicie jeśli włączę synchronizację wbudowanej lampy błyskowej w swoim D80 to błysk występuje dwa razy - przed ruchem pierwszej kurtyny i przed opadnięciem drugiej. Pierwszy błysk jest bardzo słaby i nie bierze udziału w ekspozycji.... tylko po co jest?! Czy jest to prawidłowe działanie aparatu czy może jest to jakieś uszkodzenie? Sprawdźcie to proszę i dajcie mi znać. Pozdrawiam

Trevor
03-12-2006, 16:24
A ten pierwszy błysk nie jest do pomiaru światła?
W D-50 można ustawić tak przycisk AE-L/AF-L żeby po jego naciśnięciu lampa zrobiła słabszy przedbłysk, wtedy ustawia się ekspozycja.
może jest jakieś pokrewne ustawienie w D80?

Jednak to chyba nie ma związku
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon6.gif). W moim D-50 jest dokładnie tak jak u ciebie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
ale efekt w postaci rozmycia ruchliwych, jasnych rzeczy jest i zdjęcie jest poprawnie doświetlone.
A w twoich zdjęciach jest coś nie tak?

multix
03-12-2006, 16:37
Z tym przedbłyskiem pomiarowym to wiem natomiast nigdzie w instrukcji nie doczytałem sie o automatycznym przedbłysku pomiarowym... ale pewnie to jest tak jak piszesz. Zdjęcia są ok - wszystko dobrze naświetlone. Drugi błysk w odpowiednim momencie.
Zainteresował mnie jedynie ten pierwszy błysk... też pomyślałem, że jest on wygenerowany w celach pomiarowych - chcę się upewnić. PZDR

Grzybu
03-12-2006, 17:05
Według mnie, to przedbłysk pomiarowy. W trybie Rear lampa działa normalnie w trybie TTL tylko błysk jest przed zamknięciem drugiej kurtyny. Przecież podobnie z pomiarem jest w slow synchro.

Fibro
03-12-2006, 17:08
Taki przedbłysk jest zawsze przy pomiarze ttl. Przy synchronizacji na pierwszą kurtynę go po prostu nie widzisz bo nasępuje tylko ułamek sekundy przed błyskiem właściwym. Dowodem na to jest fakt że widzisz zawsze błysk przez wizjer, to właśnie przedbłysk bo błysk jest już po podniesieniu lustra.

multix
03-12-2006, 22:53
Fakt - masz rację - dokładnie tak jest. Dzięki za wsparcie

nim
13-02-2007, 21:10
Wszystko pieknie i dokładnie tylko ludzie w kadrze usypiają między przedbłyskiem i błyskiem. Potem w kadrze są krzywe miny :-? . W F80 z SD-80DX nie notowałem takich problemów.

wertus
13-02-2007, 21:19
tak to przedbłysk i nie ma sie czym martwic z aparatem jest wszystko ok

miałem przebłysk i wiedziałem że to przedbłysk.
pzdr
---------------------------------------------

Fibro
14-02-2007, 14:00
nim a spróbuj z ustawieniem na pierwszą kurtynę. Raczej nie zdążą usnąć

jaki71
15-02-2007, 12:47
Wszystko pieknie i dokładnie tylko ludzie w kadrze usypiają między przedbłyskiem i błyskiem. Potem w kadrze są krzywe miny :-? . W F80 z SD-80DX nie notowałem takich problemów.
Napisze wiecej z F70 i SB-800 nie mam takich problemow :P Wiecej napisze w analogach te przedblyski sa i jest ich wiecej ale sa niewidoczne. A to dlatego ze Analogowe zabawki sa prawdziwymi aparatami z prawdziwymi czujnikami swiatla blyskowego. Niestety cyfrowe aparaty z dwucyfrowymi oznaczeniami sa kastrowane i nie posiadaja czujnika swiatla blyskowego. Mierza to swiatlo zwyklym czujnikiem, ktorym mierza tez swiatlo zastane. I robia ten pomiar przed podniesieniem lustra. Jesli efekty sa zadawalajace to wszystko ok. Ale coraz czesciej slyszy sie problemy z modelami, ktorzy po pierwszym blysku robia miny, ruszaja sie czy wlasnie zasypiaja i zamykaja oczy.

nim
15-02-2007, 23:29
Widzę, że przesiadka na cyfrę ma swoje minusy. Muszę tylko pamiętać, żeby te minusy nie przesłoniły plusów. Błysk pomiarowy w cyfrówkach N to jakaś kosmiczna porażka (mówię o pierwszej kurtynie). Zacząłem używać blokady błysku bo inaczej po prostu nie daje się patrzeć na ludzi.

ekonet
15-02-2007, 23:42
Witam. Zauważyłem dziwną rzecz a mianowicie jeśli włączę synchronizację wbudowanej lampy błyskowej w swoim D80 to błysk występuje dwa razy - przed ruchem pierwszej kurtyny i przed opadnięciem drugiej. Pierwszy błysk jest bardzo słaby i nie bierze udziału w ekspozycji.... tylko po co jest?! Czy jest to prawidłowe działanie aparatu czy może jest to jakieś uszkodzenie? Sprawdźcie to proszę i dajcie mi znać. Pozdrawiam
No, a powiedz, Kolego - do czego używasz synchronizacji na TYLNĄ kurtynę akurat?

szymony
16-02-2007, 10:28

A bo widzicie, tu wychodzi geniusz skośnokich w cięciu kosztów. Wykastrowali czujnik z komory lustra w wszystkich body prócz serii jedno cyfrowej. Więc teraz przedbłyski pomiarowe muszą być wcześniej, bo przed podniesieniem lustra. Z analogiem były one emitowane po podniesieniu lustra, a przed otwarciem migawki. Chyba tylko cyborg był w stanie je zauważyć. Teraz niestety nie tylko je widać, ale co bardziej wrażliwi zdążą na nie zareagować. Przy zdalnym wyzwalaniu lamp zewnętrznych jest jeszcze gorzej.
To dla mnie jedyna, ale bardzo istotna wada iTTL.